szénhidrátszegény étrend

Diéták, mintaétrendek, tanácsok gyűjteménye a szénhidrátszegény étrendhez.

A szénhidrátszegény étrend enyhítheti a fogágybetegséget
Az ínygyulladás és a fogágybetegség nem csak krónikus gyulladást hozhat létre a szervezet számos területén, de hosszú... A A szénhidrátszegény étrend enyhítheti a fogágybetegséget bejegyzés először a Merjmosolyogni.hu jelent meg.
2016.08.22. 05:30
Merjmosolyogni.hu
Lezárult a magyar egyetemisták egészségprogramja
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) egy hároméves programja zárult le, az Energia-egyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak (E3), amellyel az egészséges táplálkozást és életmódot népszerűsítette az egyetemisták körében. A programban 5174 hallgató vett részt, és kiderült, hogy az egyetemisták 35 százaléka súlyproblémákkal küzd, 14 százalékuk krónikus betegséggel él, és jelentős körükben a szív- és érrendszeri problémák kockázata is. A program keretében végzett állapotfelmérésből kiderült, hogy az egyik legfontosabb mutató, a testtömegindex (BMI) alapján a vizsgált egyetemistáknak mindössze 65 százaléka tartozott a normál tartományba, több mint ezren túlsúlyosak vagy elhízottak voltak, míg majdnem négyszázan alultápláltnak bizonyultak.A hasi zsír aránya alapján 243 hallgatónak kell fokozott szív- és érrendszeri kockázattal számolnia. Köztudott, hogy ez a fajta zsír a szív- és érrendszeri megbetegedéseken kívül számos más anyagcserezavar, többek között a cukorbetegség, továbbá a magas vérnyomás kialakulásában is szerepet játszik.A hasi zsírréteg alakulását előnyösen befolyásolja a rendszeres, napi többszöri étkezés, a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás és a teljes kiőrlésű gabonafélék beépítése az étrendbe.A túlzott alkoholfogyasztás viszont elősegíti ezt a fajta zsírképződést, így a szív- és érrendszeri kockázat kialakulását is. Érdekesség, hogy a cukortartalmú ételek fogyasztása és a hasi elhízás fokozott kockázata között ebben a felmérésben nem volt kimutatható összefüggés. A résztvevő egyetemisták 14 százaléka él együtt valamilyen krónikus betegséggel, ezek közül leggyakrabban a táplálékallergia (169-nél) és a szív- és érrendszeri megbetegedések (83-nál) fordultak elő.A nemek között lényeges eltérést a magas vérnyomásnál és a táplálékallergiánál lehetett látni. A magas vérnyomás főleg a férfiakra, míg a táplálékallergia inkább a nőkre volt jellemző. A szív- és érrendszeri, valamint az anyagcsere-betegségeknél viszont nem volt ilyen különbség.Sokan diétát követnekA hallgatók táplálkozási szokásairól megállapította a felmérés, hogy nem fogyasztanak elég zöldséget és gyümölcsöt, 71 százalékuknál a bevitel az ajánlott napi mennyiség alatt marad. Teljes kiőrlésű gabonát csak 39 százalékuk fogyaszt rendszeresen.Sokan követnek valamilyen diétát, legnépszerűbb a szénhidrátszegény és a laktóz-, valamint gluténmentes étrend. Az utóbbi divatjellegére utal, hogy a gluténmentes étrendet nemcsak a lisztérzékenységben szenvedők követik, hanem az indokoltnál jóval többen.A testmozgás szempontjából ennél a korosztálynál még jobb a helyzet, mint a hazai felnőtt lakosság átlagánál, hiszen 45,5 százalékuk rendszeresen, 44,7 százalékuk alkalomszerűen sportol. Ugyanakkor látszik, hogy miután a kötelező testneveléssel járó iskolai éveket maguk mögött hagyják, sokan a rendszeres testmozgásnak is hátat fordítanak - írta közleményében az MDOSZ. (Forrás: MTI)
