húsvéti hagyományok

A keresztények legnagyobb ünnepéhez rengeteg régi hagyomány kapcsolódik. A legismertebb a tojásfestés, a locsolkodás, a víz- és tűzszentelés. Cikkeinkből további érdekes és régi szokást ismerhetsz meg.

Szerelemhozó húsvéti hagyományok
Bár a húsvét a legnagyobb keresztény ünnep, sok kedves népi hagyomány is kapcsolódik hozzá. Húsvét napja hagyományosan a rituális megtisztulás ünnepe is, hozzátartozik az ételszentelés hagyománya, a locsolkodás, és a hímes tojás ajándékozás is. A locsolkodásnak bibliai eredetet tulajdonítanak, miszerint a Krisztus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vevő, ujjongó asszonyokat igyekeztek lecsendesíteni úgy, hogy lelocsolták őket. A piros színnek védelmező ereje van.
2017.04.17. 12:56
Stylemagazin.hu
15 ötletes kézzel festett húsvéti tojás, amit öröm lesz adni és kapni is
Húsvétkor a hagyományok szerint a fiúk verset mondanak, majd meglocsolják a lányokat, akik ezért cserébe tojásokat ajándékoznak nekik. Ha idén a csokitojások helyett szeretnéd pár általad festett darabbal meglepni a párodat, barátaidat és férfi rokonaidat, akkor van pár ötletünk, ami túlmutat kicsit a klasszikus piros tojáson, és egészen biztosan mindenkinek tetszeni fog, ráadásul dekorációs ötletnek sem utolsók!
2017.04.13. 11:11
Stylemagazin.hu
Húsvét régen és most....és amikor a gyerekeink felnőnek
Ebben a hónapban ismét aktuális kérdés, hogyan alakulnak át, újulnak meg, esetleg tűnnek el végleg hagyományaink. Állandó vitatéma, mennyire szerencsés, hogy sok más ország mellett hazánkban is megtartjuk már a Halloween-t, illetve a Valentin napot. Egyesek azt gondolják, ezek az átvett ünnepek semmitmondóak, nincs szükség rájuk sőt, háttérbe szorítják az évszázados hagyományokat. Mások úgy vélik, haladni kell a korral, és nincs azzal semmi gond, hogy egy napon a szerelmünket is kitüntetett figyelemben részesítjük, továbbá a farsangi időszakon felül máskor is beöltözünk. Egy-egy extra ünneptől még nem lesznek kevésbé értékesek a magyar ünnepek. De mi a helyzet a húsvéttal? Ez az időszak szintén lényeges változásokon esett át az elmúlt évszázadokban. Elegendő csak arra gondolni, hogy teljesen háttérbe szorultak az egykor kihagyhatatlan hagyományok, úgy, mint a vesszőzés, vagy a vízbevetés. Már a szódával való locsolkodás sem túl népszerű, de sokan a kölni émelyítő illatát sem kedvelik, pedig nem is olyan régen szégyellnivalónak számított, ha egy ifjú hölgy kimaradt a frissítésből. {adselite} De nem csak a hétfői locsolkodás az, ami kevésbé fontos, hiszen legfeljebb a kisebb falvakban rendeznek tojáshajító,gurító versenyeket, és szinte kizárólag fesztiválokon népszerűsítik a festési, díszítési technikákat. Ezek a szórakoztató programok néhány évtizede még alapvetőnek bizonyultak a fiatalok körében. Ez a változás nem csak az ünnepek kivédhetetlen átalakulásának köszönhető, hanem annak is, hogy a vallás sokkal kevésbé fontos egy átlagember számára, mint korábban. Talán a locsolkodás, mint hagyomány szép lassan eltűnik, de remélhetőleg a húsvét igazán örömteli része még sokáig megmarad. Manapság is izgalommal keresik a gyermekek a kertben eldugott édességeket és a hímes tojásokat. A húsvéti nyúl szerepe szintén lényeges, a pihe puha, gombszemű állatokkal manapság sem lehet melléfogni. Szerencsére napjainkban már kevésbé divat húsvét alkalmából nyulat vásárolni, egyre népszerűbbek a kisállat simogatók, illetve sok helyen bérelni is lehet néhány napra a kis kedvenceket. A kérdés tehát továbbra is az, mit érdemes egy ünnepből megtartani, átadni a következő generációnak? Erre minden bizonnyal az összes család másként fog válaszolni, hiszen minden attól függ, milyen élményeket, tapasztalatokat hoztunk gyermekkorunkból. Vajon megkímélni szeretnénk tőlük az apróságokat, vagy éppen ellenkezőleg úgy véljük, vétek lenne lemondani róluk?húsvétünnep
2017.04.08. 19:32
Cukimamik.hu
hirdetés
Húsvéti receptek, a svéd hagyományok jegyében
Ahogy a legtöbb ünnep, Svédországban a húsvét is a közös étkezésről, a családról és a barátokról szól. Az alábbi receptek egy kis skandináv hangulatot adhatnak az ünnepi asztalnak.Forrás: Nők Lapja Café: Húsvéti receptek, a svéd hagyományok jegyében
2017.03.26. 16:00
Nlcafe.hu
Videó: Ezért a köztévés bakiért mi kérünk elnézést
Népszokásokat - ez az egyszerű szó fogott ki a magyar húsvéti hagyományok sorolásába belefeledkezett Meszes Boglárkán, az MTVA műsorvezetőjén. Senki sem ír, beszél tökéletesen, de van, hogy a nyelvbotlás a lehető legrosszabb pillanatban, a legkevésbé helyénvaló variánssal támad. Hiszen távol álljon a közmédiától, hogy bármiféle _népszopásról_ adjon hírt, kivéve, ha azt külső ellenség idézi elő.
