töltött tök

Különleges menüt szeretnél a vendégeknek? Nézd meg cikkeinket és készítsd el a kiválasztott töltött tököt.

<strong>Töltött tök</strong>
Töltött tök
Hozzávalók: 1 db zsenge tök 0,5 kg darált hús 1 közepes vöröshagyma 15 dkg húsos szalonna 1 gerezd fokhagyma 2,5 dl tejföl 20 dkg trappista sajt só, bors szerecsendió 1 csomag kapor 0,5 dl olaj Elkészítése: A tököt félbevágjuk, megtisztítjuk, a belsejét kikaparjuk. A vöröshagymát kockára vágjuk és a szalonnával együtt üvegesre pirítjuk.Hozzáadjuk a darált […] A Töltött tök bejegyzés először a Receptneked.hu ( Korábban olcso-receptek.hu) jelent meg.
12.17. 07:41
Receptneked.hu
Kapros puliszkával töltött tök – könnyű nyári fogás
A Két cica konyhája bloggerének receptsorozata csak nálunk – befejező rész! Berzselics Ildikó, a Két cica konyhája blog szerzője az Éva Konyhában is bemutatkozott. Néhány hétig rendszeresen küld nekünk recepteket. Most egy könnyű, nyári vega fogással lepett meg minket. Ez a cikksorozat befejező része! Hozzávalók A töltött tökhöz: 1 közepes nagyságú zsenge tök 100 g kukoricadara 1 liter víz 250 g juhtúró kakukkfű kapor só kevés vaj A „krumplifőzelékhez”: 1 kis fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 3 nagyobb krumpli a tök kivájt belseje 1 deci fehérbor 2 evőkanál tárkonyos furmintecet (Tokaji Borecet Manufaktúra) babér só kevés vaj A tököt meghámozzuk, és kivájjuk a belsejét. A kukoricalisztet a forrásban lévő vízbe öntve, kevés sóval és kakukkfűvel megfőzzük. Ha elkészült, belekeverjük az áttört juhtúrót és a kaprot. Megtöltjük vele a tököt, a maradékot egy vajjal kikent tűzálló tálba simítjuk. A tököt egy tűzálló tálba tesszük, kevés vizet öntünk alá, és lefedve az előmelegített, 160 fokos sütőbe helyezzük a tál puliszkával együtt. A puliszkát én 10 perc után kivettem, a tök kb. 30 perc alatt puhult meg. A „főzelékhez” a vajon megdinszteljük a hagymát, majd beletesszük a zúzott fokhagymát, a tök kivájt belsejét, a kockára vágott krumplit, egy deci fehérbort és a párolt tök alatt összegyűlt vizet, beletesszük a babért. Megsózzuk, és lefedve puhára pároljuk, vigyázva, hogy ne párologjon el a zöldségekből kifőtt lé. Végezetül a levével együtt simára turmixoljuk – én egy kevés tárkonyos borecettel ízesítettem. A felszeletelt töltött tökkel tálaljuk, a nagyon éhesek ehetik mellé a külön megsütött kapros puliszkát. Még több recept a Receptek a Két cica konyhájából című szakácskönyvben, illetve a Két cica konyhája gasztroblogon. Szöveg és fotó: Berzselics Ildikó / ketcicakonyhaja.blog.hu További receptek, tippek gasztrobloggerektől a 2014-es Éva Konyhában!
2014.06.10. 10:37
Evamagazin.hu
Töltött tök
Hozzávalók: 1 db zsenge tök 0,5 kg darált hús 1 közepes vöröshagyma 15 dkg húsos szalonna 1 gerezd fokhagyma 2,5 dl tejföl 20 dkg trappista sajt só, bors szerecsendió 1 csomag kapor 0,5 dl olaj Elkészítése: A tököt félbevágjuk, megtisztítjuk, belét kikaparjuk. A vöröshagymát kockára vágjuk és a szalonnával együtt üvegesre pirítjuk.Hozzáadjuk a darált húst, […]
2014.05.21. 10:43
Receptneked.hu
hirdetés
Töltött tök kaporral
Hozzávalók: 1 kisebb tök 15 dkg darált hús 15 dkg félig főtt rizs 1 tojás 1 vöröshagyma 2 csokor kapor 2 ek tejföl liszt só, bors
2014.05.05. 08:00
Anna.hu
Sertéspörkölt, tökbe töltve
          Valójában nem kellene beletölteni semmibe, hiszen egy jó minőségű, viszonylag sovány sertéscombból készült pörkölt vagy paprikás bármilyen körettel, savanyúsággal kiváló fogás. De igyekszem kihasználni az idény adta lehetőségeket, és egy zsenge bébitökbe töltve még kellemesebb: először elkészítem a pörköltet, majd a szafttal együtt a kivájt tökbe kanalazom, és az gyakorlatilag a pörkölt szaftban párolódik meg. Mellé kapormártást készítettem a tök kivájt belsejéből – így igazi tavaszi ebéd lett belőle.   Hozzávalók:       4 darab bébitök 1 deci fehérbor só, őrölt fekete bors 1 csomag kapor 3 deci tejföl 300 g sertéscomb kockákra vágva 1 fej főzőhagyma olaj őrölt piros paprika 1 paradicsom 1 deci víz 500 g újkrumpli     Először elkészítjük a pörköltet: az olajon megpirítjuk a kockákra vágott hagymát, megsózzuk, beletesszük a pirospaprikát, majd a sertéshúst. Jól összeforgatjuk, és tovább pirítjuk, míg a hús kifehéredik. Akkor megborsozzuk, beletesszük a felszeletelt paradicsomot, és aláöntjük a vizet. Fedő alatt puhára főzzük.   A tököket megmossuk, és egy almamagozóval kivájjuk a belsejüket - az ilyen zsenge tököcskéket nem kell meghámozni, mert akkor szétesnek a sütőben. A kivájt részt egy serpenyőbe tesszük, és a fehérborral enyhén megsózva puhára pároljuk. Akkor belekeverjük a tejfölt és az apróra vágott kaprot.   A pörkölttel megtöltjük a kivájt tököket, és lefedve 160 fokos sütőben 25 perc alatt puhára sütjük.   Az újkrumplit megmossuk, felkarikázzuk. Egy tűzálló tálba tesszük, megsózzuk, és megszórjuk borssal. Fél deci vizet öntünk alá, és fóliával lefedjük. 160 fokos sütőben 15 perc alatt elkészül – esetleg a fóliát levéve egy kicsit megpiríthatjuk a tetejét tálalás előtt.   A töltött tököt a kapros, tejfölös tökmártással és újkrumplival tálaljuk.       Másik kedvenc receptem sertéscombból a brassói (recept ITT található):                   Éljen a disznóhús! Comb: http://www.magyarsertes.hu/husok.html?page=comb Csülök: http://www.magyarsertes.hu/husok.html?page=Csulok Oldalas - http://www.magyarsertes.hu/husok.html?page=oldalas Karaj vagy tarja? - http://www.magyarsertes.hu/receptek.html?page=karaj www.voroshus.hu https://www.facebook.com/amcvoroshus    
2014.04.15. 09:52
Ketcicakonyhaja.hu
Sajttal-sonkával töltött rántott tökvirág
Nőtt egy tök a kertünkben, pedig nem ültettük, s virágozni kezdett. Már vagy 6 méter hosszú, s több oldalhajtása is van. Nos, két kicsit beáldoztam, de viszont nagyon finomat készítettem belőlük!
2014.04.03. 13:02
Receptvaros.hu
Csirkével töltött tök
Finom spárgatökkel és csirkével kombinált különleges recept, amely hamar elkészíthető.
2014.03.28. 15:00
Kertvarazsmagazin.hu
Gombával töltött tök
Hozzávalók : 1 közepes nagyságú tök, 40 dkg gomba, 1 beáztatott zsemle kicsavarva, 1 tojás ,só,bors,pirospaprika, 1 kisdoboz tejfel, 1 kanál liszt apróra vágott petrezselyemlevél, Olaj .
2014.02.04. 19:00
Kertvarazsmagazin.hu
Gombával töltött tök
Hozzávalók : 1 közepes nagyságú tök, 40 dkg gomba, 1 beáztatott zsemle kicsavarva, 1 tojás ,só,bors,pirospaprika, 1 kisdoboz tejfel, 1 kanál liszt apróra vágott petrezselyemlevél, Olaj .
2013.11.26. 20:00
Kertvarazsmagazin.hu
Töltött gombafejek saláta ágyon
Töltött gombafejek saláta ágyon Hozzávalók: 14 darab champion gomba 30 dkg darált hús 2 evőkanál étolaj 1 nagy fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 10 dkg cukorborsó 10 dkg darabolt tök 1 sárgarépa 15 dkg reszelt sajt 1 tk. oregano 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika 2 csipet őrölt fekete bors 2 csípet rozmaring por 2 szelet áztatott ...The post Töltött gombafejek saláta ágyon appeared first on Receptkirály.hu.
2013.11.04. 18:33
Receptkiraly.hu
hirdetés
Csirkével töltött tök
Finom spárgatökkel és csirkével kombinált különleges recept, amely hamar elkészíthető.
2013.10.02. 11:00
Napidoktor.hu
Csirkével töltött tök
Finom spárgatökkel és csirkével kombinált különleges recept, amely hamar elkészíthető.
