álomfejtés

Előrejelzések, cikkek, tanácsok gyűjteménye az álomfejtés témakörében.

Hogyan működik az agy és az elme? - Kutatók Éjszakája a BME Kognitív Tudományi Tanszékén
Időpont: 2013. szeptember 27. 16:00 péntekHelyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi EgyetemHelyszín címe: Budapest XI. Egri József u. 1. T épület/5. emelet, 514-515-ös terem   Előadások A teszt a leghatékonyabb tanulási mechanizmus (Dr. Racsmány Mihály) Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Egri József u. 1. T épület/5. emelet, 515-ös terem Időpont: 17.30 - 18.15   Az anyanyelv elsajátításának zavarai (Dr. Lukács Ágnes) Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Egri József u. 1. T épület/5. emelet, 515-ös terem Időpont: 18.15-19.00   Álmok, rémálmok és hibrid tudatállapotok: Az alvó agy titkai (Simor Péter) Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Egri József u. 1. T épület/5. emelet, 515-ös terem Időpont: 19.00 – 19.45     Műhelyek, demonstrációk   A szem az elme tükre? Szemmozgás-követés és gondolkodási folyamatok vizsgálata (Pajkossy Péter) Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Egri József u. 1. T épület/5. emelet, 514/c laborterem Időpontok: 16.00 - 16.40 16.40 - 17.20 17.20 - 18.00 Olvasás az agyban (Weiss Béla és Knakker Balázs) Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Egri József u. 1. T épület/5. emelet, 514/a laborterem Időpontok: 16.40 - 17.20 17.20 - 18.00 18.00 - 18.40   Arcvakság (Németh Kornél és Vakli Pál)   Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Egri József u. 1. T épület/5. emelet, 514/a laborterem Időpontok: 19.00 - 20.00 20.00 - 21.00   Képlékeny emlékek (Keresztes Attila) Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Egri József u. 1. T épület/5. emelet, 514/b laborterem Időpontok: 19.00 – 19.30 19.30 – 20.00 20.00 – 20.30 Amikor sérül az agy: hogyan változik meg a világ a memória sérülésével?(Dr. Demeter Gyula) Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Egri József u. 1. T épület/5. emelet, 515-ös terem Időpontok: 16.00 - 16.30 16.30 - 17.00 17.00 - 17.30     A részletes program a csatolmányban olvasható.              CsatolmányMéret kutejsz.programok_reszletes.doc49 KB Programajánló kategória: Általános
péntek, 20:31
Mipszi.hu
Terápia a takaró alatt: alvás, álmodás és az érzelmek szabályozása
Szerző: Simor PéterRövid bevezető: Egyes esetekben, elsősorban súlyos traumák átélése után az alvás érzelemszabályozó funkciója zavart szenved, és az emlékek – megőrizve eredeti érzelmi intenzitásukat – a tudatban tovább kísértenek. A nyomasztó emlék az ébrenlét vagy az alvás során néha olyan kényszerítő erővel képes betörni a tudatba, hogy a személy valósággal újraéli a rettenetes élményt, legyen az baleset, háború vagy fizikai erőszak. A nappali, villanófény-emlékeknek nevezett kellemetlen időutazások idővel enyhülhetnek, ha a személyek képesek azokat különböző kognitív technikákkal valamelyest kordában tartani, de az éjszaka megjelenő rémálmok akár hosszú évekig is elhúzódhatnak. A traumatikus élményt felelevenítő, visszatérő rémálmok formai sajátosságaikban is jelentősen eltérnek a szokásos álmoktól. Míg az „egészséges álmok” többnyire tartalmaznak bizarr, olykor szürrealisztikus elemeket, és a valóságban megtörtént élményeknek inkább csak töredékeit, egyes elemeit lehet felfedezni az álom szövevényes szerkezetében, a traumatikus rémálmok a valódi élményt realisztikusan, olykor szinte pontosan ugyanúgy jelenítik meg, ahogyan az megtörtént. Ezekben az esetekben az érzelmi emlék felidézését vélhetően továbbra is az amygdala működése határozza meg, és az emlék képtelen átalakulni, átszerveződni és levedleni az élmény eredeti intenzitását.„Aki nem álmodik, az éppen olyan, mint aki nem verejtékezik: a mérgező anyagok benn rekednek a szervezetében” – ezekkel a szavakkal ragadja meg Truman Capote Fűhárfa című regényének szereplője az álmok egyik feltételezett funkcióját.
09.11. 08:57
Mipszi.hu
5 gyakori álomkép, ami szerelmet jelez
5 gyakori álomkép, ami szerelmet jelez
Sokszor még mi magunk sem vagyunk biztosak benne, mit érzünk, vagy mi készülődik körülöttünk, amikor a tudatalattink mér jelzi: szerelem van a láthatáron. Az alábbi álomképek azt jósolják, hogy hamarosan betoppan valaki az életedbe, aki fenekestül felforgatja azt. Te megálmodtad már, hogy jön a nagy Ő?
09.09. 17:10
Bien.hu
hirdetés
Álmok, álomfejtők, álmoskönyvek
„Nincsen rossz álom. Mert amikor álmodunk: azt jelenti, hogy még élünk. A halottak nem álmodnak, mert hiszen ők már mindent tudnak. Tehát a legrosszabb álom sem jelenthet egyebet, mint azt, hogy még nem léptük át a halál néma kapuját; tennivalónk, elfoglaltságunk van a földön. Az álmok mutatják néha balsorsunkat is, amellyel majd bátran szemközt kell […]A Álmok, álomfejtők, álmoskönyvek bejegyzés először a NőBlog.hu jelent meg.
08.31. 07:46
NoBlog.hu
Ősi, titkos kínai jóslások
Az ókori Kínában széles körben elterjedt volt az álomfejtés. Idővel a jóslás gyakorlata tökéletesedett, a jósok újabb eszközöket, csillagjóslási táblákat alkalmaztak.
08.20. 02:50
Ezoterikus.hu
Bébinapló: Négy gyerekkel egyedül
Bébinapló: Négy gyerekkel egyedül
A harmadik hét gyakorlatilag azzal indult, hogy eltöltöttünk egy nagyon kellemes hétvégét hatosban. Finom ennivalók, jó társaság, barátok, család. A pici nagyon jó kislány volt, tulajdonképpen evett és aludt. Mivel mindenre ketten voltunk, mármint felnőttek, valahogy olyan könnyűnek tűnt minden. Annál ijesztőbb volt, hogy szombat éjjel a férjem elutazott hat napra külföldre. Ott maradtam szombat éjjel a csendes lakásban, és úgy éreztem, ez azért érdekes lesz.    Tekintsünk most el annak a taglalásától, hogy átsöpört rajtam egy hormonális alapú, de attól még nagyon erőteljes és idegesítő pánikhullám, amiben lezuhanó repülőgéptől kezdve a terrortámadásig minden volt. De mint mondtam, ebbe ne is menjünk bele, ugyanis nem ismeretlen számomra sem ez a lelkiállapot, sem a szülés előtti és utáni rémálmok, amelyek szerint leesik, eltűnik, beteg lesz, elrabolják az ufók és így tovább... Az alany teljesen mellékes, a könnyes ébredés garantált. Szerencsére a hormonok változásával ez az időszak mindig elmúlt az első hónapra, és most sincs másképpen.
08.12. 13:00
Bezzeganya.postr.hu
Leszerelt a rendőrségtől az elgázolt zsaru társa
Leszerelt a rendőrségtől az elgázolt zsaru társa
Éjszakánként rémálmok gyötrik, képtelen feldolgozni, hogy kollégáját a szeme láttára halálra gázolták.
