tojásfestés

A tojásfestésnek rengeteg technikája ismert, sokszor tájegységenként is változik. Cikkeinkből megismerheted a legnépszerűbbeket és a legkülönlegesebbeket.

Régimódi <strong>tojásfestés</strong>
Régimódi tojásfestés
Mivel színezték nagyanyáink a húsvéti tojásokat? Többek között hagymalével. Nemcsak vörösesbarna, hanem különböző színű festőlé készíthető növényekből. Tojásdíszítésre vonatkozóan is sokféle bevált receptet hagytak ránk az elődeink. Tetszetős nyomat készíthető például...
vasárnap, 23:00
Eletszepitok.hu
Húsvéti <strong>tojásfestés</strong> aranyfóliával
Húsvéti tojásfestés aranyfóliával
Mutattunk már csillámporos húsvéti tojást, tojásfestést borotvahabbal, de most megint valami olyanra bukkantunk, ami egyszerűen nagyszerű: így készíthetsz aranyos-színes húsvéti tojásokat.
03.05. 09:00
Nlcafe.hu
Húsvéti <strong>tojásfestés</strong> helyett: csomagolt tojások
Húsvéti tojásfestés helyett: csomagolt tojások
Utálod a tojásfestést, de mégis szeretnéd az otthonodat kicsit kicsinosítani húsvétra? Megmutatjuk, hogyan készíthetsz tarkabarka, dizájnos tojásfát anélkül, hogy összekennéd a konyhádat.
03.04. 17:15
Nlcafe.hu
hirdetés
Húsvéti <strong>tojásfestés</strong> természetesen
Húsvéti tojásfestés természetesen
Egyre többen keresitek és szeretitek a természetes dolgokat, és ez húsvétkor is igaz, nem mindenki rajong a tarkabarka, giccses húsvéti tojásokért. Megmutatjuk, mivel válthatjátok ki a hagyományos tojásfestéket, ha a tojásfestést is a lehető legtermészetesebben szeretnétek megoldani.
03.03. 06:45
Nlcafe.hu
Húsvét 2015: <strong>Tojásfestés</strong> borotvahabbal
Húsvét 2015: Tojásfestés borotvahabbal
Ugye te sem gondoltad, hogy a tojásfestés egyik alapanyaga lehet a borotvahab? Pedig igen! Csodálatosan márványos tojásokat festhetsz húsvétra.
02.23. 11:15
Nlcafe.hu
Kosárlabda lesz a tyúktojásból
SZOLNOK – Aki azt hiszi, hogy a tojásfestés könnyű munka, az nagyot téved.
2014.05.01. 20:45
Blikk.hu
Ima az élethez: így festünk tojást
Minden tojásfestés egy fohász, egy ima. Miközben festem a jókívánságokat szimbolizáló motívumokat a tojásra, arra gondolok, annak üzenek, akinek adni fogom. Milyen üzenetet hordoznak a színek és a motívumok?
2014.04.20. 12:16
Mno.hu
Állatsimogató, tojásfestés és fimonságok a budai Várban
Állatsimogatóval, tojásfestéssel és húsvéti finomságokkal is várja a Budavári Húsvéti Sokadalom az érdeklődőket. A Várban megrendezett hagyományőrző esemény hétfőig kínál színvonalas szórakoztató családi programokat.
2014.04.19. 20:24
Mno.hu
7 élelmiszer-biztonsági tipp a húsvéti tojásokhoz
Ha tervben van nálatok a tojásfestés és –evés idén húsvétkor, érdemes tisztában lenned néhány alapvető biztonsági szabállyal, amelyek hozzájárulnak, hogy az ünnep alkalmával biztosan ne dőlj szalmonellával ágynak.
2014.04.19. 09:50
Bien.hu
Csináld magad: tojásfestés körömlakkal
Üveggolyó hatású tojásokat készíthetsz, mindössze 15 perc alatt.
2014.04.18. 15:26
Nlcafe.hu
hirdetés
Húsvéti szokások a nagyvilágból
Nálunk hagyományosan a tojásfestés és a locsolkodás számít igazi húsvéti tradíciónak, de ha nemzetközi kitekintést végzünk számos izgalmas szokással találkozhatunk az ünnep kapcsán.
2014.04.15. 07:30
Stylemagazin.hu
Nyuszira is játékot várnak a gyerekek
A gyerekek leginkább valamilyen játéknak örülnének, de a családok felénél az élő nyuszi vásárlása is felmerült már. A magyar családok háromnegyedében őrzik a tojásfestés és locsolkodás hagyományát.