2013.09.25. 21:00
Kertvarazsmagazin.hu
Makranczi Zalán: "Kritikus ez a kor"
Makranczi Zalán az új évadot a székesfehérvári Vörösmarty Színházban kezdi. A színész a Nők Lapjának elmondta: már régóta dolgozik a "karakterváltáson", és szeretné, ha a rendezők nem "csillogó szeműként" gondolnának rá. Lapszemle.A Nők Lapja cikkéből: "34 évesen annál feljebb, hogy az ország Nemzeti Színházában voltam öt évig, és tök jó szerepeket játszottam, nem akarok jutni. Vagyis de, akarok, csak Magyarországon hova? De mindez a közegen is múlott. Itt minden második színész Kossuth- vagy Jászai-díjas, kiváló és/vagy érdemes művész, ezért igazi csapatjáték alakult ki" - fogalmazott a színész.Makranczi Zalán elmondta, régen úgy gondolta, hogy amit 30-33 éves koráig nem ér el az ember, azt onnantól kezdve már nem is nagyon fogja tudni megvalósítani. "De közben nem erről van szó. Sok, ma már ismert színészt fel tudnék sorolni, akinek tíz-húsz pályán töltött év után jött a hírnév és a jó szerepek. Meg kellett érniük. De valóban kritikus ez a kor: már nem a csillogó szemű hősszerelmeseket osztják az emberre, de még az apákat sem lehet" - tette hozzá.A színész az új évadot már Székesfehérváron kezdi, ahol egyik szerepe a Lear királyban Edmund lesz. "Itt a Nemzetiben megvolt a jófiú, Edgar, most jön végre a másik oldal. Már nagyon régóta dolgozom azon, hogy megtörténjen ez a karakterváltás. Ha csak módom van rá, szakállas vagyok, ami azért jó – azon túl, hogy szeretem –, mert szeretném, ha a rendezők így gondolkodnának bennem, nem a csillogó szemű... Belőlük már annyit eljátszottam, hogy újat nem nagyon tudok benne mutatni" - hangsúlyozta Makranczi Zalán. Hozzátette, a lánglelkű szerelmes hősök korszaka nála már lejárt, arra ott vannak a frissen végzettek, ő inkább olyan figurákat játszana, akik árnyaltabbak.A színész arra a kérdésre, milyen érzései voltak az utolsó nemzetis előadásokon, elmondta, a társulat egyik fele nem vett tudomást a történtekről, míg mások – mint ahogy ő is – teljesen „bezártak”. "Ültünk az öltözőben ahelyett, hogy a büfében lettünk volna és közösségi életet éltünk volna. Tipikus gyászhárítás. Az utolsó egy hónapban érdekes volt a taps: a nézők tapsoltak a darabnak, majd eljött egy pont, ahonnan érződött, elkezdenek az elmúlt öt évnek tapsolni. Nagyon intelligensen csinálták. Nem futballhuligán módján demonstráltak, hanem egyszer csak éreztük, hogy átfordul a taps, fölállnak, és onnan jött a standing ovation... De olyan is volt, hogy azt éreztem, a nézők elveszik a gyászunkat azzal, hogy ők is gyászolnak minket. De ez így van rendjén" - mondta Makranczi Zalán. A teljes interjú itt olvasható.
2013.08.26. 13:09
Szinhaz.hu
Gombával töltött tök
Hozzávalók : 1 közepes nagyságú tök, 40 dkg gomba, 1 beáztatott zsemle kicsavarva, 1 tojás ,só,bors,pirospaprika, 1 kisdoboz tejfel, 1 kanál liszt apróra vágott petrezselyemlevél, Olaj .
2013.08.02. 12:00
Kertvarazsmagazin.hu
Kapros töltött tök
Kapor és tök? Gondoltál már a kettő párosítására? Jól tetted! Mutatunk egy kapros töltött tök receptet, ami biztosan tetszeni fog.
2013.06.28. 10:26
Kiskegyed.hu
Kapros töltött tök
Keverjük össze a darált húst és a félig megfőtt rizst, a megdinsztelt vöröshagymával és a tojással. Sóval, borssal és némi kaporral fűszerezzük...
2013.06.28. 07:37
Kiskegyed.hu
Hússal töltött tök, avagy a puccos tökfőzelék
Tudom, a legtöbb ember számára a tökfőzelék nem a legvonzóbb étel, de töltött tök formájában igen guszta és aki szereti a kaprot, imádni fogjaTovábbi részletek: Hússal töltött tök, avagy a puccos tökfőzelékHússal töltött tök, avagy a puccos tökfőzelékMoksha
2013.06.26. 20:06
Moksha.hu
Csirkés töltött tök (súlykontroll)
Hozzávalók: 12,5 dkg csirkemell 1 kisebb friss tök 1 dl natúr joghurt 1 közepes fej vöröshagyma fele 1 gerezd fokhagyma 1,5 evőkanál zabkorpa 1 kávéskanál őrölt pirospaprika 1 késhegynyi szerecsendió 1 kis csokor friss kapor só bors kevés olívaolaj
2013.06.21. 00:00
Mindmegette.hu
Recept: Csirkés töltött tök (súlykontroll)
Hozzávalók: 12,5 dkg csirkemell 1 kisebb friss tök 1 dl natúr joghurt 1 közepes fej vöröshagyma fele 1 gerezd fokhagyma 1,5 evőkanál zabkorpa 1 kávéskanál őrölt pirospaprika 1 késhegynyi szerecsendió 1 kis csokor friss kapor só bors kevés olívaolaj
2013.06.21. 00:00
Mindmegette.hu
Recept: Kapros töltött tök
Hozzávalók: 1 zsenge tök 15 dkg darált hús 15 dkg félig főtt rizs 1 tojás 1 vöröshagyma kockára vágva 2 csokor kapor összevágva 2 evőkanál tejföl liszt só bors
2013.06.10. 00:00
Mindmegette.hu
Csirkével töltött tök
Finom spárgatökkel és csirkével kombinált különleges recept, amely hamar elkészíthető.
2013.05.19. 20:00
Kertvarazsmagazin.hu
Vakuvillanás, pompa és a bőség asztala: ilyen egy indiai esküvő!
Laura betévedt egy bangalore-i esküvőre... Laura 25 évesen úgy döntött, hogy Indiába költözik a barátjával. Viszonylag gyorsan találtak munkát mindketten, összecsomagolták az életüket és kiköltöztek Bangalore-ba. Laura az ott töltött első néhány nap után rájött, fogalma sem volt róla, mire vállalkozott. Egyelőre fél évre terveznek, de ki tudja mit hoz az élet... Voltatok már olyan esküvőn, ahová nem hívtak meg? Indiában mindez így történt: Szombaton gasztro napot tartottunk, egy ír kollégámmal és indiai feleségével négyesben jártuk a várost egész nap és jobbnál jobb helyeken merültünk el a kulináris élvezetekben. Először egy Piszkos Fred törzshelyére emlékeztető csehóban voltunk, ahol tipikus dél-indiai ételeket szolgáltak fel: csípős szószókat finom tésztafélével, úgynevezett parathával és naan-nal. Egy kis kultúrprogram beiktatása után továbbmentünk a food street-re, ahol apró bódékban főztek ezerféle finomságot: tésztát, húst, édességet, joghurtot, stb. További öt (!) elfogyasztott fogás után úgy döntöttünk, hogy hazaindulunk. A parkoló felé tartva elhaladtunk egy épület előtt, ahonnan valami iszonyatos hangzavar áradt ki, a nagy rendezvényterem pedig, aminek az ajtaja az utcára nézett, zsúfolásig volt tömve ünneplőbe öltözött emberekkel, az embertömegből kiáramló pára pedig zúdult ki az utcára. Elkövettük azt a hibát, hogy megálltunk bámészkodni, mire egy tetőtől talpig aranyba öltözött lány azonnal odalépett hozzánk, közölte, hogy esküvő zajlik a teremben, és hogy jöjjünk be. Itt követtük el a második hibát, mert kíváncsiságtól hajtva elindultunk vele befelé, ahol szép lassan nyílt az út előttünk a tömegben – mindenki minket bámult. Fehér emberek az esküvőn! Futótűzként terjedt a hír, egyre többen tekergették a nyakukat felénk. Innen nem volt menekvés, pár másodperc múlva már az aranyba öltözött lány vonszolt minket maga után a színpad felé, ahol az ifjú pár karácsonyfára emlékeztető díszekkel felpakolva hatalmas virágos díszlet előtt állt és némán tűrte az akkor már feltehetően órák óta tartó fényképezkedést. --pagebreak-- Enni kell, nincs mese! Felvonszoltak minket a színpadra, hirtelen ezer vaku villant a szemembe, hatalmas lámpák az arcomba, az ifjú pár pedig vigyorgott, mint a tejbe tök. Mi farmerban, edző cipőben és pólóban, vörös fejjel, némán tűrtük a procedúrát, ami ekkor még el sem kezdődött igazán. Kismillió fénykép elkészítése után nagy nehezen lejöhettünk a színpadról, már iszkoltunk volna kifelé, amikor elénk toppant az aranyba öltözött lány és közölte, hogy bemutatja a rokonságot. Nem tudtam megszámolni, hogy hányszor nyújtottam a kezem a hatalmas vigyorral felém közeledő díszes indiaiaknak, de eltartott egy darabig. Ismét meg akartuk ragadni az alkalmat a távozásra, de ezúttal sem volt szerencsénk: ezután enni kellett. Hiába hajtogattuk, hogy egész nap ettünk, a vacsorát is csak most fejeztük be és egyébként is tényleg köszönjük, de most már megyünk, nem volt menekvés. A „Jajj, de csak egy kis édességet” noszogatásnak bedőltünk és felmentünk a rokonsággal az emeletre. A felső szinten aztán földbe gyökerezett a lábunk: több száz főnek volt megterítve egy kantinhoz hasonló teremben, ahol rögtön nyilvánvalóvá vált, hogy itt nem pár falat sütemény elmajszolása, majd távozás lesz a következő program, hanem egy nagyon hosszú és kiadós, kötelező lakoma. Nem volt mit tenni, nem sérthettük meg a násznépet, leültünk az asztalhoz és a visszatartott nevetéstől fuldokolva vártuk a sorsunk jobbra fordulását. A pincérek leterítettek elénk egy hatalmas banánlevelet és elkezdték rá felszolgálni az ételt. Keralai típusú étkezés volt, tehát tisztában voltunk vele, hogy nyolc fogás alatt nem ússzuk meg. Így is lett. Az ember sokszor azt hiszi, hogy teljesítőképessége határához érkezett, de rá kellett jönnöm, hogy ha ételről van szó, nincs lehetetlen. Megettünk mindnet, Diarmaid, a kollégám még kétszer kért repetát, holott előtte fél óráig azt szajkózta, hogy ő egy falatot se bír lenyelni, annyira tele van. --pagebreak-- A menekvés Evés közben mindenki minket bámult és folyamatosan vigyorogtak, mi meg felváltva mosolyogtunk vissza és sütöttük le a szemünket szégyenlősen. Másfél óra (!) után felkeltünk az asztaltól és mondtuk az egyik rokonnak, hogy szeretnénk ajándékot adni az ifjú párnak, ha már ilyen kedvesen meginvitáltak minket életük nagy eseményére. „Persze, semmi akadálya – mondta a rokon-, a színpadon át lehet adni az ajándékot”. Újra fel kellett hát menni a színpadra, az azóta folyamatosan ott pózoló párnak hálás szavakkal megköszöntük a vendéglátást, akik szintén nagyon örvendeztek, hogy részt vettünk az esküvőn, de az ajándékot sehogy sem akarták elfogadni. Pár perc alkudozás után feladtuk, és elköszöntünk, majd elindultunk lefelé, amikor valahonnan ott termett a rokonság másik ága egy csomó nagymamával, akik mind velünk akartak fotózkodni. Aznap este többet voltam színpadon, mint eddigi életemben összesen. Visszamentünk hát az ifjú párhoz a rokonokkal, újabb vakuvillogtatás és farmerben pózolás után nagy nehezen elengedtek minket. Kifelé menet még mindenki odajött egy-két szóra, valamint meghívtak a ceremónia másnapi folytatására, ahová az aranyba öltözött lány szerint „feltétlenül el kell jönnünk, mert még több étel lesz”, de mondanom sem kell, hogy azt végül kihagytuk. Fotók: a szerző magánarchívumából
2012.11.29. 13:06
Evamagazin.hu
Juhtúróval töltött sült tök
A sült tök egy igazán vitamindús, ízletes finomság, ám általában csak egyszerûen, magában sütjük meg. Íme egy különleges recept, hogyan dobhatod fel.
