húsvéti borok

Húsvéti borajánló gyűjtemény, ha szereted a finom, ünnepi borokat.

Karaj vagy tarja?
      Felkészülés a vasárnapi választási eredményváró bulira.   Mivel az időjárás bíztatóan alakul, olyan húsokat vásároltam, amit adott esetben a kerti grillen is meg lehet sütni, de ha mégis esik az eső, gyorsan és tökéletesen elkészül a sütőben is - nem utolsó sorban pedig jól előkészíthető: a pácokat előre összekevertem, fél órával sütés előtt teszem bele a hússzeleteket, így csak a köret összeállítása igényel némi előkészítést.   Bár én magam a húsvéti sonkával kezdem meg újra a húsevést (szigorúan betartom a nagyböjtöt), másokat nem kárhoztatok arra, hogy velem tartsanak. Mivel ez idő alatt kevés hús kerül a konyhámba, egészen megörültem a feladatnak, hogy ezzel foglalkozhatok.   Bár egy hete elköltöztem Budapestről (igaz, hogy csak 60 km-re), kissé eltanácstalanodtam, mikor a húsvásárlásra került a sor: az üzletekben kapható húsok minősége, eredete nagyon változó. Még gyakorlott háziasszonyként is szívesebben hagyatkozom megszokott, régi hentesemre, így némi baráti segítséget is igénybe kellett vennem ahhoz, hogy az alapanyag időben elérkezzen hozzám. Így alakult, hogy a két recept kétféle húsból készül: azt mondtam a telefonban, hogy karajt vagy tarját kérek… A kissé zsírosabb tarja hagyományosabb fokhagymás, a karaj narancsos-csilis pácot kap,  mielőtt beteljesíti végzetét.   Receptek:             Csilis-narancsos pác, 6 szelet húshoz:     6 evőkanál gyömbéres csiliszósz 6 evőkanál olaj 1 evőkanál szirupos narancshéj 2 evőkanál osztrigaszósz 1 grape fruit leve 1 lime leve és ½ kávéskanálnyi reszelt héja só     A húst besózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. A pácot egy nappal előbb összekeverjük, majd sütés előtt fél órával beleforgatjuk a karajszeleteket, és a hűtőbe tesszük (ez az idő lehet hosszabb, de maximum egy éjszakát javaslok).   Sütés előtt lecsöpögtetjük a hússzeleteket, és a parázs fölé, a grillrácsra helyezzük. Ha erre nincs lehetőség, mindkét oldalukat átsütjük egy forró serpenyőben, majd tűzálló tálba fektetjük őket. Ráöntjük a páclevet, és lefedve, előmelegített 160 fokos sütőben, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.               Gyömbéres-fokhagymás pác só, 6 szelet húshoz:     6 gerezd fokhagyma Friss, reszelt gyömbér (6 cm-es darab) só, frissen őrölt feketebors, őrölt kömény     A fokhagymát összezúzzuk, összekeverjük a reszelt gyömbérrel, a sóval és a fűszerekkel, majd állni hagyjuk a keveréket.   Sütés előtt fél órával a hússzeletek mindkét oldalát bedörzsöljük a pác sóval – ha nem grillezzük, előbb egy forró serpenyőben mindkét oldalukat átsütjük, majd egy tepsibe fektetjük, nagyon kevés vizet öntünk alá, és lefedve, előmelegített 160 fokos sütőben, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.                 Köret: Tavaszi grillsaláta     Vajretek, reteklevél és négyborsos, zöld currys uborkamártás     Aki még nem kóstolta a retek szárát-levelét, annak elmondom: ugyanolyan íze van, mint a reteknek, aki  tehát szereti ezt a zöldséget, minden részét elfogyaszthatja, ha az friss és egsézséges. Szerintem ez az egyik legjobb idényjellegű grillsaláta, de én magában, pirítóssal is szeretem. Új szerelmem a zöld curry - a curryt korábban is kipróbáltam már uborkával, de ennyire nem illettek össze, mint a zöld változattal. Ez az ízhatás kiváltja a fokhagymát, nem olyan "ragaszkodó", és nem uralkodik el annyira a többi összetevőn.     