görög saláta

Készíts fantasztikus görög salátát! Alapanyagok, az elkészítés menete lépésről lépésre, tippek, variációk.

Csirkés <strong>görög saláta</strong>
Csirkés görög saláta
Imádom a görög ételeket. Nem árt most egy vitaminbomba.
11.26. 14:15
Receptvaros.hu
Egyszerű görög saláta
Hozzávalók: 4 paradicsom 1 kígyóuborka 2 nagy fej lilahagyma 2 marék olívabogyó 20 dkg feta sajt Az öntethez: 5 evőkanál olívaolaj 2 csipet bazsalikom kevés citromlé kevés só
2014.08.03. 00:00
Mindmegette.hu
Recept: Egyszerű görög saláta
Hozzávalók: 4 paradicsom 1 kígyóuborka 2 nagy fej lilahagyma 2 marék olívabogyó 20 dkg feta sajt Az öntethez: 5 evőkanál olívaolaj 2 csipet bazsalikom kevés citromlé kevés só
2014.08.03. 00:00
Mindmegette.hu
hirdetés
 Uborka fetával és mentával
Uborka fetával és mentával
Könnyű esti saláta, mellesleg autentikus görög recept. Neked is van mentád az erkélyen? Elkészítési idő: 15 perc Hozzávalók (6 személyre): ♦ 2-3 kígyóuborka (kábé 40 deka) ♦ 40 deka fetasajt ♦ egy marék friss mentalevél ♦ jó fél deci extra szűz olívaolaj ♦ 1-2 evőkanál citromlé ♦ só ♦ frissen őrölt fekete bors 1. A finomra vágott mentaleveleket és a lecsöpögtetett, szétmorzsolt fetasajtot keverd össze egy tálban. 2. Az alaposan megmosott uborkát úgy hámozd meg, hogy mókásan csíkos legyen. Aztán szeleteld fel vékonyra. 3. Tedd salátás tálba, szórd rá a fetát és a mentát. Egy jól záródó csavaros üvegben alaposan rázd össze az olívaolajat, a citromlevet, a sót és a borsot, aztán locsold meg vele a salátát. Szöveg: Simándi Júlia, fotó Brett Stevens/acpsyndication.com.
2014.07.24. 09:04
Evamagazin.hu
Receptverseny: Kedvenc nyári salátám, a görög saláta (1.)
Olvasónk kedvenc nyári salátájának receptjét küldte el nekünk. Még egy hétig várjuk a Te receptedet is, hogy nyerhess!
2014.07.23. 16:46
Nyugat.hu
Óriás gomba-burger zöldcitromos-rozmaringos joghurttal
Hozzávalók: 4 óriás fej csiperkegomba (tölteni való) 3 evőkanál balzsamecet 1 evőkanál olívaolaj 1/2 teáskanál só 1/4 teáskanál frissen őrölt bors 2 dl görög joghurt 1 evőkanál friss, aprított rozmaring 1 lime reszelt héja és facsart leve 4 hamburger zsemle néhány levél saláta vagy 1 marék rukkola 2 nagyobb paradicsom 1 lilahagyma, vékonyan felszeletelve 2 sárga kaliforniai paprika, hosszanti csíkokba vágva, megsütve 10 dkg krémes fetasajt
2014.07.16. 00:00
Mindmegette.hu
Recept: Óriás gomba-burger zöldcitromos-rozmaringos joghurttal
Hozzávalók: 4 óriás fej csiperkegomba (tölteni való) 3 evőkanál balzsamecet 1 evőkanál olívaolaj 1/2 teáskanál só 1/4 teáskanál frissen őrölt bors 2 dl görög joghurt 1 evőkanál friss, aprított rozmaring 1 lime reszelt héja és facsart leve 4 hamburger zsemle néhány levél saláta vagy 1 marék rukkola 2 nagyobb paradicsom 1 lilahagyma, vékonyan felszeletelve 2 sárga kaliforniai paprika, hosszanti csíkokba vágva, megsütve 10 dkg krémes fetasajt
2014.07.16. 00:00
Mindmegette.hu
Horiatiki, görög saláta laktózérzékenyeknek
A horiatiki ízvilága jellegzetes és nagyon gazdag. Egyediségét a tofu és az oregano kölcsönzi. Elkészítése eegyszerű, és garantáltan megéri a fáradozást! Ajánljuk laktóz- és lisztérzékenyeknek, keringési problémákkal küzdőknek.
2014.06.28. 23:50
Kamaszpanasz.hu
Tavaszi görög saláta
Hozzávalók: 1 db nagyobb kígyóuborka (kb. 30 dkg) 2-3 db érett, zamatos paradicsom (kb. 30 dkg) 20 dkg feta vagy hozzá hasonló sós sajt 12-14 szem fekete olívabogyó 1 kisebb ágacska rozmaring levelei 1 csokor petrezselyemzöld Az öntethez: 2 evőkanál vörösborecet 2 evőkanál tökmagolaj 1/2 mokkáskanál tengeri só kevés frissen őrölt vegyes bors
2014.06.26. 00:00
Mindmegette.hu
Recept: Tavaszi görög saláta
Hozzávalók: 1 db nagyobb kígyóuborka (kb. 30 dkg) 2-3 db érett, zamatos paradicsom (kb. 30 dkg) 20 dkg feta vagy hozzá hasonló sós sajt 12-14 szem fekete olívabogyó 1 kisebb ágacska rozmaring levelei 1 csokor petrezselyemzöld Az öntethez: 2 evőkanál vörösborecet 2 evőkanál tökmagolaj 1/2 mokkáskanál tengeri só kevés frissen őrölt vegyes bors
2014.06.26. 00:00
Mindmegette.hu
hirdetés
Görögök kedvence, a joghurtos tzatziki - Recept
Görögök kedvence, a joghurtos tzatziki - Recept
Kíváncsi vagy egy igazi görög receptre, ami ráadásul nagyon könnyen el is készíthető? Az uborkából készült joghurtos saláta húsok mellé fogyasztva kiváló, de előételként is fogyaszthatjuk!
2014.06.24. 07:39
Femcafe.hu
Dinnyés <strong>görög saláta</strong> fetával és olívabogyóval
Dinnyés görög saláta fetával és olívabogyóval
Erre a salátára háromszorosan is illik a görög jelző. Gyere és próbáld ki!
2014.06.23. 06:06
Receptvaros.hu
Görög saláta kis csavarral - Egészségséfünk receptje
Nyári időszakban nagyon szeretem a friss salátákat. Természetesen a klasszikus változatokat is, de sokszor az alapokat meghagyva variálom őket - így biztos nem unjuk meg. Az, hogy mikor, milyen változat kerül az asztalra, sokszor a hűtő tartalmától is függ. Merjük használni a fantáziánkat! Így tettem én is ennél a receptnél.
2014.06.16. 21:50
Egeszsegtukor.hu
Így készül a görög saláta
A görög saláta a nyár egyik slágere, és nem csupán Hellászban. Bárhol járunk a világban, szinte minden étteremben rendelhetünk. Sőt, könnyen el is készíthetjük. Köretként kínálhatjuk, kerti partikra is ajánljuk, és önálló vacsoraként ugyancsak szervírozhatjuk. Hozzávalók: 1 kígyóuborka 3 paradicsom 1 csomag fetasajt 1 fej lilahagyma 1-1 kisebb üveg zöld és fekete olívabogyó görögsaláta fűszer olívaolaj kevés citromlé Elkészítése: A...
2014.06.05. 06:36
Anyanet.hu
Olvasnivaló: A megunhatatlan görög saláta
A görög saláta - vagy eredeti nevének átírásával a choriatiki - a görög konyha egyik alap előétele. Végtelenül egyszerű, végtelenül sokféleképp variálható - igazi kedvenc világszerte, nem is véletlen, hogy itt a konyhában is gyakran készül, majd’ minden évszakban.
2014.05.17. 01:25
Mindmegette.hu
Görög saláta recept
Egy megunhatatlan könnyű saláta recept, amely a tavaszi és a nyári szezon kihagyhatatlan étele. Sült húsok mellé köretként, de akár önmagában is isteni finom, nem utolsó sorban pedig szuper gyorsan elkészíthető.
2014.05.11. 14:09
Femcafe.hu
Pita (görög lepénykenyér) laktózérzékenyenek
"Pitában vagy tálban?" Hányszor hallottad már ezt a kérdést a gyrososnál? Itt az ideje, hogy a mai gyrosodat magad készítsd el. A gyros hús 10 perc alatt kész, a saláta gyorsan elkészül, a pitát alábbi receptünk alapján könnyen elkészíthető. Tojásalleriásoknak, liszt- és laktózérzékenyeknek is ajánljuk.
2014.04.11. 23:50
Kamaszpanasz.hu
Uborka, paradicsom és grillsajt saláta
A következő uborka, paradicsom és grillsajt saláta egy tipikus modern fúziós étel -  valójában egy görög saláta ázsiai öntettel. Nagyon egyszerűen összedobható, ugyanakkor laktató és hűsítő hatású, így ideális nyári estékre.. Hozzávalók Fél kígyóuborka 20 dkg paradicsom 25 dkg grillsajt Öntethez 2 ek aprított mentalevél Fél zöld chili Fél ek halszósz (thai) Fél ek mirin rizsbor [...]
2013.08.03. 12:03
Tutitippek.hu
Tzatziki saláta a forró napokra
Ha imádod a joghurtos salátákat, itt az ideje, hogy elővedd ezt a receptet, és meglepd magad egy igazi görög jellegzetességgel. Az uborka és a joghurt gyengéd íze akár egész nap újabb és újabb élményt adhat az ízlelőbimbóidnak.
2013.07.25. 15:36
Femcafe.hu
Így készíts isteni görög salátát!
A görög saláta a nyár egyik slágere, és nem csupán Hellászban. Bárhol járunk a világban, szinte minden étteremben rendelhetünk. Sőt, könnyen el is készíthetjük. Köretként kínálhatjuk, kerti partikra is ajánljuk, [...]
2013.07.20. 07:21
Anyanet.hu
Grillezett steak és zöldség saláta
A következő grillezett steak és zöldség saláta egy komplett, kiadós főétel. Nagyon egyszerűen elkészíthető, de fontos a marhahús minősége. Ideális nyári grillezésre.. Hozzávalók  75 dkg mini újburgonya 1 nagy szelet hátszín, kb 35 dkg (lásd tippek) 1 ek olívaolaj 20 dkg cukkini 10 dkg görög joghurt vagy krémes joghurt 2 ek reszelt torma 3 ek [...]