2016.03.28. 20:10
Hvg.hu
Húsvéti hagyományok, melyek sikert és szerelmet hoznak
Bár a húsvét a legnagyobb keresztény ünnep, sok kedves népi hagyomány is kapcsolódik hozzá. Húsvét napja hagyományosan a rituális megtisztulás ünnepe is, hozzátartozik az ételszentelés hagyománya, a locsolkodás, és a hímes tojás ajándékozás is. A locsolkodásnak bibliai eredetet tulajdonítanak, miszerint a Krisztus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vevő, ujjongó asszonyokat igyekeztek lecsendesíteni úgy, hogy lelocsolták őket. A piros színnek védelmező ereje van.
2016.03.28. 12:56
Stylemagazin.hu
Tojásdíszítés festék nélkül
A kor előrehaladtával a hagyományok is változhatnak. Ilyen lehet például a húsvéti dekoráció készítése is. A tojások kidíszítése azért megmaradt, csupán néhányan változtattak a módszerükön. Elő a csillámporral, a strasszokkal és a szilveszterről maradt konfettivel!
2016.03.25. 17:00
Élőben.hu
Mi kerüljön húsvétkor az ünnepi asztalra?
Húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, Krisztus feltámadása. A magyar és az európai keresztény hagyományban a húsvéti időszak alatt kiemelt jelentőséget kapnak az elfogyasztott ételféleségek. Ma már a húsvéti ételeket, alapanyagokat (bárány, tojás, sonka) szimbolikájuk mellett elsősorban az ízük és a hagyományok miatt fogyasztják. A családi összejövetelre, illetve a vendégeknek kínált ételek összeállításához az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet ad hasznos tanácsokat.
2016.03.25. 07:11
Patikamagazin.hu
Háromnapos Húsvéti Fesztivált redneznek Hollókőn
Március 26-án, szombaton kezdődik a háromnapos Húsvéti Fesztivál Hollókőn, ahol a vendégek élvezhetik majd a környék palóc gasztronómiáját, a kiváló borokat és pálinkákat. Ezen kívül a kicsiket gyermekprogramok, a nagyokat nép- és világzenei koncertek is várják.Kelecsényi Péter a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának tájékoztatása szerint a húsvéti hagyományok eltűnőben lévő kulturális értékeink közé tartoznak, de Hollókőn ezeken a napokon megtalálható lesz mindaz, ami a magyar húsvéti ünnepkörhöz tartozik, például hímes tojás, magyar sonka, locsolóversek.Az igazgató elmondta, hogy a háromnapos Húsvéti Fesztiválon a Nógrád megyei faluba ellátogatók megkóstolhatják a híres hollókői házirétest és a palóc borzag pálinkát, valamint megcsodálhatják a helyiek világhírű viseletét, hiszen Hollókőn "divat a hagyomány".Szombaton kereplőzéssel és kiszézéssel elevenítik fel Hollókő hagyományait az ófaluban. Vasárnap reggel húsvéti szentmisét és feltámadási körmenetet tartanak, majd megkezdődik a vödrös locsolkodás a templomnál és az alsó kútnál, ami hétfőn is folytatódik.Lesz nóta és tánc szombaton és vasárnap a Bakator zenekarral, táncház a Nógrád Táncegyüttessel, mesejátékok a gyerekeknek, akiket Bukovics János palóc mesemondó is szórakoztat. Koncertet ad a Kerekes Band, a Buda Folk Band, a Muzsikás együttes, a Góbé zenekar és Szalóki Ági. Muzsikál a színpadon a Dobroda zenekar, fellépnek a Haraszti ikrek, a Felszállott a páva győztesei.Hollókő várában mindhárom napon megrendezik a középkori húsvétot korhű muzsikával, ruhapróbával, lovagi táborral és életképpel, de a lovagok történelemórát és fegyveres bemutatókat is tartanak, valamint ügyességi játékokat is vezetnek a Nógrád megyei világörökségi falu fesztiválján. (Forrás: MTI)
2016.03.23. 13:44
Boraszportal.hu
Húsvéti Fesztivál Hollókőn
A húsvéti hagyományok eltűnőben lévő kulturális értékeink közé tartoznak, de Hollókőn ezeken a napokon megtalálható lesz mindaz, ami a magyar húsvéti ünnepkörhöz tartozik, például hímes tojás, magyar sonka, locsolóversek.
2016.03.22. 01:30
Ma.hu
hirdetés
Pünkösdölés minden mennyiségben
Programajánló május 20-26. Pünkösdkor bizonyára sokan elutaznak, de akiknek erre valami miatt nincs lehetősége, azok se keseredjenek el: Budapesten és környékén is szép számmal találni jó programokat a hosszú hétvégén. A közös hétvégi kikapcsolódást akár már péntek délután elkezdhetitek például a Hagyományok Házában, ahol a minden pénteken megrendezésre kerülő Aprók táncán ez alkalommal pünkösdölhettek és még karikaelkapót is készíthettek. Izgalmas biciklis porgram vár kicsiket és nagyokat péntek-szombaton a Westendben. A V4-Westend Bringa Weekend a visegrádi országok együttmúködését kapcsolja össze a kerékpáros életformával. Várnak minden kezdő és gyakorló bringást többek között bemutatókkal, gyerek KRESZ-pályával és bicajjal hajtott turmixbárral. Bringa weekend Nincs Skanzen pünkösd nélkül, vagy pünkösd Skanzen nélkül. A kétnapos fesztiválon semmi sem marad ki, ami ehhez az ünnephez köthető, legyen szó pünkösdi király és királyné választásról, táncról, zenéről vagy kézműveskedésről. (Csak zárójelben jegyezük meg, hogy a húsvéti tapasztalatokból