2012.11.08. 11:14
Napiaszonline.hu
Kolbászos kuszkusszal töltött tök
A következő kolbászos kuszkusszal töltött tök egy fantasztikus mediterrán verzió, ami fél órán belül az étkezőasztalon lehet. Egyszerű, kiadós, finom, kevés mosogatnivalóval jár, aránylag egészséges is &#8211; így minden kockát kipipál.. Hozzávalók 1 nagy tök 10 dkg kuszkusz 1 citrom leve 1 ek olívaolaj 1 fej lilahagyma 10 dkg chorizo főzőkolbász 1 vörös grillezett paprika [...]
2012.11.08. 08:08
Tutitippek.hu
Lecsóval töltött tök
Hozzávalók: - kb. 40 dkg tök - egy zsemle - 50 dkg darált hús - 15 dkg szalonna - 1 fej vöröshagyma - 25 dkg paradicsom - 35 dkg paprika - 1 tojás - petrezselyem, só, bors, pirospaprika, erős paprika (ízlés szerint)
2012.09.24. 07:08
Anna.hu
Töltött tök lecsóval
Hozzávalók 4 személyre: egy zsemle, 40 dkg zsenge tök, 50 dkg darált hús, egy tojás, 1 ek finomra vágott petrezselyem, 15 dkg húsos szalonna, egy kis fej vöröshagyma, 20 dkg paradicsom, 40 dkg paprika, 1 tk fűszerpaprika, erős paprika, ízlés szerint.
2012.09.13. 17:33
Stop.hu
Zöldséggel és túróval töltött tök
Egyszer éppen készítettük elő a tököt a sütésre, amikor eszünkbe jutott, hogy mi lenne akkor, ha kicsit felturbóznánk.
2012.09.07. 15:55
Receptvaros.hu
Töltött tök másképpen
Hozzávalók 4 főre: egy hosszúkás, zsenge, kb. 1 kg-os tök, só, 2 zsemle, tej vagy víz a zsemle áztatásához, egy közepes fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyem, 3 evőkanál olaj, 40 dkg darált sertéshús (még jobb, ha a fele marhahús), egy tojás, egy csapott kiskanál majoránna, egy mokkáskanál őrölt fekete bors, 5-6 vékony szelet főtt füstölt szalonna (sliced bacon), 1 kg paradicsom, 4 dl szűrt húsleves (leveskockából is készülhet), 6-8 dkg reszelt trappista vagy edami sajt
2012.06.05. 20:39
Stop.hu
Recept: Darált hússal töltött tök II.
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú tök pici ecet 40 dkg darált sertéshús só bors kakukkfű majoranna 2 dl tejföl 1 tojás zsemlemorzsa
2012.05.30. 00:00
Mindmegette.hu
Töltött tök, hússal III
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú tök pici ecet 40 dkg darált sertéshús só bors húsfűszer 2 dl tejföl 1 tojás zsemlemorzsa
2012.05.30. 00:00
Mindmegette.hu
Recept: Darált hússal töltött tök
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú tök pici ecet 50 dkg darált sertéshús só bors fűszerkeverék 1 pohár tejföl 1 tojás zsemlemorzsa
2012.05.23. 00:00
Mindmegette.hu
Darált hússal töltött tök
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú tök pici ecet 0,5 kg darált sertéshús só bors hús fűszerkeverék 1 pohár tejföl 1 tojás zsemlemorzsa Köret: burgonya
2012.05.20. 20:18
Mindmegette.hu
Töltött és rántott zsenge tök, cukkini és patisson
Megjelent a piacokon a friss, zsenge tök. Főzeléket még nem érdemes készíteni belőle, mert víztartalma magas, és csak ehetetlen pép lesz, ha legyaluljuk, és vízben főzzük. Íme azonban három tipp, mit készítsünk belőle:
2012.05.11. 11:42
Töltött tök kapormártással
Hozzávalók: 1 kg zsenge tök, 2 ek ecet, 1 fej hagyma, 2 ek olaj, 8 dkg előfőzött rizs, 40 dkg darált sertéshús, 1 gerezd fokhagyma, 1 tojás, só, bors, 1 dl húsleves, 3 csokor kapor, 1 dl tej, 1 dl tejföl, olaj, liszt
2012.04.02. 07:30
Anna.hu
Egészséges és finom:Töltött tök
A töltött tök kiváló vegetáriánus étel, kis módosítással pedig a húsos változata is könnyen elkészíthető.
2012.03.25. 10:54
Femcafe.hu
Hamvazószerda - 2012 február 22 - Zen makrobiotikus receptek
Hamvazószerda, a Húsvéti nagyböjt első napja, melyen szigorú böjtöt tartottak. További elnevezése: szárazszerda, böjtfogószerda, böjtfőszerda, aszalószerda.A húsvéti ünnepekre való előkészület ideje. Megemlékezés Jézus böjtölésének, illetve kínszenvedésének időszakáról. Minden vallás és nép hagyományaiban megtaláljuk a testi, elki megtisztulásra vonatkozó szabályokat. E természetes megtisztulásnak évezredes hagyománya van. A Biblia apokrif iratában az Esszénus béke evangéliumban olvashatjuk, hogy Jézus kézrátételes és más módszerek mellett a betegeket böjt és tisztítókúra által is gyógyította. Ésszerű böjtöléssel meg lehet fiatalítani a testet, lelket, szellemet.Fontos a májtisztítás és a béltisztítás keserűsóval és / vagy beöntéssel!A böjt alatt fontos a transzcendentális tevékenység. Imádkozzunk, meditáljunk! Relaxációs gyakorlatokkal, pozitív megerősítésekkel segítsük önmagunkat a kritikus időszakban. A böjtkúrával megerősíthetjük önfegyelmünket.Nem véletlen, hogy a ma divatos Wellness programok, természetgyógyászok is ez idő tájt javasolják a szervezet tavaszi méregtelenítését a különböző kúrák széles tárházával. A VII. századtól vált szokássá a bűnbánati felkészülés.II. Orbán pápa 1091-ben rendelte el, hogy a papok minden keresztény homlokát hamuval kenjék meg ezen a napon, ez a szokás a katolikusoknál mindmáig fennmaradt. A templomban a mise után a pap az előző évi szentelt barka hamuját megszenteli, s azzal rajzolja a keresztet a hívek homlokára. "Emlékezzél, ember, hogy porból vagy és porrá leszel!" A hamu egyszerre jelképezi az elmúlást és a megtisztulást. A bűnbánat időszakában az egymással haragban lévők igyekeztek kibékülni egymással.A néphit szerint, aki hamvazkodik, annak nem fog fájni a feje, illetve egészségmegőrző szerepet tulajdonítottak neki. Ezen a napon elsikálták a zsíros edényeket, mert zsírt a következő 40 napban nem ettek.Böjt idején tilos volt a bál, a mulatság, de a lakodalom is. Általános volt az a szokás is, hogy a lányok ilyentájt fekete vagy sötétebb, dísztelenebb, egyszerűbb ruhákat hordtak. A néphagyomány szerint ilyenkor húst vagy zsírt, zsíros ételt enni tilos. Csak kenyeret, zöldséget, gyümölcsöt, illetve ezekből készült meleg ételeket ehettek. A paraszti étkezésben az év egyéb szakában szokatlan módon vajjal, növényi olajjal főztek. Volt ahol napjában csak egyszer ettek, máshol a tojás és a tejes ételek fogyasztását is tiltották. A szigor az évszázadok alatt fokozatosan enyhült, a XX. századra az vált általánossá a keresztények körében, hogy a hívők a nagyböjt időszakában is csak a pénteki böjtnapot tartják, ilyenkor növényi táplálékot vagy halat vesznek magukhoz. Gyakran került az asztalra cibereleves. Ennek az ételnek az alapja a búza vagy rozskorpa, melyet cserépedényben forró vízzel felöntve néhány napig erjesztenek, majd liszttel, tejföllel behabarják, és főznek még bele kölest vagy hajdinát, hogy laktatóbb legyen. Aszalt gyümölcsökből is főztek tejfölös savanyított levest, néhol ezt is ciberének nevezték. Igen kedveltek voltak a böjti időszakban a hüvelyesek, a borsó, a bab és a lencse.A 40 napos böjt legszigorúbb időszaka a hamvazószerda és a nagypéntek. Ezeken a napokon csak háromszor lehet enni és csak egyszer szabad jóllakni. Azonban manapság már nem az étkezésről szól a húsvét előtti böjt, hanem egészen másról. A hívők a kényeztető, luxusdolgokról mondanak le 40 napra, például nem esznek édességet, nem fogyasztanak alkoholt, nem gyújtanak rá, vagy nem mennek el szórakozni. Az önmegtartóztatás lényege, hogy ezeken a napokon a hívő többet foglalkozzon Istennel, mint az év többi napján.A böjt után ügyeljünk táplálkozásunk minőségére. Az "újrakezdéshez" álljon itt néhány zen makrobiotikus recept, amit ajánlok A makrobiotika görög szó, amely a hosszú élet tudományát és művészetét jelenti. Az étkezés legyen egyszerű és kiegyensúlyozott. A Távol-Keleten George Oshawa,- egy japán szamuráj család leszármazottja volt - fejlesztette tovább ezt a szemléletmódot. Később Európában és az USA-ban is megjelenik, ahol az európai viszonyoknak megfelelően fejlődik tovább. A makrobiotika öt alapszínt is megkülönböztet, a zöldet, pirosat, sárgát, fehéret és feketét. A tavasz színe a zöld, jó hatással van az epére és a májra. A nyár, a tűz színe a piros, ami az életenergiát jelképezi, élénkít. A piros a szív és a vékonybél színe. A nyárutó színe a sárga, a lép, a hasnyálmirígy a gyomor segítője. A tüdő és a vastagbél színe a fehér, míg a fekete a veséé és a húgyhólyagé. Ezekből következően nem mindegy, hogyan terítjük