2013.07.19. 08:19
Tutitippek.hu
Uborkaszezon: magyaros, görög és indiai
A sült csirkemell mellé háromféle saláta készült fürtös uborkából, szinte ugyanazokból a hozzávalókból, semmi munkávalTovábbi részletek: Uborkaszezon: magyaros, görög és indiaiUborkaszezon: magyaros, görög és indiaiMoksha
2013.07.17. 07:35
Moksha.hu
Céklás coleslaw saláta
A következő céklás coleslaw saláta egy szuper egészséges verzió, amit 5 perc alatt összedobhatunk. Ideális nyári grillezésre vagy kirándulásokra, piknikre, partikra, de akár egy gyors hétköznapi vacsora köreteként is.. Hozzávalók Fél fej vöröskáposzta 1 fej lilahagyma 1 nagy cékla 1 gerezd fokhagyma 2 dl görög joghurt 1 zöld chili 1 tk római köménymag citromlé só, bors [...]
2013.07.13. 12:13
Tutitippek.hu
Mexikói coleslaw saláta
A coleslaw az amerikaiak egyik kedvenc káposzta salátája, éppen ezért rengeteg verziója létezik. A következő mexikói coleslaw saláta egy pikáns változat, amely különösen jól passzol tex-mex ételek mellé.. Hozzávalók 1 kis fej vöröskáposzta (vagy fél nagy fej) 2 szál sárgarépa 1 db vörös chili Fél zöldcitrom leve Fél ek vörösborecet 1.5 dl tejföl vagy görög [...]
2013.06.30. 12:13
Tutitippek.hu
Görög saláta
...vagy más néven Horiatiki (azaz falusi) saláta, a görög konyha egyik legalapvetőbb, legismertebb és legfinomabb étele. Mennyei ízkombináció, meg kell kóstolni!
2013.04.29. 00:15
Görög saláta egyszerűen
Hozzávalók: 1 db kígyóuborka 2 db paradicsom 1 db lilahagyma 17 dkg paprikával töltött olívabogyó 10 dkg feta sajt 4-5 levél friss bazsalikom 2 evőkanál szárított bazsalikom olívaolaj borecet
2013.04.02. 00:00
Mindmegette.hu
Recept: Görög saláta egyszerűen
Hozzávalók: 1 db kígyóuborka 2 db paradicsom 1 db lilahagyma 17 dkg paprikával töltött olívabogyó 10 dkg feta sajt 4-5 levél friss bazsalikom 2 evőkanál szárított bazsalikom olívaolaj borecet
2013.04.02. 00:00
Mindmegette.hu
Húsvét görög módra – 5 finomság
Piros tojás, báránysült, illatos sütik – hasonlít, és mégis más. Halfalatkák nyárson Előkészítési idő: 20 perc Sütési idő: 10 perc Hozzávalók (6 személyre): 60 deka vegyes tengeri halfilé (tonhal, kardhal, menyhal, ahogy tetszik), 12 fej tavaszi hagyma, 1 nagy piros és 1 nagy sárga kaliforniai paprika, 2 közepes cukkini, 1 evőkanál szárított szurokfű (oregánó), egy marék friss petrezselyem, só 1. Aprítsd fel a halakat kábé 3 centis darabokra. Az előzőleg alaposan beáztatott kis fanyársakra tetszés szerinti sorrendben tűzdeld fel a haldarabokat, a kockára vágott paprikákat, az elfelezett hagymákat és a karikára vágott cukkinit. Finoman sózd meg. 2. Keverd bele az oregánót az olajba, és a grillrácson kend meg vele a nyársak minden oldalát. 3. Időnként megforgatva a nyársakat, pár perc alatt süsd őket kicsit barnára. Ellenőrizd, hogy a halfalatok belül is megsültek-e. Jól mutat, ha tálalás előtt megszórod aprított petrezselyemmel. TIPP: Az ortodox görögök nagyon erősen ragaszkodnak a húsvéti hagyományokhoz. Szinte minden háznál szabad tűz fölött, nyárson forgatják a tejes bárányt (nálunk ilyenkor még nem elég jó az idő, de a báránycsülök roston se rossz), sütik a számtalan mézédes süteményt, és festik a tűzpiros – kizárólag piros! – tojásokat. Amit aztán nem esznek meg, csak díszítésre használnak. A lakoma előtt és után uzó vagy raki, közben pedig különféle borok fogynak az ilyenkor összegyűlő nagy családok körében. Érdemes megkóstolni a recinát, ami nagyobb üzletekben itt is kapható, mert eleinte szokatlan gyantás íze a kedvencetekké válhat. Nahát, mi van itt? Katt a linkre és megtudod. --pagebreak-- Roston sült báránycsülök Előkészítési idő: 15 perc Sütési idő: 1 és háromnegyed óra Hozzávalók (6 személyre): 2 kiló báránycsülök csontjával együtt, 1-1 csokor oregánó, rozmaring és kakukkfű, egy egész fej fokhagyma gerezdjei, 2-3 citrom leve, só, frissen őrölt fekete bors, extra szűz olívaolaj 1. Melegítsd fel a sütőt 160 fokra. 2. Hasogasd be a húst egy éles késsel, aztán a résekbe tömködd bele a megtisztított, félbevágott fokhagymákat, valamint a felaprított fűszereket. Sózd és borsozd meg, aztán locsold olívaolajjal és citromlével. 3. Tegyél grillrácsot egy tepsibe, helyezd el rajta a húst, aztán takard le fóliával és tedd a sütőbe. Egy és háromnegyed óra talán elég neki, de úgy is számolhatsz, hogy a hús minden fél kilójára 20 perc + még 20 perc az egésznek. Szurkáld meg: ha úgy érzed, hogy belül már omlós, akkor vedd le róla a fóliát, hogy szépen megpiruljon. 4. Tedd tálalóedénybe, de még 10 percre fóliázd vissza, mielőtt szeletelnéd. 5. A tepsiben maradt lét szűrd le, adj hozzá még egy kis citromlevet, és amikor asztalra teszed a húst, külön kínáld mellé, bár a mártás általában nem része a hagyományos görög elkészítési módnak. De nagyon finom! TIPP: Megkérheted a hentest, hogy csontozza ki a csülköt, ízesítsd a húst, aztán a csontot tedd vissza – ebben az esetben a fűszerek jobban átjárják. Ha sülés közben fogy a hús alól a lé, pótold citromlével kevert vízzel. Ne hagyd, hogy leégjen! A friss fűszerek helyett használhatsz szárítottat is, 1-1 púpozott kávéskanállal.--pagebreak--Uborka fetával és mentával Elkészítési idő: 15 perc Hozzávalók (6 személyre): 2-3 kígyóuborka (kábé 40 deka), 40 deka fetasajt, egy merék friss mentalevél, jó fél deci extra szűz olívaolaj, 1-2 evőkanál citromlé, só, frissen őrölt fekete bors 1. A finomra vágott mentaleveleket és a lecsöpögtetett, szétmorzsolt fetasajtot keverd össze egy tálban. 2. Az alaposan megmosott uborkát úgy hámozd meg, hogy mókásan csíkos legyen. Aztán szeleteld fel vékonyra. 3. Tedd salátás tálba, szórd rá a fetát és a mentát. Egy jól záródó csavaros üvegben alaposan rázd össze az olívaolajat, a citromlevet, a sót és a borsot, aztán locsold meg vele a salátát.--pagebreak--Falusi saláta Elkészítési idő: 15 perc Hozzávalók (6 személyre): 3-4 közepes szem paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagy zöld kaliforniai paprika, 2 közepes fürtös uborka, 5-6 szardella, 8-10 deka fekete olajbogyó, 1 kávéskanál szárított oregánó, só, frissen őrölt fekete bors, extra szűz olívaolaj, esetleg balzsamecet 1. A gerezdekre vágott paradicsomot, a vékonyra felszeletelt hagymát, zöldpaprikát, uborkát, a lecsöpögtetett, feldarabolt szardellát, valamint az olajbogyókat és az oregánót forgasd össze egy tálban. 2. Locsold meg olívaolajjal, sózd, borsozd ízlésed szerint. Vagy tedd az asztalra az ízesítőket, hogy ki-ki kedve szerint fűszerezzen. Balzsamecetet is kínálhatsz hozzá--pagebreak--Baklava Elkészítési idő: 30 perc Sütési idő: 1 és egynegyed óra Hozzávalók (40 szelethez): 25–30 lap kész rétestészta, 1 kiló dió, 40 szem egész szegfűszeg, 25–30 deka vaj Az öntethez: 60 deka kristálycukor, 8 deci víz, egy-két szelet citrom, 1 kávéskanál őrölt fahéj 1. A cukorsziruphoz az összes hozzávalót keverd össze egy közepes lábosban. Forrald fel és fedő nélkül főzd 12 percig, amíg jó sűrű nem lesz. Tedd félre, hagyd szobahőmérsékletűre hűlni. A citromszeleteket vedd ki belőle. 2. Közben melegítsd fel a sütőt 180 fokra, és kenj ki vajjal egy mély sütőtálat. Daráld meg a diót. TIPP: A baklavának is számos változata létezik, a leggyakoribb eltérés a fenti recepttől az, hogy nem cukor-, hanem mézszirupot öntenek a tésztára.3. Két réteg rétestésztát helyezz el a sütőtál alján úgy, hogy 5-5 centivel túllógjon. Négy lapot pedig morzsolj szét az ujjaid között és hintsd rá. Teríts szét rajta úgy másfél csésze darált diót, tegyél rá néhány darab kockára vágott vajat. Megint morzsolj szét egy lapot, aztán újra hintsd meg dióval, kevés vajat is tegyél rá. Így folytasd, amíg már csak öt tésztalap marad. Legfölül dió legyen. Most borítsd be szép simán a maradék – nem szétmorzsolt – lapokkal, a túllógó végeket pedig hajtsd rá óvatosan. 4. Nagyon éles késsel vágd fel a tésztát rombusz alakú darabokra, mindegyik szelet közepébe szúrj bele egy szem szegfűszeget. 5. A maradék darabokra vágott vajat helyezd el a baklava tetején, és egy órára told a sütőbe. Szép aranysárga legyen. 6. Ha kész, öntsd rá az összes szirupot. Úgy jó, ha a tészta még nagyon forró, az öntet meg már kihűlt, így a tészta jobban beissza az édes levet, mégis ropogós marad. Hagyd a sütőtálban egy kicsit még hűlni. Szöveg: Simándi Júlia, fotó: Brett Stevens / Acpsyndication.com
2013.03.25. 10:51
Evamagazin.hu
Görög csicseriborsó saláta
Csicseriborsót ritkán veszek, kapok és még ritkábban főzök belőle valamit. Pedig többet kellene ennünk, mert egészséges.
2013.02.21. 19:01
Receptvaros.hu
Görög saláta III.
Hozzávalók: 1 db kígyóuborka 2 db paradicsom 1 közepes lilahagyma salátakeverék olívabogyó feta sajt vagy krémsajt bazsalikom oregánó 1/4 citrom leve olívaolaj
2013.01.27. 00:00
Mindmegette.hu
Recept: Görög saláta III.
Hozzávalók: 1 db kígyóuborka 2 db paradicsom 1 közepes lilahagyma salátakeverék olívabogyó feta sajt vagy krémsajt bazsalikom oregánó 1/4 citrom leve olívaolaj
2013.01.27. 00:00
Mindmegette.hu
Görög lencsesaláta
Az Újévre egy finom saláta recept, amivel ráadásul sok pénzünk lehet!