kiindulva érdemes minél korábban érkezni.) Ha Budapesttől kicsit messzebb, de azért még mindig egy nap alatt megjárható távolságban kerestek programot, akkor ideális választás a számotokra a Tatai Patara, Európa legrangosabb török kori történelmi fesztiválja. Itt három napra kiléphetünk a szürke hétköznapokból, hogy az Öreg-tó múltidéző környezetében megéljük a 16-17. századi emberek életét. A hétvégén négy monumentális csatának lehetünk szemtanúi az 1597. évi ostrom emlékére, de persze a legkisebbekről sem feledkeztek meg: Aprajafalvában kézműves foglalkozások, csepűrágók tábora és népi játszótér várja a kicsiket. A belépés 12 éves kor alatt ingyenes! Vasúttörténeti Park És ha már ti is jó előre tervezgetitek a gyereknapot, íme egy ajánlat május 31-re is: ezen a napon a Vasúttörténeti Park egész napos gyereknapi ünnepséget szervez a sokszínűség és móka jegyében. A Picur Rádió színpadán a nap sztárvendége 14 órától az Alma zenekar, de talpalávalóval szolgál 11:30-tól a SzóKiMondóka produkció, illetve 12:45-től a Libavonat interaktív koncertje. A belépés minden 14 év alatti gyermeknek  ingyenes. Aki szereti a különböző babákat, annak a Magyar művészbabák kiállítást ajánljuk, ahol díjnyertes, kézzel készített babák láthatók mindenféle anyagból: textilből, kerámiából, porcelánból. A Vigadóban rendezett kiállításon fantázia- és groteszk babák, népviseletes babák, történelmi kosztümös babák, játékbabák csodálhatók meg, melyeket 18 évnyi pályamunkákból válogattak. Többek között megtekinthető egy olyan baba is, melynek alkotójával interjú készült korábban a Bezzeganyára. Gourmet Fesztivál A felnőtteknek is jár egy kis kényeztetés: a gasztronómia iránt érdeklődők az ízlelőbimbóikat készítsék fel, hogy a hétvégén a Gourmet Fesztiválon finomabbnál finomabb falatokat kóstoljanak. A rendezvényen megjelennek a hazai legkiválóbb éttermek és borászatok, cukrászdák, de külföldi sztárséfek is főznek majd a gasztro színpadon. A fesztiválon street food kategóriában kulináris újdonságként jelenik meg a grillezés és a barbecue (BBQ), az idei év kiemelt étele pedig a paprikás csirke. Szélforgó További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?
2015.05.20. 13:00
Bezzeganya.postr.hu
Miért eszünk sonkát húsvétkor
Ha húsvét, akkor hagyományosan tojás és sonka kerül az asztalra. A tojás még érthető is, mint az (újjá)születés szimbóluma, de a sonka, mint tradicionális húsvéti étel már nem ennyire egyértelmű. Sőt, ha jobban belegondolunk, valójában teljesen logikátlan, hiszen Jézus zsidó volt, és a zsidó hagyományok szerint a sertéshús tisztátalan, nem szabad megenni. De akkor miért ünnepeljük a feltámadását egy olyan étellel, ami tilos volt számára?
2015.04.06. 23:20
Fovarosi-hirhatar.hu
Mi volt előbb, a nyúl vagy a tojás?
A jeles napok nagy rendszerében kötött volt, hogy melyik népszokásban ki az aktív szereplő, ki a passzívabb vagy csak szemlélője mindezeknek. A tavaszi időszak szokásai a nők kezében vannak. Nagyon összetett, gazdag a húsvéti időszak érzelmi világa. Nemcsak az öröm, a boldogság is benne van - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza munkatársa húsvét alkalmából.
2015.04.05. 08:58
Inforadio.hu
Húsvét a Budai Várban 2015 - jegyek, infok itt
Az idén negyedik alkalommal megrendezésre kerülő két napos ünnepség hazánk legnagyobb húsvéti családi rendezvénye, amelyen a szervezők kiemelt hangsúlyt fektetnek a hagyományok ápolására.  [Dátum: 2015.03.31. 11:47]
2015.03.31. 11:47
Zene.hu
Húsvéti hagyományok
A Húsvét a kereszténység, Krisztus feltámadásának ünnepe. Mozgóünnep, melynek időpontját 325-ben a niceai zsinat állapította meg, azóta a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap ünnepeljük, így március 22-e és április 25-e közötti időre eshet.
2014.04.20. 16:10
Napidoktor.hu
Húsvéti szokások és hagyományok
A húsvét az egyik legfontosabb ünnep a keresztények számára, ennek köszönhetően Magyarországon is számos szokás, hagyomány alakult ki és maradt fenn ezzel kapcsolatban. Húsvétvasárnap inkább az egyházi szertartásokhoz szorosabban kötődő szokások és hiedelmek dominálnak, az ünnep másodnapján pedig a népszokásoké és a családi vendégségeké a főszerep.
2014.04.20. 06:48
Edenkert.hu
Figyelem! Nem mindegy, mi kerül a húsvéti asztalra!
Húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, Krisztus feltámadása. A magyar és az európai keresztény hagyományban a húsvéti időszak alatt kiemelt jelentőséget kapnak az elfogyasztott ételféleségek. Ma már a húsvéti ételeket, alapanyagokat (bárány, tojás, sonka) szimbolikájuk mellett elsősorban az ízük és a hagyományok miatt fogyasztják. A családi összejövetelre, illetve a vendégeknek kínált ételek összeállításához az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet ad hasznos tanácsokat.