2015.12.15. 06:25
Boraszportal.hu
Megint baj van az egyetemistákkal
Súlyproblémákkal küzd a magyar egyetemisták 35 százaléka, 14 százalékuk krónikus betegséggel él, és jelentős körükben a szív- és érrendszeri problémák kockázata is - derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének felméréséből.A szervezet közleményében felidézi, hogy nemrég zárult le előadásokból és személyes tanácsadásból álló hároméves programja, az Energia-egyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak, amellyel az egészséges táplálkozást és életmódot népszerűsítette az egyetemisták körében, és amelyben 5174 hallgató vett részt.A program keretében végzett állapotfelmérésből kiderült, hogy az egyik legfontosabb mutató, a testtömegindex alapján a vizsgált egyetemistáknak mindössze 65 százaléka tartozott a normál tartományba, több mint ezren túlsúlyosak vagy elhízottak voltak, míg majdnem négyszázan alultápláltnak bizonyultak.A hasi zsír aránya alapján 243 hallgatónak kell fokozott szív- és érrendszeri kockázattal számolnia. Köztudott, hogy ez a fajta zsír a szív- és érrendszeri megbetegedéseken kívül számos más anyagcserezavar, többek között a cukorbetegség, továbbá a magas vérnyomás kialakulásában is szerepet játszik.A hasi zsírréteg alakulását előnyösen befolyásolja a rendszeres, napi többszöri étkezés, a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás és a teljes kiőrlésű gabonafélék beépítése az étrendbe.A túlzott alkoholfogyasztás viszont elősegíti ezt a fajta zsírképződést, így a szív- és érrendszeri kockázat kialakulását is. Érdekesség, hogy a cukortartalmú ételek fogyasztása és a hasi elhízás fokozott kockázata között ebben a felmérésben nem volt kimutatható összefüggés. A résztvevő egyetemisták 14 százaléka él együtt valamilyen krónikus betegséggel, ezek közül leggyakrabban a táplálékallergia (169-nél) és a szív- és érrendszeri megbetegedések (83-nál) fordultak elő.A nemek között lényeges eltérést a magas vérnyomásnál és a táplálékallergiánál lehetett látni. A magas vérnyomás főleg a férfiakra, míg a táplálékallergia inkább a nőkre volt jellemző. A szív- és érrendszeri, valamint az anyagcsere-betegségeknél viszont nem volt ilyen különbség. A hallgatók táplálkozási szokásairól megállapította a felmérés, hogy nem fogyasztanak elég zöldséget és gyümölcsöt, 71 százalékuknál a bevitel az ajánlott napi mennyiség alatt marad. Teljes kiőrlésű gabonát csak 39 százalékuk fogyaszt rendszeresen.Sokan követnek valamilyen diétát, legnépszerűbb a szénhidrátszegény és a laktóz-, valamint gluténmentes étrend. Az utóbbi divatjellegére utal, hogy a gluténmentes étrendet nemcsak a lisztérzékenységben szenvedők követik, hanem az indokoltnál jóval többen.A testmozgás szempontjából ennél a korosztálynál még jobb a helyzet, mint a hazai felnőtt lakosság átlagánál, hiszen 45,5 százalékuk rendszeresen, 44,7 százalékuk alkalomszerűen sportol. Ugyanakkor látszik, hogy miután a kötelező testneveléssel járó iskolai éveket maguk mögött hagyják, sokan a rendszeres testmozgásnak is hátat fordítanak - írta közleményében az MDOSZ. (MTI)
2015.12.13. 18:02
Boraszportal.hu
hirdetés
Így szoktam le végérvényesen a diétázásról