2014.04.14. 10:37
Delmagyar.hu
Tojásfestés természetes anyagokkal
Minden családban mókás húsvéti program a tojásfestés. Kizárólag természetes anyagok használatával még élvezetesebb a program!
2014.04.13. 14:19
Napidoktor.hu
Ilyen volt Virányoson a nyuszisimogatás és tojásfestés
Három szürke nyuszit simogattak, etettek maggal és répával ma a gyerekek a Virányosi közösségi Ház kertjében. A nyuszisomogató mellett egy asztalnál tojásfestést tanultak, természetes anyagokkal. Az...
2014.04.12. 14:34
Ittlakunk.hu
Természetes tojásfestékek
Húsvéti tojásfestés. Festeni lehet hideg és meleg vízben is. Az elsőnél főtt, a másodiknál nyers tojást használunk, és a színezőanyaggal együtt főzzük.
2014.04.12. 06:18
Edenkert.hu
Csináld magad: tojásfestés kukucskáló kiscsirkékkel
A hagyományos verziók helyett próbálj ki idén egy teljesen egyedi tojásdekort!
2014.04.10. 12:20
Nlcafe.hu
Tojásfestés, tojásírás - csináld profin, szombaton megtanulhatod, hogy kell
Április 12-én, szombaton 9 és 11 óra között a Lakótelepi Termelői Piacon tart tojásíró és tojásfestő foglalkozást Tankó Anna, a tojásírás mestere. Az alkalomra kicsiket és nagyokat egyaránt várnak a...
2014.04.09. 17:44
Ittlakunk.hu
Tojásfestés természetes anyagokkal
Te is utálod a vegyszereket a gyerek kezében? Szívesebben használsz otthon természetes anyagokat? Akkor ezeket a festékeket szeretni fogod!
2014.04.08. 11:52
Csaladinet.hu
Életre kel a tavasz a MOM Parkban
A MOM Park Húsvéti Napokon nyereményjáték is várja a vásárlókat... A húsvét az egyik legősibb ünnep, legfontosabb üzenete pedig a megújulás. Április 1. és 22. között a MOM Parkban életre kel a tavasz, a Húsvéti Napokon a legszebb népi hagyományokat élhetik majd át nemcsak a legkisebbek, de a felnőtt érdeklődők is. A szentendrei Skanzen együttműködésével az ünnepre való hangulatos felkészülés garantált lesz! Próbálta már a tojásberzselést, készített már kiszebabát? A MOM Park idén is a szentendrei Skanzennel együttműködve, interaktív foglalkozásokon mutatja be a legnépszerűbb húsvéti hagyományokat. Április 10. és 12. között a természet lesz a középpontban, és a virágvasárnapra jellemző népszokásokat ismerhetik meg a látogatók testközelből: többek között fonhatnak fejdíszt, megtanulhatják, hogyan kell papírvirágot és papírbarkát készíteni. Ezek mellett pedig a tojásberzselés mikéntjével is megismerkedhetnek. Április 17. és 19. között már a húsvéti előkészületeken lesz a hangsúly: tojásfestés, tojásos ügyességi játék, medálfestés, ünnepi frizurakészítés, húsvéti arc- és testfestés várja az érdeklődőket. A kicsik húsvéti verseket tanulhatnak, és persze a locsolkodás sem marad el! Az ingyenes programokon csütörtökön 16-19 óra között míg a többi napon 10 óra és 19 óra között vehetnek részt a látogatók. A MOM Park Húsvéti Napokon nyereményjáték is várja a vásárlókat, a programokhoz kapcsolódóan kell egy kérdésre helyesen válaszolni és feltölteni annak a blokknak a kódját, amely a Bevásárlóközpontban történt 5000 Ft feletti vásárlást igazolja. A fődíj egy 2 felnőttnek és 2 gyereknek szóló, 2 éjszakás félpanziós utazás a LIFESTYLE HOTEL MÁTRA**** superior családi lakosztályába, ahova a Ford felajánlásával egy Ford Kugával utazhat a szerencsés család. További nyeremények is várják a résztvevőket, ezek, valamint a teljes programkínálat a mompark.hu/husvet weboldalon böngészhető végig.
2014.04.03. 09:49
Evamagazin.hu
9 bájos és egyedi tojásdekorációs ötlet húsvétra
Ha húsvét, akkor tojásfestés! Lehet, hogy a locsolók ma már inkább csokifigurát vagy pénzt várnak, de attól még bátran kiélheted a kreativitásodat. A következő technikák nemcsak, hogy kitűnő kikapcsolódást nyújtanak, hanem még igazán egyedi dekorációt is jelentenek a lakásban.