2012.12.30. 11:06
Receptvaros.hu
Hiller kártyatrükköt fedezett fel a görög salátában
Az MSZP szerint megbukott a kormány önfinanszírozó felsőoktatásról szóló koncepciója, új elképzelés hiányában pedig rögtönöznek, ezért a párt követeli a felsőoktatási kerekasztal helyreállítását. Hiller István úgy véli, a kormány felsőoktatási politikája olyan, mint egy "görög saláta", van egy kicsi ebből és abból is benne, de "semmi koncepció, semmi egységes nem látszik".Related StoriesMSZP: Szúrós az "Orbán-darázs"A TASZ megdicsérte a kulturált rendőröketSegítség a rizikógyerekeknekHolokauszt emlékbizottságot hoz létre a kormányHallgatói Hálózat: Balog Zoltán hazudott
2012.12.20. 19:10
Nol.hu
Görög saláta recept - Könnyed ebéd
A saláták körében az egyik legkedveltebb a görög saláta. Ezt valószínűleg a remek íz világának köszönheti, mely az oregánóban és a feta sajtban rejlik.
2012.10.19. 10:36
Femcafe.hu
Gyros hús és Tzatziki
A klasszikus görög saláta és a pita mellett most itt van a hús és a tzatziki receptje is - így már minden adott egy finom gyros tál elkészítéséhez.
2012.10.18. 09:50
Otletkonyha.hu
Csirkés waldorf saláta
A waldorf saláta különösen népszerű késő nyári, őszi grillezések alatt. A következő verziót maradék csirkehússal egészítettük ki, a majonézt lecseréltük görög joghurtra &#8211; így egy egészséges, szuper gyorsan elkészíthető főételt kaptunk. A csirkés waldorf saláta készítéshez friss csirkemell is alkalmazható, ennek sütése-grillezése csupán néhány percet igényel.. Hozzávalók 5 dkg dióbél 2 kisebb szál zellerszár 1 [...]
2012.09.27. 06:27
Tutitippek.hu
Nem módi a görög saláta
Európa és az euróválság kezelése lett a holland választások fő témája. – A barátaim nem hajlandók többé görög salátát enni – mondja nevetve a fiatal Arthur egy amszterdami kávézóban, amikor azt ecseteli, mennyire nem kedvelik a hollandok a dél-európaiakat, akiknek pénzügyi segélyt kellett nyújtani, és fennáll a veszélye, hogy hamarosan újra ki kell őket segíteni.
2012.09.11. 10:18
Nol.hu
Nem módi a görög saláta
– A barátaim nem hajlandók többé görög salátát enni – mondja nevetve a fiatal Arthur egy amszterdami kávézóban, amikor azt ecseteli, mennyire nem kedvelik a hollandok a dél- európaiakat, akiknek pénzügyi segélyt kellett nyújtani, és fennáll a veszélye, hogy hamarosan újra ki kell őket segíteni. Európa és az euróválság kezelése lett a holland választások fő témája. Ez határozza meg, kit választanak a szavazók szerdán a 21 induló pártból, amelyek közül10-12 tömörülés szerezhet mandátumot a 150 fős képviselőházban. Ez teszi idegessé Brüsszelt: Hollandia mindig is laboratóriuma volt az európai politikának, ha még inkább euroszkeptikus kormány alakul, az lendületet adhat az unióellenes érzéseknek máshol is, és tovább bonyolíthatja a válságkezelést.
2012.09.11. 07:10
Nol.hu
Görög saláta bazsalikommal - Főételnek vagy köretként
Egy finom görög saláta bármikor jól tud esni, akár a főétel mellé fogyasztod, akár csak magában.
2012.08.30. 14:50
Femina.hu
Dining Guide Food Show 2012
Szeptember 7–9-ig, a Hold utcai Vásárcsarnok emeletén. A belépés ingyenes! Kezdődik a Street Food Show A Dining Guide étteremkalauz 2011-ben hagyományteremtő szándékkal indította útjára a Food Show-t, hogy egy nagyszabású rendezvény keretében hirdesse ki az Év Étterme cím jelöltjeit, trombitálja össze a legismertebb gasztrobloggereket (Blogkóstoló), mutassa be a legjobb hazai alapanyagokat és főzőiskolába hívja a gyerekeket. Az idei rendezvény a legfontosabb elemeit megtartja a tavalyi mustrának, de azzal, hogy a gálavacsorán kívül, a rendezvény a közösségi élet, főként pedig a gasztronómia egyik legfontosabb színhelyére, egy piacra, a Hold utcába költözik, még izgalmasabb lehetőségek nyílnak meg előttünk. Ezúttal nem termelőket, árusokat, nyersanyagokat mutatunk be, hanem egy csavarral az utcát költöztetjük be a csarnokba. A hazai street food legjavát invitáltjuk meg a Hold utcai piacra. Piacon az utca Szeptember 7. péntek 12:00–24:00, szeptember 8. szombat 10:00–24:00, szeptember 9. vasárnap 10:00–18:00 „Csirke vagy borjú? Hagyma, csípős mehet?” Ezekre a kérdésekre már szinte minden budapestinek megvan a válasza, ami a három nap során kiváltképp jól jön, mert a főváros legjobb hamburgerese, gyrososa szólítja meg őket a piac felső karéján. Hogy teljes legyen a kép, érkezik még kolbászos, olyan balkáni gyöngyszem, mint a pleskavica, a pezsgőhöz magyar kaviár dukál, de Wang mesternek köszönhetően beleláthatunk a kínai lélekbe is, majd jöhet a lángos és a desszert, ami kézműves fagyi és gofri, természetesen szigorúan csak a legjobbaktól. A legjobb kézműves sörökkel (melyeket sörkorcsolyák egészítenek ki, köszönhetően a Gastropolisnak), borokkal napjaink nemzeti fast food-jai illetve a harmadik alkalommal megrendezendő Blogkóstoló fogásai is jobban csúsznak. Résztvevők: Harapás • Ring Café & Gourmet Burger Bar (étlapon: Ring Gourmet Burger, Chedar & Bacon Burger, Full Extra Burger, House Cut Fries, Cole Slaw Salad) • Gyradiko (étlapon: gyros tál, szuvlaki tál, bifteki tál, grill mix tál, baklava) • A „Sonkás” (étlapon: Szárított és főtt sonkák, Grillezett porchetta-olasz sült malac, Grillezett Pleskavica, Grillezett Pármai sonkás kolbász) • Húspatika (étlapon: Mangalicatarjás grillszendvics zöld pestóval és friss paradicsommal, Mangalica-vegyes tál, Gourmet hot-dog, bazsalikomos-citromos mangalica-grillkolbász édes hagymakrémmel molnárkában) • Wang mester (étlapon: Kou Shui Fei Pian-ökörszív, nyelv, pacal, zeller csípőse, Édes-savanyú oldalas, Ízletes fafülegomba, YuXiang rák, Illatos kacsacomb házi tésztával, Dim sum, Hakao, Tavaszi tekercs) • Spazio Caffe ManueL (étlapon: Fül, orr, farok a tengerből és a szárazföldről) • Spíler (étlapon: Házi kolbászok: tokaji aszús sültkolbász, citromos csirkekolbász, Igazi hamburger, cheddar sajttal) • Arany Kaviár (étlapon: Szibériai húsos pelmenyi, Rákhússal töltött pelmenyi keta lazackaviárral, Osztriga tokhal kaviárral és uborka espumával, Szent Jakab kagyló french reserve kaviárral, mangóval) • Budaörsi Halpiac, The Fishmonger (étlapon: friss halak és tengeri herkentyűk, köztük norvég lazac, friss garnéla rákok, pisztráng, aranydurbincs, tonhal, kardhal, osztriga, kagylók jégágyról, főtt tengeri csigák, egyéb ehető kagylók, füstölt halak, pácolt heringek és a főtt rákok helyben fogyaszthatók) • Jacques Liszt – Misi a pék (étlapon: kovászos kenyerek több ízben: fehér, barna, rozsos, paradicsomos, hagymá, briós, baguette, croissant, csokis párna, mazsolás csiga, quiche, édes tartok csokis, citromos) • Fragola • Vénusz lángosos • gofri Baracskay Angélától Korty • Spazio Caffe ManueL (itallap: Aperol spritz, Prosecco a következő pincészetektől: ManueL, Furlan, Merotto, Nani Rizzi, Drusian, Andreola, Foss Marai, Bepin De Eto + 1 meglepetés, Lemoncillo, ManueL kávéból: ristretto, espresso, macchiato, cappuccino) • Drop Shop (itallap: Hazai és külföldi bor- és pezsgőkülönlegességek pohárral és elvitelre!) • Főzdefeszt bemutatja: Bors Kézműves Sörfőzde és a Hara’Punk gerillasörfőzde (itallap: Bors Little John, Bors Tuck Barát, Bors Sherwood Ale, Hara’Punk Papap O'Hara) • Törley (itallap: Chapel Hill Pinot Noir Rosé Brut, Chapel Hill Chardonnay-Pinot Noir Brut, Hungaria Irsai Olivér Doux, Hungaria Grande Cuvée Brut, Francois President Rosé Brut 2009, Louis Francois & Co. Brut Nature Nyerspezsgő 2009, Törley Chardonnay Brut 2009, Champagne Alfred Gratien Brut, Champagne Alfred Gratien Rosé Brut) • Gyradiko (loutraki-görög ásványvíz, Metaxa, Ouzo, Mavrodaphne, Retsina, Mythos) Programok: Vénusz-Dining Guide Blogkóstoló – harmadszor is megfőzik Szeptember 8. 12–21 óra, szeptember 9. 11–17 óra Harmadik alkalommal állnak fel képernyőik elől hazánk legismertebb és legnépszerűbb gasztrobloggerei, hogy a billentyűkkel történő főzést valódi kondérokra, fazekakra, tálakra és tányérokra cseréljék. Amit eddig csak olvashattunk tőluk, azt most le is nyelhetjük. Mindezt autentikus környezetben, egy piacon. A tavalyi évekhez képest több új szereplőt köszönthetünk a Vénusz-Dining Guide Blogkóstolón. A csapatot olyan bloggerek is erősítik, akik jelentős nemzetközi versenyeken szép eredményeket értek el, sztárséfekkel főztek közösen és még itthoni topéttermek is szélesre tárják előttük a konyhaajtót. Az idei Blogkóstolon kiderül többek között, hogy a lecsó ölthet szusi formát, a Rákóczi túrós kerülhet pohárba, a Túró Rudi is átértelmeződik, de a pho például marad olyan, mint amilyennek megismertük. A résztvevők hármas csapatokban, 3 óránként váltják majd egymást. A bloggerek ételeit fogásonként és 3 fogásos menübe rendezve is lehet majd kóstolni. Étlapon (zárójelben a kínálás időpontja) • Kicsi Vú: Petrezselymes hideg cukkinileves (szeptember 8. 12.00-15.00) • Food & Wine: Fűszeres mungóbab, marhapofa tokánnyal (szeptember 8. 