Egy amerikai táplálkozásszakértő elmeséli, miképpen sikerült kiszállnia a kényszeres diétázás és a túlevés véget nem érni látszó, körkörös ciklusából. Minél inkább fix rendszer szerint eszel, annál jobb? Ha elfogyasztasz egy minyont, akkor bűnt követsz el? Isabel Foxen Duke táplálkozásszakértő története mélyen elgondolkodtatott bennünket, ezért úgy döntöttünk, lefordítjuk. (Hogy minden szavával egyetértünk-e, abban még nem vagyunk biztosak... ti hogy álltok ezzel? Írjátok meg nekünk!)[cikk=38961]Hároméves voltam, amikor először fogtak diétára. Állítólag a normális fölé emelkedett a baba-testtömegindexem. A gyerekorvosom olyan étrendet írt elő számomra, amit anyukám később "brokkoli-és-sovány-tej-diétának" hívott. Szénhidrátszegény volt, zsírszegény, táplálékszegény. Anyukám azt tette, amit mondtak neki (és amit bizonyára minden anya tett volna a helyében 1989-ben), és ezzel kezdetét vette egy 20 éve tartó ördögi kör diétázástól túlevésig és vissza; valamint gyökeret vert bennem a meggyőződés, hogy valami nagyon nagy baj van a testemmel, illetve az étellel, amit fogyasztok. Igen hamar megszállottja lettem az evésnek, nagy jártasságot tettem szert abban, hogy gyorsan, állva tömjek magamba mindent, lehetőleg olyankor, amikor senki sem néz oda. Amikor senki sem tartózkodott a konyhában, fel-alá rohangáltam a szobám és a konyha között és kiskanalanként lopkodtam a málnalekvárt a lekvárosüvegből. Vagy lecsippentettem egy szabad szemmel alig látható csíkocskát a tortából – biztos voltam benne, hogy senki sem veszi észre – egészen addig, amíg reggelre alig maradt belőle. Megszállottja lettem a lájt kólának is, valamint minden másnak, ami enyhítette csillapíthatatlan éhségemet, és ami egyúttal még nem hágta át a "szabályokat". [cikk=40899]Ahogy egyre nagyobb lettem, egyre kétségbeesetten szerettem volna vékony lenni, egyre szigorúbb szabályokat vezettem be és ezzel párhuzamosan lettek mind vadabbak a kihágásaim is. Megállás nélkül jojóztam ide-oda a puritán rezsimek és a mértéktelen zabálás között, amelyek végén annyira visszatetszőnek éreztem magam, hogy ki se volt kedvem mászni a paplan alól. Orvoshoz fordultam, terápiába jártam, hogy kikezeljék az étkezési zavaromat.A terápiákban, majd az ezeket követő terápiás csoportokban azt írták elő nekem, hogy szigorúan tartsak be egy konkrét étrendet. Minden falat, amit ezen kívül vettem magamhoz, "érzelmi alapúnak" vagy "kényszeresnek" számított – mint amikor a gyógyulófélben levő alkoholbeteg lenyel egy korty viszkit. Egyetlen étrendet sem tudtam túl sokáig tartani. Akár diétának, akár szimplán táplálkozási tervnek nevezték ezeket, a szabályok mindig szigorúak voltak, ergó én előbb-utóbb megszegtem őket. Újra és újra kudarcot vallottam, legalábbis így éltem meg.[cikk=38590]A változás akkor következett be, amikor elolvastam az Intuitive Eating című könyvet. Sok más diétázóhoz hasonlóan nekem is óriási kő esett le a szívemről. Ráébredtem, hogy a kényszeres evéshez kötődő szokásaim nem is olyan abnormálisak, sokkal inkább természetes következményei diétákkal szegélyezett étkezési kultúránknak. Hosszú idő után végre fantasztikusan jólesett beleharapni egy süteménybe, és életemben először éreztem úgy, hogy jogom van hozzá. Elmentem a barátaimmal vacsorázni és tudtam, hogy bármit ehetek. Felszabadultnak éreztem magam.De ahogy teltek a hetek, alábbhagyott a kezdeti izgatottság. Azon kaptam magam, hogy visszajönnek a régi, ismerős