08.07. 14:15
Hir24.hu
Így győzheted le a rémálmokat!
Rosszat álmodtál? Zaklatottan, vagy szomorúan ébredtél? Rossz előérzeted lett? Tudsz tenni ellene! Először is, szögezzük le: a rémálmok nem jelentenek rosszat. Az aggódás ezért is felesleges.
08.07. 09:00
Astronet.hu
Rémálmok, melyek valójában szerencsét jelentenek - Nem kell tőlük megijedni
Rémálmok, melyek valójában szerencsét jelentenek - Nem kell tőlük megijedni
Senki nem örül a rémálmoknak, noha jelenthetnek jót is.
07.20. 06:35
Femina.hu
5 gyakori álomkép, ami szerelmet jelez
Sokszor még mi magunk sem vagyunk biztosak benne, mit érzünk, vagy mi készülődik körülöttünk, amikor a tudatalattink mér jelzi: szerelem van a láthatáron. Az alábbi álomképek azt jósolják, hogy hamarosan betoppan valaki az életedbe, aki fenekestül felforgatja azt. Te megálmodtad már, hogy jön a nagy Ő?
07.19. 13:10
Bien.hu
hirdetés
Hat perc alatt égett ki a kocsi
Verőce — Rémálmok gyötrik azt a taxist, akinek autója menet közben borult lángba az M2-es autóúton. A férfinek sikerült megmenekülnie a „tűzszekérből", ami alig pár perc alatt vált hamuvá.
07.17. 17:08
Blikk.hu
Ember ez egyáltalán?
Szin Donghjok tizennégy évesen az első sorból nézte végig, ahogy felakasztják az anyját és agyonlövik a bátyját egy észak-koreai kényszermunkatáborban, szökési kísérletért. Tizenhárom évvel később vallotta be magának, hogy igenis gyötri a lelkiismeret, amiért ő árulta el őket. Júniusban kitüntetést kapott, kezd berendezkedni a szabad világba, rádióműsort vezet, barátai vannak, de még mindig rémálmok gyötrik időnként.
07.17. 16:11
Origo.hu
Új szintre emeli az automata parkolórendszert a Volvo
Az önállóan beparkoló autó csodája egy ideje már inkább közeli valóság, mintsem földöntúli álomkép, hiszen csupán a gáz és a fék adagolását igénylő, számos márka kínálatában megtalálható eszközök már nagy biztonsággal működnek, s szinte kiáltanak a még okosabb, következő generációs rendszerekért. A Volvo ezen a területen is fejlődni kíván.
07.08. 13:45
Mno.hu
Fáradékonyság, fejfájás, rémálmok: 5 ok a hálószobában, ami meggátolja a jó alvást
A fejfájás, az ingerlékenység, a teljesítőképesség visszaesése és persze a fáradékonyság egyaránt visszavezethetőek alvásproblémákra. Ha te is álmatlanul forgolódsz, gyakran felébredsz és reggelente összetörtebben kelsz fel, mint ahogy lefeküdtél, akkor nézz körül a hálószobádban, mert lehet, hogy a környezet nem megfelelő a pihenéshez!
07.05. 12:40
Bien.hu
37 év után jutott eszébe, hogy embert ölt
Rémálmok gyötörték, ezért elment egy hipnotizőrhöz, akinek a segítségével rájött az álmok okára: egy rég elfeledett gyilkosságra.
2013.06.18. 10:40
Vidget.hu
Önmagunk és környezetünk korlátai — a kötőerők (gunák) tudománya
Emberi lényként egy számunkra teljességében soha fel nem fogható univerzumban élünk. Egy univerzumban, amelyben gyakran olyan erőkkel találkozunk, amelyek az élet és a halál, az öröm és a bánat, a teremtés és a pusztulás stb. gátjai által életünket folyton-folyvást egyik mederből a másikba terelik. Találhatók itt olyan felsőbbrendű energiák, amelyek felemelnek a belső béke és a magasabb rendű igazságok megértésének távlatai felé, s olyanok is, amelyek a mélybe vonzanak, a zavarodottság és a kedvezőtlen kötelékek irányába. A valóság és a valótlanság, a megvilágosodás és a tudatlanság sötétsége alkotják a világ sugárzó és árnyékos oldalát. E kettősségekkel teli világban nem elég egyszerűen csak eltöltenünk az időt, hanem fel kell kutatnunk életünk valódi értelmét, mert csak ennek megismerése tölthet el bennünket igazi elégedettséggel. Meg kell tanulnunk megfelelően navigálni az erők és ellenerők kölcsönhatásában, s felülemelkedni a bennünket ide-oda sodró áramlatok fölé.A kötőerők meghatározásaAz indiai védikus irodalom sokatmondó kifejezéseket használ annak érdekében, hogy bemutassa a természet elsődleges, mindenre hatást gyakorló energiáit. Megtanítja azt is, hogy az ember hogyan viszonyuljon ezekhez az energiákhoz annak érdekében, hogy harmóniában tudjon maradni önmagával és környezetével. Az ájurvéda és a jóga hagyományai szerint az anyagi természetben egy isteni eredetűnek tekintett kozmikus intelligencia háromféle elsődleges energiája működik. Ezek az erők, amelyeket a szanszkrit nyelv gunáknak („ami megköt”) nevez, mindent áthatnak, meghatározzák és befolyásolják mindennek a létezését és működését. Hatásukra az élőlény egyre inkább a külső világhoz kezd kötődni, s eredeti tudatát feledve a test nem teljesen megértett érdekeit szolgáló, erős „testtudatot” fejleszt ki. Ez a testtudat azt jelenti, hogy az életünkben mindent, még önmagunkat is az anyagi testünkkel kapcsolatban szemlélünk, s nem nagyon fogadjuk el semmi olyan dolognak a létezését, amit a testünk (megannyi érzékszervünk) így vagy úgy közvetlenül nem tapasztal. Természetesen ez a folyamat az embert egyre távolabb sodorja attól az eredeti harmóniától, ami rá létezésének kezdetétől fogva jellemző volt. Az önvaló tetteinek és a testtudat tetteinek egymásrahatása (egymásnak feszülése) az, ami személyiségünket kialakítja. Mindkét cselekvésformát a magunkénak érezzük, azonban az egyik (az önvaló tettei, melyek a természettel, az univerzális törvényekkel való harmóniára törekszenek) eredetileg is hozzánk tartozik. A másik (a testtudat tettei) pedig felvett viselkedésminta, amellyel azonban olyan régóta azonosulunk, hogy a sajátunknak fogadjuk el.A fent említett három energia, amelyeket funkci­ó­jukból adódóan egyszerűen csak „kötőerőknek” nevezünk, az anyagi természet legfinomabb tulajdonságai. Név szerint szattva (jóság), radzsasz (szenvedély, aktivitás) és tamasz (tudatlanság, mozdulatlanság) energiáknak hívják őket.Megalapozzák az anyag, az élet, az emberi természet illetve személyiség létét és kapcsolatait. Olyan energiák ezek, amelyek nemcsak az elme felszínes tevékenységét irányítják, hanem a mélyebb tudatunk működését is. Valójában már a születésünk pillanatától kezdve meghatározzák viselkedésünket és környezeti ingerekre adott válaszaink természetét.Most tekintsük át a három kötőerő jellemzőit.A szattva (jóság) a fény, a szeretet és az eredeti tudat felébredését elősegítő minőség. Hatására a hit, a hűség, a becsület, az önkontroll, az egyszerűség és az igazságosság