2014.04.01. 12:50
Bien.hu
Tojásfestés természetes anyagokkal – ahogy a nagymamámtól tanultam
Húsvétkor mindenki tojásfestési lázban ég, ezt a hagyományt sokan akkor is tartjuk, ha locsolót nem várunk, hiszen a festett tojásból nem csak szép dekoráció készül, valahogy még meghámozni és megenni is nagyobb élvezet őket. Ha gyerek van a háznál, akkor a tojásfestés biztosan kihagyhatatlan program, de sokan felnőtt fejjel is szeretünk pepecselni egy kicsit a formás tojásokkal. Igaz, hogy festéket a legtöbb nagyáruházban olcsón lehet kapni, de ha idén kipróbálnál valami mást, vagy tényleg hagyományos húsvétot akarsz, akkor próbáld idén természetes anyagokkal díszíteni a tojáshéjat. Én az alábbi módszereket még a nagymamámtól tanultam el. Lehet, hogy az eredmény nem lesz olyan intenzív, mint a bolti festékkel, de ezek a módszerek nekem mégis kedvesebbek.
2014.03.28. 10:15
Bien.hu
Húsvét világszerte: A tíz legelképesztőbb húsvéti népszokás, melyről valaha hallottál!
Ha húsvét, akkor tojásfestés, pelyhes kiscsibék, locsolkodás, körmenet. Legalábbis nekünk, magyaroknak mindenképpen. Gondoltuk volna, hogy a világ egyes részein parádés maszkabállal, gigantikus tojásrántottával vagy épp máglyarakással köszöntik a tavaszt?
2013.04.01. 08:23
Hajraegeszseg.hu
Számtalan módon színezhetjük a tojásokat
A tojásfestés nem magyar találmány, ásatások révén kiderült, hogy ismerték az óegyiptomiak, az ógermánok és az avar kori népek is. Manapság számtalan módon festhetjük a tojásokat.
2013.03.31. 18:59
Stop.hu
Digitális hímestojás
            Az újragondolt, kortárs hímestojás minták a hazai grafikus szcéna ismert dizájnerei, illusztrátorai munkáit dicsérik. Szalay Zoltán (INS), Királyfalvi Károly (Drez), Varga Zsolt (Sekond), Lőrincz Attila (Zendor), Nádi Boglárka (bigibogi), Csordás Zoltán (Csordi) megmutatták, hogy a digitális tojásfestés területén is otthonosan mozognak. A vászon, a lúdtojás méretű, 7,5 cm magas tömör bükkfatojásokpedig egy hazai asztalosműhelyben kézi megmunkálással készülnek.                 Nem csak az alapanyag és a modern hímestojás minták különlegesek, hanem a tojásfestés technológiája is egyedülálló. A jótékonysági projekt keretein belül készülő húsvéti tojásokra Magyarország egyetlen tojásplottere, egy nyílt forráskódú tojásrajzoló robot kanyarintja fel a művészek által megálmodott illusztrációkat. A tojásplotter március 19. és április 19. között működés közben is megtekinthető a Pazar Cuccok Bp. VI. Ó u. 2. cím alatti üzletében. Egy-egy tojás pingálása, az illusztráció összetettségének függvényében 15-30 percet vesz igénybe, így akár a helyszínen is megvárható az elkészítése, de házhoz szállítással is kérhető. A tojásplotter a művészi illusztrációk mellett választhatóan 50 illetve 240 karakter hosszú egyedi szöveget, verset, idézetet, személyes üzenetet is képes felírni a bükkfatojás felületére. A projekt szervezői tojásonként 1.000 Ft-ot ajánlanak fel a SOTE I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika újszülött intenzív osztályának javára. Az összegyűlt összegből az intenzív osztály által választott fogyóeszköz vagy készülék kerül megvásárlásra. A kezdeményezés weboldala: http://shop.pto.hu/digitojas.html          
2013.03.29. 21:13
Ketcicakonyhaja.hu
Nyúlkergetéstől a borkóstolóig – programajánló március 28-31.
Közeleg a hétvége, és vele együtt egyik legkedvesebb ünnepünk, a Húsvét. A nyuszik és tojások, na meg a nagy locsolkodások idején az ország összes pontján izgalmas programok várják a kikapcsolódni vágyókat. Az biztos, hogy a tojásfestés, a nyúlkergetés és a locsolóversek idén sem maradnak el. Húsvét Keszthelyen Keszthely, Több helyszínen – 2013. március 29. – 2013. [...]
2013.03.29. 10:30
Bellacafe.hu
Honnan ered a húsvéti tojásfestés hagyománya?
