farsangi népszokások

Minden ünnepnek megvannak a maga szokásai, hagyományai. Cikkeinkből megtudhatod, milyen farsangi népszokások vannak Magyarországon.

Február a farsangolás hónapja
A farsangi időszak lényege a véget nem érő mókázás, a felhőtlen kacagás. Hamarosan véget ér a tél, minden új életre kel. S, hogy honnan is ered eme hagyományos ünnep, milyen népszokások kapcsolódnak hozzá, cikkünkben megtalálhatják a választ.
2017.02.11. 11:06
Mon.hu
Farsangi népszokások 'oktatása' a migránsoknak
A farsangi népszokásokat ismertető kiadványokat terjesztenek menedékkérők szállásain a németországi Kölnben és a Rajna-vidék több más városában. Az ismeretterjesztő kampányokat a nők elleni szilveszteri szexuális támadások és rablások tapasztalatai alapján indították el a térségbeli önkormányzatok a rendőrséggel együttműködve.
2016.02.03. 01:00
Profitline.hu
Hagyományok és féltve őrzött stájer népszokások
Steiermarkban számos, az UNESCO által is jegyzett több száz éves hagyományt őriznek, melyek a színes téli programkínálat alapját képezik. Ha van bennünk elég energia, tematikus utat is szervezhetünk - végigjárva december elejétől kezdve az összes farsangi és télűző hagyományos rendezvényeket a stájer régió legszebb városaiban.
2015.11.30. 10:32
Vjm.hu
hirdetés
Farsang: népszokások régen és ma
Mi köze van a madaraknak az emberek párválasztásához? Nagyon is sok! Nem véletlen, hogy a természet körforgását követve pont az a farsangi időszak az esküvők, lakodalmak ideje is, amikor a madarak is párt választanak.
2015.02.15. 05:10
Kemma.hu
Télbúcsúztató programok a Szennai Skanzenben
Télbúcsúztató programokkal, farsangi népszokások és téli foglalatosságok felelevenítésével várják a látogatókat a rövid téli pihenő után szombaton ismét megnyíló Szennai Skanzenben.
2015.02.14. 04:30
Ma.hu
Farsangi gondolatok - rajzpályázat gyerekeknek
RajzpályázatFelhívjuk minden kedves óvodás és általános iskolás gyermek figyelmét, hogyFARSANGI GONDOLATOK címmelfarsangi népszokások - disznóvágás témával pályázatot hirdetünk ki,a Natur-Kulinárium-Gasztronómiai Fesztivál alkalmából.2014. február 25 (Egész nap) tovább
2014.02.14. 16:47
Alon.hu
Téltemető farsangi mulatság Tiszavasváriban
Vidám népszokások, jellegzetes farsangi és téltemető hagyományok elevenednek meg egy téltemető farsangi mulatság keretében február 16-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban.
2013.02.07. 17:10
Nol.hu
Téltemető farsangi mulatság Tiszavasváriban
Vidám népszokások, jellegzetes farsangi és téltemető hagyományok elevenednek meg egy téltemető farsangi mulatság keretében február 16-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban.
2013.02.07. 13:58
Nol.hu
Farsangi jelmeztárlat a Színészmúzeumban
Farsangi jelmeztárlattal várja az érdeklődőket az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI); a kiállítás megnyitóját pénteken tartják a Bajor Gizi Színészmúzeumban, ahol a jelmez- és kelléktár is bemutatkozik. Nagyon színes, farsangi életérzést közvetítő ruhákat állítanak ki, álarcos jelmezek, színházi mélyzöld, bordó öltözetek adják a kiállítás anyagát. Balla Ildikó jelmeztervező színházi munkáiból válogatnak: az egykori Új Színház előadásaiban szereplő ruhákat, köztük Pokorny Lia, Eperjes Károly és Bubik István jelmezeit is bemutatják tárlaton. A jelmezes babákon teljes öltözetek láthatóak kellékekkel - fejdísszel, tollakkal, farsangi cipőkkel - mondta el Turnai Tímea, az OMSZI főmuzeulógusa az MTI-nek. Szólt arról, hogy a 20-25 öltözetet felvonultató tárlat látogatói láthatják a jelmeztervező Bubik István számára alkotott jelmezeit, a ruhákat abból az alkalomból mutatják be, hogy a színész 55 éves lenne az idén. A színházi szakmában több helyen is megemlékeznek a művészről, úgy gondolták, hogy a Bubik-emlékévet ezzel a kiállítással is megerősítik - tette hozzá. Elmondta: a tárlat anyagához több teátrumtól, köztük a Pesti Magyar Színháztól, a Nemzeti Színháztól, a debreceni Csokonai Színháztól és a Soproni Petőfi Színháztól is kértek jelmezeket."A Farsangi Jelmeztárlat - Válogatás Balla Ildikó és jelmeztárunk színházi öltözeteiből címmel megrendezett kiállítás megnyitóját február 8-án 15 órakor tartják, a tárlat március 17-ig látogatható. A kamara-kiállításhoz kapcsolódva bemutatkozik az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet jelmez- és kelléktára is: olyan színházi jelmezeket vesznek elő, amelyekből több példánnyal is rendelkeznek, az előadásokban a balettkar, vagy a kórus viselte ezeket. Így lehetőség nyílik arra, hogy a látogatók a ruhákat fel is próbálják" - mondta Turnai Tímea, hozzáfűzve, hogy a legkisebb kortól, az óvodás csoportoktól kezdve bárki részt vehet a programon, amely bejelentkezéssel látogatható. A tárlatvezetésre és jelmezpróbára az érdeklődőket február 11-től március 14-ig 10 és 16 óra között várják a Bajor Gizi Színészmúzeumban, ahol délelőttönként kézműves foglalkozásokat is tartanak. Az OSZMI Jeles napok a Bajor Gizi Színészmúzeumban elnevezésű sorozata keretében, az évkör nevezetes napjait, ünnepi pillanatait elevenítik föl dramatikus népszokások bemutatásával, zenével, játékkal, kézműves programokkal. A Farsangi jeles nap című rendezvényen február 10-én, vasárnap 15 és 18 óra között várják a látogatókat jelmezes beöltözéssel és rendhagyó tárlatvezetéssel, zenével, mesével, busómaszk és öltöztetős-baba készítéssel.
2013.02.07. 08:27
Szinhaz.hu
Magyar farsangi népszokások
A farsangi szezon leginkább a mókázásról, a vidámságról és a negatív dolgok elijesztgetéséről szólt mindig is. Ezek mellett azonban egy erőteljes stílusú, sokszor kritikus hangvételű hagyományokkal, szokásokkal is jócskán meg volt tűzdelve az ünnep.
2013.01.24. 13:35
Bien.hu
hirdetés
Magyar farsangi népszokások
A farsangi szezon leginkább a mókázásról, a vidámságról és a negatív dolgok elijesztgetéséről szólt mindig is. Ezek mellett azonban egy erőteljes stílusú, sokszor kritikus hangvételű hagyományokkal, szokásokkal is jócskán meg volt tűzdelve az ünnep.
2013.01.22. 08:35
Bien.hu