alakul ki az emberben, s a belső harmónia, egyensúly és stabilitás az életének szerves részévé válik. Az önvalóról szóló valódi tudás kialakulását is a szattva segíti elő, s ez a tisztaság, a bölcsesség és a béke alapja. Jellemzője a tudás és a boldogság.A radzsasz (szenvedély) az aktív, ösztönző erő, amely változást eredményez mindenhol, ahol túlsúlyba kerül. Megzavarja az egyensúlyt, s önző tetteket, szenvedélyt, sóvárgást, aggodalmat és ellentéteket indukál. Míg rövid távon gyönyört eredményez, hosszú távon a kiegyensúlyozatlanságot okozó természete miatt fájdalmat és szenvedést hoz létre.A tamasz (tudatlanság) a sötétség, a tompaság, a tétlenség és mozdulatlanság minősége. Passzív, akadályozó negatív erő, amely hanyatlást, pusztulást okoz. Az elmében tudatlanságot, illúziót, fásultságot, közönyt, érzelmi leépülést és a tudatosság hiányát eredményezi.A fent említett kötőerők állandó harcban állnak egymással. Néha a jóság (szattva) minősége kerül túlsúlyba, elnyomván a szenvedély (radzsasz) és a tudatlanság (tamasz) minőségét, néha a szenvedély győzi le a jóságot és a tudatlanságot, máskor pedig a tudatlanság uralkodik el a jóság és a szenvedély felett. Ily módon örök küzdelem folyik közöttük az elsőbbségért. Tehát a három kötőerő egybefonódik, s a legváltozatosabb módon kölcsönösen hat egymásra és mindenre, amivel kapcsolatba kerül. A kötőerők szinte sohasem hatnak tisztán, önmagukban. Működésüknek ez egy lényeges pontja. Ahogy a színpaletta alapszínei (kék sárga és piros) alkalmasak arra, hogy minden színt kikeverjünk belőlük, ugyanúgy a három kötőerő is megszámlálhatatlan variációban befolyásolja az anyagi világot, közvetlen környezetünket, saját életünket és gondolkodásunkat. A szattva, a radzsasz és a tamasz kötőerői különböző mértékben hatnak az életünkre. Míg az első egy gyengébb, addig a második erősebb, a harmadik pedig még erősebb befolyást gyakorol eredeti énünkre. Megérthetjük ezt úgy is, hogy a kötőerők eltérő módon, de befedik, elfátyolozzák az önvaló természetes tudatát. A jóság minősége egy néha fel-fellebbenő, áttetsző fátyolként, a szenvedély és a tudatlanság minősége viszont már alig átlátható, sűrű ködként takarja el igazi énünket és a körülöttünk lévő valóságot. Mindnyájan a kötőerők szemüvegén keresztül látjuk és értékeljük a világot.A tudatunk és a kötőerőkAz elmére, illetve a tudatunkra eredeti állapotában a szattvát képviselő tulajdonságok jellemzők. Az így megnyilvánuló nyugodtság és tisztaság (a helyes érzékelés előfeltételei), azonban a radzsasz és a tamasz „rendbontó” hatása miatt kibillennek egyensúlyukból. Eredményük az elme diszharmóniája, izgatottsága és illúziója, aminek természetes következménye a hamis felfogás és érzékelés.A radzsasz eredménye az, hogy egyedül a külső világot fogadjuk el valósnak, s így a boldogságra való vágyunkat is a rajtunk kívül álló durvafizikai világból próbáljuk beteljesíteni. Ezzel a felfogással törvényszerűen együtt jár belső békénk elvesztése, amit a radzsaszból származó olthatatlan vágyak, a féktelenség, az érzelmi túlfűtöttség stb. okoznak. E kötőerő hangsúlyossá teszi az elme működésének érzéki aspektusát, hiszen az olthatatlan vágyak az érzékeket „örökmozgó” – érzéktárgyról érzéktárgyra vándorló – természettel ruházzák fel. Mindaddig, amíg csupán az érzéki élvezetek tevékenységével vagyunk elfoglalva, addig életünkre és gondolkodásunkra az instabilitás lesz jellemző.A tamasz tudatunkra gyakorolt hatása tudatlanságot eredményez, amely elfedi előlünk saját magunk és más dolgok valódi természetét. Érzékenységünket ez a kötőerő rendkívüli mértékben lecsökkenti, így fogékonyságunk mások szenvedése, vagy akár öröme, illetve az élet magasabb rendű céljainak megvalósítása iránt szinte teljesen megszűnik. Ez a minőség eredményezi azt is, hogy önmagunkat egy mindentől teljesen független, az anyagi testtel azonosított élőlénynek fogadjuk el. Ennek köszönhetően könnyen egy végtelenül magányos és elszigetelt helyzetbe kerülhetünk. Mindaddig, amíg ehhez a tompa és behatárolt, elsődlegesen anyagi felfogáshoz ragaszkodunk az önazonosságunkkal kapcsolatban, a tudatlanság sötét valóságában kell élnünk.A védikus személyiségfejlesztés egyik legfontosabb eszköze a finomfizikai (mentális) test változásainak állandó ellenőrzése. Az eddigiekből kitűnik, hogy az ember mentális testének különböző állapotai – amelyek a kötőerők hatására jönnek létre –, okozzák a téves felfogás számtalan variációját. Valójában a legtöbb emberi probléma és betegség is az elme egyensúlyának felbomlásából származik. Az elme, az intelligencia és a hamis ego alkotta mentális test jelenti a kapcsolatot az önvaló tiszta tudata és a durvafizikai test között, így analitikus tanulmányozása önmagunk megismerése szempontjából nagyon fontos. Patandzsali a jóga hagyományainak nagy tanítója az elme öt állapotát írja le, annak tisztasága szerint. Szerinte az elme lehet 1.) kába, 2.) zavarodott, 3.) nyugtalan, 4.) egy helyre szegeződő és 5.) jól kontrollált. Ennyiféle elmeállapotban lehetünk, s a fő típusok között természetesen számtalan átmenet létezik.1.) Az úgynevezett kába elmét a tudatlanság (tamasz) dominálja, amelyet a tétlenség, a bűnös gondolatok, a tudatosság hiánya, a letargia és a sok alvás jellemez. Ebben az állapotban az elme annyira lusta, hogy elveszíti a helyes gondolkodás képességét, negatívvá és tompává válik.2.) A szenvedély (radzsasz) és a tudatlanság (tamasz) együttes túlsúlya okozza az úgynevezett zavart elme létrejöttét. A szenvedély túlsúlya miatt az elme hiperaktívvá válik, a tudatlanság miatt pedig elveszíti a jót elfogadó, s a rosszat elutasító megkülönböztető-képességét. Így egyik helyről a másikra ugrálva csapong anélkül, hogy bárhol megnyugodna. Állandóan zavarják a külső ingerek, de nem tudja, hogyan különböztesse meg a jótékonyakat a haszontalanoktól. Érthető, hogy nem csupán a belső utunk megismerésében, hanem a hétköznapi tevékenységeink során is nagy akadályt jelent a zavarodott elme.3.) Az elmét nyugtalan állapotában elsősorban a szenvedély uralja, amely miatt (ahogy a zavart elme is) egyik tárgyról a másikra száll, soha sehol meg nem állapodva hosszabb ideig. Ez a zavart elme aktívabb, szenvedélyesebb állapota, ami komoly