gondolatok. Nem a "kevesebb szénhidrátot kéne enni" gondolatok, hanem kontroll utáni vágy, amit egy fix étrend határoz meg. Például evés közben egy idő után az agyam csilingelni kezdett: "Már nem vagy éhes! Ezt nem szabad! Ettől kövér leszel és senki sem fog szeretni!" Vagyis az érzelmi evést kezdtem úgy kezelni, mint korábban az édességfogyasztással összefüggő "bűnözést". Megint ugyanott tartottam, mint korábban, csak az intuitív diéta szabályait követve. Amikor megettem egy sütit, rögtön vádolni kezdtem magam, hogy nem is azért ettem meg, mert éhes voltam. A sütemény az új szabályok értelmében nem lett tilos, de megenni azt, amikor nem is kívánom annyira, bűnözésnek számított. És automatikusan arra kezdtem gondolni, hogy "mára már úgyis elcsesztem, úgyhogy akár meg is ehetem az egészet. Holnap újra elkezdek a testem üzeneteire hallgatni."Szembe kellett néznem a tényekkel, hogy valami nem stimmel.Elméletileg már nem diétáztam. Mégis valahol tudtam, hogy az igazi nem-diétázók nem gondolnak ilyeneket, hogy: "fizikailag nem vagyok éhes, tehát most, amikor negyvenen éneklik nekem a Happy birthday-t, vajon ehetek a tortából? Isten ments, hogy egyek akár egy falatot is a születésnapi tortámból, amikor nem vagyok éhes!"[cikk=23194]Utólag már tisztában vagyok vele, hogy az intuitív diétázók csapdájába estem. Egyszerűen átalakult a fejemben az egész: ahelyett, hogy a testemre hallgatva azt tápláltam és kényeztettem volna, teltségérzet-diétát csináltam belőle. Szabályok szerint éltem, még akkor is, ha ekkor már "irányelvek"-nek hívtam őket. És továbbra is lázadtam ellenük – zabálás formájában. Továbbra is stresszeltem, hogy hizlalóak-e az ételek, amiket eszem – igaz, mindezt azzal magyaráztam, hogy az "egészségesebbet" szeretném választani. Eléggé kattant állapotban voltam.A tetejébe továbbra is azt gondoltam, hogy valami rohadtul nem stimmel velem.Egy különösen fájdalmas evésroham után ért a felismerés: amíg a fejemben létezik "jó" és "rossz" oldala az evésnek, addig diétázni fogok. Amíg az önbecsülésem azon múlik, hogy betartom-e az étkezési szabályokat, addig meg fogom szegni azokat. Amíg valamilyen vágányon vagyok, előbb vagy utóbb ki fogok siklani. Abban a pillanatban elhatároztam, hogy nem mindig "helyesen" dönteni oké. Sőt, töröltem is a "helyes" fogalmát a szótáramból, már ami az étkezést illeti.Most már tudom, hogy amiképp megengedhetek magamnak egy pohár bort pusztán azért, mert ahhoz van kedvem, ugyanúgy megengedhetek magamnak egy cupcake-et is. Sőt, azt is megengedhetem magamnak, hogy akkor is egyek, amikor nem vagyok éhes. Többé nem fogok lelkiismereti kérdést csinálni egy születésnapi tortából, mint ahogy akkor sem lesz bűntudatom, amikor a fiúm ágyba hozza a reggelit.[cikk=39312]Ugyanakkor ha nincs kedvem cupcake-et enni, akkor nem eszem cupcake-et. Ha nem attól rettegek állandóan, hogy megszegek valamilyen szabályt, akkor valóban azt fogok enni vagy nem enni, amit tényleg szeretnék.A binge-evésnek számomra nem akkor lett vége, amikor abbahagytam a hagyományos diétázást. Akkor lett vége, amikor felhagytam a diétával összefüggő gondolkodással. Többé nem ítélkezem magam fölött annak alapján, hogy mit eszem, nem akarok kontrollt gyakorolni a testem fölött és hagyom, hogy a tányéromon levő étel az legyen, ami.Isabel Foxen Duke weboldala Isabel írását itt találtuk.