meg asztalunkat. Az a jó, ha mind az öt szín szerepel, mert az öt szín együttes jelenléte jó közérzetet ad. A tavaszt a savanyú íz jelképezi a savanyú ételek gyorsító energiát adnak. Savanyú a jó kenyér, a savanyú káposzta, az ecet. Előnyös a májra és a epehólyagra. A nyárral a keserű vagy égett íz harmonizál. A keserű jó hatással van a szívre és a vékonybélre. Szétszóródó energiája van a pitypangnak, a bojtorjánnak, a fekete szezámmagnak, a kukorica néhány fajtájának. A késő nyárra inkább az édes íz jellemző, ilyenek a teljes gabonafélék, zöldségek, és a gyümölcsök egy része. Ezeknek tápláló energiájuk van. A természetes édes íz ellazítja a testet, nyugtató hatással van a lépre, a gyomorra, a hasnyálmirígyre. Az agresszív édes íz, a cukor és a méz éppen ellenkező hatást vált ki a szervezetben. Az ősszel a csípos íz harmonizál, hiszen az ősz is "csípős". A csípős ételelek, mint a hagyma, a retek, a gyömbér, a bors, segítik a keringést a testben, serkenti a tüdő és a vastagbél működését. Az egyes szervek különféle időpontban aktívak, mivel a testet működésben tartó energia ritmusa 24 órás. A tüdő 3-5-ig, a vastagbél 5-7-ig, tehát ekkor a legcélszerűbb székletet üríteni. A gyomor reggel 7-9 óra között, így ez a legalkalmasabb időpont a reggelihez. A lép működése 9-11-ig a legintenzívebb, a cukorháztartását ekkor hozza egyensúlyba a szervezet. Ebben az időszakban érzi úgy az ember, hogy tele van energiával, ilyenkor nagyon aktívak vagyunk. Ebből következik, hogy az ilyenkor elfogyasztott villásreggeli teljesen felesleges. A szív 11-13 óráig a legaktívabb, a vékonybél 13-15 óra között, ilyenkor újul meg a vér. Ebben az időszakban a lehető legkevesebbet szabad csak enni. A vacsorát pedig legkésőbb három órával lefekvés előtt költsük el. 15-17 óra között a hólyag a legaktívabb, míg a vese 17-19 óra között. Ebben az időszakban tolódik napunk a világos nappali jangból a sötétebb jin idoszak felé. 19-21 óra között a folyadékszabályozó rendszerünk működik a legaktívabban, minden testnedv ez időszakban kerül egyensúlyba. Érdemes megfigyelni, hogy ilyenkor a Föld vizei, a tengerek és a tavak is aránylag nyugodtak. 21-23 óra között a háromszoros melegítő merdián a legaktívabb, ez irányítja és ellenőrzi a test melegháztartását. Ilyenkor kellene ágyba bújni, és mivel az ember már eléggé megnyugodott, de a vesétől kapott vitalitása is megfelelő, ez idő tájt vagyunk a legalkalmasabbak a szexuális életre. Az epe 23-1-ig, a máj pedig 1-3 óra között dolgozik a legintenzívebben.HajdinakrokettHozzávalók:1 csésze hajdinadara4 csésze forrásban lévő víz1 evőkanál tengeri só1 csésze teljes őrlésű búzaliszt2 evőkanál szezámolaj2 kis vöröshagyma (reszelve)4-5 mogyoróhagyma (darálva)1 maréknyi apróra vágott metélőpetrezselyemMély serpenyőben pirítsuk a hajdinát szárazon barnára és ropogósra. Adjuk hozzá a forrásban lévő vizet és a sót. Főzzük 20 percig, majd hagyjuk lehűlni, és adjuk hozzá a lisztet. Egy serpenyőben forrósítsuk meg az olajat, és futtassuk meg rajta a hagymát. Hagyjuk lehűlni. Keverjük a lehűlt hagymát, a darált mogyoróhagymát és a petrezselymet a kásához. Gyúrjuk össze, és formázzunk belőle tetszés szerinti alakú és méretű kroketteket, forgassuk meg teljes kiőrlésű búzalisztbe vagy zabpehelybe, majd süssük ki annyi olajban, amennyi éppen ellepi az edény alját. Amikor szép barnára sültek, tegyük őket papírkendőre ami a fölösleges olajat magába szívja.CsapatiA csapati gyorsan készített, nagyon finom kenyér, ideális utazásra és piknikre.Keverjünk össze azonos mennyiségű teljes őrlésű búzalisztet és kukoricalisztet. Ízlés szerint sózzuk meg. Apránként dolgozzunk bele annyi vizet, hogy a tészta elváljon a tál falától és a kezünktől. Kezünkkel lapítsuk ki, és tegyük kiolajazott serpenyőbe. Süssük közepes lángon 10-10 percig mindkét oldalát.Meg lehet próbálni hajdina- és fehérlisztből is. Csináljuk a csapatit nagyon vékonyra.(további receptekhez klikk a további bejegyzésre!):Élesztő nélküli kenyérAlig rágható! Erről jut eszembe, járt mostanában fogorvosnál? Hogy ezt a csodálatos kenyeret élvezhessük, jó fogakra van szükség! Minél tovább rágjuk, annál jobb. Hozzávalók: 2 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt 1 csésze hajdinaliszt 3 csésze kukoricaliszt 1/2 csésze szójaliszt 1 teáskanál só 2 evőkanál olaj 1 evőkanál szezámvaj Keverjük össze a listeket, a sót és az olajat egy tálba. Az olajat egyenletesen dolgozzuk be. Hagyjuk állni 1 órán át. (Ha azt akarjuk, hogy megkeljen hagyjuk másnapig állni.) Apránként adjunk hozzá vizet, és dagasszuk erősen míg a tészta ragadós és majdnem nyúlós lesz. Formáljuk cipóvá,lisztezzük meg, és tegyük kiolajozott kenyérformába. Hagyjuk 1/2 óráig állni. Süssük közepes sütőben 1 - 1 1/2 óráig.-------------------------4 csésze teljes őrlésű búzaliszt 2 csésze hajdinaliszt 2 csésze kukoricaliszt 2 csésze főtt rizs 1 1/2 teáskanál só 10 evőkanál olaj 1/4 csésze szárazon pirított szezámmag Úgy készül mint az előbbi, de sütés előtt a tetejét szórjuk meg szezámmaggal. -------------------------2 csésze teljes őrlésű búzaliszt 1/2 csésze hajdinadara 1 evőkanál olaj 1/2 teáskanál só-------------------------Akármilyen főtt gabona, pl. rizs, hajdina vagy köles belekeverhető a kenyértésztába. Jó szórakozást - mindenki saját belátása szerint keverheti a különböző liszteket. Leves zabpehelybőlHozzávalók: 4 kisebb vöröshagyma (hold alakúra vágva) 1 csésze zabpehely (serpenyőben megpirítva) tengeri só 1 evőkanál kukoricaolaj szójaszósz Forrósítsuk meg az olajat a aserpenyőben. Nagy lángon pirítsuk benne a hagymát 3-5 percig, állandóan keverve, majd kis lángon 8-10 percig, amíg szép aranysárga nem lesz. Öntsük a hagymát, a zabpelyhet és a sót 6-8 csésze forrásban lévő vízbe. Keverjük össze, és főzzük lassú tűzön 20-25 percig. Tálalás előtt keverjük bele a szójaszószt.KukoricasziromEz a mi "rósejbnink". Van egy óriási előnye: nem burgonyából, hanem kukoricalisztből készül!Hozzávalók: 2 csésze kukoricaliszt 1 csésze búzaliszt víz só Gyúrjuk össze a két lisztet fokozatosan hozzáadott vízzel; a tészta ne legyen se túl kemény, se ragacsos. Nyújtsuk ki nagyon vékonyra, és vágjuk tetszés szerint négyzetekre vagy körlapokra. 3-4 cm-nél ne legyenek nagyobbak. Bő forró olajban süssük meg: aranybarna színük jelzi, hogy elkészültek. Szedjük őket jó nedvszívó szalvétára, ami a felesleges olajat beszívja. Ízlés szerint szórjuk meg sóval.SárgarépalevesHozzávalók: 1 nagyobb vöröshagyma (apróra vágva) 3-4 sárgarépa (feldarabolva) 5 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt 1 csipetnyi kakukkfű 1 babérlevél 1 evőkanál kukoricaolaj a zöldségekhez 1 evőkanál kukoricaolaj a liszthez pirított kenyérkocka tengeri só 6-8 csésze forrásban levő víz Pirítsuk meg a hagymát és a sárgarépát az olajon. Keverjünk hozá egy kis vizet és turmixoljuk össze. Pirítsuk a lisztet a másik kanál olajon aranybarnára. Keverjük a zöldségpürét és a lisztet a forrásban levő vízhez. Adjuk hozzá a sót, a kakukkfüvet és a babérlevelet. Főzzük lassú tűzön 30 percig. Tálaljuk kenyérkockával.