12.00-15.00) • Selectfood: Pastel de Nata (szeptember 8. 12.00-15.00) • Funky Pho: Pho (szeptember 8. 15.00-18.00) • Kísérleti Konyha: Lecsószusi (szeptember 8. 15.00-18.00) • Mandula Sarok: Rákóczi túrós pohárban (szeptember 8. 15.00-18.00) • Axi’s Kitchen: Citromos sült malactarjás szendvics szilva chutney-val (szeptember 8. 18.00-21.00) • Lorien: Juhtúrós töltött paprika (szeptember 8. 18.00-21.00) • Limara: Gyümölcslepény (szeptember 8. 18.00-21.00) • Házisáfrány: Kacsamájkosárkák tokaji aszúban érlelt aszalt meggyel (szeptember 9. 11.00-14.00) • Rita konyhája: Vöröslencsés, padlizsános lasagne (szeptember 9. 11.00-14.00) • Csak a Puffin: Túró Rudi krém (szeptember 9. 11.00-14.00) • Dizájnmenza: Magyaros halcurry (szeptember 9. 14.00-17.00) • Piszke: Jambalaya (szeptember 9. 14.00-17.00) • Á La Carte Kulinária: Guinness-es pohárkrém (szeptember 9. 14.00-17.00) Séfek játszótere: a piac Szeptember 7. 12.00-15.00, 15.30-16.30, 17.00-20.00 A séfek legfontosabb játszótere az otthon és a konyha mellett a piac. Itt dől el minden, hogy mi kerüljön aznap táblára, majd a tányérra. A látottak inspiráló erővel bírnak, ilyenkor lehet már fejben főzni, a friss zöldségek, az illatok, színek étel kreációkká fogalmazódnak. Péntek déltől estig rájuk tapadhatunk és ihatjuk minden szavukat, majd az emeleten velük együtt főzhetünk – egyszerűt, de jót. Arra kértük fel a sztárséfeket (köztük Giannit, Segal Viktort és a Baracskay Angélát, a TV Paprika kreatív cukrászát) és vadonatúj éttermek (Buddha-Bár Étterem, Spíler,Trafiq) séfjeit, hogy induljanak ki a piac kínálatából és tartsák szem előtt a street food műfaját. Rajtuk kívül a nU és a Gastroplis is kínál. Résztvevők: Sztárséfek (szeptember 7. 12–15 óra) Segal Viktor (étlapon: Füstöltpisztráng-saláta liofilizált málnával, tokaji borecetes gyümölcs majonézzel) Gianni Annoni (étlapon: Halas lasagne, Gombás lasagne fekete szarvasgombás parmigiano krémmel) Baracskay Angéla (étlapon: Rozmaringos-fehér csokoládés panna cotta sárgabarackkal és mandulamorzsával) szeptember 7. 15.30-16.30 nU Gastropolis Új éttermek (szeptember 7. 17.00-20.00) Buddha-Bár Étterem (étlapon: Buddha-Bar csirkesaláta) Spíler, Litauszki Zsolt: (étlapon: Citromfüves tonhalburger avokadóval Trafiq (étlapon: Trafiq ice burger , Trafiq fagylalt burger , Trafiq gelato burger)Gyermekkuckó Kiskuktából lesz a Nagykukta! A rendezvény teljes ideje alatt a családokat, gyerekeket a KukTanoda Főzőiskola változatos programokkal, gasztrobloggerekkel hívja konyhájába. A főzőkurzus egyben játszóház is, ahol a gyerekek szakértő felügyelettel kóstolhatnak bele a konyhaművészetbe. A foglalkozások végeztével az elkészült ételeket helyben is el lehet fogyasztani, de akár haza is vihetik a büszke kis szakácsok. Tavaly a KukTanodával karöltve főzőversenyt hirdettünk minden 10-15 év közötti hobbiséfnek. Idén folytatódik a verseny, melynek előválogatóját a Street Food Show-n rendezzük. További részletek: www.diningguide.hu/foodshow2012
2012.08.21. 19:23
Evamagazin.hu
5 saláta, ami jobban hizlal, mint egy hamburger!
A saláta szó hallatán mindannyian könnyű, gyors, és egészséges harapnivalókra gondolunk. Táplálkozási szakértők szerint, azonban léteznek olyan salátaként emlegetett ételek, melyek nevük ellenére többet ártanak a diétánknak, mint egy zsíros hamburger.  Görög saláta Míg ez az örök kedvenc étel számos egészséges hozzávalót tartalmaz, mint az uborka, a paradicsom, vagy a hagyma, bizony azok az összetevők, amik pont a görög saláta karakteres jellegzetességét adják meg, több száz extra kalóriát jelentenek testünk számára, és ha nem tudod tartani a mértéket, bizony könnyen elronthatja a diétádat. Kb. 300 kalória a saláta alapja, ehhez még hozzáadsz 2dkg feta sajtot, és ez a szám máris megemelkedett 150 kalóriával, míg az olívabogyó plusz 100-200 kalóriát, és 200-400 mg sót tartalmaz. Bár összességében nem olyan rossz nassolnivaló, fontos, hogy ne vidd túlzásba a fogyasztását, ha fogyókúrázol! Cobb saláta Ez a klasszikus főétel számos ínycsiklandozó összetevőből áll össze, többek között kék sajtból, avokádóból, baconből, csirkéből, és pulykából. Az adag méretétől függően azonban egy tál saláta akár 1300 kalóriát, és 10-12g telített zsírt is tartalmazhat. Fiesta saláta A Fiesta saláta lényegében egy egészséges harapnivalónak álcázott taco, vagy, ha úgy tetszik burrito gazdagon megpakolva sajttal, rizzsel, és tortilla csíkokkal. Nem beszélve az olyan kiegészítőkről, mint guacamole, vagy a tejföl, ami [...]
2012.08.13. 10:19
Lifemagazin.hu
Kétfogásos nyaralás: Görögország
Görögországot mindenki úgy ismeri, hogy a görög saláta és gírosz országa, pedig ezeknél jóval izgalmasabb ételekkel is lehet találkozni. Gasztrokalauz és receptek.
2012.08.04. 10:08
Nlcafe.hu
Gyros tál házilag
Hozzávalók: 1 csomag (4 darab) tortilla vagy pita A húshoz: 65 dkg csirkemell 3-4 evőkanál olaj görög fűszerkeverék só bors A salátához: 2 nagy paradicsom fél kígyóuborka 1 fej vöröshagyma 1-2 sárga paprika 1/4 fej saláta Az öntethez: 2,5 dl natúr joghurt görög saláta fűszerkeverék
2012.07.05. 00:00
Mindmegette.hu
Recept: Gyros tál házilag
Hozzávalók: 1 csomag (4 darab) tortilla vagy pita A húshoz: 65 dkg csirkemell 3-4 evőkanál olaj görög fűszerkeverék só bors A salátához: 2 nagy paradicsom fél kígyóuborka 1 fej vöröshagyma 1-2 sárga paprika 1/4 fej saláta Az öntethez: 2,5 dl natúr joghurt görög saláta fűszerkeverék
2012.07.05. 00:00
Mindmegette.hu
Uborka fetával és mentával
Könnyű esti saláta, mellesleg autentikus görög recept. Neked is van mentád az erkélyen?
2012.05.07. 14:39
Evamagazin.hu
Hamvazószerda - 2012 február 22 - Zen makrobiotikus receptek
Hamvazószerda, a Húsvéti nagyböjt első napja, melyen szigorú böjtöt tartottak. További elnevezése: szárazszerda, böjtfogószerda, böjtfőszerda, aszalószerda.A húsvéti ünnepekre való előkészület ideje. Megemlékezés Jézus böjtölésének, illetve kínszenvedésének időszakáról. Minden vallás és nép hagyományaiban megtaláljuk a testi, elki megtisztulásra vonatkozó szabályokat. E természetes megtisztulásnak évezredes hagyománya van. A Biblia apokrif iratában az Esszénus béke evangéliumban olvashatjuk, hogy Jézus kézrátételes és más módszerek mellett a betegeket böjt és tisztítókúra által is gyógyította. Ésszerű böjtöléssel meg lehet fiatalítani a testet, lelket, szellemet.Fontos a májtisztítás és a béltisztítás keserűsóval és / vagy beöntéssel!A böjt alatt fontos a transzcendentális tevékenység. Imádkozzunk, meditáljunk! Relaxációs gyakorlatokkal, pozitív megerősítésekkel segítsük önmagunkat a kritikus időszakban. A böjtkúrával megerősíthetjük önfegyelmünket.Nem véletlen, hogy a ma divatos Wellness programok, természetgyógyászok is ez idő tájt javasolják a szervezet tavaszi méregtelenítését a különböző kúrák széles tárházával. A VII. századtól vált szokássá a bűnbánati felkészülés.II. Orbán pápa 1091-ben rendelte el, hogy a papok minden keresztény homlokát hamuval kenjék meg ezen a napon, ez a szokás a katolikusoknál mindmáig fennmaradt. A templomban a mise után a pap az előző évi szentelt barka hamuját megszenteli, s azzal rajzolja a keresztet a hívek homlokára. "Emlékezzél, ember, hogy porból vagy és porrá leszel!" A hamu egyszerre jelképezi az elmúlást és a megtisztulást. A bűnbánat időszakában az egymással haragban lévők igyekeztek kibékülni egymással.A néphit szerint, aki hamvazkodik, annak nem fog fájni a feje, illetve egészségmegőrző szerepet tulajdonítottak neki. Ezen a napon elsikálták a zsíros edényeket, mert zsírt a következő 40 napban nem ettek.Böjt idején tilos volt a bál, a mulatság, de a lakodalom is. Általános volt az a szokás is, hogy a lányok ilyentájt fekete vagy sötétebb, dísztelenebb, egyszerűbb ruhákat hordtak. A néphagyomány szerint ilyenkor húst vagy zsírt, zsíros ételt enni tilos. Csak kenyeret, zöldséget, gyümölcsöt, illetve ezekből készült meleg ételeket ehettek. A paraszti étkezésben az év egyéb szakában szokatlan módon vajjal, növényi olajjal főztek. Volt ahol napjában csak egyszer ettek, máshol a tojás és a tejes ételek fogyasztását is tiltották. A szigor az évszázadok alatt fokozatosan enyhült, a XX. századra az vált általánossá a keresztények körében, hogy a hívők a nagyböjt időszakában is csak a pénteki böjtnapot tartják, ilyenkor növényi táplálékot vagy halat vesznek magukhoz. Gyakran került az asztalra cibereleves. Ennek az ételnek az alapja a búza vagy rozskorpa, melyet cserépedényben forró vízzel felöntve néhány napig erjesztenek, majd liszttel, tejföllel behabarják, és főznek még bele kölest vagy hajdinát, hogy laktatóbb legyen. Aszalt gyümölcsökből is főztek tejfölös savanyított levest, néhol ezt is ciberének nevezték. Igen kedveltek voltak a böjti időszakban a hüvelyesek, a borsó, a bab és a lencse.A 40 napos böjt legszigorúbb időszaka