A piros tojás elengedhetetlen kelléke a húsvéti ünnepeknek. De honnan is ered valójában a tojásfestés hagyománya és miért pont a tojás vált az egyik legfontosabb szimbólummá ezen a jeles napon?
2013.03.29. 09:30
Csaladivilag.hu
Húsvét világszerte: A tíz legelképesztőbb húsvéti népszokás, melyről valaha hallottál!
Ha húsvét, akkor tojásfestés, pelyhes kiscsibék, locsolkodás, körmenet. Legalábbis nekünk, magyaroknak mindenképpen. Gondoltuk volna, hogy a világ egyes részein parádés maszkabállal, gigantikus tojásrántottával vagy épp máglyarakással köszöntik a tavaszt? Vessünk [...]
2013.03.29. 08:13
Húsvét: cinkefőzés és tojásfestés
Húsvéti tojásfestés kicsiknek, íjászat nagyoknak, kézműves bemutatók, Csík zenekar és Mystery Gang, cinkefőzés és molnárkalács, jellemzi az idei húsvéti forgatagot. Hagyomány és és ünnep Magyarországon Hollókőtől Szatmárcsekéig.
2013.03.28. 08:38
Mno.hu
Tojásfestés természetes festőanyagokkal
Sokféle tojásfesték kapható, de érdemes kipróbálni a hagyományos, természetes festékanyagokat, már csak azért is, mert így nem kell attól tartani, hogy a főtt tojás, amit elfogyasztunk, ártalmas az egészségre. Kék, piros, barna, lila és sárga színt is kinyerhetünk zöldségekből, minél tovább hagyjuk állni a tojásokat a festőlében, annál erősebb, élénkebb színt kapunk.
2013.03.25. 09:00
Harmonet.hu
Kezdődik a nagyhét: a legfontosabb események és szokások
Feltámadási körmenet, locsolkodás, tojásfestés, víz- és tűzszentelés ­– mind a húsvéthoz tartozó több évszázados hagyomány. Nagyszombaton ér véget az egykor oly szigorúan betartott 40 napos böjt, ekkor emlékezünk meg Jézus [...]
2013.03.23. 15:23
Aranyos húsvéti kézműves díszek
Az újjászületés és élet ünnepén vidám hangulatot kell teremtenünk magunk körül. Nemcsak a tojásfestés és a tavaszi virágcsokor az egyetlen lakásszépítő díszítési módszer Húsvét ünnepén, számos kézműves dekorációt készíthetünk el könnyűszerrel. Erre adunk most ötleteket!
2013.03.23. 09:15
Bien.hu
Ingyenesen letölthető sablonok tyúk- és nyuszitojáshoz
Dekorgumival dolgozz, sokkal praktikusabb, mint a filc. Tojásfestés, dekorálás kicsit másképp! Dekorgumit a hobbi boltokban, internetes áruházakban vásárolhatsz. Dolgozz hegyes végű kisollóval. Kifújt tojásokkal dolgozz, mert a főtt tojás túl nehéz lenne, és eldőlne a festett, díszített tojástyúkod-, nyulad. A sablont az alábbi linkre kattintva töltheted le: husvetsablon.pdf (2245 KByte) Fotó: Villányi Csaba / Flashback, Sablon: Szigeti Zsófi
2013.03.21. 09:59
Evamagazin.hu
Tojásfestés tojás nélkül
Rajzoljunk elő fehér kartonra kb. 20-25 cm-es tojásformákat, majd vágjuk körbe, ez lesz az alapunk. A legapróbbak színes ceruzával dekorálhatják a tojást, a nagyobbak pedig rajzolhatnak rá sormintát, kifesthetik kedvük szerint, de megismerkedhetnek a karcolásos tojásdíszítési technikával is, anélkül, hogy egy igazi kifújt tojásban kárt tennének.
2013.03.20. 14:54
Stop.hu
Így készítsünk különleges húsvéti tojásokat!
A húsvéti tojásfestés az egész családnak egy jó szórakozás és kikapcsolódás. Bemutatjuk hogyan fessünk húsvéti tojást.
2013.03.19. 11:00
Napidoktor.hu
Tojás díszítési tippek húsvétra
Újra eljött a húsvéti előkészületek várva-várt ideje, az egyik méltán legizgalmasabb ünnepi felkészülés. Ilyenkor latolgatjuk, hogy vajon idén milyen díszítéssel ékesítjük majd tojásainkat, hiszen a megújulás ünnepén a tojásfestés téren is bátran újíthatunk!