akadályként áll a személyiségfejlődés és az önvaló felfedezésének útján. Ezeken a szinteken az ember fájdalmat, nyomorúságot és mindenféle kellemetlen érzést tapasztal. Állandóan szenved, s mindig tanácstalan saját valódi érdekét illetően. A következő két elmeállapot ezekkel szemben jóval nyugodtabb, s kedvezőbb is a személyiségünk fejlődéséhez.4.) Az egy pontra szegezett állapotában az elme rögzült, s nincsenek benne változások. Ekkor a jóság (szattva) minősége hat rá túlsúlyban. Ez a békével teli állapot már nagyon közel van ahhoz a teljes nyugalomhoz, amelyben a dolgok valódi természete ténylegesen feltárulhat.5.) A jól kontrollált elmeállapotban egyáltalán nincs zavar, mert benne a szattvikus energia tisztán nyilvánul meg. Ekkor az elme zavartalan tükrében, a torzításmentes tapasztalás révén láthatóvá válik az eredeti tudat, s az ember képes lesz arra, hogy felfedezze saját igazi természetét, és kifejezésre juttassa természetétől fogva kiváló képességeit.Nyilvánvaló tehát, hogy a tudatunk kötőerők által meghatározott állapota nagyon fontos az önmagunkkal és környezetünkkel való viszonyunkban. Feladataink elvégzése, terveink megalkotása és beteljesítése, s egyáltalán, az emberi viselkedésünk általában attól függenek, hogy a természet mely kötőereje jellemez bennünket, illetve uralkodik rajtunk.Ha a szattva dominanciája kerül előtérbe, az mentális egészséget, kreativitást, lelkiséget eredményez. A „szattvikus ember” harmonikus, alkalmazkodó természettel rendelkezik, amely nagy szabadságot és a testi és mentális betegségekkel szemben való ellenálló képességet kölcsönöz a számára. Mindig az egyensúlyra törekszik, s az elméjében mindig békés. Figyelmes másokkal és vigyáz saját magára. Az életet egy nagy iskolának tekinti, ahol a halál pillanatáig tanulni lehet. Mindenben csak a jót keresi, még a többnyire negatív dolgokban is a tanulságot kutatja.A „radzsaszikus ember” energikus, de mértéktelen cselekedeteivel kiégeti saját magát. Elméje rendszerint izgatott, csak ritkán békés. Határozott véleménye van, s vágyik a mások fölötti uralomra. Többnyire az eszközökben sem válogat. Általában türelmetlen és következetlen a problémák megoldásában. Gyakran nem is vállalja a felelősséget a tetteiért, s főleg másokat hibáztat, ha nehézségekkel kerül szembe. Kitűzött célja eléréséért mindent megtesz, de az élet számára leginkább csak megrázkódtatásokat és szenvedést okoz. Még akkor sem boldog, ha eléri várva várt céljait.A „tamaszikus emberek” mélyen gyökerező pszichológiai gátakkal rendelkeznek. Energiájuk és érzelmi működéseik elfojtottak, s nem tudják megállapítani, hogy mi a kedvező, illetve a kedvezőtlen a számukra. Hajlamosak arra, hogy más emberek és a külső körülmények – általában negatív hatások – befolyásolják őket. Kerülik a felelősségvállalást, nem vállalnak felelősséget saját életük önálló vezetéséért sem.Az 1. táblázatban azt láthatjuk, hogy az egyes kötőerők miként befolyásolják a mentális test három összetevőjének (intelligencia, elme és hamis ego) működését és a tudatot. (S. K. Caitanya, 2003) SZATTVA RADZSASZ TAMASZ INTELIGENCIA az örök és a mulandó dolgok közötti különmbségtétel, tiszta érzékelés, erős erkölcsi elvek, tolerancia, erőszaknéküliség, igazmondás, becsületesség, külső és belső tisztaságra való igény kritikus gondolatok, ítélkezés, álszentség, fontoskodás, önzés, öntörvényűség, szűklátókörűség, torzult érzékelés,kizárólagos hit a külső fizikai világ valóságában és a relatív igazságokban az inteligencia és a megfelelő érzékelés hiánya, mély előítéletek, a lelkiismeret és etikai normák hiánya, őszintétlenség, hamis meggyőződés a saját vélemény kizárólagos igazáról ELME kitűnő önkontrol, az érzékek és szexuális vágyak szabályozottsága, képesség a fájdalom és a kellemetlen körülmények elviselésére, a test és az azzal kapcsolatos élvezetek iránti ragaszkodás hiánya, a szavak és a tettek közötti összhang erős érzékiség, szexuálisan túlfűtött természet, sok anyagi vágy, agresszivitás, erőszakosság, versengés, akaratosság, túlzottan aktív képzelet, zavaros álmok, számító tervezés lustaság, az önkontrol hiánya, befolyásolhatóság, céltalanság, ébren álmodás, a fájdalom elviselésére való képtelenség, veszélyes érzések túlsúlya, ragaszkodás a rossz szokásokhoz, kábító-, mámorítószer-függés, tékozló természet EGO az önvaló lelki felfogása, önzetlenség, meghódoltság, odaadás, tisztelet minden élőlény iránt, együttérzés törekvés, erőszakosság, célorientáltság, akaratosság, arrogancia, büszkeség, önmenedzselés, manipulálás, erős azonosulás a családdal, foglalkozással, szülőfölddel, vallással, stb. az önvaló teljes anyagi felfogása, félelemmel teliség, felszínesség, függőség, őszintétlenség, aggodalmak, az anyagi testtel való teljes azonosulás TUDAT belső béke, önzetlen szeretet, hit, vidámság, odaadás, könyörület, fogékonyság, tisztaság, intuíció, mély megértés, mentesség a ragaszkodástól, félelemnélküliség, belső csend, világos memória, nyugodt alvás, megfelelő emberi kapcsolatok érzelmi zavarok, túlzottan tevékeny képzelet, kontrolálatlan gondolatok, aggodalmak, elégedetlenség, erős anyagi vágyak, ingerlékenység, düh, torzult memória, zavart alvás, zűrzavaros emberi kapcsolatok mélyen gyökerező érzelmi gátak és ragaszkodások, a múlt emlékeinek csapdája, káros szenvedélyek, aggodalmak, fóbiák, szorongás, félelem, depresszió, mértéktelen alvás, elsekélyesedett, negatív emberi kapcsolatok Látható, hogy a három kötőerő milyen határozott befolyást gyakorol az ember tudatára. Megérthetjük azt is, hogy az eredeti önvaló vágyai és tettei, illetve a három kötőerő által létrehozott testtudat vágyai és tettei ellentétes érdekeket képviselnek. Az önvaló vágya az, hogy belülről tapasztalja meg azt az örömöt, amely természetéből adódóan a sajátja, s hogy ne függjön olyan ideiglenes tényezőktől, amelyek a külső világ részei. Az önvaló tettei ennek megfelelően azokból a törekvésekből állnak, amelyek által az ember megpróbál függetlenedni a környező világhoz fűződő, jórészt szenvedést okozó ragaszkodásaitól.A testtudat okozta vágyak és tettek ennek éppen az ellenkezőjét képviselik. A testtudat pontosan azt jelenti, hogy kizárólag az anyagi testtel és a környező világgal kapcsolatban szemléljük