a hamvazószerda és a nagypéntek. Ezeken a napokon csak háromszor lehet enni és csak egyszer szabad jóllakni. Azonban manapság már nem az étkezésről szól a húsvét előtti böjt, hanem egészen másról. A hívők a kényeztető, luxusdolgokról mondanak le 40 napra, például nem esznek édességet, nem fogyasztanak alkoholt, nem gyújtanak rá, vagy nem mennek el szórakozni. Az önmegtartóztatás lényege, hogy ezeken a napokon a hívő többet foglalkozzon Istennel, mint az év többi napján.A böjt után ügyeljünk táplálkozásunk minőségére. Az "újrakezdéshez" álljon itt néhány zen makrobiotikus recept, amit ajánlok A makrobiotika görög szó, amely a hosszú élet tudományát és művészetét jelenti. Az étkezés legyen egyszerű és kiegyensúlyozott. A Távol-Keleten George Oshawa,- egy japán szamuráj család leszármazottja volt - fejlesztette tovább ezt a szemléletmódot. Később Európában és az USA-ban is megjelenik, ahol az európai viszonyoknak megfelelően fejlődik tovább. A makrobiotika öt alapszínt is megkülönböztet, a zöldet, pirosat, sárgát, fehéret és feketét. A tavasz színe a zöld, jó hatással van az epére és a májra. A nyár, a tűz színe a piros, ami az életenergiát jelképezi, élénkít. A piros a szív és a vékonybél színe. A nyárutó színe a sárga, a lép, a hasnyálmirígy a gyomor segítője. A tüdő és a vastagbél színe a fehér, míg a fekete a veséé és a húgyhólyagé. Ezekből következően nem mindegy, hogyan terítjük meg asztalunkat. Az a jó, ha mind az öt szín szerepel, mert az öt szín együttes jelenléte jó közérzetet ad. A tavaszt a savanyú íz jelképezi a savanyú ételek gyorsító energiát adnak. Savanyú a jó kenyér, a savanyú káposzta, az ecet. Előnyös a májra és a epehólyagra. A nyárral a keserű vagy égett íz harmonizál. A keserű jó hatással van a szívre és a vékonybélre. Szétszóródó energiája van a pitypangnak, a bojtorjánnak, a fekete szezámmagnak, a kukorica néhány fajtájának. A késő nyárra inkább az édes íz jellemző, ilyenek a teljes gabonafélék, zöldségek, és a gyümölcsök egy része. Ezeknek tápláló energiájuk van. A természetes édes íz ellazítja a testet, nyugtató hatással van a lépre, a gyomorra, a hasnyálmirígyre. Az agresszív édes íz, a cukor és a méz éppen ellenkező hatást vált ki a szervezetben. Az ősszel a csípos íz harmonizál, hiszen az ősz is "csípős". A csípős ételelek, mint a hagyma, a retek, a gyömbér, a bors, segítik a keringést a testben, serkenti a tüdő és a vastagbél működését. Az egyes szervek különféle időpontban aktívak, mivel a testet működésben tartó energia ritmusa 24 órás. A tüdő 3-5-ig, a vastagbél 5-7-ig, tehát ekkor a legcélszerűbb székletet üríteni. A gyomor reggel 7-9 óra között, így ez a legalkalmasabb időpont a reggelihez. A lép működése 9-11-ig a legintenzívebb, a cukorháztartását ekkor hozza egyensúlyba a szervezet. Ebben az időszakban érzi úgy az ember, hogy tele van energiával, ilyenkor nagyon aktívak vagyunk. Ebből következik, hogy az ilyenkor elfogyasztott villásreggeli teljesen felesleges. A szív 11-13 óráig a legaktívabb, a vékonybél 13-15 óra között, ilyenkor újul meg a vér. Ebben az időszakban a lehető legkevesebbet szabad csak enni. A vacsorát pedig legkésőbb három órával lefekvés előtt költsük el. 15-17 óra között a hólyag a legaktívabb, míg a vese 17-19 óra között. Ebben az időszakban tolódik napunk a világos nappali jangból a sötétebb jin idoszak felé. 19-21 óra között a folyadékszabályozó rendszerünk működik a legaktívabban, minden testnedv ez időszakban kerül egyensúlyba. Érdemes megfigyelni, hogy ilyenkor a Föld vizei, a tengerek és a tavak is aránylag nyugodtak. 21-23 óra között a háromszoros melegítő merdián a legaktívabb, ez irányítja és ellenőrzi a test melegháztartását. Ilyenkor kellene ágyba bújni, és mivel az ember már eléggé megnyugodott, de a vesétől kapott vitalitása is megfelelő, ez idő tájt vagyunk a legalkalmasabbak a szexuális életre. Az epe 23-1-ig, a máj pedig 1-3 óra között dolgozik a legintenzívebben.HajdinakrokettHozzávalók:1 csésze hajdinadara4 csésze forrásban lévő víz1 evőkanál tengeri só1 csésze teljes őrlésű búzaliszt2 evőkanál szezámolaj2 kis vöröshagyma (reszelve)4-5 mogyoróhagyma (darálva)1 maréknyi apróra vágott metélőpetrezselyemMély serpenyőben pirítsuk a hajdinát szárazon barnára és ropogósra. Adjuk hozzá a forrásban lévő vizet és a sót. Főzzük 20 percig, majd hagyjuk lehűlni, és adjuk hozzá a lisztet. Egy serpenyőben forrósítsuk meg az olajat, és futtassuk meg rajta a hagymát. Hagyjuk lehűlni. Keverjük a lehűlt hagymát, a darált mogyoróhagymát és a petrezselymet a kásához. Gyúrjuk össze, és formázzunk belőle tetszés szerinti alakú és méretű kroketteket, forgassuk meg teljes kiőrlésű búzalisztbe vagy zabpehelybe, majd süssük ki annyi olajban, amennyi éppen ellepi az edény alját. Amikor szép barnára sültek, tegyük őket papírkendőre ami a fölösleges olajat magába szívja.CsapatiA csapati gyorsan készített, nagyon finom kenyér, ideális utazásra és piknikre.Keverjünk össze azonos mennyiségű teljes őrlésű búzalisztet és kukoricalisztet. Ízlés szerint sózzuk meg. Apránként dolgozzunk bele annyi vizet, hogy a tészta elváljon a tál falától és a kezünktől. Kezünkkel lapítsuk ki, és tegyük kiolajazott serpenyőbe. Süssük közepes lángon 10-10 percig mindkét oldalát.Meg lehet próbálni hajdina- és fehérlisztből is. Csináljuk a csapatit nagyon vékonyra.(további receptekhez klikk a további bejegyzésre!):Élesztő nélküli kenyérAlig rágható! Erről jut eszembe, járt mostanában fogorvosnál? Hogy ezt a csodálatos kenyeret élvezhessük, jó fogakra van szükség! Minél tovább rágjuk, annál jobb. Hozzávalók: 2 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt 1 csésze hajdinaliszt 3 csésze kukoricaliszt 1/2 csésze szójaliszt 1 teáskanál só 2 evőkanál olaj 1 evőkanál szezámvaj Keverjük össze a listeket, a sót és az olajat egy tálba. Az olajat egyenletesen dolgozzuk be. Hagyjuk állni 1 órán át. (Ha azt akarjuk, hogy megkeljen hagyjuk másnapig állni.) Apránként adjunk hozzá vizet, és dagasszuk erősen míg a tészta ragadós és majdnem nyúlós lesz. Formáljuk cipóvá,lisztezzük meg, és tegyük kiolajozott kenyérformába. Hagyjuk 1/2 óráig állni. Süssük közepes sütőben 1 - 1 1/2 óráig.-------------------------4 csésze teljes őrlésű búzaliszt 2 csésze hajdinaliszt 2 csésze kukoricaliszt 2 csésze főtt rizs 1 1/2 teáskanál só 10 evőkanál olaj 1/4 csésze szárazon pirított szezámmag Úgy készül mint az előbbi, de sütés előtt a tetejét szórjuk meg szezámmaggal. -------------------------2 csésze teljes őrlésű búzaliszt 1/2 csésze hajdinadara 1 evőkanál olaj 1/2 teáskanál só-------------------------Akármilyen főtt gabona, pl. rizs, hajdina vagy köles belekeverhető a kenyértésztába. Jó szórakozást - mindenki saját belátása szerint keverheti a különböző liszteket. Leves zabpehelybőlHozzávalók: 4 kisebb vöröshagyma (hold alakúra vágva) 1 csésze zabpehely (serpenyőben megpirítva) tengeri só 1 evőkanál kukoricaolaj szójaszósz Forrósítsuk meg az olajat a aserpenyőben. Nagy lángon pirítsuk benne a hagymát 3-5 percig, állandóan keverve, majd kis lángon 8-10 percig, amíg szép aranysárga nem lesz. Öntsük a hagymát, a zabpelyhet és a sót 6-8 csésze forrásban lévő vízbe. Keverjük össze, és főzzük lassú tűzön 20-25 percig. Tálalás előtt keverjük bele a szójaszószt.KukoricasziromEz a mi "rósejbnink". Van egy óriási előnye: nem burgonyából, hanem kukoricalisztből készül!Hozzávalók: 2 csésze kukoricaliszt 1 csésze búzaliszt víz só Gyúrjuk össze a két lisztet fokozatosan hozzáadott vízzel; a tészta ne legyen se túl kemény, se ragacsos. Nyújtsuk ki nagyon vékonyra, és vágjuk tetszés szerint négyzetekre vagy körlapokra. 3-4 cm-nél ne legyenek nagyobbak. Bő forró olajban süssük meg: aranybarna színük jelzi, hogy elkészültek. Szedjük őket jó nedvszívó szalvétára, ami a felesleges olajat beszívja. Ízlés szerint szórjuk meg sóval.SárgarépalevesHozzávalók: 1 nagyobb vöröshagyma (apróra vágva) 3-4 sárgarépa (feldarabolva) 5 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt 1 csipetnyi kakukkfű 1 babérlevél 1 evőkanál kukoricaolaj a zöldségekhez 1 evőkanál kukoricaolaj a liszthez pirított kenyérkocka tengeri só 6-8 csésze forrásban levő víz Pirítsuk meg a hagymát és a sárgarépát az olajon. Keverjünk hozá egy kis vizet és turmixoljuk össze. Pirítsuk a lisztet a másik kanál olajon aranybarnára. Keverjük a zöldségpürét és a lisztet a forrásban levő vízhez. Adjuk hozzá a sót, a kakukkfüvet és a babérlevelet. Főzzük lassú tűzön 30 percig. Tálaljuk kenyérkockával.