2015.09.18. 14:55
Evamagazin.hu
A Tészta helye a cukorbetegek diétájában
Vági Zsolt dietetikus, táplálkozástudományi szakértőt kérdeztük a témában. A cukorbetegség kezelésének három alappillére a megfelelő étrend, a napi rendszerességgel végzett fizikai aktivitás és a gyógyszeres kezelés. Köztudott, hogy a cukorbetegek kezelése nem valósítható meg az étrend megfelelő módosítása nélkül. Ez vonatkozik mind az 1-es, mind a 2-es típusú diabéteszre. A számukra megfelelően összeállított étrend magában foglalja a makro- és mikro tápanyagok, élelmi rostok, élvezeti szerek, cukorpótló- és helyettesítő szerek alkalmazásával kapcsolatos irányelveket. A cukorbetegnek ajánlott étrend célja Az étrendi kezelés célja a vércukorszint optimális értékhez legközelebb eső tartományban tartása. Ennek érdekében kerülni kell a gyors vércukor emelkedést okozó ételeket, valamint naponta többször, meghatározott szénhidráttartalmú ételt ajánlott fogyasztani. Ezáltal nemcsak a vércukor-ingadozás kerülhető el, hanem a betegség korai és késői szövődményeinek kialakulása is megelőzhető, illetve késleltethető. Az üdvözítő cukorbeteg diétáról az elmúlt évtizedben ellentétes nézetek alakultak ki, napjainkban a korszerű, egészséges táplálkozási ajánlásoknak megfelelően a makro tápanyagok összetétele a következő: 15% fehérje, 30% zsír, 55% szénhidrát. Vagyis a napi energia-bevitel több mint felét szénhidrátokból célszerű fedezni. Ehet-e tésztát a cukorbeteg? A szénhidrát alapvető, nélkülözhetetlen tápanyag. A cukorbeteg étrendjének legkörültekintőbben mérlegelendő alkotórészei, amelyek a legfőbb energiát szolgáltató tápanyagok. Két fő csoportba sorolhatók, az egyik csoportjukat az egyszerű szénhidrátok, a cukrok alkotják. az ilyen úgynevezett natív cukrot tartalmazó táplálékok fogyasztása nem célszerű, mert gyors és nagy vércukor-emelkedést okoznak, de értékes tápanyagtartalmuk nincs, vagy nem sok. Az étrendben a természetes formájukban előforduló tejcukor, gyümölcscukor és répacukor kaphatnak helyet. A szénhidrátok másik csoportja az összetett szénhidrátok, ennek alapvető csoportja a keményítő. Keményítő a búzalisztben, így kenyerekben, péksüteményekben, tésztafélékben, továbbá burgonyában, rizsben, szójában, hüvelyesekben és kisebb mértékben a főzelékfélékben található. Az összetett szénhidrátok lebontásához több időre, energiára van szüksége a szervezetnek, így azok lassan, kiegyensúlyozottan emelik a vércukorszintet. Az utóbbi években sok tanulmány vizsgálta a glikémiás index és a rostok szerepét a cukorbetegség kezelésében. Mindegyik bebizonyította, hogy mind a túl magas, mind a túl alacsony vércukorszint elkerülhető a megfelelő glikémiás indexű és szénhidráttartalmú étrenddel, sőt még a koleszterinszintet is javítja. Számos magyaros étel esetében elvégezték a glikémiás index vizsgálatát, melyben az egyes ételek vércukoremelő hatását a zsemle vércukoremelő képességéhez viszonyították. A vizsgálat eredménye alapján elmondható, hogy a hazai konyha legtöbb ételének glikémiás indexe 10–40%-kal kedvezőbb, mint a fehér kenyéré vagy a zsemléé, legyen szó akár rántott húsról, akár tésztaételekről. Ennek értelmében a cukorbetegek is élvezhetik a hazai konyha ételeit, néhány szabályt és elvet betartva. A lényeg, hogy mértékletesen és változatosan elkészítve, könnyű és szénhidrátszegény feltétekkel legyen elkészítve.
2013.12.01. 00:00
Evamagazin.hu
Húsban gazdag étrend?
Az új kutatás szerint az olyan szénhidrátszegény diéta, amely a zsírokat és a fehérjéket növényi forrásokból nyeri, valószínűleg egészségesebb. A kétfajta étrend két évtizedes összehasonlítása után a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a szénhidrátokban szegény, növényi alapú diéta csökkenti a szív-érrendszeri betegségek és rákbetegségek okozta halálozás kockázatát.
2013.08.16. 02:35
Egeszsegtukor.hu
Kiéhezteti a rákos sejteket a paleolit diéta
A rák nem gyógyítható táplálkozással, ám az étrend támogathatja a testet a betegség elleni harcban. A dietetikusok ezért egyre gyakrabban javasolják a ketogén, azaz szénhidrátszegény étrendet.
2013.06.24. 18:05
Diéták, amik tuti be fognak válni!