---------------------------------------Röviden a makrobiotikáról A makrobiotika görög szó, amely a hosszú élet tudományát és művészetét jelenti, és követőinek is hosszú életet ígér. Már Hippokratész is azt vallotta, hogy a megfelelő élelmiszer alapozza meg az egészséges és hosszú életet. Az étkezés legyen egyszerű és kiegyensúlyozott. A Távol-Keleten George Oshawa,- egy japán szamuráj család leszármazottja volt - fejlesztette tovább ezt a szemléletmódot. Később Európában és az USA-ban is megjelenik, ahol az európai viszonyoknak megfelelően fejlődik tovább. Alapfilozófiája az egység: az ember a világ része, és a világmindenség törvényszerűségei vonatkoznak rá. Ha ezt az ember megszegi, az egészségével kell fizetnie. Mint ahogy a természetben, az emberi szervezetben is folyik a küzdelem az ellentétes erők között. Ezen erők küzdelmének az ingadozása, túlsúlyba jutása, a küzdelem kimenetele határozza meg az egészséget vagy a betegséget. A makrobiotikus elmélet alappillére a jin-jang. Dr. Eke Károly így írt erről: "Az ősi kínai tanítás szerint minden természeti dolog energiakettősből képzett. Ellentétes, de kiegészítő erők folytonos mozgásban reagálnak egymásra. Minden lény és dolog születése és létezése, változása és halála a jin és a jang állandó változásán nyugszik. A jin és a jang tehát a teremtés és minden dolog változásának, az univerzum minden lényének eredete, ősforrása. A jin-jang az univerzum törvénye, minden lény általános rendje, az élet és a halál alapja..." A szervek csak úgy funkcionálhatnak normálisan, ha táplálékhoz jutnak. A tápanyagok, az élelmiszerek a szervek tevékenységére utalva átváltoznak, hogy a szerveknek segítsenek mindenkori tevékenységükben. Az anyag megteremti az aktivitást, ami elősegíti, előhívja az anyagot. A makrobiotika szerint az egészségerősítő étrend, a jin-jang energia és az ezeket képviselő ételek között fennálló egyensúlyon alapul. A jin-jang egymásra hatásában általában érvényes, hogy a jin a jangot futtatja, de a jang a hatását a jinre gyakorolja, egyidejűleg stimulálva egymást. A makrobiotika tanai szerint ha valaki főképp jin természetű ételeket eszik, egész szervezete jin reakciót mutat. Ha pedig főleg jang jellegű ételeket fogyasztunk, szervezetünk főképp jang reakciójú lesz. Az energiák kiegyensúlyozását jól példázza a következő: forró, jang karakterű nyári napon hűsítő jin ételekre és italokra vágyunk, például gyümölcsre, salátára, zöldségre. Minusz 10 fokos téli napon viszont jobban esik a kicsit sósabb ízesítésű főtt étel. Ha az ember több jint fogyaszt, mint amennyire a szervezetének szüksége van, a testhőmérséklete csökken, fázóssá válik. Ha a táplálkozásunkban a jin és a jang egyensúlyát biztosítjuk, egészségesen étkezünk (óvakodjunk a szélsőséges táplálkozástól!) A legszélsőségesebb jang-étel a só, utána a marha- és sertéshús következik, majd a zsírok és olajok, ezután a tojás, a sajt majd a szárnyasok, a hal, a kagyló, a rák, és a csiga. A jang oldalon középen a gabonák állnak. A jin oldalon a legszélen a kábítószerek állnak, majd a vegyszerek és a gyógyszerek, ezután a cukor, kávé, alkohol és a nikotin áll, a jin élelmiszerek közül legbelül állnak a gyümölcsök, és a zöldségek. A vegetáriánusok jellemzően jin táplálékokat fogyasztanak: zöldséget és gyümölcsöket. Ez egy jang típusú betegségre igen jó hatással van. Ha azonban a vegetáriánus nem fogyaszt kellő minőségben és mennyiségben gabonákat is, egy bizonyos idő elteltével gyengül, erőtlenné válik. Ha pedig valaki eleve úgy áll a vegetáriánus konyhához, hogy jin túlsúlya van, tovább ront az állapotán. Kínai felfogás szerint valamennyi étel - ha helyesen fogyasztjuk őket - gyógyszer is egyben. Ez már a görög orvostudományban is jelen volt, a már korábban említett Hippokratész így fogalmazta meg: "Táplálékod legyen a gyógyszered, és gyógyszered a táplálékod." Az évszakok szerint is megfelelően kell táplálkozni: tavasszal, amikor minden kihajt, a tél után az energiák megindulnak, nekünk is meg kell adnunk a szervezetünknek az újrakezdéshez szükséges energiát. Ilyenkor magas energiatartalmú ételeket fogyasszunk: csírát, csírázó magvakat, rügyeket, friss hajtásokat. A tavaszi saláta alapanyaga lehet pitypang, frissen szedett csalán, tyúkhúr. Az idő teltével fogyasszunk egyre több zöldséget, ahogy teremni kezdenek, kezdetekben, amíg nem túl magas a hőmérséklet, párolva-főzve. Ahogy melegszik az idő, csökkenthetjük a főzési időt, és a fűszerezést. A nyár a nyers koszt ideje, ilyenkor szívesen fogyasztunk nyers salátát, gyümölcsöt. (Aki nem egészséges, annak ilyenkor is a párolást-főzést ajánlják inkább.) Még a meleg nyárban sem ajánlatos túl sok hideget fogyasztani, mert gyengíti az immunrendszert és a lépet. A gabonát ilyenkor is főzzük, nem hagyjuk el, de arányát csökkentjük. A zöldféléket rövid ideig pároljuk. A gabonapelyheket nyáron forrásban lévő vízbe tesszük, és csak rövid ideig főzzük. Ősszel a zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, és ahogyan a hőmérséklet csökken, egyre erősebben fűszerezzük. Hosszabban párolunk, főzünk, gazdagabb ízeket alkalmazunk. Kevesebb ételt fogyasztunk nyersen, aszalt vagy főtt gyümölcsöket teszünk az asztalra. Télen fontos, hogy meleg, kicsit sósabb ízesítésű ételeket együnk. Ha az ember több jint fogyaszt (vagyis gyümölcsöt, salátát, zöldséget), mint amennyire a szervezetének szüksége van, a testhomérséklete csökken, fázóssá válik, arcszíne kékes lesz. A tél gyümölcsei sülve vagy főve fogyasztandók (sült alma, sült tök, sült gesztenye). Ekkor van szezonja a savanyú káposztának is. A főzésnél kicsit több olajos magvakat, olajat használhatunk, mert ezek is mind melegítenek. Kerüljük viszont a fagyos ételeket, mert ezek felborítják az egyensúlyt! Ezekkel a tippekkel, ha az ételeket úgy fogyasztjuk, hogy a külső hőmérsékletet is figyelembe vesszük, energetikailag is egyensúlyba kerülünk. Nagyon fontos az egyensúlyt a jin-jangon belül is megtartani: ha hosszabb ideig fogyasztjuk a jin karakterű ételeket, nagyobb változások is bekövetkezhetnek, a bizonytalan járás, húsos, vastag, piros orr, egyenetlenségek a körmön, pirosas bőrelváltozás a test különböző részein, petyhüdt izomzat, és a vér is nehezebben alvad. Az ember mozgása lassú, vontatott lesz, viselkedése passzív, nehezen határoz, lélegzetvétele lassúbb, erősen izzad. A jang karakterű ember járása célratörő, határozott, orra keskeny, bőre sima, izomzata feszes, cselekvései aktívak, lélegzete erőteljes, testhőmérséklete magasabb az átlagosnál. A túl sok jang is kóros elváltozásokhoz vezethet: az ember fanatikussá, agresszívvá és zárkózottá válhat. A makrobiotika az ízeket és a színeket is kapcsolatba hozza. Öt alapízt különböztet meg, ezek az adott évszakkal harmonizálnak. A tavaszt a savanyú íz jelképezi a savanyú ételek gyorsító energiát adnak. Savanyú a jó kenyér, a savanyú káposzta, az ecet. Előnyös a májra és a epehólyagra. A nyárral a keserű vagy égett íz harmonizál. A keserű jó hatással van a szívre és a vékonybélre. Szétszóródó energiája van a pitypangnak, a bojtorjánnak, a fekete szezámmagnak, a kukorica néhány fajtájának. A késő nyárra inkább az édes íz jellemző, ilyenek a teljes gabonafélék, zöldségek, és a gyümölcsök egy része. Ezeknek tápláló energiájuk van. A természetes édes íz ellazítja a testet, nyugtató hatással van a lépre, a gyomorra, a hasnyálmirígyre. Az agresszív édes íz, a cukor és a méz éppen ellenkező hatást vált ki a szervezetben. Az ősszel a csípos íz harmonizál, hiszen az ősz is "csípős". A csípős ételelek, mint a hagyma, a retek, a gyömbér, a bors, segítik a keringést a testben, serkenti a tüdő és a vastagbél működését. Kerülni kell azonban a túlságosan erős ízeket, mert azok túlműködést okoznak, irritálják a beleket, a májat és a tüdőt. A téllel a só harmonizál, a jó minoségű só lágyítja a megkeményedett szerveket, erősíti a vesét és a húgyhólyagot. A makrobiotika öt alapszínt is megkülönböztet, a zöldet, pirosat, sárgát, fehéret és feketét. A tavasz színe a zöld, jó hatással van az epére és a májra. A nyár, a tűz színe a piros, ami az életenergiát jelképezi, élénkít. A piros a szív és a vékonybél színe. A nyárutó színe a sárga, a lép, a hasnyálmirígy a gyomor segítője. A tüdő és a vastagbél színe a fehér, míg a fekete a veséé és a húgyhólyagé. Ezekből következően nem mindegy, hogyan terítjük meg asztalunkat. Az a jó, ha mind az öt szín szerepel, mert az öt szín együttes jelenléte jó közérzetet ad. A színeket a jin és jang tulajdonságok szerint is besoroljuk, ami szerint a növényekről is megállapítható, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek. Itt a színskálát a szivárvány színei szerint osztották fel: vörös, narancs, sárga, zöld, kék, indigókék és lila. A vörös, narancs és sárga inkább jang tulajdonságú, míg a kék, a lila inkább jin. A répa tehát inkább jangabb minőségű a céklánál. Figyelembe veszik azt is, hogy a növény a föld alatt, vagy a föld fölött nő. Amelyik a Föld középpontja felé tör, az a jang erők