saját magunkat, s tényleges érdekünknek a test érzékei által diktált igények maradéktalan kielégítését tekintjük. Könnyen belátható, hogy e kétféle önazonosság egymásnak ellentmondó érdekeket, vágyakat képvisel, s ezek tulajdonképpen állandó harcban állnak egymással. Minél inkább a testtudat tetteinek hagyunk teret az életünkben, eredeti énünk, egyéniségünk annál jobban háttérbe szorul. Emiatt van az, hogy gyakran még olyan helyzetekben is boldogtalanok vagyunk, amikor egyébként minden anyagi lehetőségünk (pénz, elismerés, hatalom, boldog családi élet stb.) megvan.A jelenben megnyilvánuló személyiségünket az határozza meg, hogy e két érdek (az önvaló és a testtudat érdeke) milyen kölcsönhatásban van egymással. Kell egy alapvető egyensúly ahhoz, hogy az ember a saját tényleges érdekei szerint vezethesse az életét. Az egyensúly állapota a jóság (szattva) minőségében lehetséges, mert relatíve ez a kötőerő fedi el legkevésbé tiszta tudatunkat és képességeinket. Úgy mondják, hogy a jóság minősége elegendő fényt biztosít ahhoz, hogy a dolgokat a maguk valójában érthessük meg. A jóság minőségének kiemelt szerepéről a későbbiekben részletesen is írunk.Egy tiszta tudatú, kiegyensúlyozott ember képes önmagával, másokkal és az egyetemes törvényekkel egyaránt harmóniában élni, s ez a harmónia a kulcsa egyéniségünk legteljesebb kifejeződésének, képességeink maximális megnyilvánulásának. A radzsasz „szenvedély” minőségeként való fordítása e kötőerő aktivitásra ösztönző, egyensúlyt megbontó és szenvedélyeket felszító természetére utal. A tamasz tudatlanságot, illúziót, fásultságot, közönyt, érzelmi leépülést és a tudatosság hiányát okozó természete miatt lesz a „tudatlanság” minősége, amely elfedi a dolgok valódi természetét. Ekképpen nevezhető a szattva a „jóság” kötőerejének, hiszen békét, boldogságot, belső harmóniát eredményez. Ezt a témát magyarázza el a Bhagavad-gítá 14.5. verse forrás: Dr. Tóth-Soma László Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola
2013.06.16. 17:07
Utonmagunkhoz.com
'Már szívesen meglógtam volna' - Interjú Ascher Tamással
'Már szívesen meglógtam volna' - Interjú Ascher Tamással
A 13. POSZT versenyprogramjában szerepel az Örkény Színház Peer Gynt című előadása, melynek rendezője Ascher Tamás. A Katona József Színház főrendezőjét, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorát kérdeztük. A Peer Gynt június 9-én és 10-én lesz látható a POSZT-on.Ascher TamásAscher Tamás: Zsótér Sándor a múlt évben csinált egy Peer Gynt - vizsgát harmadéves növendékeivel. Kevesen látták, szabadtérre készült, az időjárás néha közbeszólt. Megszerveztük, sikerült idén felújítani, az előadás látható lesz a POSZT-on, az Off-programban. Érdekes lehetőség, hogy látni lehet az általam rendezett Örkényes változatot (Gáspár Ildikó volt a dramaturgom) – és az Egyetem produkcióját is. Szerintem az én előadásomnak is szerepe van abban, hogy Zsótér újra megcsinálta, méghozzá sokhelyütt eltérve régebbi, Krétakörös előadása hangsúlyaitól. Nyilván felbosszantotta az enyém, mint ahogy annak idején engem is bosszantott egy s más az ő munkájában. Hogy bosszant fel más rendezése? Ascher Tamás: Valójában inspirál, ezt a szót is mondhattam volna – és közben hiányérzetet szül ; engem arra sarkallt az az előadás, hogy próbáljam meg kommentárjaim és szubjektív hozzáadásaim közepette egy viszonylag átlátható, követhető történetet is a nézők elé tenni – nem tudom, mennyire sikerült ez, de kivívtam Zsótér rosszalló megállapítását, mely szerint csontig húztam a darabot. Nos, igaza van – és most látni lehet majd mindkét álláspont eredményét. Engem lelkesít az ilyesféle párbeszéd, sokkal messzebbre vezet, mint a pusztítóan unalmas politikai viták, teszem azt. Te miért rendezted meg?Ascher Tamás: Peer Gynt egyike a színműirodalom nagy mítikus alakjainak, mint Az ember tragédiájából Ádám, vagy Goethe Faustja, ő is tehát közös emberi sorsunk képviselője. Míg Ádámtól, Fausttól, Hamlettől nem tagadhatjuk meg, nagyszabású figurák - addig Peer Gynt tele van gyarlósággal, bűnnel. Örökösen kanyargós tévutakon jár. Ha valamit képvisel, akkor azt a fajta sorsot, aminek végzete, hogy lemaradt valami lényeginek a képviseletéről – noha ez volt a legfontosabb igénye. A Gomböntő, azaz a halál a következő sorral zárja Peer történetét: „eredeti rendeltetésével szembeszállva élte az életét: megy az öntőkanálba”. Ibsen arra az elgondolásra helyezi a hangsúlyt, hogy minden embernek van egy személyre szabott feladata, amit fel kell ismernie - kutatnia, végre kell hajtania. És az az ember, aki elbújik a felismerés elől, nem érdemli meg a személyiség fennmaradását. Szemben a nagy mítoszok figuráival, Ibsen egy teljesen ismeretlen alakot választott. Ezt a gyarló és tévelygő embert a legtöbb jelenetben úgy látjuk viszont, hogy valami elől menekül, valamit megúszik, valakiket becsap, és közben végig becsapja önmagát is. Abban, hogy az író az ő sorsát tekinti törvényszerűnek, rengeteg önkritika, rezignáció, öngúny, düh, keserűség rejlik. Ez nagyon szép, ez teszi vonzóvá az anyagot.Fotók a Peer Gynt előadásból: Gordon EszterAz előadás ajánlójához egy Ibsen-idézetet választottatok, miszerint a Peer Gynt-öt csak az értheti, aki járt már Norvégiában... Ascher Tamás: Szerintem a darab világát erősen meghatározza Norvégia, a táj,ahova az alakot képzelnünk kell. Egy világvégi suttyóról van szó, aki a hegyekből indul, és mintha a figurából hiányzó monumentalitást pótolná az a kérlelhetetlenül nagyszabású természet, aminek az ölébe születik. Mítoszok, különös lények és mesebeli tájak között él, ezért nem is róhatjuk meg egyértelműen grandiózus képzelgéseiért, amelyekkel az időt tölti. Peer úgy éli meg önmagát, mint nagyon nagyra hivatott embert. Ezt a képet élteti benne az édesanyja is, akit folyton otthagy és becsap, mégis mindenestül belőle táplálkozik. Az anyja gyerekkori meséi elevenednek meg benne, az ő hite adja meg számára a kezdősebességet a nagy szökéshez. A darab úgy kezdődik, hogy elmegy a hegyekbe bandukolni, miközben valaki más megkéri a nő kezét, aki az ő választottja lehetne, ő meg azt meséli, szarvas hátán repült. A bujkálás és a meghátrálás a fantáziájában nagyszabású történetekké stilizálódik. Peer a legtitokzatosabb, határtalan