Lassan már szinte minden nap valami új diétáról hallani. Van aki a rizs-csirkehús párosra esküszik, más szerint rizst nem szabad enni. Van már zsírdiéta, amikor nehéz, zsíros kajákat kell enni és ettől várható a negymértékű fogyás. Mi most összeszedtünk három diétát, amivel biztosan le tudod adni a télen felszedett plusz kilókat.Makrobiotikus diéta Szigorú szabályokon nyugvó életmód, amely az évszaknak megfelelő, adott térségre jellemző, természetes ételek fogyasztásán alapul. Jin (zöldség, gyümölcs…) és jang (hal, tofu, szója…) típusú ételeket különböztet meg – megfelelő arányukban látja a harmonikus táplálkozás lényegét. Egyesek szerint a daganatok megelőzésében is fontos szerepet játszik, de tévhit, hogy gyógyítja a rákot. Mit szabad? A diéta abból indul ki, hogy az ember nem ragadozó, hanem teljes kiőrlésű gabonákon, magvakon, zöldségen és gyümölcsön élő faj, ezért az étrend alapvetően ezekből épül fel. Az ízesítésnél kizárólag szójaszósz és tengeri só használata megengedett, inni pedig csak szénsavmentes ásványvizet és natúr teákat lehet. Mi van tiltólistán? Kenyér, tejtermék, tojás, hús, gyümölcslevek, kávé és finomított cukor. Ellene: energia-, fehérje-, vitamin- és ásványianyag-hiányos állapot kialakulását vonhatja maga után , azaz a diéta szigorú betartása az egészségre nézve komoly kockázatot jelent. Vércsoport-diéta Peter D’Adamo, a diéta megalkotója szerint a négy vércsoporttípus szülötteinek más-más a tápanyagigénye. Ha ezt figyelembe véve táplálkozunk, megőrizhetjük egészségünket, és megszabadulhatunk a pluszkilóktól. Mit szabad? 0 – nagy hústartalmú, A – vegetáriánus jellegű B – vegyes, AB – kis hús- és gabonatartalmú étrend ajánlott. Mi van tiltólistán? 0 és A kerüljék a tejtermékeket, A a tésztaféléket is, A és B a tengeri herkentyűket és a szárnyasokat, AB a vörös húsokat. Ellene: fontos táplálékok elhagyása (pl.: tejtermékek) hiánytünetek megjelenéséhez vezethet (pl.: kalciumhiány), és kóros állapotok, betegségek kialakulására hajlamosíthat (pl.: csontritkulás). A vércsoportdiéta nincs összhangban az általános elfogadott táplálkozástani ajánlásokkal. Scarsdale diéta A tizennégy napos, szénhidrátszegény fogyók*ra alatt mindössze napi 1000 kalória megengedett, amelynek nagy része fehérje kell, hogy legyen. Alapszabály: mindennap legalább egy grépfrút, mert ez felgyorsítja a zsírlebontást! Mit szabad? Megszabott étrend van, amit pontról pontra be kell tartani. Sovány hús, hal, zöldség, tojás kerülhet – többek között a tányérra, a tea és a kávé pedig kizárólag édesítőszerrel iható. A diétának zöldségeken, gyümölcsökön és gabonaféléken alapuló vegetáriánus változata is létezik. Mi van tiltólistán? Szénhidrát, zsiradék, számos tejtermék, csokoládé, gyümölcslé, sütemény, alkohol. Ellene: a diéta nem ösztönöz a hosszú távú, átgondolt életmód-változtatásra, mivel csak rövid időre fókuszál, és gyors, látványos fogyást ígér. Az étrend egyhangúsága (pl.: minden reggelire kávé vagy tea, fél grépfrút ) nem biztosítja a megfelelő arányú tápanyagbevitelt.
2013.03.24. 08:00
Hotdog.hu
Diéták, amik tuti be fognak válni!