hatása alatt áll, és minél magasabbra nő egy növény a föld fölé, annál inkább jin tulajdonságú. A cseresznye tehát erősebb jin, mint a káposzta. A túlnyomórészt jang tulajdonságú növények lassan, míg a jin jellegűek gyorsabban nőnek. Az egyes szervek különféle időpontban aktívak, mivel a testet működésben tartó energia ritmusa 24 órás. A tüdő 3-5-ig, a vastagbél 5-7-ig, tehát ekkor a legcélszerűbb székletet üríteni. A gyomor reggel 7-9 óra között, így ez a legalkalmasabb időpont a reggelihez. A lép működése 9-11-ig a legintenzívebb, a cukorháztartását ekkor hozza egyensúlyba a szervezet. Ebben az időszakban érzi úgy az ember, hogy tele van energiával, ilyenkor nagyon aktívak vagyunk. Ebből következik, hogy az ilyenkor elfogyasztott villásreggeli teljesen felesleges. A szív 11-13 óráig a legaktívabb, a vékonybél 13-15 óra között, ilyenkor újul meg a vér. Ebben az időszakban a lehető legkevesebbet szabad csak enni. A vacsorát pedig legkésőbb három órával lefekvés előtt költsük el. 15-17 óra között a hólyag a legaktívabb, míg a vese 17-19 óra között. Ebben az időszakban tolódik napunk a világos nappali jangból a sötétebb jin idoszak felé. 19-21 óra között a folyadékszabályozó rendszerünk működik a legaktívabban, minden testnedv ez időszakban kerül egyensúlyba. Érdemes megfigyelni, hogy ilyenkor a Föld vizei, a tengerek és a tavak is aránylag nyugodtak. 21-23 óra között a háromszoros melegítő merdián a legaktívabb, ez irányítja és ellenőrzi a test melegháztartását. Ilyenkor kellene ágyba bújni, és mivel az ember már eléggé megnyugodott, de a vesétől kapott vitalitása is megfelelő, ez idő tájt vagyunk a legalkalmasabbak a szexuális életre. Az epe 23-1-ig, a máj pedig 1-3 óra között dolgozik a legintenzívebben. Németországban már sikerrel folynak olyan kísérletek, amelyek azt bizonyítják, hogy a megbetegedett szervre előírt gyógyszert, gyógyteát, homeopátiás kezelést célszerű annak legaktívabb időszakában, amikor a szerv energiával telítődik beszedni, illetve elvégezni, mert így jobban kifejti hatását, esetleg kisebb adag szükséges belőle. Mindezeken túl már csak egy tanács lehet, Varatojo azt mondja: "Éljünk száz százalékosan érdekesen!" És ezt kezdjük el mától! A makrobiotika szerint készített néhány étel receptje:LEVESEKFrancia hagymaleves Hozzávalók: 3 evőkanál növényi olaj, 1/2 kg hagyma, 1 evőkanál teljes kiorlésű búzaliszt, 1/2 l zöldségleves, 1 csomó leveszöldség, só, frissen őrölt fekete bors, 4-5 szelet teljes értékű llisztből sütött kenyér 1 cm vastagra vágva, 2,5 dkg reszelt trappista vagy ementáli sajt. Az olajat egy nagy fazékban felforrósítjuk, hozzáadjuk a finomra reszelt hagymát, aranysárgára pároljuk. Rászórjuk a lisztet, és állandó keverés közben hozzáadjuk a zöldséglevest, valamint az apróra vágott leveszöldséget. Sóval, borssal ízesítjük, lefedjük, felforraljuk, majd harminc percig kis lángon főzzük. A kenyérszeleteket mindkét oldalukon enyhén megpirítjuk. A levest jénai tálkákban tálaljuk, rátesszük a pirított kenyeret a tetejére, és sajttal megszórjuk. Sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg a sajt aranybarna és hólyagos lesz. Gombaleves csicseriborsóval Hozzávalók: 35 dkg gomba tisztítva és szeletelve, 15 dkg csicseriborsó, 3 ek. hidegen sajtolt olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál fehér bors, 3 ek. teljes kiorlésű liszt, 2 kávéskanál curry, 1 pohár yoghurt (elhagyható), 3 csipet tengeri só, 1 pohár kefír Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát. Felöntjük vízzel, sózzuk, majd a csicseriborsót is hozzáadva 20 percig főzzük. A lisztet egy dl vízben elkeverjük és a leveshez adjuk. Együtt készre főzzük. Tálalás előtt kevés yoghurttal dúsíthatjuk. A kitálalt levest megszórjuk curryvel. Vegyes zöldségleves napraforgómagos gombóccal Hozzávalók: 1 szál póréhagyma, 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 kisebb cukkini, 25 dkg gomba, 2 ek. hidegen sajtolt olaj, 2 ek. teljes kiorlésű liszt, 2 csipet tengeri só, bors. A gombóchoz: 1 csésze teljes kiőrlésű liszt, 3 ek. hidegen sajtolt olaj, 1/2 csésze napraforgómag. A karikára vágott póréhagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet, és tovább pirítjuk 2-3 percig. Felöntjük vízzel. Beletesszük a tisztított, feldarabolt zöldségeket és a fűszereket. Forrástól számított 15-20 percig fozzük. A gombóc hozzávalóit összekeverjük, annyi vizet adunk hozzá, hogy tésztát kapjunk. Apró gombócokat formálunk belőle, és a levesbe téve, lefedve, lassú tűzön kb. 20 percig főzzük. Csalánleves Hozzávalók: 1 kg csalán, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek. teljes kiőrlésű liszt, 2 pohár kefir, 2 csipet tengeri só, 1/2 kk bors, 2 ek almaecet A frissen szedett, apróra vágott csalánt sós, fokhagymás vízben megfőzzük. a lisztet a kefírrel összekeverjük, és a levest ezzel behabarjuk. Sóval, borssal, almaecettel ízesítjük. Levesbetétként főtt gabonát teszünk bele. Árpaleves Hozzávalók: 1 csésze árpa, 1/2 csésze bab, 1 fej vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 ek. hidegen sajtolt olaj, 1 cs. petrezselyemzöld, vagy kapor, vagy friss menta apróra vágva, 2 csipet tengeri só. Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát, és a fokhagymát. A tisztított árpát és babot is beletesszük, és tovább pirítjuk, majd felöntjük vízzel, sózzuk és felforraljuk. Utána kis lángon kb. másfél óráig főzzük, néha megkevergetjük. Tálalás előtt megszórjuk az apróra vágott zölddel.FŐÉTELEK Savanyú káposzta gombával Hozzávalók: 1/2 kg vágott savanyú káposzta, 1/2 kg gomba, 3 fej vöröshagyma, 4 ek. hidegen sajtolt olaj, 1/2 csésze árpagyöngy, 1 csipet tengeri só, bors, pirospaprika Az apróra vágott vöröshagymát és a tisztított, felszeletelt gombát az olajon megpároljuk, megszórjuk pirospaprikával. Hozzátesszük a savanyú káposztát és vízzel felöntjük. Beletesszük az árpagyöngyöt, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt készre főzzük. Kínai serpenyős zöldség Hozzávalók: 1 ek. növényi olaj, 1 nagy hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. meghámozott, lereszelt friss gyömbér, 5 dkg gomba, 45 dkg cukorborsó, 45 dkg kínai kel, vagy más káposztaféleség, 10 dkg babcsíra, 5 dkg földimogyoró, 1 ek. szójaszósz, 5 ek zöldségleves-sűrítmény vagy víz, tengeri só, frissen őrölt fekete bors. Az olajat egy vastag falú lábosban vagy serpenyőben felforrósítjuk, hozzátesszük a finomra vágott hagymát, a szétnyomott fokhagymát, azután a gyömbért, és a finomra szeletelt gombát. 3 percig állandó keverés mellett hirtelen nagy lángon pároljuk. A borsót és a vékonyra szeletelt káposztát hozzátesszük, és további 2 percig keverjük. A megmaradt adalékokkal még 5 percig közepes lángon kavargatjuk, amíg a zöldségfélék nem főnek meg, de azért maradjon egy kicsit friss. Szójaszósszal és borssal ízesítjük, azonnal tálaljuk.Töltött cukkini Hozzávalók: 3 kisebb cukkini, 2 vöröshagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 25 dkg gomba, 3 ek. hidegen sajtolt olaj, 3 ek. teljes kiőrlésű liszt, 3 ek. világosra pirított szezámmag, 1 csomó petrezselyem zöldje, 2 csipet tengeri só, fehér bors. Az apróra vágott hagymát a fokhagymával olajon megpirítjuk, majd hozzátesszük a tisztított, szeletelt gombát és 15 percig pirítjuk. Hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyem zöldjét, a szezámmagot, sózzuk, borsozzuk, liszttel megszórjuk, és tovább pirítjuk, Felöntjük egy csésze vízzel és sűrűre főzzük. A hosszában félbe vágott cukkinik közepét kikaparjuk, megtöltjük a töltelékkel és kevés olajjal meglocsoljuk. Tűzálló tálban előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Karfiol vadasan Hozzávalók: 1/2 kg karfiol, 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 2 szelet zeller, 2 fej vöröshagyma, 2 babérlevél, 1 kk borsikafű, 1 pohár kefír, 1 ek. méz, 3 csipet tengeri só, 2 ek teljes kiőrlésű liszt, 2 ek. hidegen sajtolt olaj. A rózsáira szedett karfiolt enyhén sós vízben megfőzzük, félretesszük. A kockára vágott zöldségeket puhára főzzük, pürésítjük. Hozzáadjuk a