2013.03.09. 13:25
Bien.hu
MINDJÁRT PÉNTEK: Nőnap a köbön
Programok női sorsokról, bábszínház, India fesztivál. Friss programajánló. Nőnap Mindenütt nő fotó: Éva magazin, Europress Női alkotókat és sorsokat bemutató rendezvénysorozat, 2013. március 8–10. Az ország 12 városában, hatvan helyszínen vehetünk részt tematikus programokon nőnap alkalmából. Mindezt az Accord World Music ügynökség kezdeményezésének köszönhetjük: ne csak egy szál hóvirággal ünnepeljük a nőnapot, hanem gondoljuk át, hogy állunk a nők mostani helyzetével! Nézzünk női előadókat, például Vári Éva Edith Piaf estjét a Belvárosi Színházban, vagy akár női képzőművészek kiállításait (mondjuk Szigethy Anna műveit a Kiscelli Múzeumban). Beülhetünk a moziba is: az Örökmozgó Filmmúzeumban egész beszélgetéssel egybekötött filmvetítéssorozat lesz, de Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon is női sorsokról szóló filmeket vetítenek. További infó... Belépők, egyebek: lásd a website-onKözeledik a húsvét: nézz körül tojásfestés-tippjeink között! :)Filmbemutató Post tenebras lux – Felhők felett Rendező: Carlos Reygadas, szereplők: Adolfo Jimenez Castro, Nathalia Acevedo, bemutató: 2013. március 7., forgalmazó: Cirko Film Mexikóban, a városoktól távol, szép villájában él egy jómódú pár két kisgyerekével. Körülöttük szegénység, nekik mindenük megvan, csak a boldogság hiányzik. A rendező a nézővel együtt keresi az okokat. Igazi művészfilm, bármit is jelentsen ez. Korhatár: 18 év Egy jegy ára: például a Cirko Gejzír moziban kedden 700 Ft. Kiállítás Sam Havadtoy MMXIII Kepes Intézet, Eger, 2013. március 9 – június 10., kedd–szombat 10–18 óra. A kiállítás a magyar származású, londoni születésű amerikai művész, Havadtőy Sámuel műveit vonultatja fel, méghozzá az elmúlt 20 év terméséből. A nemzetközi hírű képzőművész és galériatulajdonos monstre kiállítása régen várt esemény Egerben. További infó... Korhatár: felnőtteknek ajánljuk Belépő: nincs--pagebreak--Bábszínház Fehérlófia A Budapest Bábszínház előadása. Rendező: Veres András, szereplők: Tati Zsolt, Kovács Judit, Mórocz Adrienn, bemutató: 2013. március 10. Fehérlófia ősidőkbe visszanyúló meséjét mindannyian olvastuk már (vagy legalább egyszer régen felolvasták nekünk). Most egy egészen eredeti adaptációját láthatjuk a Bábszínházban, amelyet, 6-tól 106 éves korig mindenki értékelni fog. További infó... Korhatár: 6 év Egy jegy ára: hétköznap 1000 Ft, további infó... Fesztivál India Fesztivál Átrium Film-Színház, Budapest, 2013. március 6–10. Tudjátok, mi az a Bollywood? Kúsztak már be a fületekbe a zenés indiai romantikus filmek édeskés dallamai? Ha igen, akkor azért, ha még nem, akkor meg azért érdemes ellátogatnotok a Margit körúton nemrég újra megnyílt mozihelyiségbe. Figyelem, a gyerekek se maradnak ki a jóból: 9-én, szombaton 10:30-kor indiai bábszínház, vasárnap 10-től fűszerfestés, játszóház és sok minden más. Korhatár: a programtól függ, de a gyerekprogramokon nincs Belépő: ez is a programtól függ – részletek itt –, de például a vasárnapi játszóház ingyenes
2013.03.07. 16:03
Evamagazin.hu
Az Éva 26 tippje tojásfestéshez. Galériákkal!