---------------------------------------Röviden a makrobiotikáról A makrobiotika görög szó, amely a hosszú élet tudományát és művészetét jelenti, és követőinek is hosszú életet ígér. Már Hippokratész is azt vallotta, hogy a megfelelő élelmiszer alapozza meg az egészséges és hosszú életet. Az étkezés legyen egyszerű és kiegyensúlyozott. A Távol-Keleten George Oshawa,- egy japán szamuráj család leszármazottja volt - fejlesztette tovább ezt a szemléletmódot. Később Európában és az USA-ban is megjelenik, ahol az európai viszonyoknak megfelelően fejlődik tovább. Alapfilozófiája az egység: az ember a világ része, és a világmindenség törvényszerűségei vonatkoznak rá. Ha ezt az ember megszegi, az egészségével kell fizetnie. Mint ahogy a természetben, az emberi szervezetben is folyik a küzdelem az ellentétes erők között. Ezen erők küzdelmének az ingadozása, túlsúlyba jutása, a küzdelem kimenetele határozza meg az egészséget vagy a betegséget. A makrobiotikus elmélet alappillére a jin-jang. Dr. Eke Károly így írt erről: "Az ősi kínai tanítás szerint minden természeti dolog energiakettősből képzett. Ellentétes, de kiegészítő erők folytonos mozgásban reagálnak egymásra. Minden lény és dolog születése és létezése, változása és halála a jin és a jang állandó változásán nyugszik. A jin és a jang tehát a teremtés és minden dolog változásának, az univerzum minden lényének eredete, ősforrása. A jin-jang az univerzum törvénye, minden lény általános rendje, az élet és a halál alapja..." A szervek csak úgy funkcionálhatnak normálisan, ha táplálékhoz jutnak. A tápanyagok, az élelmiszerek a szervek tevékenységére utalva átváltoznak, hogy a szerveknek segítsenek mindenkori tevékenységükben. Az anyag megteremti az aktivitást, ami elősegíti, előhívja az anyagot. A makrobiotika szerint az egészségerősítő étrend, a jin-jang energia és az ezeket képviselő ételek között fennálló egyensúlyon alapul. A jin-jang egymásra hatásában általában érvényes, hogy a jin a jangot futtatja, de a jang a hatását a jinre gyakorolja, egyidejűleg stimulálva egymást. A makrobiotika tanai szerint ha valaki főképp jin természetű ételeket eszik, egész szervezete jin reakciót mutat. Ha pedig főleg jang jellegű ételeket fogyasztunk, szervezetünk főképp jang reakciójú lesz. Az energiák kiegyensúlyozását jól példázza a következő: forró, jang karakterű nyári napon hűsítő jin ételekre és italokra vágyunk, például gyümölcsre, salátára, zöldségre. Minusz 10 fokos téli napon viszont jobban esik a kicsit sósabb ízesítésű főtt étel. Ha az ember több jint fogyaszt, mint amennyire a szervezetének szüksége van, a testhőmérséklete csökken, fázóssá válik. Ha a táplálkozásunkban a jin és a jang egyensúlyát biztosítjuk, egészségesen étkezünk (óvakodjunk a szélsőséges táplálkozástól!) A legszélsőségesebb jang-étel a só, utána a marha- és sertéshús következik, majd a zsírok és olajok, ezután a tojás, a sajt majd a szárnyasok, a hal, a kagyló, a rák, és a csiga. A jang oldalon középen a gabonák állnak. A jin oldalon a legszélen a kábítószerek állnak, majd a vegyszerek és a gyógyszerek, ezután a cukor, kávé, alkohol és a nikotin áll, a jin élelmiszerek közül legbelül állnak a gyümölcsök, és a zöldségek. A vegetáriánusok jellemzően jin táplálékokat fogyasztanak: zöldséget és gyümölcsöket. Ez egy jang típusú betegségre igen jó hatással van. Ha azonban a vegetáriánus nem fogyaszt kellő minőségben és mennyiségben gabonákat is, egy bizonyos idő elteltével gyengül, erőtlenné válik. Ha pedig valaki eleve úgy áll a vegetáriánus konyhához, hogy jin túlsúlya van, tovább ront az állapotán. Kínai felfogás szerint valamennyi étel - ha helyesen fogyasztjuk őket - gyógyszer is egyben. Ez már a görög orvostudományban is jelen volt, a már korábban említett Hippokratész így fogalmazta meg: "Táplálékod legyen a gyógyszered, és gyógyszered a táplálékod." Az évszakok szerint is megfelelően kell táplálkozni: tavasszal, amikor minden kihajt, a tél után az energiák megindulnak, nekünk is meg kell adnunk a szervezetünknek az újrakezdéshez szükséges energiát. Ilyenkor magas energiatartalmú ételeket fogyasszunk: csírát, csírázó magvakat, rügyeket, friss hajtásokat. A tavaszi saláta alapanyaga lehet pitypang, frissen szedett csalán, tyúkhúr. Az idő teltével fogyasszunk egyre több zöldséget, ahogy teremni kezdenek, kezdetekben, amíg nem túl magas a hőmérséklet, párolva-főzve. Ahogy melegszik az idő, csökkenthetjük a főzési időt, és a fűszerezést. A nyár a nyers koszt ideje, ilyenkor szívesen fogyasztunk nyers salátát, gyümölcsöt. (Aki nem egészséges, annak ilyenkor is a párolást-főzést ajánlják inkább.) Még a meleg nyárban sem ajánlatos túl sok hideget fogyasztani, mert gyengíti az immunrendszert és a lépet. A gabonát ilyenkor is főzzük, nem hagyjuk el, de arányát csökkentjük. A zöldféléket rövid ideig pároljuk. A gabonapelyheket nyáron forrásban lévő vízbe tesszük, és csak rövid ideig főzzük. Ősszel a zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, és ahogyan a hőmérséklet csökken, egyre erősebben fűszerezzük. Hosszabban párolunk, főzünk, gazdagabb ízeket alkalmazunk. Kevesebb ételt fogyasztunk nyersen, aszalt vagy főtt gyümölcsöket teszünk az asztalra. Télen fontos, hogy meleg, kicsit sósabb ízesítésű ételeket együnk. Ha az ember több jint fogyaszt (vagyis gyümölcsöt, salátát, zöldséget), mint amennyire a szervezetének szüksége van, a testhomérséklete csökken, fázóssá válik, arcszíne kékes lesz. A tél gyümölcsei sülve vagy főve fogyasztandók (sült alma, sült tök, sült gesztenye). Ekkor van szezonja a savanyú káposztának is. A főzésnél kicsit több olajos magvakat, olajat használhatunk, mert ezek is mind melegítenek. Kerüljük viszont a fagyos ételeket, mert ezek felborítják az egyensúlyt! Ezekkel a tippekkel, ha az ételeket úgy fogyasztjuk, hogy a külső hőmérsékletet is figyelembe vesszük, energetikailag is egyensúlyba kerülünk. Nagyon fontos az egyensúlyt a jin-jangon belül is megtartani: ha hosszabb ideig fogyasztjuk a jin karakterű ételeket, nagyobb változások is bekövetkezhetnek, a bizonytalan járás, húsos, vastag, piros orr, egyenetlenségek a körmön, pirosas bőrelváltozás a test különböző részein, petyhüdt izomzat, és a vér is nehezebben alvad. Az ember mozgása lassú, vontatott lesz, viselkedése passzív, nehezen határoz, lélegzetvétele lassúbb, erősen izzad. A jang karakterű ember járása célratörő, határozott, orra keskeny, bőre sima, izomzata feszes, cselekvései aktívak, lélegzete erőteljes, testhőmérséklete magasabb az átlagosnál. A túl sok jang is kóros elváltozásokhoz vezethet: az ember fanatikussá, agresszívvá és zárkózottá válhat. A makrobiotika az ízeket és a színeket is kapcsolatba hozza. Öt alapízt különböztet meg, ezek az adott évszakkal harmonizálnak. A tavaszt a savanyú íz jelképezi a savanyú ételek gyorsító energiát adnak. Savanyú a jó kenyér, a savanyú káposzta, az ecet. Előnyös a májra és a epehólyagra. A nyárral a keserű vagy égett íz harmonizál. A keserű jó hatással van a szívre és a vékonybélre. Szétszóródó energiája van a pitypangnak, a bojtorjánnak, a fekete szezámmagnak, a kukorica néhány fajtájának. A késő nyárra inkább az édes íz jellemző, ilyenek a teljes gabonafélék, zöldségek, és a gyümölcsök egy része. Ezeknek tápláló energiájuk van. A természetes édes íz ellazítja a testet, nyugtató hatással van a lépre, a gyomorra, a hasnyálmirígyre. Az agresszív édes íz, a cukor és a méz éppen ellenkező hatást vált ki a szervezetben. Az ősszel a csípos íz harmonizál, hiszen az ősz is "csípős". A csípős ételelek, mint a hagyma, a retek, a gyömbér, a bors, segítik a keringést a testben, serkenti a tüdő és a vastagbél működését. Kerülni kell azonban a túlságosan erős ízeket, mert azok túlműködést okoznak, irritálják a beleket, a májat és a tüdőt. A téllel a só harmonizál, a jó minoségű só lágyítja a megkeményedett szerveket, erősíti a vesét és a húgyhólyagot. A makrobiotika öt alapszínt is megkülönböztet, a zöldet, pirosat, sárgát, fehéret és feketét. A tavasz színe a zöld, jó hatással van az epére és a májra. A nyár, a tűz színe a piros, ami az életenergiát jelképezi, élénkít. A piros a szív és a vékonybél színe. A nyárutó színe a sárga, a lép, a hasnyálmirígy a gyomor segítője. A tüdő és a vastagbél színe a fehér, míg a fekete a veséé és a húgyhólyagé. Ezekből következően nem mindegy, hogyan terítjük meg asztalunkat. Az a jó, ha mind az öt szín szerepel, mert az öt szín együttes jelenléte jó közérzetet ad. A színeket a jin és jang tulajdonságok szerint is besoroljuk, ami szerint a növényekről is megállapítható, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek. Itt a színskálát a szivárvány színei szerint osztották fel: vörös, narancs, sárga, zöld, kék, indigókék és lila. A vörös, narancs és sárga inkább jang tulajdonságú, míg a kék, a lila inkább jin. A répa tehát inkább jangabb minőségű a céklánál. Figyelembe veszik azt is, hogy a növény a föld alatt, vagy a föld fölött nő. Amelyik a Föld középpontja felé tör, az a jang erők hatása alatt áll, és minél magasabbra nő egy növény a föld fölé, annál inkább jin tulajdonságú. A cseresznye tehát erősebb jin, mint a káposzta. A túlnyomórészt jang tulajdonságú növények lassan, míg a jin jellegűek gyorsabban nőnek. Az egyes szervek különféle időpontban aktívak, mivel a testet működésben tartó energia ritmusa 24 órás. A tüdő 3-5-ig, a vastagbél 5-7-ig, tehát ekkor a legcélszerűbb székletet üríteni. A gyomor reggel 7-9 óra között, így ez a legalkalmasabb időpont a reggelihez. A lép működése 9-11-ig a legintenzívebb, a cukorháztartását ekkor hozza egyensúlyba a szervezet. Ebben az időszakban érzi úgy az ember, hogy tele van energiával, ilyenkor nagyon aktívak vagyunk. Ebből következik, hogy az ilyenkor elfogyasztott villásreggeli teljesen felesleges. A szív 11-13 óráig a legaktívabb, a vékonybél 13-15 óra között, ilyenkor újul meg a vér. Ebben az időszakban a lehető legkevesebbet szabad csak enni. A vacsorát pedig legkésőbb három órával lefekvés előtt költsük el. 15-17 óra között a hólyag a legaktívabb, míg a vese 17-19 óra között. Ebben az időszakban tolódik napunk a világos nappali jangból a sötétebb jin idoszak felé. 19-21 óra között a folyadékszabályozó rendszerünk működik a legaktívabban, minden testnedv ez időszakban kerül egyensúlyba. Érdemes megfigyelni, hogy ilyenkor a Föld vizei, a tengerek és a tavak is aránylag nyugodtak. 