lehetőségeket ígérő világból halad a praktikus, de lelki-szegény civilizációba, onnan pedig a tengeren át hazatér egy illúziókra alkalmatlan, ronccsá romlott, elöregedett világba. Mindannyiunk számára világos, fájdalmasan szép metafora. Az említett idézetben Ibsen azt is mondja „nálunk Norvégiában mindenki filozófus”... Ascher Tamás: Talán ez nem csak Norvégiáról mondható el... Úgy látom, a filozófusságot - vagyis az emberi mulandóság felett való melankólikus merengést - Ibsen iróniával ábrázolja. Ugyanis az egész mű arról szól, hogy valaki az önmagába vetett hitét aprópénzre váltja, a nagy ábrándokból semmit sem valósít meg. Így figyelmeztet arra, hogy végülis nekünk, embereknek ez jut, a vágyainkhoz képest mindig csalódunk. A Peer Gynt alapvetően össz-emberi történet, másrészt művészmetafora. Mivel Peer álmaival színesíti a fakó valóságot, bizonyos értelemben alkotó művészember, és ezért minden művész számára közeli figura lehet. Számodra az? Ascher Tamás: Mindenképpen. Ugyanúgy tévelyegtem gyakran, amikor megtorpanásra késztetett a kétség, hogy vajon való-e nekem ez az egész cirkusz, ami a színház. De ez végül is nem fontos. Amikor az ember hozzáfog egy műhöz, nyilván a szubjektív vonzalmak fontosak számára, de amikor már dolgozik az anyagon, az érzelmi kötelékek másodlagossá válnak. A megvalósítás mozzanataira koncentrál, arra, mi módon lesz jelen a norvég ősvadon az ötször öt méteres színpadon, hogyan tudja fenntartani az érdeklődést Peer iránt úgy, hogy közben kíméletlenül ábrázolja az összes gyarlóságát és gyengeségét. Mi kell ahhoz, hogy valaki jó Peer legyen? Ascher Tamás: Intelligencia, huncutság, fizikai ügyesség, vonzerő, sárm és friss szellem, ugyanis a fazon többet beszél, mint Hamlet, mert állandóan reflektál önmagára. Ennek a bonyolult kevercsnek szerintem Polgár Csaba tökéletesen megfelel, még akkor is, ha nehézséget jelent számára, hogyan alakuljon öregemberré. Bergman ennek a problémának a megoldásaként egy idősebb, 50-60 körüli férfival játszatta Peert, aki kopaszon és sántán jött-ment. (Azért sántán, mert megsérült, próba közben leesett a díszletről, de ez most mindegy.) Nagyon szép megoldásnak találtam, amikor a nagy finn rendező, Langabacka, a darab első részében egy fiatal, a második részében pedig egy idős szinésszel játszatta Peert, s az öregebbik mellett állandóan ott állt a fiatal – mint Karinthy novellájában, számonkérő tekintettel. Sajnos ezt már kitalálták előttem, de arra gondoltam, ha Bergman öreg színésze meg tudja jeleníteni a fiatal Peer-t, akkor van annyi játékosság és szuggesztív tartás az ifjú Polgár Csabában, hogy képes legyen a színpadon megvénülni. Visszajelzés értékű számodra, hogy a POSZT-ra meghívást kapott a Peer Gynt? Ascher Tamás: Nehéz kérdés ez, hiszen annyira szubjektív, hogy, ki hol látja a színházi élet jelentős hangsúlyait. Másrészt a POSZT történetét mindig átszőtte a kultúrpolitika, mindig kitaláltak új szempontokat a válogatóknak: vidékről ennyit hívjatok, Pestről annyit, ne azt a rendezőt, aki mindig meg szokta nyerni, stb... Ezért nem gondolom, hogy a POSZT-on való megjelenés egyértelmű …. De semmivel nem kívánom vádolni az idei válogatókat abból az alkalomból, hogy az én darabomra esett a választásuk. (Mosolyog.) Annak, hogy jelen vagyunk az adja az értékét, hogy az emberek látják a szinészeket és véleményt ütköztethetünk – ha alkalmas rá a légkör. A POSZT – jó esetben - találkozási lehetőség a szakmával. Azért kivételes alkalom, mert a szakma nagyrésze túl fáradt és elcsigázott ahhoz, hogy év közben színielőadásokat nézzen, de Pécsett van erre módja. Többnyire kedvelem a POSZT-os vitákat is, sose féltem tőlük, sose féltem a kritikától, mert hisz én sokkal kritikusabb vagyok az előadásaimmal, mint bárki más. Érdekelnek a többiek szempontjai, nem restellek tanulni belőlük… A viták gyakran nem jól sülnek el, a szerény okosak meg se szólalnak, eluralkodik az önérvényesítés, a téboly … de néha felszínre kerülnek új gondolatok, amelyeket be lehet építeni a további munkába. Most megint van erre reményem, mert az egyik hozzászóló a Peer Gynt fordítója, Kunos László lesz, a másik Háy János, akit nemcsak remek prózistának és drámaírónak tartok, de mint képzőművészt is igen kedvelem…derűs emlékem róla, hogy nézője volt a POSZT-on valamikor nagyot bukott (később azonban világsikerű, a szerk.) Ivanov-rendezésemnek: az emeleten ülve egy hatalmas ásítás kíséretében fáradtan felrakta bakancsos lábait a korlátra… (Nos, a derű nyilván a későbbi siker okozta gyarló diadalérzet folyománya…) Nagyon várom, hogy újra találkozzak vele egy színházi téma kapcsán. (Nevet.)Az, hogy Te vagy saját magad legnagyobb kritikusa miként nyilvánul meg? Ascher Tamás: Úgy, hogy gyakran változtatok az előadásaimon. Nem hiszem, hogy amit egyszer megmondtam, az úgy van, ezért állandóan kritikának vetem alá a saját szövegem és a saját rendezésem. A leggyakrabban magammal vitatkozom. Mozgékony szellem vagyok - ennek összes hátrányával. Ez gyötrő?Ascher Tamás: Borzalmasan gyötrő. (Mosolyog.) Azért választottam szerencsésen foglalkozást, mert egy színdarab mindig újrakezdődik, mindig van remény, hogy egyszer jobb formáját hozza, mindig lehet rajta farigcsálni, és enélkül ugye nem is lennék meg. Bár… ha rájövök, hogy elszúrtam a díszletet, akkor ahhoz, hogy ki lehessen javítani legalább egy vakbélgyulladás kell. (Peter Brook híres esete: három hónapig próbálta a Lear királyt, majd röviddel a bemutató előtt a főszereplője, Paul Scofield vakbélgyulladást kapott. Az időt kihasználva Brook mindent kihajított a díszletből, így született a hatalmas, megrázó, brechti üres színpad, két belógó rozsdás fémlemezzel és a diadalmasan újító produkció). Egyszer azt mondtad, hogy Brook Szentivánéji álom rendezése győzött meg arról, hogy rendezéssel kell foglalkoznod... Ascher Tamás: Ebben az a vicc, hogy amikor úgy döntöttem, rendezéssel fogok foglalkozni, akkor már megvolt a diplomám. Tehát nem akkor határoztam el, hogy rendező leszek, amikor jelentkeztem, hanem akkor, amikor már csattant a bilincs. 