2014.04.18. 14:25
Egeszsegtukor.hu
Kisbárány és csokinyuszi – 5 húsvéti program
Itt találkozik tavasz és áhítat, hagyomány és buli. Húsvéti programok az egész családnak, korhatár nélkül! 1. Budavári húsvéti sokadalom Budavári Palota, 2014. április 19-21. Állatsimogató, Gryllus- és Szalóki Ági-koncert, táncház, népi hagyományok felelevenítése, és mindez a várudvarban. Részletek... Belépőjegy: a családi napijegy 5000 Ft, további infó... Még sosem ment ilyen simán a húsvéti készülődés! Rengeteg recept, tipp tojásfestéshez és más dekorációhoz az áprilisi Évában, az ingyenesen letölthető Éva Húsvét ipad-applikációban és persze itt: www.evamagazin.hu/husvet 2. Húsvét a szentendrei skanzenben Szentendre, 2014. április 20-21. Legizgalmasabbnak a kincskereső játék ígérkezik: térképpel a kezünkben kutathatunk. Lesz bánatok kikiáltása, azaz Szent György-napi kilövés is, amikor megszabadulhatunk mindattól, ami bánt minket. skanzen.hu Belépőjegy: felnőtteknek 1800 Ft. További infó... 3. Húsvéti sajtnapok Vidékjáró nap, országszerte, 2014. április 21-22. Az országban mindenhol meglátogathatod a kézműves sajtműhelyeket. Ezek a sajtok a programban részt vevő éttermek, borászok terítékén is előkelő helyet foglalnak el. videkjaro.hu Belépőjegy: a legtöbb helyen a fogyasztásért kell fizetni. :) A húsvéton kívül is van élet: további friss programokért kattints ide! 4. Hollókői húsvéti fesztivál Hollókő, 2014. április 19-21. Hollókőn nő nem marad szárazon, és persze itt a fiúk vödörből locsolnak, aki odalátogat, ne féltse a ruháját! Rengeteg program vár minket itt is persze, a koncertektől a mesemondókig és más hagyományőrző programokig. holloko.hu Belépőjegy: 2500/1500 Ft, de a múzeumok és a várak ezeken a napokon ingyen látogathatók, és ingyenes gyerekfoglalkozások is várják a családokat. 5. Szent Kereszt – az élet fája Tárlat a Storno család gyűjteményéből. Nagyboldogasszony Bazilika Múzeum tere, Győr, 2014. április 17-től A locsolkodás és a báránysimogatás közepette nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a húsvét a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe. A kereszt iránti tiszteletről, ennek történetéről, ábrázolásmódjairól szól ez az időszaki kiállítás, amely a soproni művészcsalád, Storno Ferenc és fia életművéből válogat. További infó... Belépőjegy: nincs
2014.04.18. 11:12
Evamagazin.hu
12 hasznos tanács húsvétra
Ma már a húsvéti ételeket, alapanyagokat - bárány, tojás, sonka - szimbolikájuk mellett elsősorban az ízük és a hagyományok miatt fogyasztjuk. Ám nem árt néhány dologra odafigyelni. ...
2014.04.18. 11:00
Hazipatika.com
11 egészségtipp, hogy megússzuk a húsvétot!
Húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, Krisztus feltámadása. A magyar és az európai keresztény hagyományban a húsvéti időszak alatt kiemelt jelentőséget kapnak az elfogyasztott ételféleségek. Ma már a húsvéti ételeket, alapanyagokat – bárány, tojás, sonka – szimbolikájuk mellett elsősorban az ízük és a hagyományok miatt fogyasztják. A családi, illetve a vendégek számára kínált ételek összeállításához az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet ad hasznos tanácsokat.
2014.04.17. 09:00
Eletforma.hu
Húsvéti programok a gödöllői királyi kastélyban
Húsvét vasárnap ibolyaszínbe borul, hétfőn pedig a népi hagyományok elevenednek meg a gödöllői királyi kastélyban - közölték a szervezők az MTI-vel
2014.04.16. 11:05
Gondola.hu
Nagy húsvéti sütiajánló
A húsvét ételfronton a hagyományok ünnepe, mindenhol ott van a sonka, a tojás. De mi újság a desszerttel? Ha szeretnétek valami újat is az asztalra tenni, íme bloggerünk ötletei. hátha “új hagyományokat” is sikerül bevezetni!
2014.04.16. 10:30
Nlcafe.hu
Húsvéti nyüzsgés a gödöllői kastélyban
Húsvét vasárnap ibolyaszínbe borul, hétfőn pedig a népi hagyományok elevenednek meg a gödöllői királyi kastélyban - közölték a szervezők az MTI-vel.
2014.04.16. 08:37
Stop.hu
Húsvéti hagyományok
Egyre gyorsabban közeledik, a Jézus halálára és feltámadására emlékező keresztény ünnep, a húsvét. Mára igen kevés szokást és hagyományt őrzünk országos szinten, de megpróbáltuk összegyűjteni azokat, amelyeket a legtöbb háztartásban még a mai napig betartanak.