21-23 óra között a háromszoros melegítő merdián a legaktívabb, ez irányítja és ellenőrzi a test melegháztartását. Ilyenkor kellene ágyba bújni, és mivel az ember már eléggé megnyugodott, de a vesétől kapott vitalitása is megfelelő, ez idő tájt vagyunk a legalkalmasabbak a szexuális életre. Az epe 23-1-ig, a máj pedig 1-3 óra között dolgozik a legintenzívebben. Németországban már sikerrel folynak olyan kísérletek, amelyek azt bizonyítják, hogy a megbetegedett szervre előírt gyógyszert, gyógyteát, homeopátiás kezelést célszerű annak legaktívabb időszakában, amikor a szerv energiával telítődik beszedni, illetve elvégezni, mert így jobban kifejti hatását, esetleg kisebb adag szükséges belőle. Mindezeken túl már csak egy tanács lehet, Varatojo azt mondja: "Éljünk száz százalékosan érdekesen!" És ezt kezdjük el mától! A makrobiotika szerint készített néhány étel receptje:LEVESEKFrancia hagymaleves Hozzávalók: 3 evőkanál növényi olaj, 1/2 kg hagyma, 1 evőkanál teljes kiorlésű búzaliszt, 1/2 l zöldségleves, 1 csomó leveszöldség, só, frissen őrölt fekete bors, 4-5 szelet teljes értékű llisztből sütött kenyér 1 cm vastagra vágva, 2,5 dkg reszelt trappista vagy ementáli sajt. Az olajat egy nagy fazékban felforrósítjuk, hozzáadjuk a finomra reszelt hagymát, aranysárgára pároljuk. Rászórjuk a lisztet, és állandó keverés közben hozzáadjuk a zöldséglevest, valamint az apróra vágott leveszöldséget. Sóval, borssal ízesítjük, lefedjük, felforraljuk, majd harminc percig kis lángon főzzük. A kenyérszeleteket mindkét oldalukon enyhén megpirítjuk. A levest jénai tálkákban tálaljuk, rátesszük a pirított kenyeret a tetejére, és sajttal megszórjuk. Sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg a sajt aranybarna és hólyagos lesz. Gombaleves csicseriborsóval Hozzávalók: 35 dkg gomba tisztítva és szeletelve, 15 dkg csicseriborsó, 3 ek. hidegen sajtolt olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál fehér bors, 3 ek. teljes kiorlésű liszt, 2 kávéskanál curry, 1 pohár yoghurt (elhagyható), 3 csipet tengeri só, 1 pohár kefír Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát. Felöntjük vízzel, sózzuk, majd a csicseriborsót is hozzáadva 20 percig főzzük. A lisztet egy dl vízben elkeverjük és a leveshez adjuk. Együtt készre főzzük. Tálalás előtt kevés yoghurttal dúsíthatjuk. A kitálalt levest megszórjuk curryvel. Vegyes zöldségleves napraforgómagos gombóccal Hozzávalók: 1 szál póréhagyma, 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 kisebb cukkini, 25 dkg gomba, 2 ek. hidegen sajtolt olaj, 2 ek. teljes kiorlésű liszt, 2 csipet tengeri só, bors. A gombóchoz: 1 csésze teljes kiőrlésű liszt, 3 ek. hidegen sajtolt olaj, 1/2 csésze napraforgómag. A karikára vágott póréhagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet, és tovább pirítjuk 2-3 percig. Felöntjük vízzel. Beletesszük a tisztított, feldarabolt zöldségeket és a fűszereket. Forrástól számított 15-20 percig fozzük. A gombóc hozzávalóit összekeverjük, annyi vizet adunk hozzá, hogy tésztát kapjunk. Apró gombócokat formálunk belőle, és a levesbe téve, lefedve, lassú tűzön kb. 20 percig főzzük. Csalánleves Hozzávalók: 1 kg csalán, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek. teljes kiőrlésű liszt, 2 pohár kefir, 2 csipet tengeri só, 1/2 kk bors, 2 ek almaecet A frissen szedett, apróra vágott csalánt sós, fokhagymás vízben megfőzzük. a lisztet a kefírrel összekeverjük, és a levest ezzel behabarjuk. Sóval, borssal, almaecettel ízesítjük. Levesbetétként főtt gabonát teszünk bele. Árpaleves Hozzávalók: 1 csésze árpa, 1/2 csésze bab, 1 fej vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 ek. hidegen sajtolt olaj, 1 cs. petrezselyemzöld, vagy kapor, vagy friss menta apróra vágva, 2 csipet tengeri só. Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát, és a fokhagymát. A tisztított árpát és babot is beletesszük, és tovább pirítjuk, majd felöntjük vízzel, sózzuk és felforraljuk. Utána kis lángon kb. másfél óráig főzzük, néha megkevergetjük. Tálalás előtt megszórjuk az apróra vágott zölddel.FŐÉTELEK Savanyú káposzta gombával Hozzávalók: 1/2 kg vágott savanyú káposzta, 1/2 kg gomba, 3 fej vöröshagyma, 4 ek. hidegen sajtolt olaj, 1/2 csésze árpagyöngy, 1 csipet tengeri só, bors, pirospaprika Az apróra vágott vöröshagymát és a tisztított, felszeletelt gombát az olajon megpároljuk, megszórjuk pirospaprikával. Hozzátesszük a savanyú káposztát és vízzel felöntjük. Beletesszük az árpagyöngyöt, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt készre főzzük. Kínai serpenyős zöldség Hozzávalók: 1 ek. növényi olaj, 1 nagy hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. meghámozott, lereszelt friss gyömbér, 5 dkg gomba, 45 dkg cukorborsó, 45 dkg kínai kel, vagy más káposztaféleség, 10 dkg babcsíra, 5 dkg földimogyoró, 1 ek. szójaszósz, 5 ek zöldségleves-sűrítmény vagy víz, tengeri só, frissen őrölt fekete bors. Az olajat egy vastag falú lábosban vagy serpenyőben felforrósítjuk, hozzátesszük a finomra vágott hagymát, a szétnyomott fokhagymát, azután a gyömbért, és a finomra szeletelt gombát. 3 percig állandó keverés mellett hirtelen nagy lángon pároljuk. A borsót és a vékonyra szeletelt káposztát hozzátesszük, és további 2 percig keverjük. A megmaradt adalékokkal még 5 percig közepes lángon kavargatjuk, amíg a zöldségfélék nem főnek meg, de azért maradjon egy kicsit friss. Szójaszósszal és borssal ízesítjük, azonnal tálaljuk.Töltött cukkini Hozzávalók: 3 kisebb cukkini, 2 vöröshagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 25 dkg gomba, 3 ek. hidegen sajtolt olaj, 3 ek. teljes kiőrlésű liszt, 3 ek. világosra pirított szezámmag, 1 csomó petrezselyem zöldje, 2 csipet tengeri só, fehér bors. Az apróra vágott hagymát a fokhagymával olajon megpirítjuk, majd hozzátesszük a tisztított, szeletelt gombát és 15 percig pirítjuk. Hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyem zöldjét, a szezámmagot, sózzuk, borsozzuk, liszttel megszórjuk, és tovább pirítjuk, Felöntjük egy csésze vízzel és sűrűre főzzük. A hosszában félbe vágott cukkinik közepét kikaparjuk, megtöltjük a töltelékkel és kevés olajjal meglocsoljuk. Tűzálló tálban előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Karfiol vadasan Hozzávalók: 1/2 kg karfiol, 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 2 szelet zeller, 2 fej vöröshagyma, 2 babérlevél, 1 kk borsikafű, 1 pohár kefír, 1 ek. méz, 3 csipet tengeri só, 2 ek teljes kiőrlésű liszt, 2 ek. hidegen sajtolt olaj. A rózsáira szedett karfiolt enyhén sós vízben megfőzzük, félretesszük. A kockára vágott zöldségeket puhára főzzük, pürésítjük. Hozzáadjuk a fűszereket, majd a kefírt a liszttel simára keverjük és ezzel az egészet behabarjuk. Ebbe beletesszük a megfőtt karfiolrózsákat. Barnarizzsel tálaljuk. Köles brokkolival Hozzávalók: 1 csésze köles, 1 csipet tengeri só, 30 dkg brokkoli, 1 pohár kefír, 2 gerezd zúzott fokhagyma. A kölest a sóval együtt négy csésze vízben fedő alatt puhára főzzük. A brokkolit lobogó vízbe dobjuk, amikor újra forrni kezd, szűrőkanállal kiemeljük és hideg vízzel teli tálba tesszük. Lecsepegtetjük. A kefírben elkeverjük a fokhagymát. Egy tűzálló tálba terítjük a kölest, rátesszük a lecsepegtetett brokkolit, a tetejét meglocsoljuk a fokhagymás kefírrel. Közepes hőmérsékleten 20 percig sütjük. Zöldséges árpa egytál Hozzávalók: 2 csésze árpagyöngy, 2 csésze darabolt vegyes zöldség (pl. sárgarépa, hagyma, fehér káposzta), 2 csipet tengeri só, 2 ek. hidegen sajtolt olaj, 2 ek. metélőhagyma Az olajon 1-2 percig pirítjuk a zöldségeket. Hozzáadjuk a lecsepegtetett