Szebbnél szebb hímes tojások, technikák kezdőknek és haladóknak. 1–7. Klasszikus tojásdíszítés Egyszerű és összetett tojásfestő eljárások hagymahéjjal, csipkék mini fúróval... Kattints a képre, nézd meg a galériát, olvasd el a részleteket! A tojás kifújása: zsákvarró tűvel szúrd ki mindkét végén, majd néhány igen erőteljes fújással távolítsd el a tartalmát. --pagebreak-- 8–15. Alternatív tojásfestés Táblafestékkel és -krétával, glitterrel, filctollal, hobbiragasztóval. Kattints a képre a galériához és a részletes leíráshoz!Így fess tojást hagymával: Íróka és viasz segítségével rajzolj a tojásra mintát, majd csináld meg a festővizet: másfél liter vízbe főzd bele 3-4 nagy méretű, jó sötét hagyma héját, és a kihűlt vízbe áztasd be egész éjszakára a tojásokat. Ha kész, kapargasd le a viaszt. --pagebreak-- 16–21. Ne csak fess: ragassz, sablonozz, matricázz... A képre kattintva megtudhatod galériánkból, hogy kell dekupázstechnikával, sablonkivágós módszerrel vagy matricázással tojást díszíteni.A viasz alternatívája lehet a készen kapható kontúrmatrica. Felragasztás után fesd át olajfestékkel, majd távolítsd el. --pagebreak-- 22–26. Gyönyörű húsvéti terítékek hímes tojásokkal Ha egyszer rászántuk magunkat és megadtuk a módját a húsvéti reggelinek vagy családi ebédnek, akkor később le sem tudunk mondani róla. Kattints a képre és nézd meg galériánkat! Ezek az összeállítások az Éva korábbi számaiban jelentek meg. Fotó: Batár Zsolt; Reichel Tamás; Villányi Csaba / Flashback; Europress, Styling: Baráth Eszer; Lukász Eszter; Szigeti Zsófi, Szűcs Ildikó
2013.03.06. 13:12
Evamagazin.hu
Több százan locsolták meg - videó
Az országban a legtöbben valószínűleg Zsigóné Katit locsolták meg, akit a tojásfestés királynőjeként ismernek. Részletek »
2012.04.09. 17:18
Trendi húsvéti tojások
A húsvét elegedhetetlen velejárója a tojásfestés, mely évszázados hagyomány. Két locsoló csalogató módszert mutatunk be nektek.
2012.04.07. 12:39
Femcafe.hu
Tojásfestés természetes anyagokkal
A húsvéti tojások díszítésének, színezésének számtalan hagyományos módja van, és változatos anyagokat lehet használni hozzá.
2012.04.07. 12:33
Stop.hu
Fesd a tojást belülről!
Idén a megszokott hagyományos tojásfestés helyett, egy picit különlegesebbet szerettem volna készíteni, így nem a héját, hanem a tojás belsejét festettem meg. Ha jól tudom ez a technika a kínaiaktól ered. A híres vagy talán inkább hírhedt, száznapos tojást sokan így hamisítják, egy kevés szójaszósz segítségével. Mindenesetre ha a kivitelezés nem is tökéletes, ez a festési technika szerintem zseniális.
2012.04.07. 03:54
Csinaldmeg.hu
Érdekes minták a húsvéti tojásokon
Erdélyben húsvétkor a tyúkok ételét megszórják borssal, hogy a kakas tüzesebb legyen, és a szaporult növekedjen. A húsvéti asztal morzsájára is nagyon vigyáznak, a vetőmagba keverik. A tojásírás, tojásfestés is régi szép hagyomány ezen a vidéken.
2012.04.06. 16:06
Stop.hu
A tojásfestés veszélyeire figyelmeztet egy állami hivatal
Húsvét előtt a tojásvásárláshoz, tojásfestéshez, tojáskifúváshoz ad tanácsokat új kiadványában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (korábbi nevén a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal).
2012.04.05. 07:34
Természetes tojásfestés, gyógynövényekkel
Régen a húsvéti tojások festésére növényeket használtak. A festéshez használt díszítő motívumok és színek, népi és vallási szimbólumokra épülnek, s tájegységenként is változóak.
2012.04.03. 06:33
Napidoktor.hu
Legyen móka a tojásfestés!
A Húsvét elengedhetetlen kelléke a színes tojás. A tojás az új életet szimbolizálja, a tojásfestés hagyománya pedig évezredekre vezethető vissza. Ez az egyik legszebb húsvéti hagyomány, amely gyereknek-felnőttnek egyaránt nagy élmény.
2012.04.01. 20:00
Szörp Színpadon a Kalózok
Hétfőn kezdődik húsvéti hetünk, melyre szuper programokkal várunk Benneteket. Lesz tojásfestés, nyuszivadászat, álarckészítés, kézműves foglalkozás és a hét zárásaképp április 6-án 17:30-tól egy izgalmas bábelőadás: a Kalózok. A jó és a rossz kalóz, a varázslatos kincs felkutatására indul. Ám a kincsesláda csillogó aranyak helyett magokkal van tele… A rosszcsont kalóz dúlva- fúlva távozik, míg rendes társát ez vezeti a szerencséjéhez… Az előadás után közösen kalóz távcsövet készítünk. Előzetes jelentkezés szükséges!