2014.04.09. 21:40
Stylemagazin.hu
Hírös város: kecskeméti kisokos
Kecskemét gazdag kulturális élete téged sem hagy majd unatkozni! Sok napsütés, jó pár cifra épület – köztük a Cifrapalota –, rengeteg fesztivál és szinte minden sarkon múzeum vár Bács-Kiskun megye székhelyén. Látnivalók Városháza: Napközben homlokzatáról minden egész órában harangjáték szól. 174 helyisége van, a közgyűlési terem falain Székely Bertalan szekkói. További infó...Fotó: hazaitajak.hu Naprendszer-szobrok: A Naprendszer méret- és távolságarányos modelljét képező köztéri szobrokat a Városházától a Planetáriumig állították fel. plani.hu Katolikus Nagytemplom (Öreg­templom): A legnagyobb építmény az Alföldön, tornyából régen a tüzet vigyázták. Barokk, copf stílusú. További infó...Fotó: Éva magazin / Kiss András / Kecskeméti Polgármesteri Hivatal Nagy Zsinagóga: A város­kép egyik jellegzetessége a mór-romantikus épület; ma a Tudomány és Technika Háza. További infó...Fotó: hazaitajak.hu Evangélikus templom: Romantikus stílusú, Ybl Miklós tervezte. Benne romantikus oltár, copf szószék és neo­barokk orgona. További infó... Piarista rendház, templom és diákotthon: A tanítórend barokk épület­együttese. További infó... Barátok temploma: 13. századi alapjait többször újjá­építették. foplebania.hu/baratok-temploma Piactér, háttérben a piarista templommal, 1974. Fotó: Fortepan Családdal Rákosivipera-védelmi és Oktató Központ (Kunadacs): Egy csak hazánkban élő mérgeskígyó-populáció utolsó mentsvára. rakosivipera.huBugac. Fotó: kirandulastervezo.hu Természet Háza: A Kiskunsági Nemzeti Park látogatóközpontja. A Duna–Tisza köze természeti értékeit, mesterségeit mutatja be. knp.nemzetipark.gov.hu Orgoványi-rétek: Növényritkaságok, köztük számos védett orchideafaj. További infó... Tiszaalpár: Szenzációs időutazás a rekonstruált Árpád-kori település. További infó... Bugac: Szürkemarhák, rackajuhok és Pásztormúzeum a pusztában. bugac.hu Kecskeméti Arborétum: Játszótér, középkori kápolna és 14 ösvény. kecskemetiarboretum.hufotó: zookecskemet.hu Vadaskert: Az ország legapróbb, színes és bájos állatkertje. zookecskemet.hu Gasztro Fekete Gólya: Családbarát, elegáns hely – a gyerekeket pónilovak és egy egész játszótér várja. feketegolya.hu Cézár étterem: Nagy hagyományú olasz étterem a piaccal szemben. A tulaj itáliai séf. clubcaruso.hu Fáklyás pince: Boltíves pince a borkultúra szolgálatában, fejedelmi fogásokkal. kifli.hu/faklyaspince Pálma bisztró. Forrás Pálma bisztró: Igényes, modern hely, megfizethető árakkal, esti programokkal. facebook.com/PalmaBisztro Művész kávézó: Kávé, süti, kiállítás a meghitt belvárosi zugban. muveszkavezo.hu Center Café: Nagyfoteles pihenősarkok és hangulatos jazz. facebook.com/centercafekecskemet Center Café. Forrás Rozmaring étterem és bisztró: A hely mottója: „Friss, hazai, őszinte.” rozmaringbisztro.hu --pagebreak-- Kultúra Cifrapalota: Itt látható a világhírű kunbábonyi avar fejedelmi aranylelet, a Kecskeméti Művésztelep alkotóinak és a 20. század festőinek művei. muzeum.bacskiskun.hu, további infó...Fotó: Pinterest Magyar Fotográfiai Múzeum: Több mint egymilliós gyűjtemény. fotomuzeum.hu Szórakaténusz Játékmúzeum: Évszázadok játékai a kiállításon, kézműves programok a játékműhelyben. szorakatenusz.hu Magyar Naiv Művészek Múzeuma: Zöldövezeti gyűjtemény klasszikus és kortárs naiv művészek munkáiból. muzeum.bacskiskun.hu, további infó... Katona József Emlékház: Állandó kiállítás a Bánk bán írójáról annak szülőházában. További infó... Ciróka Bábszínház: Bábelőadások minden korosztálynak. ciroka.hu Fotó: ciroka.hu Kecskeméti Planetárium: A három hazai planetárium egyike. plani.hu Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely: A tűzzománc ezer arcát mutatja be. enamel-art.hu Leskowsky Hangszergyűjtemény: A legnagyobb hazánkban. hangszergyujtemeny.hu Programok Kecskeméti Tavaszi Fesztivál (március második fele): Pazar kóstoló az évad kulturális kínálatából. Sárkányeresztő Fesztivál, Kecskeméti Húsvéti Játékok (Kápolna­rét): Az égen színes légi játékszerek, a földön családi programok garmadája. sarkanyereszto.hu, kecskemet.varosom.hu Fringe Fesztivál (március). Fiatal alkotók mutatkoznak be a legkülönfélébb műfajokban. További infó...fotó: sarkanyereszto.hu Magyarországi Bábszínházak Találkozója: Bábos seregszemle kétévente a Ciróka Bábszínház szervezésében. További infó... Kecskeméti Animációs Film­fesztivál (június): a nemzetközi biennálé egyre rangosabb esemény. kaff.hu Zenés Nyári Estek a főtéren (június–augusztus): Kultúrterasszá válik a Hírös Forrás Szökőkút környéke. Hírös Hét Fesztivál (augusztus 20. körül): Az első Hírös Hetet, a kecskeméti hagyományok és értékek ünnepét 1934-ben maga Móricz Zsigmond üdvözölte élő rádióadásban. hiroshetfesztival.huHírös Hét Fesztivál. Fotó: Facebook A Népzene Napjai (szeptember): Néptáncosok és népzenészek éltetik a hagyományokat. efmk.hu Mozgás Kecskeméti fürdő: Karibi hangulatú élményfürdő, 12 méter magas csúszda­torony, szaunapark és rangos verseny­uszoda. kecskemetifurdo.hu Lovaglás: Többek között a Hírös Lovardában, a Mizsei Lovastanyán és a Kunsági tanyán. hiroslovarda.hu, mizseilovastanya.hu, kunsagimajor.hu Tősfürdő (Lakitelek, Tőserdő): Madárdalos termálvizes strand a természet lágy ölén. toserdo.com/tosfurdo Lakitelek, Tőserdő: Erdős-parkos üdülőövezet a Holt-Tisza partján, kalandparkkal, stranddal, csónak­kölcsönzővel. toserdo.com Kecskeméti élményfürdő és csúszda­park: Mediterrán plázson hat fergeteges vízi csúszda és ugyanennyi kalandos medence. csuszdapark.huFotó: Éva magazin Tisza-parti termálfürdő (Tisza­kécske): Termálvíz, uszoda, kemping, fürdőprogramok. thermaltiszapart.eu Benkó Zoltán Szabadidőközpont: Sétára hív a park, horgászásra a tó, játékra a szuper fa játszótér. További infó... Kerékpárkölcsönzés: A főtéri Tourinform-irodában bérelhetők bringák. További infó... Szöveg: Szjnick
2014.02.12. 16:00
Evamagazin.hu
Kellemes húsvéti ünnepeket!
A kereszténység egyik legnagyobb ünnepe a húsvét: e napon ünneplik Krisztus feltámadását. Hagyományok, érdekességek a húsvéttal kapcsolatban.