Hozzávalók:     1 csomag hónapos retek a levelével együtt 1 kígyóuborka 3 deci zsíros tejföl vagy görög joghurt 1 teáskanál négyborsos fűszersó 1 teáskanál  zöld currypor     A zöldségeket megmossuk, leszárítjuk. A vajretket felszeleteljük, majd gyufaszál vékonyságú csíkokra vágjuk  - le is reszelhetnénk, de akkor hamar megpuhul és levet enged, így viszont friss és roppanós marad. A retekszárat és a levelet is felaprítjuk.   A kígyóuborkát lereszeljük. Én nem szoktam kinyomkodni, mert az uborkalé egészséges, most ráadásul öntetként funkcionál, tehát nem baj, ha egy kicsit híg lesz a mártás. A simára kevert tejföllel elegyítve beletesszük a fűszersót és a curryport, majd a darabolt retekre öntjük.       Tálaláskor pirítós és fehér bor is dukál hozzá – így bárki nyeri a választásokat, a közérzetünk garantáltan jó lesz.               További információk:   Éljen a disznóhús! Karaj vagy tarja? - http://www.magyarsertes.hu/receptek.html?page=karaj www.voroshus.hu https://www.facebook.com/amcvoroshus            
2014.04.05. 18:23
Ketcicakonyhaja.hu
Locsoló- és Nyuszifesztivál vár rád az Oroszlános Udvarban
Csúcsgasztronómia termékek arzenálja, húsvéti házi sonka kóstoló, bor- és pálinka kóstoló lesz majd az Oroszlános Udvarban április 19-én és 20-án. Lesznek gyerekprogramok és kreatív nyuszijelmez...
2014.03.26. 18:05
Ittlakunk.hu
Húsvét görög módra – 5 finomság
Piros tojás, báránysült, illatos sütik – hasonlít, és mégis más. Halfalatkák nyárson Előkészítési idő: 20 perc Sütési idő: 10 perc Hozzávalók (6 személyre): 60 deka vegyes tengeri halfilé (tonhal, kardhal, menyhal, ahogy tetszik), 12 fej tavaszi hagyma, 1 nagy piros és 1 nagy sárga kaliforniai paprika, 2 közepes cukkini, 1 evőkanál szárított szurokfű (oregánó), egy marék friss petrezselyem, só 1. Aprítsd fel a halakat kábé 3 centis darabokra. Az előzőleg alaposan beáztatott kis fanyársakra tetszés szerinti sorrendben tűzdeld fel a haldarabokat, a kockára vágott paprikákat, az elfelezett hagymákat és a karikára vágott cukkinit. Finoman sózd meg. 2. Keverd bele az oregánót az olajba, és a grillrácson kend meg vele a nyársak minden oldalát. 3. Időnként megforgatva a nyársakat, pár perc alatt süsd őket kicsit barnára. Ellenőrizd, hogy a halfalatok belül is megsültek-e. Jól mutat, ha tálalás előtt megszórod aprított petrezselyemmel. TIPP: Az ortodox görögök nagyon erősen ragaszkodnak a húsvéti hagyományokhoz. Szinte minden háznál szabad tűz fölött, nyárson forgatják a tejes bárányt (nálunk ilyenkor még nem elég jó az idő, de a báránycsülök roston se rossz), sütik a számtalan mézédes süteményt, és festik a tűzpiros – kizárólag piros! – tojásokat. Amit aztán nem esznek meg, csak díszítésre használnak. A lakoma előtt és után uzó vagy raki, közben pedig különféle borok fogynak az ilyenkor összegyűlő nagy családok körében. Érdemes megkóstolni a recinát, ami nagyobb üzletekben itt is kapható, mert eleinte szokatlan gyantás íze a kedvencetekké válhat. Nahát, mi van itt? Katt a linkre és megtudod. --pagebreak-- Roston sült báránycsülök Előkészítési idő: 15 perc Sütési idő: 1 és háromnegyed óra Hozzávalók (6 személyre): 2 kiló báránycsülök csontjával együtt, 1-1 csokor oregánó, rozmaring és kakukkfű, egy egész fej fokhagyma gerezdjei, 2-3 citrom leve, só, frissen őrölt fekete bors, extra szűz olívaolaj 1. Melegítsd fel a sütőt 160 fokra. 