1972 a pontos dátum.. Így emlékszel? Ascher Tamás: Hajjaj! Mi az, ami egy másik rendező előadásában meg tud győzni arról, hogy neked érdemes? Ascher Tamás: A mágikus ünnepi boldogság, ami ebből az előadásból áradt. Ünnepeltük a művészetet, Shakespeare-t, azt, hogy ott vagyunk. A játéknak mámorító sodrása volt. Azt gondoltam ekkor: gondoltam, ha a színház lehet ilyen ünnep, akkor érdemes színházat csinálni. Azóta volt részed ilyen ünnepben? Ascher Tamás: Egyszer-egyszer volt, bizony! Amikor a kaposvári színházzal Pesten jártunk, szintén a Vígszínházban, 28 percig tomboltak az emberek az Állami Áruház után. A rendőröknek kellett benyomni az előadás előtt az ajtót, hogy bemehessenek a nézők, mert annyi jegy nélküli torlaszolta el a Vígszínház bejáratát. Már 7 óra 20 volt, és még mindig özönlöttek a népek. Már majdnem elkezdtük az előadást, amikor a zenekari árokból kimászott valaki, és leült egy székre. És megtapsolta a közönség! Az se rossz, amikor New York-ban állva tapsolnak ezerháromszázan a Ványa bácsinak, és Cate Blanchett kijön meghajolni. Nem érzed azt, hogy ünnepből egyre kevesebb van? Ascher Tamás: Nem fut át rajtad valami eszelős boldogság és vidámság, amikor beülsz egy Pintér Bélára? Nekem mindig jóleső érzelmi fürdő. Két rendező van, akivel elfogult vagyok, bármit is csinálnak: Pintér és Bodó. ( Két ördögi tréfacsináló. Bátrak valamiben, amit én sajnos túl finoman művelek.) Becsülök minden tehetséget és minden jó ünnepet. Én ünnep alatt nem feltétlenül azt értem, amikor engem ünnepelnek, hanem a megrendült pillanatok sorozatát egy előadás során. Ezek a pillanatok akár egy jól sikerült zenésnél is tetten érhetők. Előző beszélgetésünk alkalmával úgy fogalmaztál, legszívesebben folyamatosan zenéseket rendeznél, máshol viszont arról számolsz be, a legjobban a rideg és bizonyos értelemben kegyetlen darabok vonzanak... Ascher Tamás: Igen, de ebben nincs ellentmondás. Becsülöm a zenés darabokban azt a hatalmas erőt, ami összerántja a történetet, ami mindig felülemel a realitáson, mindig egy új szempontot hoz be, ami ugyanannyira vacogtató, mint egy érdes, mély szöveg. Azt az érzelmi mozgósító energiát, amit a muzsika hordoz, nem nélkülözheti a színház. Nem véletlenül mondja Meyerhold, hogy mindig élőzenével kell színházat csinálni. Ennek az alaptételnek az igazságát mostanában Mohácsi János előadásai bizonyítják a leginkább. Nemrég arról beszéltél, érzed a késztetést, hogy a fejlődésnek valamilyen tanúbizonyságát kéne adnod... Ascher Tamás: Úgy gondolom, a Peer Gynt-höz másképp álltam hozzá, mint az eddigi darabjaimhoz, másként inspirált, másként kezeltem a szöveget, mint ahogy szoktam, sokkal kevésbé realisztikusan, - más munkatársakkal is dolgoztam. Szerintem a Peer Gynt fordulatnak tekinthető a pályámon. Hogy jó vagy rossz ez, nem tudom. Nagyon érdekel, hogy képes vagyok-e még ilyen fordulatokra. A fordulat szóban az a jó, hogy se negatív, se pozitív minősítést nem tartalmaz, a lényege, hogy valami már nem ugyanolyan... (Mosolyog.) Tapasztalatod szerint, ha újra belevágsz egy darabba, hoz fordulatot a munka? Ascher Tamás: Nem szükségszerűen. 1972. augusztus 20-án a Pinocchióval kezdődött a kaposvári működésem. Amikor feljöttünk a Nemzetibe, megint megrendeztem, és most csináltam egy új Pinocchiót Parti Nagy Lajos kesernyés, borúlátó, mégis nyelvi életörömmel teli szövegéből. Ez nem fordulat, de továbblépés. Ez esetben az volt a legfontosabb, hogy Keresztes Tamás eljátszhassa a szerepet. Miért rendezel meg többször egy darabot? Ascher Tamás: Miért játszik el a színész többször egy szerepet? Mi okoz ebben örömet? Nyilván az, hogy más közönséggel találkozik. Ha én valamit újrarendezek, ki akarom javítani azt a hibát, amire időközben rájöttem. Fogva tart az anyag. Talán emiatt. De a színház nem csak fennkölt művészet, ahol pusztán a művészi önkeresés szabja meg az ember útját, hanem vannak színházi szükségletek. Van Keresztes Tamás, kéne egy gyerekdarab, ebből születik meg az új Pinocchio. Annak ellenére, hogy gyerekeknek szól, ez az archetípus a felnőtteknek is mond valamit. Nem véletlen, hogy Fellini azt mondta Casanovájáról, hogy afféle monumentális Pinocchionak tekinti hősét. Egy problematikus morállal bíró de örökkön kíváncsi figura áll a történet középpontjában, akit egy pillanatra nem tántorít el, ha bajba kerül, örök újrakezdő. Te az vagy? Ascher Tamás: Semmiképp se érzelegjünk. A Színházi Világnap alkalmából elmesélted, hogy egyszer Schilling Árpáddal ültetek a Ráckertben, italoztatok, majd úgy búcsúztatok, hogy Árpád utánad kiáltotta, „hagyd abba”. Akkor elgondolkoztál ezen egy pillanatra? Ascher Tamás: Egyetlen percre sem – de emelkedett vidámsággal töltött el ,hogy a pillanat archetipikus jellegét felismertem. Csak egy Süsühöz fogható tehetség képes ennyire találóan teátrális lenni… Egy költő, író, festő megteheti, hogy arra gondoljon, egy kicsit megpihen, vagy végleg leáll. Ám arra folyton számítanak, aki egy színházi közösség része:mint én,szerencsére. Így rám nagy az igény. Én magamtól már réges rég meglógtam volna a szinházi világból… Mindig kell valami lökés,inspiráció. Engem frissen tart, hogy szerepet kell találni ezeknek a nagyszerű tehetségeknek a Katonában, hogy izgalmasan alakul a színház sorsa, hogy új kezdeményezéseket indítunk, hogy megint van egy csomó fiatal nálunk, van új lendület. Ezt az ember szívesen szolgálja. Rossz lenne, ha regényíró vagy akár csak irodai dolgozó volnék: az ember ül egy darabig az üres papírdarab fölött, nézi, aztán összegömbölyödik és inkább alszik egyet. Mégis vállalsz irodai munkát, hiszen rektor vagy a Színház- és Filmművészeti egyetemen... Ascher Tamás: Nyilván megbolondulnék, ha minden percet benn kellene töltenem. Feszültségek közepette á, de létrehozom azt az időkereteket, amit alkotásra szánhatok. Néha skypeon igazgatok, mert egy napra sem szakadhatok el az egyetem ügyeitől. Főleg ebben a válságos helyzetben, amikor sok az irigyünk, városi legendák szintjén terjednek rágalmazó ál-információk a működésünket illetően, közben az utolsó filléreinket költjük villanyszámlára.Vidnyánszky Attila azt nyilatkozta, szerinte a pénzhiány mellett az is komoly baj, hogy várjátok az új rendező-generációt, aki elemi erővel letaszítja a ti generációtokat a trónról, de nem jön.... Ascher Tamás: Részigazság… igen is,nem is. Egy rendezőnek nem kötelező már 20 évesen zseninek lennie, a legtöbben lassan