2013.04.01. 12:20
Kemma.hu
A hagyományok kopnak, de ez a szokás megmaradt
Húsvétkor az ünnepi ebéd középpontjában egész biztosan a húsvéti sonka áll. A jó húsvéti sonka egy olyan gasztronómiai produkció, amely kultúránkat, tradícióinkat is magában hordozza.
2013.03.30. 17:13
Stop.hu
A legjobb húsvéti programok országszerte
Az ország minden részén színes programokkal ünnepelhetünk. Locsolóbálok, főzőversenyek, tájegységekre jellemző hagyományok sokaságával tölthetjük a húsvétot. A legjobban ígérkező programokat gyűjtöttük csokorba. Budavári Sokadalom élhető és éltető hagyományokkal Az esetleges [...]
2013.03.29. 18:50
Minden húsvétkor megverték Pilátust
[Kevés régi húsvéti szokás maradt fenn, pedig a népi hagyományok tájegységenként rendkívül eltérőek és változatosak voltak Magyarországon. A tarka hagyomány a változatos történelemnek, az országban élő nemzetiségeknek és az eltérő vallási tradícióknak is köszönhető. Belőlük mára a locsolkodás, az immár nem feltétlenül ehhez kapcsolódó ajándékozás és a tojások díszítése maradt fenn leginkább.
2013.03.29. 12:45
Origo.hu
Húsvéti szokások és hagyományok
A húsvét az egyik legfontosabb ünnep a keresztények számára, ennek köszönhetően Magyarországon is számos szokás, hagyomány alakult ki és maradt fenn ezzel kapcsolatban. Húsvétvasárnap inkább az egyházi szertartásokhoz szorosabban kötődő szokások és hiedelmek dominálnak, az ünnep másodnapján pedig a népszokásoké és a családi vendégségeké a főszerep.
2013.03.29. 09:10
Csaladivilag.hu
MINDJÁRT PÉNTEK: bolond húsvét
Nemcsak az időjárás bolond, hanem április 1-je is húsvét hétfőre esik! Nézzük, mihez kezdjünk a hétvégén. Friss programajánló. Húsvét Budavári húsvéti sokadalom Budavári Palota, 2013. március 30–április 1. Népi hagyományok felelevenítése, néptáncegyüttesek, Sebestyén Márta, állatsimogató és meseudvar, no és persze kézműves foglalkozások garmadája várható a hétvégén a Budavárban. Külön ajánljuk szombaton 17 órakor a rendhagyó prímástalálkozót. budavarihusvet.hu, facebook Korhatár: nincs Egy napijegy ára: felnőtt: 2500 Ft, gyerek: 1000 Ft, diák: 1500 Ft Nálatok mi lesz a húsvéti ebéd? Válogass számtalan tippünk közt itt! Gyerekmozi Magyar népmesék Puskin Kuckó, Budapest, 2013. március 30., délelőtt 10 óra A gyönyörűen megkomponált és cizelláltan rajzolt Magyar népmesék sorozaton élvezet volt felnőni. Ma már természetesen a youtube-on is bármikor megnézhetjük kedvenc részeinket, de azért mégiscsak érdekesebb a dolog, ha maga Jankovics Marcell, a sorozat készítője is jelen van és beszélget a népmesékről, illetve a húsvéti hagyományokról. További infó... Korhatár: 4 év Belépőjegy: 700 Ft Még mindig húsvét ...a szentendrei skanzenben forrásSzentendrei Skanzen, 2013. március 31–április 1. Sonka, tojás, kis bárányok és -csibék, hagyományok bemutatása, szagosvíz-készítés, gyertyamártás, egészségpiac és még rengeteg igéző program a magyar tájakat és hagyományokat bemutató Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. További infó... Korhatár: nincs Egy jegy ára: 1700 Ft, 6–26 éveseknek 850 Ft Fesztivál Jógafesztivál Akvárium Klub, Budapest, 2013. március 30. 9–17 óra Aki ellátogat a jógafesztiválra, az megismerkedhet az összes Budapesten fellelhető jógafajtával, sőt, ki is próbálhatja azokat. Délután pedig közös mantrázáson vehet részt Szalóki Ágival. Az énekesnő az esemény kapcsán interjút is adott nekünk, amely csak az evamagazin.hu oldalon olvasható. www.jogafesztival.hu Korhatár: nincs, gyerekjóga is lesz! Belépőjegy: nincs --pagebreak-- Filmbemutató Szeretők, utazók Rendező: Pedro Almodóvar, főszereplők (többek között): Penélope Cruz, Antonio Banderas, Javier Cámara, bemutató: 2013. március 28., magyarországi forgalmazó: Budapest Film A film, amit régóta vártunk! Egy repülőgép meghibásodik, és utasai katasztrófára készülnek: a morbid vígjátéki alaphelyzetből azonnal őrült komédia kerekedik. Almodóvar bátran túloz és vígan hökkent meg. Korhatár: 16 év Egy mozijegy ára: például a Toldi moziban csütörtökön 1000 Ft Kiállítás Újvilág – kortárs kanadai printművészet Modem, Debrecen, 2013. március 30-tól június 23-ig Szokatlan, olykor meghökkentő összeállításba ütközhet, aki ellátogat Debrecenbe a következő hónapokban: tizenegy kortárs kanadai művész több, mint félszáz művészi nyomata mutatja be, hogy látják az Újvilágot az ott élők. További infó... Korhatár: 14 évet tippelünk Belépőjegy: egy kiállításra a teljes árú jegy 1000 Ft. További infó... Szöveg: Eörsi Sarolta, Sas Sándor. Ez a cikk részben válogatás az Éva magazin Kimenő rovataiból.