2012.03.30. 06:50
Szulokhaza.hu
Természetes tojásfestési módszerek - zöldségekkel
Ha Húsvét, akkor tojásfestés! Sokan sokféleképpen festik a tojásokat és még többen nem mernek belevágni, mert félnek attól, hogy nem sikerül elég jól. A következő házi módszerekkel egyszerűen és gyorsan festhetünk gyönyörű színes tojásokat.
2012.03.28. 11:51
Bien.hu
Húsvéti tojásfestés fűvel-fával
Amikor megláttam ezeket a díszes tojásokat, eldöntöttem, az idei Húsvétra csak ilyeneket készítek. Mellette szól, hogy minden darabja egyedi, kizárólag természetes anyagok felhasználásával készül - a színezéshez csupán vöröshagymalé szükségeltetik.
2012.03.28. 07:50
Harmonet.hu
Húsvéti hét és bábszínház
Április 2 - április 6-ig húsvéti hetet tartunk a Szülők Házában. És hogy mi vár rátok? Egész héten lesz: · tojásfestés · kézműves foglalkozás · izgalmas nyuszivadászat · húsvéti Minimuzsika (pénteken) · plüssnyuszi szépségverseny · Húsvéti Szörp Színház pénteken 17:30-tól, melyre előzetes jelentkezés szükséges!   Minden nap nyúleledelt (répát, káposztát) szolgálunk fel. Szeretettel várunk Mindenkit!
2012.03.23. 08:15
Szulokhaza.hu
Húsvétra felkészülni!
A gyerek tûkön ülve várják tavasszal a húsvétot. Ez az ünnep is alkalmas a családi együttlétek szervezésére, közös programok tervezésére, mint például tojásfestés vagy az apa-fia házról házra járós locsolkodása. Itt van pár egyszerû praktika a dekorációhoz, tojásdíszítéséhez
2012.03.20. 12:35
Napiaszonline.hu
Hogyan húsvétolnak? Körülnéztünk a kontinensen
Az ünnep két legnépszerűbb szokása nálunk a tojásfestés és a locsolkodás. Míg régen jéghideg, kútból húzott vízzel öntötték le a lányokat, ma már vidéken is szagos vízzel locsolkodnak. A tojásfestéshez a mai zacskós porok helyett kizárólag természetes anyagokat használtak: hagymalevelet, zöld dióhéj főzetét, vadkörte vagy vadalma héját.
2011.04.24. 11:47
Stop.hu
Hírességek húsvéti fotói
Orbán Viktor egy báránnyal, Szíj Melinda a kertben guggolva tojást keresve, Keleti Andi tojásfestés közben...
2011.04.21. 09:00
Nlcafe.hu
Hírességek húsvéti fotói
Orbán Viktor egy báránnyal, Szíj Melinda a kertben guggolva tojást keresve, Keleti Andi tojásfestés közben...
2011.04.21. 09:00
Nlcafe.hu
És neked mi a húsvét?
Tojásfestés? Az olcsó kölni szaga? Feltámadás? A tavasz? A nyúl? Hogy mint a nyúl...? Megkérdeztünk egy lelkészt, egy tanárt, egy hentest, egy teológust, egy edzőt, egy tanulót és egy korrektort, hogy nekik mit jelent a húsvét. És neked?
2011.04.21. 08:50
Nlcafe.hu
3 +1 Húsvéti népszokás, amit érdemes kipróbálnod!
Unod már a locsolást? Az idén is barkaágat veszel a virágosnál? A tojásfestés pedig remek program a gyerekekkel? Eláruljuk, melyik a 4 legérdekesebb húsvéti népszokás, amit érdemes kipróbálnod az idén!
2011.04.13. 09:04
Nlcafe.hu
Tojásfestéshez használjunk természetes anyagokat
A népi hagyomány szerint a lányos házaknál Nagypéntekre esett a tojásfestés napja, és remélhetőleg sokan élnek még ezzel a szép szokással. Bár a mai rohanó világban mindig időszűkében van az ember, ettől függetlenül érdemes kipróbálni a hagyományos, természetes anyagok felhasználását tojásfestéshez. Így nemcsak egyedivé varázsolhatjuk a locsolóváró remekműveket, hanem sok mesterséges anyagtól kíméljük meg magunkat, és másokat.
2011.04.12. 03:23
Stop.hu
Itt a tavasz, jön a Húsvét!
A Húsvéttal kapcsolatban sokunkban ambivalens érzések kavarodnak: egyrészt a tél végét jelöli végérvényesen - örülünk nagyon, viszont elkezdődik megint az őrület az ünnep körül. Napjainkban a városokban élőknek ez már sajnos "elavult" népszokásnak számít. Vidéken viszont még mindig él a tojásfestés és locsolkodás hagyománya.