árpagyöngyöt, pár percig pirítjuk. Felöntjük négy csésze vízzel, sózzuk. Fedő alatt kis lángon, kb. fél órát főzzük. A tűzről levéve fedő alatt hűlni hagyjuk. Tálaláskor frissen vágott metélőhagymával díszítjük. Kölesfőzelék Hozzávalók: 1 csésze köles, 1 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 kk. tengeri só, 3-4 csésze zöldségleves, 1 ek. petrezselyemzöld apróra vágva. A kockára vágott hagymát olajon üvegesre pirítjuk, majd szórjuk bele a kölest. Pároljuk együtt 2-3 percig, majd öntsük fel a zöldséglevessel, és sózzuk meg. Főzzük kb. 35 percig lefedve. Ha kész, keverjük bele a petrezselyem levelet.KÖRETEK Parajkrokett Hozzávalók: 1/2 kg paraj, 2 ek. teljes kiorlésu liszt, 1 nagy szelet beáztatott és kinyomkodott barna kenyér, 1 kk. szerecsendió, 1 kk. bors, 2 csipet tengeri só, 2 ek. zsemlemorzsa, hidegen sajtolt olaj a kisütéshez. A parajt enyhén sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük, feldaraboljuk. Egy tálba tesszük a többi hozzávalóval együtt. Ha nem áll jól össze, zsemlemorzsát szórunk bele. Pogácsákat formálunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban kisütjük. Karfiolkrokett Hozzávalók: 1 karfiol, 1 vöröshagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 cs. apróra vágott petrezselyem zöldje, 2 ek. teljes kiőrlésű liszt, 1 kk. bors, 2 csipet tengeri só, 2 ek. zsemlemorzsa, hidegen sajtolt olaj. A karfiolt enyhén sós vízben megfőzzük. Az apróra vágott hagymát a fokhagymát és a petrezselyem zöldjét a fűszerekkel együtt a karfiolhoz keverjük, beleszórjuk a lisztet és masszává gyúrjuk. Pogácsákat formálunk belőle, zsemlemorzsában megforgatjuk és bő, forró olajban kisütjük. Bundás hagyma Hozzávalók: személyenként 1-1 fej vöröshagyma, ujjnyi vastag karikára vágva, 3 ek. teljes kiőrlésű liszt, 2 csipet tengeri só, hidegen sajtolt olaj. A hagymát enyhén megsózzuk. A lisztből, sóból vízzel sűrű palacsintatésztát készítünk. A hagymakarikákat ebbe belemártjuk, és bő, forró olajban kisütjük. Fott rizs Hozzávalók: 1 csésze barna rizs, 1 csipet tengeri só A rizst előzőleg beáztatjuk, majd kétszeres, ill. két és félszeres mennyiségű vízzel és sóval feltesszük főni. Takaréklángon, fedő alatt 40 percig főzzük. (Fűszerezhetjük különféle gyógynövényfüvekkel: pl. borsikafű, kakukkfű, bazsalikom, oregano, borókabogyó, koriander.) Zöldséges rizs Hozzávalók: 2 csésze barnarizs, 1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, fél zeller, 1 cikk kelkáposzta, 3 ek. hidegen sajtolt olaj, 2 csipet tengeri só. Az apróra vágott hagymát az olajon megdinszteljük, rátesszük a rizst, és kétszeres mennyiségű vizet öntünk hozzá. A félig megfőtt rizshez hozzáadjuk a felaprított zöldséget. Megsózzuk, és elfőzzük róla a vizet.MÁRTÁSOK, PÁSTÉTOMOK Kapormártás Hozzávalók: 2 ek. apróra vágott kapor, 3 ek. hidegen sajtolt olaj, 3 ek. teljes kiőrlésű liszt, 2 csipet tengeri só A lisztet az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a kaprot és tovább pirítjuk. Felengedjük vízzel, sózzuk és 5 percig forralva készre főzzük.Csalánmártás Hozzávalók: 3 csésze friss csalán, 2 ek. hidegen sajtolt olaj, 2 ek. teljes kiőrlésű liszt, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 pohár kefir, 2 csipet tengeri só. A csalánt enyhén sós vízben puhára főzzük, vágódeszkán apróra vágjuk. A lisztet az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és a csalán főzőlevével felengedjük. Hozzáadjuk a csalánt, sózzuk és készre főzzük. Kefirt keverhetünk bele.Lencsepástétom Hozzávalók: 2 csésze főtt lencse, 2 cs. főtt hagyma vagy répa, 2 ek. miszó, 2 ek. szójaszósz, 2 ek. szezámolaj, 1 ek. pirított, őrölt szezámmag, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. fűszer (kakukkfű, oregano vagy bazsalikom)Az adalékokból finom krémet készítünk pépesítőgéppel. Utána egy kiolajozott formában 1/2 órát kb. 225 C-on sütjük.SALÁTÁK Kertészsaláta Hozzávalók: 1 fej káposzta, 1 fej vöröshagyma, 4 db hónapos retek, 2 sárgarépa, 1 fej saláta, 1 ek. szójaolaj, 1 ek. almaecet, kevés méz, 2 csipet tengeri só. A felaprított káposztát, hagymát, retket, sárgarépát összekeverjük, lesózzuk. Elkészítjük az öntetet: szójaolaj, almaecet, kevés méz, kevés víz összekeverésével. Az összekevert, lesózott zöldségeket jól kinyomkodjuk, ráöntjük az öntetet, és a megmosott salátaleveleket hozzátépkedjük. Rizssaláta Hozzávalók: 1 csésze barnarizs, 1 babérlevél, 1 kk orölt rozmaring, fél ek. hidegen sajtolt olaj, 1 ek. almaecet, fél csomó petrezselyem, 1 csipet tengeri só. A rizst két csésze enyhén sós vízben megfőzzük. Hozzáadjuk a babérlevelet és a rozmaringot. Kihűtjük. Az olajból, almaecetből, apróra vágott petrezselyemből öntetet készítünk, és ezt a rizsre locsoljuk.Babsaláta Hozzávalók: 1 csésze apró szemű bab, 2 fej vöröshagyma, 1 ek. alma- vagy borecet, 1 kk méz, tengeri só. A vékony szeletekre vágott hagymát megsózzuk, és egy órán át állni hagyjuk. Az előző este beáztatott, majd puhára főzött babot a hagymával összekeverjük. Az ecetből, mézből és sóból salátalevet készítünk, és a babra öntjük.ÉDESSÉGEK Rizspuding Hozzávalók: 1 csésze rizsliszt, 1 csipet tengeri só, 1 kk. hidegen sajtolt olaj, 1 ek. méz, idénygyümölcs a díszítéshez. A lisztet négy csésze vízzel és sóval főzzük, amíg besűrűsödik. Mézzel édesítjük. Vizezett üvegtálakba adagoljuk, gyümölccsel díszítjük. Kukoricatorta Hozzávalók: 2 csésze kukoricadara, 8 csésze víz, 1 csomag mazsola, 1 csipet tengeri só, 1 ek. hidegen sajtolt olaj, díszítéshez: idénygyümölcs, dió A kukoricadarát a sós vízben folytonos keverés mellett megfőzzük. Hozzáadjuk a mazsolát és addig főzzük, amíg a kanál megáll benne. Kuglófsütőt vagy tortaformát az olajjal kikenjük, ebbe beletesszük a masszát és hagyjuk megdermedni. Ha kihűlt, egy tálra vagy tányérra kiüntjük, a dióval és a gyümölcsökkel feldíszítjük. Mézes pattogatott kukorica Hozzávalók: 1 l pattogatott kukorica, 2 csésze méz, 2 ek. hidegen sajtolt olaj. A mézet barnás pirosra pirítjuk, beletesszük az olajat, és folytonos kevergetés mellett a pattogatott kukoricát. Addig hagyjuk a tűzön, amíg a kukorica a mézet felszívja. Olajozott tányérra vagy deszkára öntjük, és vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle.Almás palacsinta Hozzávalók: 4 nagy reszelt alma, 1 kk sütőpor, 4 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 ek. hidegen sajtolt olaj, 4--4,5 csésze víz, 1 kk fahéj, méz, 1 csipet tengeri só, hidegen sajtolt olaj. A hozzávalókhoz csomómentes palacsinta tésztát készítünk, az almát a végén adjuk hozzá. Fél óráig pihentetjük. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, merőkanállal kisebb adagokat teszünk bele, kissé ellapítjuk és mindkét oldalát pirosra sütjük. Szilvalekvárral, fahéjjal vagy kevés mézzel ízesítjük. Mákpuding Hozzávalók: 2 csésze darált mák, 1 csésze mazsola, 2 kk őrölt fahéj, 3 ek. méz, 4 csésze kukoricapehely liszt, idénygyümölcs díszítésre. A mákot a mazsolával feltesszük főzni. Hozzákeverjük a kukoricapehely-lisztet és besűrítjük. Fahéjjal, mézzel ízesítjük. Vízzel kiöblített tálkákban öntjük, és a tetejét idénygyümölccsel díszítjük.
2012.02.22. 07:25
Eletora.com
Szexpózt neveztek el Alekoszról
Görög saláta, számítógépes játék, internetes rajzfilm és még nagyon sok minden készült már a ValóVilág 4 nyertesének nevével fémjelezve, a Bors híre szerint pedig még Kovács Kovi Istvánt is megihlette Alekosz.
2011.05.12. 07:27
Velvet.hu
Tonhalas-fetás saláta
Hozzávalók:4 db apró uborka vagy 1 kígyóuborka2 db paradicsom1 db lilahagyma1 doboz konzerv kukorica15 dkg görög sajt (feta)1 doboz tonhalkonzerv (olajos)5-6 db olajbogyóAz öntethez:1/2 evőkanál cukor2 evőkanál ecet (almaecet)1 evőkanál olivaolaj2 csipet oregánófrissen őrölt borssó
2010.08.02. 00:00
Mindmegette.hu
Recept: Tonhalas-fetás saláta
Hozzávalók: 4 db apró uborka vagy 1 kígyóuborka 2 db paradicsom 1 db lilahagyma 1 doboz konzerv kukorica 15 dkg görög sajt (feta) 1 doboz tonhalkonzerv (olajos) 5-6 db olajbogyó Az öntethez: 1/2 evőkanál cukor 2 evőkanál ecet (almaecet) 1 evőkanál olivaolaj 2 csipet oregánó frissen őrölt bors só
2010.08.02. 00:00
Mindmegette.hu
Görög saláta
B Rick Riordan: A villámtolvaj Könyvmolyképző Kiadó, 2008, 378 oldal, 2550 Ft Már lassan elvesztem a fonalat:
2010.07.26. 08:30
Velvet.hu
4 klasszikus saláta receptje - Waldorf, görög, Cézár és tonhal
Ha szeretnéd a keservesen megszerzett, nyári formádat megtartani, próbáld ki laktató salátareceptjeinket, melyekkel biztosan nem fogsz mellé.
2010.06.29. 10:52
Femina.hu
hirdetes
Blogok, amiket szeretünk
Minden, ami a szépségbe belefér!
Gasztronómia. Bolondulásig.
Hotel, Föld körüli pályán
Képek, hangulatok, csodák
Stílusra hangolnak
50. heti 5-ös lottószámok
  • 3
  • 4
  • 55
  • 56
  • 69
50. heti 6-os lottószámok
  • 1
  • 4
  • 28
  • 31
  • 39
  • 45
Árfolyamfigyelő / Valuta
EUR
313,8
USD
255,4
CHF
260,7
hirdetes