2013.03.28. 16:57
Evamagazin.hu
Hasznos tippek a jó minőségű húsvéti sonka kiválasztásához
Húsvétkor, a nagyböjtöt követően igazán el vagyunk kényeztetve finomságokkal, de az ünnepi ebéd középpontjában egész biztosan a húsvéti sonka áll. A jó húsvéti sonka egy olyan gasztronómiai produkció, amely kultúránkat, tradícióinkat is magában hordozza. A sonka a hagyományos paraszti házaknál a téli disznóvágáskor került a füstölőbe, elfogyasztása a nagyböjt végéig váratott magára. S bár sokak életéből egyre kopnak a hagyományok, ez a szokás a mai napig tartja magát: piackutatási adatok szerint az egész éves hazai sonkatermelés mintegy harmada fogy el húsvétkor. Termékválasztási segédlet kezdőknek és haladóknak.
2013.03.26. 23:30
Femcafe.hu
6 bájos húsvéti képeslap
Hímes tojás, kalács, sonka, nyuszi, bárány, csibe és még sokan mások, akik nélkül nem az igazi a húsvét. Felnőtt fejjel kevesebb hangsúlyt fektetünk a hagyományok felelevenítésére, de ahol gyerekek vannak, ott nem lehet elmismásolni ezt az ünnepet. Elsőként jöjjenek a saját készítésű húsvéti üdvözlőlapok.
2013.03.12. 06:00
Így böjtölünk mi – 7 féle szokás
Ki mit eszik-iszik böjt idején és mit nem? Várjuk a ti beszámolóitokat is! A nagyböjt a keresztény hagyományok szerint az év leghosszabb böjtje: hat és fél héten át tart. Ezalatt a hívők (és valljuk be: a fogyni vágyók) mértékletességre irányuló intézkedést vezetnek be az étrendjük terén. Vagyis böjtölni kezdenek. Hogy miben áll ez? fotó: photl.com Nos, valójában nincsenek nagyon szigorú egyházi előírások. A katolikus böjt abban áll, hogy hamvazószerdán (a böjt első napján) és nagypénteken csak háromszor szabad enni és ebből egyszer jóllakni, illetve húst ezeken a napokon és a böjt péntekjein nem illik fogyasztani. De ez nem törvény, csak ajánlás. Ezért a keresztény emberek is sokszor maguk döntik el, hogy miféle böjtöt tartanak 40 napon keresztül (amibe a 6 vasárnap nem számít bele). Hát még azok, akik nem is keresztények, csak a nagyböjt időszakát „kihasználják" egy kis megtisztulásra. Szerintünk ezzel sincs semmi gond, amíg mértéket tartunk a böjtben is. Meg is kérdeztük néhány munkatársunkat és barátunkat, hogy ő hogyan böjtöl, ha egyáltalán. Íme a válaszok: 1. Hagyományos módon „Minden februárban hamvazószerdakor, hagyományos módon kezdek böjtölni. Elhagyom a húst, nem iszom alkoholt, nem iszom kávét. Az utóbbit a legnehezebb kibírni. Vasárnap szünetet tartok, de azért mértékkel, mert jó érzés rákészíteni a gyomromat a húsvéti sonkára. És sokkal gyakrabban járok templomba is ilyenkor." (Ági, marketinges) 2. Minden évben más „A feleségemmel minden évben más célt tűzünk ki magunk elé böjt idején. Az utóbbi években általában az édességet és a csokit hagyjuk el. Ezt nagyon nehéz tartani, úgyhogy ilyenkor mindketten úgy érezzük, hogy a böjt valódi. :)" (Balázs, matematikus) 3. Jólesik pihentetni a szervezetet „Egész évben sokat bulizom és nem zavar, ha későig fennmaradok. Ezért tél végén, amikor amúgy is könnyebben lefáradok, jólesik egy kis szünetet tartani, pihentetni a szervezetet. Nem mindig pont a nagyböjtre időzítem, de pár hétig biztos, hogy nem iszom, és odafigyelek arra is, hogy eleget aludjam. Már csak azért is, mert az nem olyan klassz, amikor beülök a barátokkal egy kávézóba, és mindenki előtt ott van a pohár sör, csak előttem nincs." (Aranka, manikűrös) Tavaszváró salátareceptekért kattints a linkre. 4. Egész évben böjtölök „Ha úgy vesszük, én az év 365 napján böjtölök, vagyis inkább diétázom. Nekem figyelnem kell, hogy mit eszem és mennyit mozgok; minden nap használom a kedvenc mobilos kalóriaszámláló appomat és hetente legalább háromszor lemegyek az edzőterembe. Ezért külön böjtöt nem szoktam tartani. Azt hiszem, a rendszeresség híve vagyok. Ha minden nap figyel egy kicsit az ember, akkor nincs szükség külön önmegtartóztatásra." (Orsi, újságíró) 5. Heti gyümölcsnap „A népi és vallási hagyományokat nem annyira követem, de karácsony után és tél végén, tavasz elején ráveszem magam heti egy gyümölcsnapra. Két gyümölcsnap egymás után sok lenne, de ez így pont elég. Nem tudom elképzelni, hogy kibírnék 40 napot hús vagy édesség nélkül. Pláne a gyerekek mellett, akikre ugyebár én főzök." (Aliz, angoltanár) 6. Semmi cukor, semmi liszt „Ritkán böjtölök, de tavaly valamiért rámjött az ötperc, és elhatároztam, hogy a nagyböjt alatt nem eszem semmit, amiben hozzáadott cukor vagy gabona van. Ezzel lemondtam a kenyérről és persze az alkoholról is, mert az is tele van cukorral. Nagyon nehéz volt például, amikor beültünk valahova, és szinte mindenben volt rántás. Amikor végre eljött a húsvét, nagyon büszke voltam, hogy csak kétszer 'estem bűnbe'." (Gabi, fotóasszisztens) 7. Nem a diéta a lényeg „Lehet, hogy a vallásos neveltetésem teszi, de nekem tényleg az a meggyőződésem, hogy a lelki megtisztulás legalább olyan fontos dolog a böjtben, mint a testi. Sőt, a test böjtje is elsősorban a lélek javulását szolgálja. Ezért persze én is elhagyom a húst és az alkoholt, de ezt szinte észre sem veszem, mert a lényeg nekem ott van, hogy végiggondolom az elmúlt időszakot, kitalálom, hogy miben változtathatnék, sokat olvasok, többet és intenzívebben jógázom, mint máskor... A gyerekeim persze még nem böjtölnek, de sokat beszélgetünk ezekről a dolgokról." (Tamara, közgazdász) Te böjtölsz a húsvét előtti hetekben? És hogyan? Írd meg nekünk!