2011.04.04. 12:30
Csaladinet.hu
Miért a nyuszi tojja?
Bár evidencia, hogy a húsvéti nyuszi nem olyan nyuszi, mint a többi, és ezért tud hímes tojást tojni, mégis furdalja az oldalamat, hogy miért pont ő? Tojásfestés természetesen...
2010.04.02. 19:00
Kulturpart.hu
6 apró trükk a tojásfestéshez
A tojásfestés kellemes családi program kicsiknek és nagyoknak. Ezerféle módja van - egyszerűen vagy akár egészen különlegesen is díszíthetjük a tojásokat, ahogy csak kedvünk tartja!
2010.04.02. 08:40
Nlcafe.hu
Milyen tojást fessünk húsvétra?
Elérkezett a húsvéti tojásfestés ideje. Próbáljunk ki új technikákat!
2010.04.01. 12:15
Stop.hu
Tojásfestés felsőfokon: Michael Jacksontól Obamáig!
Újraértelmezte a tojásfestést egy New Orleans-i művész, aki a jelen és a közelmúlt hírességeit - a Beatlestől Barack Obamáig - formálja meg tojásból.
2010.03.24. 09:21
Stop.hu
Festés előtt sós-ecetes vízben mossa meg a tojásokat!
Húsvét elképzelhetetlen tojás, illetve tojásfestés nélkül, hiszen az élet és az újjászületés jelképe. A böjti időszak alatt a vidéki asszonyok szorgalmasan gyűjtötték a tojásokat, amit aztán nagycsütörtökön vagy nagypénteken pirosra festettek.
2010.03.23. 17:15
Stop.hu
A locsolás és a vesszőzés eredete
A húsvéti ünnepkör gazdag népi hagyománykincséből napjainkra többnyire csak a locsolás, a tojásfestés és az ajándékozás maradt meg. Húsvéthétfő a játék, a vidámság napja, a locsolkodás ideje.
2009.04.13. 10:04
Stop.hu
Tojásfestés népi technikákkal - 2 bámulatosan szép húsvéti tojás
Két igen látványos népi tojásfestő technikát sajátíthatsz most el. Megmutatjuk, hogy készül az aranyozott és a karcolt tojás.
2009.04.10. 14:04
Nlcafe.hu
6 apró trükk a tojásfestéshez
A tojásfestés kellemes családi program kicsiknek és nagyoknak. Ezerféle módja van - egyszerűen vagy akár egészen különlegesen is díszíthetjük a tojásokat, ahogy csak kedvünk tartja!
2009.04.07. 08:40
Nlcafe.hu
Jön a nyúl!
Egy kis húsvéti szokás és hagyományidézés: locsolás, nyúlvárás, tojásfestés.
2009.03.31. 07:30
Csaladinet.hu
Tojásfestés természetes anyagokkal - 7 egyszerű ötlet
Ez alkalommal a boltban megvásárolható festőkészlet helyett miért ne használnánk természetes színezőanyagokat? Íme, néhány ötlet.
2009.03.30. 08:55
Nlcafe.hu
A világ Húsvétja
Sonka vagy szalámi, kalács vagy kuglóf? Vajon hogyan ünnepelnek a különböző nemzetek? A két legnépszerűbb húsvéti szokás a tojásfestés és a locsolás, falun és városon egyaránt.
2008.03.24. 09:03
Stop.hu
Tojásfestés: ezt biztosan meg tudja csinálni!
A tojásfestés kultikus cselekedet, melynek gyökerei a pogány korokig nyúlnak vissza. A pirosra festett tojás minden idők minden kultúrájában a Nagy Istennőt, termékenység-elősegítő tulajdonságát jelképezi.
2008.03.23. 14:02
Stop.hu
Hétvégi programok: A poptól Telemannig
Itt a Húsvét, ennek megfelelően minden szegletben, azaz minden művelődési házban és téren, egyáltalán bárhol, ahol sok gyerek fordul meg, tojásfestés, -patkolás, -hímzés lesz, valamint nyulakkal kapcsolatos tevékenységek és színjátékok.
2008.03.21. 10:20
Velvet.hu
Tojásfestés - nem csak festékkel
A tojás az élet jelképe. A hímes tojásnak megkülönböztetett bűverőt tulajdonítottak elődeink, hittek gyógyító- és varázserejében. A tojásdíszítés szokását a Kárpád-medencében az avarokig vezethetjük vissza.
2008.03.21. 06:00
Astronet.hu