2. Hasogasd be a húst egy éles késsel, aztán a résekbe tömködd bele a megtisztított, félbevágott fokhagymákat, valamint a felaprított fűszereket. Sózd és borsozd meg, aztán locsold olívaolajjal és citromlével. 3. Tegyél grillrácsot egy tepsibe, helyezd el rajta a húst, aztán takard le fóliával és tedd a sütőbe. Egy és háromnegyed óra talán elég neki, de úgy is számolhatsz, hogy a hús minden fél kilójára 20 perc + még 20 perc az egésznek. Szurkáld meg: ha úgy érzed, hogy belül már omlós, akkor vedd le róla a fóliát, hogy szépen megpiruljon. 4. Tedd tálalóedénybe, de még 10 percre fóliázd vissza, mielőtt szeletelnéd. 5. A tepsiben maradt lét szűrd le, adj hozzá még egy kis citromlevet, és amikor asztalra teszed a húst, külön kínáld mellé, bár a mártás általában nem része a hagyományos görög elkészítési módnak. De nagyon finom! TIPP: Megkérheted a hentest, hogy csontozza ki a csülköt, ízesítsd a húst, aztán a csontot tedd vissza – ebben az esetben a fűszerek jobban átjárják. Ha sülés közben fogy a hús alól a lé, pótold citromlével kevert vízzel. Ne hagyd, hogy leégjen! A friss fűszerek helyett használhatsz szárítottat is, 1-1 púpozott kávéskanállal.--pagebreak--Uborka fetával és mentával Elkészítési idő: 15 perc Hozzávalók (6 személyre): 2-3 kígyóuborka (kábé 40 deka), 40 deka fetasajt, egy merék friss mentalevél, jó fél deci extra szűz olívaolaj, 1-2 evőkanál citromlé, só, frissen őrölt fekete bors 1. A finomra vágott mentaleveleket és a lecsöpögtetett, szétmorzsolt fetasajtot keverd össze egy tálban. 2. Az alaposan megmosott uborkát úgy hámozd meg, hogy mókásan csíkos legyen. Aztán szeleteld fel vékonyra. 3. Tedd salátás tálba, szórd rá a fetát és a mentát. Egy jól záródó csavaros üvegben alaposan rázd össze az olívaolajat, a citromlevet, a sót és a borsot, aztán locsold meg vele a salátát.--pagebreak--Falusi saláta Elkészítési idő: 15 perc Hozzávalók (6 személyre): 3-4 közepes szem paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagy zöld kaliforniai paprika, 2 közepes fürtös uborka, 5-6 szardella, 8-10 deka fekete olajbogyó, 1 kávéskanál szárított oregánó, só, frissen őrölt fekete bors, extra szűz olívaolaj, esetleg balzsamecet 1. A gerezdekre vágott paradicsomot, a vékonyra felszeletelt hagymát, zöldpaprikát, uborkát, a lecsöpögtetett, feldarabolt szardellát, valamint az olajbogyókat és az oregánót forgasd össze egy tálban. 2. Locsold meg olívaolajjal, sózd, borsozd ízlésed szerint. Vagy tedd az asztalra az ízesítőket, hogy ki-ki kedve szerint fűszerezzen. Balzsamecetet is kínálhatsz hozzá--pagebreak--Baklava Elkészítési idő: 30 perc Sütési idő: 1 és egynegyed óra Hozzávalók (40 szelethez): 25–30 lap kész rétestészta, 1 kiló dió, 40 szem egész szegfűszeg, 25–30 deka vaj Az öntethez: 60 deka kristálycukor, 8 deci víz, egy-két szelet citrom, 1 kávéskanál őrölt fahéj 1. A cukorsziruphoz az összes hozzávalót keverd össze egy közepes lábosban. Forrald fel és fedő nélkül főzd 12 percig, amíg jó sűrű nem lesz. Tedd félre, hagyd szobahőmérsékletűre hűlni. A citromszeleteket vedd ki belőle. 