fűszereket, majd a kefírt a liszttel simára keverjük és ezzel az egészet behabarjuk. Ebbe beletesszük a megfőtt karfiolrózsákat. Barnarizzsel tálaljuk. Köles brokkolival Hozzávalók: 1 csésze köles, 1 csipet tengeri só, 30 dkg brokkoli, 1 pohár kefír, 2 gerezd zúzott fokhagyma. A kölest a sóval együtt négy csésze vízben fedő alatt puhára főzzük. A brokkolit lobogó vízbe dobjuk, amikor újra forrni kezd, szűrőkanállal kiemeljük és hideg vízzel teli tálba tesszük. Lecsepegtetjük. A kefírben elkeverjük a fokhagymát. Egy tűzálló tálba terítjük a kölest, rátesszük a lecsepegtetett brokkolit, a tetejét meglocsoljuk a fokhagymás kefírrel. Közepes hőmérsékleten 20 percig sütjük. Zöldséges árpa egytál Hozzávalók: 2 csésze árpagyöngy, 2 csésze darabolt vegyes zöldség (pl. sárgarépa, hagyma, fehér káposzta), 2 csipet tengeri só, 2 ek. hidegen sajtolt olaj, 2 ek. metélőhagyma Az olajon 1-2 percig pirítjuk a zöldségeket. Hozzáadjuk a lecsepegtetett árpagyöngyöt, pár percig pirítjuk. Felöntjük négy csésze vízzel, sózzuk. Fedő alatt kis lángon, kb. fél órát főzzük. A tűzről levéve fedő alatt hűlni hagyjuk. Tálaláskor frissen vágott metélőhagymával díszítjük. Kölesfőzelék Hozzávalók: 1 csésze köles, 1 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 kk. tengeri só, 3-4 csésze zöldségleves, 1 ek. petrezselyemzöld apróra vágva. A kockára vágott hagymát olajon üvegesre pirítjuk, majd szórjuk bele a kölest. Pároljuk együtt 2-3 percig, majd öntsük fel a zöldséglevessel, és sózzuk meg. Főzzük kb. 35 percig lefedve. Ha kész, keverjük bele a petrezselyem levelet.KÖRETEK Parajkrokett Hozzávalók: 1/2 kg paraj, 2 ek. teljes kiorlésu liszt, 1 nagy szelet beáztatott és kinyomkodott barna kenyér, 1 kk. szerecsendió, 1 kk. bors, 2 csipet tengeri só, 2 ek. zsemlemorzsa, hidegen sajtolt olaj a kisütéshez. A parajt enyhén sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük, feldaraboljuk. Egy tálba tesszük a többi hozzávalóval együtt. Ha nem áll jól össze, zsemlemorzsát szórunk bele. Pogácsákat formálunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban kisütjük. Karfiolkrokett Hozzávalók: 1 karfiol, 1 vöröshagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 cs. apróra vágott petrezselyem zöldje, 2 ek. teljes kiőrlésű liszt, 1 kk. bors, 2 csipet tengeri só, 2 ek. zsemlemorzsa, hidegen sajtolt olaj. A karfiolt enyhén sós vízben megfőzzük. Az apróra vágott hagymát a fokhagymát és a petrezselyem zöldjét a fűszerekkel együtt a karfiolhoz keverjük, beleszórjuk a lisztet és masszává gyúrjuk. Pogácsákat formálunk belőle, zsemlemorzsában megforgatjuk és bő, forró olajban kisütjük. Bundás hagyma Hozzávalók: személyenként 1-1 fej vöröshagyma, ujjnyi vastag karikára vágva, 3 ek. teljes kiőrlésű liszt, 2 csipet tengeri só, hidegen sajtolt olaj. A hagymát enyhén megsózzuk. A lisztből, sóból vízzel sűrű palacsintatésztát készítünk. A hagymakarikákat ebbe belemártjuk, és bő, forró olajban kisütjük. Fott rizs Hozzávalók: 1 csésze barna rizs, 1 csipet tengeri só A rizst előzőleg beáztatjuk, majd kétszeres, ill. két és félszeres mennyiségű vízzel és sóval feltesszük főni. Takaréklángon, fedő alatt 40 percig főzzük. (Fűszerezhetjük különféle gyógynövényfüvekkel: pl. borsikafű, kakukkfű, bazsalikom, oregano, borókabogyó, koriander.) Zöldséges rizs Hozzávalók: 2 csésze barnarizs, 1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, fél zeller, 1 cikk kelkáposzta, 3 ek. hidegen sajtolt olaj, 2 csipet tengeri só. Az apróra vágott hagymát az olajon megdinszteljük, rátesszük a rizst, és kétszeres mennyiségű vizet öntünk hozzá. A félig megfőtt rizshez hozzáadjuk a felaprított zöldséget. Megsózzuk, és elfőzzük róla a vizet.MÁRTÁSOK, PÁSTÉTOMOK Kapormártás Hozzávalók: 2 ek. apróra vágott kapor, 3 ek. hidegen sajtolt olaj, 3 ek. teljes kiőrlésű liszt, 2 csipet tengeri só A lisztet az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a kaprot és tovább pirítjuk. Felengedjük vízzel, sózzuk és 5 percig forralva készre főzzük.Csalánmártás Hozzávalók: 3 csésze friss csalán, 2 ek. hidegen sajtolt olaj, 2 ek. teljes kiőrlésű liszt, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 pohár kefir, 2 csipet tengeri só. A csalánt enyhén sós vízben puhára főzzük, vágódeszkán apróra vágjuk. A lisztet az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és a csalán főzőlevével felengedjük. Hozzáadjuk a csalánt, sózzuk és készre főzzük. Kefirt keverhetünk bele.Lencsepástétom Hozzávalók: 2 csésze főtt lencse, 2 cs. főtt hagyma vagy répa, 2 ek. miszó, 2 ek. szójaszósz, 2 ek. szezámolaj, 1 ek. pirított, őrölt szezámmag, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. fűszer (kakukkfű, oregano vagy bazsalikom)Az adalékokból finom krémet készítünk pépesítőgéppel. Utána egy kiolajozott formában 1/2 órát kb. 225 C-on sütjük.SALÁTÁK Kertészsaláta Hozzávalók: 1 fej káposzta, 1 fej vöröshagyma, 4 db hónapos retek, 2 sárgarépa, 1 fej saláta, 1 ek. szójaolaj, 1 ek. almaecet, kevés méz, 2 csipet tengeri só. A felaprított káposztát, hagymát, retket, sárgarépát összekeverjük, lesózzuk. Elkészítjük az öntetet: szójaolaj, almaecet, kevés méz, kevés víz összekeverésével. Az összekevert, lesózott zöldségeket jól kinyomkodjuk, ráöntjük az öntetet, és a megmosott salátaleveleket hozzátépkedjük. Rizssaláta Hozzávalók: 1 csésze barnarizs, 1 babérlevél, 1 kk orölt rozmaring, fél ek. hidegen sajtolt olaj, 1 ek. almaecet, fél csomó petrezselyem, 1 csipet tengeri só. A rizst két csésze enyhén sós vízben megfőzzük. Hozzáadjuk a babérlevelet és a rozmaringot. Kihűtjük. Az olajból, almaecetből, apróra vágott petrezselyemből öntetet készítünk, és ezt a rizsre locsoljuk.Babsaláta Hozzávalók: 1 csésze apró szemű bab, 2 fej vöröshagyma, 1 ek. alma- vagy borecet, 1 kk méz, tengeri só. A vékony szeletekre vágott hagymát megsózzuk, és egy órán át állni hagyjuk. Az előző este beáztatott, majd puhára főzött babot a hagymával összekeverjük. Az ecetből, mézből és sóból salátalevet készítünk, és a babra öntjük.ÉDESSÉGEK Rizspuding Hozzávalók: 1 csésze rizsliszt, 1 csipet tengeri só, 1 kk. hidegen sajtolt olaj, 1 ek. méz, idénygyümölcs a díszítéshez. A lisztet négy csésze vízzel és sóval főzzük, amíg besűrűsödik. Mézzel édesítjük. Vizezett üvegtálakba adagoljuk, gyümölccsel díszítjük. Kukoricatorta Hozzávalók: 2 csésze kukoricadara, 8 csésze víz, 1 csomag mazsola, 1 csipet tengeri só, 1 ek. hidegen sajtolt olaj, díszítéshez: idénygyümölcs, dió A kukoricadarát a sós vízben folytonos keverés mellett megfőzzük. Hozzáadjuk a mazsolát és addig főzzük, amíg a kanál megáll benne. Kuglófsütőt vagy tortaformát az olajjal kikenjük, ebbe beletesszük a masszát és hagyjuk megdermedni. Ha kihűlt, egy tálra vagy tányérra kiüntjük, a dióval és a gyümölcsökkel feldíszítjük. Mézes pattogatott kukorica Hozzávalók: 1 l pattogatott kukorica, 2 csésze méz, 2 ek. hidegen sajtolt olaj. A mézet barnás pirosra pirítjuk, beletesszük az olajat, és folytonos kevergetés mellett a pattogatott kukoricát. Addig hagyjuk a tűzön, amíg a kukorica a mézet felszívja. Olajozott tányérra vagy deszkára öntjük, és vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle.Almás palacsinta Hozzávalók: 4 nagy reszelt alma, 1 kk sütőpor, 4 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 ek. hidegen sajtolt olaj, 4--4,5 csésze víz, 1 kk fahéj, méz, 1 csipet tengeri só, hidegen sajtolt olaj. A hozzávalókhoz csomómentes palacsinta tésztát készítünk, az almát a végén adjuk hozzá. Fél óráig pihentetjük. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, merőkanállal kisebb adagokat teszünk bele, kissé ellapítjuk és mindkét oldalát pirosra sütjük. Szilvalekvárral, fahéjjal vagy kevés mézzel ízesítjük. Mákpuding Hozzávalók: 2 csésze darált mák, 1 csésze mazsola, 2 kk őrölt fahéj, 3 ek. méz, 4 csésze kukoricapehely liszt, idénygyümölcs díszítésre. A mákot a mazsolával feltesszük főzni. Hozzákeverjük a kukoricapehely-lisztet és besűrítjük. Fahéjjal, mézzel ízesítjük. Vízzel kiöblített tálkákban öntjük, és a tetejét idénygyümölccsel díszítjük.