2013.02.12. 16:49
Evamagazin.hu
Pünkösdre ajánljuk
Kedves Olvasó! Pünkösd ünnepe a húsvéti idő befejezése. Jézus feltámadása után negyven napon át újra és újra megjelent apostolainak, jelezvén, hogy feltámadt és él. Az ünnephez kötődik a pünkösdikirály és királyné választása. A legények meghatározott időre királyt választottak, lombokba, virágokbaburkolták társukat, és így vitték végig a falun. Ezek közösségi népünnepélyek voltak, amelyek napjainkbanis élő hagyományok. A menünk 1600 kcal/fő értéket tartalmaz, amelynek elkészítéshez sok sikert kívánok! Fásy Ádám
2012.05.26. 16:29
Blikk.hu
Húsvéti hagyományok
A Húsvét a kereszténység, Krisztus feltámadásának ünnepe. Mozgóünnep, melynek időpontját 325-ben a niceai zsinat állapította meg, azóta a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap ünnepeljük, így március 22-e és április 25-e közötti időre eshet.
2012.04.09. 06:36
Napidoktor.hu
Hogy kerül a nyúl a húsvétba? - Húsvéti népszokások, hagyományok
Nagyon sok népszokás kapcsolódik a húsvéti időszakhoz Magyarországon, elég, ha a locsolkodásra, ételszentelésre, passió-játékokra, vagy a kiszebabára gondolunk. Mivel az ünnep mindig mozgó, így bolyongjunk kicsit mi is a keletkezése óta eltelt időben.
2012.04.07. 12:03
Stop.hu
Húsvéti vizes kalandjaikról vallanak a Hacktion sztárjai
Piros tojás, főtt sonka és az elmaradhatatlan locsolkodás. A Húsvét ünnepéhez kapcsolódó hagyományok közül utóbbiból Gubík Áginak és Tóth Eszternek is bőven kijutott, és Hujber Ferenc sem sajnálta a vödör hideg vizet a lányoktól.
2012.04.05. 14:32
Kisalfold.hu
Húsvéti vizes kalandjaikról vallanak a Hacktion sztárjai
Piros tojás, főtt sonka és az elmaradhatatlan locsolkodás. A Húsvét ünnepéhez kapcsolódó hagyományok közül utóbbiból Gubík Áginak és Tóth Eszternek is bőven kijutott, és Hujber Ferenc sem sajnálta a vödör hideg vizet a lányoktól.
2012.04.05. 14:32
Delmagyar.hu
Húsvéti hagyományok, népszokások
Szinte minden nép megemlékezik erről a fontos dátumról, rengeteg népszokás és hagyomány fűződik az ünnepéhez, ahol a keresztény és a pogány szokások keveredése figyelhető meg.
2012.04.01. 20:00
Húsvéti hagyományok külföldön
Vannak népek, akik rakétákkal ünnepelnek, mások rövidnadrágban táncolnak Húsvétkor. Ismerd meg, hogy a világ különböző országaiban hogyan ünneplik a Húsvétot!
2012.03.29. 09:39
Bien.hu
Mi közük a növényeknek a Bibliához?
Élet és öröklét. A húsvéti ünnepkör alapvető kérdései. A növények világában megfigyelhetünk egy sor olyan különlegességet, amely összefüggésben van a Bibliával, hiszen a Szentírás említést tesz róluk, illetve a passióhoz kapcsolódik. Egyes virágokat a népi hagyományok felkaroltak, akár itthon, akár a Szentföldön, vagy máshol.
2009.04.13. 08:33
Stop.hu
Népszokások, hagyományok, megfigyelések... Április II.
Nagyhét: Nagykedd, Nagyszerda és a húsvéti szent három nap: Nagycsütörtök, Nagypéntek, Nagyszombat, Húsvétvasárnap.
2009.04.06. 08:00
Csaladinet.hu
4 igazán látványos húsvéti dekoráció tojásokból
A finnugor hagyományok szerint a világunk egy őstojásból keletkezett. Kínában a nászágy alá rakják, hogy termékenyek, egészségesek és hosszú életűek legyenek. A buddhizmusban a feltörése elősegíti a megvilágosodást, vagyis az újjászületést. Mi pedig az otthonunkat díszítjük vele
2009.04.01. 17:30
Nlcafe.hu
A húsvét szimbólumrendszere
A húsvét talán az egyik leggazdagabb és legsokrétűbb szimbólumrendszerrel rendelkező ünnep. A jelképek széles tárházában ma már szinte szétválaszthatatlanul kapcsolódnak össze a zsidó és a keresztény hagyományok, valamint a pogány mondavilág szimbólumai, amelyek a húsvéti szezon közkedvelt csokoládéfiguráiban is testet öltenek.
2008.03.24. 11:17
Stop.hu
Húsvéti babonák és hagyományok - Miért fess piros tojást?
Bár a húsvét az egyik legrégebbi ünnepünk, lassan kezd feledésbe merülni. Most megtudhatod például, miért tojik tojást a nyúl.
2008.03.24. 10:48
Femina.hu
Gianni: elferdült ez a világ
Gianni fontosnak tartja a hagyományok ápolását. Húsvét közeledtével szívesen beszél az olasz étkezési, ajándékozási szokásokról és arról, hogy milyen húsvéti tradíciókat őriz a gyermekkorából.
2008.03.23. 20:32
Stop.hu