2. Közben melegítsd fel a sütőt 180 fokra, és kenj ki vajjal egy mély sütőtálat. Daráld meg a diót. TIPP: A baklavának is számos változata létezik, a leggyakoribb eltérés a fenti recepttől az, hogy nem cukor-, hanem mézszirupot öntenek a tésztára.3. Két réteg rétestésztát helyezz el a sütőtál alján úgy, hogy 5-5 centivel túllógjon. Négy lapot pedig morzsolj szét az ujjaid között és hintsd rá. Teríts szét rajta úgy másfél csésze darált diót, tegyél rá néhány darab kockára vágott vajat. Megint morzsolj szét egy lapot, aztán újra hintsd meg dióval, kevés vajat is tegyél rá. Így folytasd, amíg már csak öt tésztalap marad. Legfölül dió legyen. Most borítsd be szép simán a maradék – nem szétmorzsolt – lapokkal, a túllógó végeket pedig hajtsd rá óvatosan. 4. Nagyon éles késsel vágd fel a tésztát rombusz alakú darabokra, mindegyik szelet közepébe szúrj bele egy szem szegfűszeget. 5. A maradék darabokra vágott vajat helyezd el a baklava tetején, és egy órára told a sütőbe. Szép aranysárga legyen. 6. Ha kész, öntsd rá az összes szirupot. Úgy jó, ha a tészta még nagyon forró, az öntet meg már kihűlt, így a tészta jobban beissza az édes levet, mégis ropogós marad. Hagyd a sütőtálban egy kicsit még hűlni. Szöveg: Simándi Júlia, fotó: Brett Stevens / Acpsyndication.com
2013.03.25. 10:51
Evamagazin.hu
hirdetés
Húsvéti sonkaleves
Hozzávalók: 40 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja, esetleg füstölt csülök, 50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposztacikk, gomba, vöröskáposzta), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöld, 1 dl száraz vörös bor, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 evőkanál natúr reszelt torma, 1 púpozott teáskanál liszt
2013.03.25. 08:37
Eljunkjol.hu
Hétvégétől húsvéti tobzódás Bécsben
Bármilyen lesz is az időjárás, hétvégétől a tavaszé a főszerep az osztrák fővárosban. Tradicionális húsvéti dekorációkkal, ínyencfalatokkal és gazdag gyermekprogramokkal nyitnak ugyanis a húsvéti vásárok. Az osztrák főváros egyik legromantikusabb húsvéti vására várja a látogatókat a Schönbrunni Kastély barokk kulisszái előtt. A 2013. március 16-án megnyitó vásár standjainál tradicionális húsvéti dekorációk, kerámiák, fa- és textiljátékok, gyönyörűen díszített kicsi, nagy és közepes tojások valamint házi receptek szerint készült finomságok között válogathatnak az érdeklődők. A kulináris kínálatban például töltött húsvéti pinza (steiermarki kelttészta), sonka kenyérbundában és ízletes zöldfűszeres pástétomok szerepelnek, hozzájuk Uhudler bor, frissen préselt gyümölcslé vagy gyümölcspárlat dukál. Mialatt a felnőttek vasárnaponként dzsessz és soul szólamokra lazítanak, addig csemetéik marcipánnyulat formázhatnak vagy asztali díszt készíthetnek. A hagyományos húsvéti tojáskeresés március 30-án, Nagyszombaton lesz a Kastély díszudvarán. (www.ostermarkt.co.at) Európa legnagyobb tojáshegye tornyosul az Altwiener Ostermarkton, a Freyungon, ahol 40 ezer húsvéti tojás gondoskodik az ünnepi hangulatról. A húsvéti ínyencségek mellett – mint a sült bárány – kerámiák, tűzzománc ékszerek és képek, kézzel készített szappanok, fajátékok, olajfából készült ajándéktárgyak, cipzártáskák, fonott kosarak és illatos fűszernövényekkel töltött textilpárnácskák sorakoznak a standokon. A legkisebbeknek nyúlistállóval, bábjátékkal és húsvéti barkácsműhellyel kedveskednek. (www.altwiener-markt.at) Zsűrízett kézműves termékeket kínál március 15-től a Kunsthandwerksmarkt am Hof, amelynek különlegessége, hogy az [...]
2013.03.16. 20:41
Lifemagazin.hu