2012.02.22. 07:25
Eletora.com
Zsenge töltött tök paradicsomos tökmártással
Hozzávalók 2 személyre főételként, 4 személyre előételként:3 db zsenge tök (kb. 25-30 dkg/db)20 dkg sárgarépa1,5 dl füstölt basmati rizs (ennek híján: sima basmati rizs)20 dkg csiperke gomba5 dkg szárított vargánya1 kis csokor petrezselyemzöld2+2 teáskanál olívaolaj2,5 dl víz1 kisméretű tojás5 dkg kemény sajt (pl. grana padano, pecorino)ízlés szerint: só és frissen őrölt borsA mártáshoz:a zsenge tök kivájt belseje 1 nagyobb salotta (vagy kis fej vöröshagyma)30 dkg lucullus paradicsom1 csapott kávéskanál Cayenne-bors1/2 teáskanál szárított rozmaringsó
2011.10.30. 00:00
Mindmegette.hu
Recept: Zsenge töltött tök paradicsomos tökmártással
Hozzávalók 2 személyre főételként, 4 személyre előételként: 3 db zsenge tök (kb. 25-30 dkg/db) 20 dkg sárgarépa 1,5 dl füstölt basmati rizs (ennek híján: sima basmati rizs) 20 dkg csiperke gomba 5 dkg szárított vargánya 1 kis csokor petrezselyemzöld 2+2 teáskanál olívaolaj 2,5 dl víz 1 kisméretű tojás 5 dkg kemény sajt (pl. grana padano, pecorino) ízlés szerint: só és frissen őrölt bors A mártáshoz: a zsenge tök kivájt belseje 1 nagyobb salotta (vagy kis fej vöröshagyma) 30 dkg lucullus paradicsom 1 csapott kávéskanál Cayenne-bors 1/2 teáskanál szárított rozmaring só
2011.10.30. 00:00
Mindmegette.hu
Recept: Gombás-lecsós töltött tök
Hozzávalók: 1 db közepes főzőtök vagy 2 db nagyobbacska cukkini 1-2 db paradicsom 3 db zöldpaprika pár szem gomba 1 db hagyma 1 tojás olaj só bors sajt tejföl 2-3 evőkanál zabpehely
2011.08.28. 00:00
Mindmegette.hu
Gombás-lecsós töltött tök
Hozzávalók: 1 db közepes főzőtök vagy 2 db nagyobbacska cukkini1-2 db paradicsom3 db zöldpaprikapár szem gomba1 db hagyma1 tojásolajsóborssajttejföl2-3 evőkanál zabpehely
2011.08.28. 00:00
Mindmegette.hu
Csőben sült töltött tök
Hozzávalók: 2 db hosszúkás zsenge tök, olyan 60-70 dekásak50 dkg darált sertéslapocka2 fej hagyma2 gerezd fokhagyma20 dkg csirkemáj20 dkg erdei gomba2 zsemle1 csokor petrezselyem2 dl tej2 dl száraz fehérbor20 dkg sajt (lehet fele füstölt)sófrissen őrölt vegyes borsőrölt tárkonyvaj vagy más zsiradék
2011.08.01. 00:00
Mindmegette.hu
Recept: Csőben sült töltött tök
Hozzávalók: 2 db hosszúkás zsenge tök, olyan 60-70 dekásak 50 dkg darált sertéslapocka 2 fej hagyma 2 gerezd fokhagyma 20 dkg csirkemáj 20 dkg erdei gomba 2 zsemle 1 csokor petrezselyem 2 dl tej 2 dl száraz fehérbor 20 dkg sajt (lehet fele füstölt) só frissen őrölt vegyes bors őrölt tárkony vaj vagy más zsiradék
2011.08.01. 00:00
Mindmegette.hu
Töltött tök
2011.07.23. 11:35
Hazipatika.com
Recept: Kapros rizzsel töltött tök
Hozzávalók: 1 közepes fej hagyma 2 gerezd fokhagyma 3 evőkanál olaj 20 dkg kerekszemű rizs só bors 3 + 2 dkg margarin 3 dkg finom liszt 3 dl tej 1 tojás 10 dkg reszelt füstölt sajt szerecsendió 1 közepes tök (1-1,5 kg) 1 db zöldpaprika 1 db paradicsom 1 csokor kapor
2011.07.13. 00:00
Mindmegette.hu
Kapros rizzsel töltött tök
Hozzávalók:4 személyre 1 közepes fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek olaj20 dkg kerek szemű rizssóbors3 + 2 dkg margarin3 dkg finom liszt3 dl tej1 tojás10 dkg reszelt füstölt sajtszerecsendió1 közepes tök (1-1,5 kg) 1 db zöldpaprika1 db paradicsom díszítéshez 1 csokor kapor
2011.07.12. 00:00
Mindmegette.hu
Spenótos túróval töltött tök fokhagymaszósszal
Hozzávalók:kb. 1 kg-os főzőtök vagy 2 közepes cukkini50 dkg túró2 tojás20 dkg leforrázott spenótlevél10 dkg reszelt sajtsóborszsemlemorzsa vagy zabpehely, esetleg grízA szószhoz:4-5 gerezd fokhagyma4 dl húsleves4 dkg vaj2 evőkanál lisztsófehérbors1 kiskanál cukor1 dl tejszín
2010.08.08. 00:00
Mindmegette.hu
Recept: Spenótos túróval töltött tök fokhagymaszósszal
Hozzávalók: kb. 1 kg-os főzőtök vagy 2 közepes cukkini 50 dkg túró 2 tojás 20 dkg leforrázott spenótlevél 10 dkg reszelt sajt só bors zsemlemorzsa vagy zabpehely, esetleg gríz A szószhoz: 4-5 gerezd fokhagyma 4 dl húsleves 4 dkg vaj 2 evőkanál liszt só fehérbors 1 kiskanál cukor 1 dl tejszín
2010.08.08. 00:00
Mindmegette.hu
Töltött tökszemek
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú tök 8 karikára vágva1 fej hagyma50 dkg darált hús1 pohár tejföl1 csésze rizs20 dkg sajtolaj
2010.08.02. 00:00
Mindmegette.hu
Recept: Töltött tökszemek
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú tök 8 karikára vágva 1 fej hagyma 50 dkg darált hús 1 pohár tejföl 1 csésze rizs 20 dkg sajt olaj
2010.08.02. 00:00
Mindmegette.hu
Töltött tök receptek - Könnyű, mégis laktató
Elképzelhető, hogy a menzás tökfőzelék nem volt a kedvenced, de ezek a receptek isteniek, próbáld hát ki őket, és készíts egy remek vacsorát!
2010.07.29. 11:15
Femina.hu
Recept: Mediterrán töltött tök
Hozzávalók: 50 dkg darált hús 5 dkg rizs 1 húsleveskocka 1 fej hagyma 2 nagy gerezd fokhagyma 1 kiskanál só fehérbors 1 kiskanál oregánó bazsalikom sűrített paradicsom 1 tök reszelt sajt tejföl
2010.05.02. 00:00
Mindmegette.hu
Recept: Kapros túróval töltött tökhajók
Hozzávalók: 2 zsenge kis tök 1 csokor kapor 50 dkg túró 2 tojás 5 dkg vaj 2 evőkanál búzadara 2 dl tejföl só olaj víz
2009.09.08. 00:00
Mindmegette.hu
Recept: Töltött tök hússal és zsemlekockával
Hozzávalók: 1 nagyobb tök 40 dkg darált hús 1 db hagyma (lehet lilahagyma is) 1 gerezd fokhagyma olaj kapor 1 csipet gyömbér 2 marék pirított zsemlekocka só 4-4 evőkanál tejföl 15 dkg reszelt sajt (füstölt is lehet)
2009.08.07. 00:00
Mindmegette.hu
Recept: Spenótos jázminrizzsel töltött zöldségek paradicsomos szósszal
Hozzávalók: A rizshez: vaj 20 dkg fagyasztott spenót 1,5 pohár jázmin rizs (helyettesíthető simával is) 3 pohár víz 1 gerezd fokhagyma só A szószhoz: 1 fej vöröshagyma olaj liszt 1-2 dl paradicsompüré (ízlés szerint) fokhagyma só bors cukor A zöldségek: tök paprika paradicsom (bármi, amit meg lehet tölteni)
2009.08.01. 00:00
Mindmegette.hu
Olvasnivaló: 2009. július 13. Burgonya-varázs
Bár minden nap hangosan kiabálnak utánam a zöldséges pultban üldögélő zsenge tökök és karalábé fejek, sosem viszem őket haza, mert Ká nincs jóban velük. Pedig kedvenc ételeim közé tartozik a töltött tök és a töltött karalábé - amiket most, hogy szezonjuk van -, érdemes lenne elkészíteni, de egyedül nincs kedvem egy héten át töltött tököt ebédelni. :-)
2009.07.13. 00:35
Mindmegette.hu
Diétás csirkés töltött tök
Imádunk változatosan táplálkozni, ami nem mellesleg az egészséges életmód egyik alapfeltétele is. Szerencsénkre már vannak olyan ételek, amelyek egy szigorú diéta mellett is fogyaszthatóak. Az alábbi receptet érdemes kipróbálni.
1999.11.30. 00:00
Femcafe.hu