Lassan már szinte minden nap valami új diétáról hallani. Van aki a rizs-csirkehús párosra esküszik, más szerint rizst nem szabad enni. Van már zsírdiéta, amikor nehéz, zsíros kajákat kell enni és ettől várható a negymértékű fogyás. Mi most összeszedtünk három diétát, amivel biztosan le tudod adni a télen felszedett plusz kilókat.Makrobiotikus diéta Szigorú szabályokon nyugvó életmód, amely az évszaknak megfelelő, adott térségre jellemző, természetes ételek fogyasztásán alapul. Jin (zöldség, gyümölcs…) és jang (hal, tofu, szója…) típusú ételeket különböztet meg – megfelelő arányukban látja a harmonikus táplálkozás lényegét. Egyesek szerint a daganatok megelőzésében is fontos szerepet játszik, de tévhit, hogy gyógyítja a rákot. Mit szabad? A diéta abból indul ki, hogy az ember nem ragadozó, hanem teljes kiőrlésű gabonákon, magvakon, zöldségen és gyümölcsön élő faj, ezért az étrend alapvetően ezekből épül fel. Az ízesítésnél kizárólag szójaszósz és tengeri só használata megengedett, inni pedig csak szénsavmentes ásványvizet és natúr teákat lehet. Mi van tiltólistán? Kenyér, tejtermék, tojás, hús, gyümölcslevek, kávé és finomított cukor. Ellene: energia-, fehérje-, vitamin- és ásványianyag-hiányos állapot kialakulását vonhatja maga után , azaz a diéta szigorú betartása az egészségre nézve komoly kockázatot jelent. Vércsoport-diéta Peter D’Adamo, a diéta megalkotója szerint a négy vércsoporttípus szülötteinek más-más a tápanyagigénye. Ha ezt figyelembe véve táplálkozunk, megőrizhetjük egészségünket, és megszabadulhatunk a pluszkilóktól. Mit szabad? 0 – nagy hústartalmú, A – vegetáriánus jellegű B – vegyes, AB – kis hús- és gabonatartalmú étrend ajánlott. Mi van tiltólistán? 0 és A kerüljék a tejtermékeket, A a tésztaféléket is, A és B a tengeri herkentyűket és a szárnyasokat, AB a vörös húsokat. Ellene: fontos táplálékok elhagyása (pl.: tejtermékek) hiánytünetek megjelenéséhez vezethet (pl.: kalciumhiány), és kóros állapotok, betegségek kialakulására hajlamosíthat (pl.: csontritkulás). A vércsoportdiéta nincs összhangban az általános elfogadott táplálkozástani ajánlásokkal. Scarsdale diéta A tizennégy napos, szénhidrátszegény fogyók*ra alatt mindössze napi 1000 kalória megengedett, amelynek nagy része fehérje kell, hogy legyen. Alapszabály: mindennap legalább egy grépfrút, mert ez felgyorsítja a zsírlebontást! Mit szabad? Megszabott étrend van, amit pontról pontra be kell tartani. Sovány hús, hal, zöldség, tojás kerülhet – többek között a tányérra, a tea és a kávé pedig kizárólag édesítőszerrel iható. A diétának zöldségeken, gyümölcsökön és gabonaféléken alapuló vegetáriánus változata is létezik. Mi van tiltólistán? Szénhidrát, zsiradék, számos tejtermék, csokoládé, gyümölcslé, sütemény, alkohol. Ellene: a diéta nem ösztönöz a hosszú távú, átgondolt életmód-változtatásra, mivel csak rövid időre fókuszál, és gyors, látványos fogyást ígér. Az étrend egyhangúsága (pl.: minden reggelire kávé vagy tea, fél grépfrút ) nem biztosítja a megfelelő arányú tápanyagbevitelt.
2013.03.24. 08:00
Hotdog.hu
Fogyni akar? Akkor most figyeljen!
A szénhidrátszegény étrend bizonyítottan gyorsabban fogyaszt. Dr. Pados Gyula összehasonlította a low carb - szénhidrátban szegény - és a low fat - a zsírban szegény diéta hatékonyságát.
2013.03.04. 02:18
Stop.hu
hirdetés
Nem mindegy, miből eszünk kevesebbet
A szénhidrátszegény étrend bizonyítottan gyorsabban fogyaszt. A főszabály továbbra is az: ha kevesebbet eszünk, mint amit felhasználunk, fogyni fogunk. A különbséget ugyanis a felhalmozott zsírpárnácskáinkból fedezi a testünk. Ám mégsem egészen mindegy, miből esszük azt a kevesebbet.
2012.11.18. 21:21
Stop.hu
Atkins-diéta - áldás vagy átok?
A hollywoodi sztárok legújabb őrülete a Robert C. Atkins nevével fémjelzett szénhidrátszegény diéta. Világszerte sokmillió követője van a baleset következtében elhunyt kutató diétájának. Nézzünk a hangzatos állítások mögé: valóban hatásos-e ez az étrend.
2009.02.19. 01:55
Hazipatika.com