érlelődnek. Szerintem kifejezetten izgalmas a mostani rendezőosztály, nem tudhatjuk, mivel robbannak be mindjárt ezek a fiatalok. A pár éve végzettek közt többen vannak, akik nálunk nevelődtek, rendeztek esetleg Újvidéken, Erdélyben, alternatív színházban, kőszínházban, itt meg ott. Van egy nagyszerű középgeneráció - sokan közülük külföldön dolgoznak: Schilling, Bodó, Mundruczó. Az, hogy alig szerződnek le kőszínházakhoz nem arról szól, hogy csak ötven felett léteznek rendezők, hanem arról, hogy a mai magyar színházi élet nem elég befogadó, nem kínál elég lehetőséget, ezzel szemben túlpolitizált. Nem csak azt mondod, hogy túlpolitizált, hanem azt is, hogy háborús helyzet van... Ascher Tamás: Háborús helyzet van, amit nem mi hoztunk létre. Az, hogy az úgynevezett kulturkampf fő téma lett, annak a politikai atmoszférának köszönhető, ami körbevesz minket. Végtelen energiával bírnak a jobboldali megmondóemberek, de a balololdalon is vannak, akik rögtön belecsimpaszkodnak egy-egy témába, addig rágják, amíg van rajta egy falatnyi hús, és ebben az elhatalmasodó fenekedésben a kultúra az igazi vesztes. De értem én, hogy nem lehet csöndben várni amíg valahogy abbahagyjuk egymás rágalmazását. Néha azt kívánom, bárcsak annyira égően politikus alkat lennék, hogy rögtön replikázzak a színpadon. A közönség várná a színpadról jövő válaszokat arra, ami történik, várják, hogy rábólinthassanak, vagy elvethessenek valamit. De az én reakcióm (lásd a Bouvard és Pecuchet című előadás) túl magasröptű, túlságosan kulturált, művészi karakterem túlságosan lírai, így a néző nem fedezi fel benne azt a dühöt, amivel hozzálátok. Másrészt szívesen matatok különböző emberi sorsok körül, ezért a saját igényemnél is kevésbé reflektálok. Most mire készülsz? Ascher Tamás: Visszatérek Sydneybe, Godotra fogok várni. Kitaláltuk, hogy Cate Blanchett legyen Lucky, hiszen nagyszerűen játszik férfit, fantasztikus bohóc, de a Beckett-örökösök megvétózták az ötletet, mondván Lucky nem lehet nő, csak férfi. Ostobák és tájékozatlanok. Biztos nem látták Cate-et Bob Dylan szerepében az I’m not there című filmben. Könnyen elhitted, amikor először rendezni hívott Sydney-be? Ascher Tamás: Meglepődtem amikor felhívtak, és a vonal végén Cate Blanchett volt, de nagy elhitető erővel tudta mondani, hogy ő az. (Nevet.) A Sydney-i felkérés nagy dolog számodra? Ascher Tamás: Ha mondjuk Marthaler hívna fel, az még sokkal nagyobb dolog volna, de természetesen jólesik, hogy újra meghívtak. Minden jólesik az embernek, ami összeköti más világokkal. Jobb Magyarországot, és magamat is egy nagyobb térben érzékelni, mert kijózanít. Muszáj különféle emberekkel találkozni, tapasztalatokat szerezni, másfajta színházi atmoszférát szívni, hogy legyen mit hazahozni és esetleg szétosztani. Nem szabad a mocsarunkba beleragadni, mert a világ nyitottabb, mint amilyennek mi innen érzékeljük. Ez a gondolat azért felszabadító, nem?Tóth Berta / Színház.hu
2013.06.08. 10:40
Szinhaz.hu
Amerikai álom helyett halál várt a magyar srácokra
Amerikai álom helyett halál várt a magyar srácokra
Szörnyű baleset érte a 29 éves S. Norbertet és 24 éves barátját, Sz. Józsefet az Amerikai Egyesült Államok fővárosában.
2013.06.07. 09:20
Borsonline.hu
Az inszemináció jelentése és folyamata
Az inszemináció jelentése és folyamata
A gyermekvállalás gondolata lehet álom és rémálom is egyaránt. Vannak szerencsés helyzetben lévő párok, akik maguk tudják irányítani, hogy mikor érkezzen az áhított gyermek és vannak olyan párok is, akik mindent megtesznek a gyermek megfoganása érdekében, mégsem járnak sikerrel.
2013.05.28. 11:00
Noinetcafe.hu
Trisztán és Izolda Budapesten - Érkezik Balázs Zoltán rendezése
Trisztán és Izolda Budapesten - Érkezik Balázs Zoltán rendezése
Balázs Zoltán ljubljanai rendezése májusban az Ódry Színpadon látható. Balázs Zoltán a Jean Cocteau által feldolgozott Trisztán és Izolda elemi erejű történetét fiatal szlovén színészekkel állította színpadra 2012 tavaszán a ljubljanai Mini Teaterben. A koprodukcióban létrejött előadás minimalista eszközökkel, letisztult színészi játékra koncentrálva járja körül Erósz és Thanatosz örök küzdelmének, Trisztán és Izolda szerelmének számtalanszor feldolgozott emberi drámáját. Ajánló a darab elé: Trisztán és Izolda története állandó lebegés élet és halál, álom és valóság között – szerelmük a pillanatnyi örökkévalóság törékeny élménye. Egyensúly hétköznapi és éteri, konkrét és elvont között. Egy test. Együtemű két-szív. Iker-lelkek reflexei. Történetük esélyt ad újra felidézni az Éden valóra váltott ígéretét… Mi tépte ketté ezt az egy világot? A Mini Teater és a Maladype közös előadása– férfi és nő kapcsolatának kényes egyensúlyát vizsgálva – erre a kérdésre keresi a választ. A Trisztán és Izolda előzményének a Maladypében, a 2008-ban nagy sikerrel bemutatott nonverbális, improvizációkra épülő Tojáséj című előadás tekinthető, melyben Balázs Zoltán először alkalmazta társulatával azt az „egyszerűen bonyolult” (M.G.P.) mozgásnyelvet, melyet a ljubljanai rendezés, a Cocteau-i szöveg és dramaturgia angolul megszólaló kontextusába integrál. A ljubljanai Mini Teater és a Maladype Színház koprodukciójában készült Trisztán és Izolda című előadást 2012 – ben beválogatták a 47. maribori Borštnik Fesztivál versenyprogramjába. Ennek kapcsán Primož Jesenko, dramaturg-kritikus úgy fogalmazott: “Olyan előadásokat kerestem, amelyek meg tudnak lepni, és hatni tudnak a néző kísérletező kedvére. Előadást, amelyben a néző nem csodálatra méltó szobrokat bámul, és nem veti alá magát a már bevált hatásoknak. Olyan előadást szeretek látni, melyet a rendező különböző szempontokból képes megváltoztatni, és ezzel aktivizálja közönségét, egyfajta tesztlapot ad a kezébe. Olyan fajta színházat tartok érdemesnek megmutatni, amely kommunikál, és egyaránt kiprovokálja a néző figyelmét, - Balázs Zoltán rendezte Trisztán és Izolda ilyen.” Kritikus szemmel az előadásról:„Trisztán és Izolda mitológiájának színrevitelekor a rendező radikálisan megrövidítette a történetet, elhagyta a marginális epizódokat és mellékszereplőket, eltekintett bizonyos történelmi utalások megjelenítésétől, továbbá a korábbi bemutatók konvencióitól. Az alapkonfliktus Izolda, Trisztán és Trisztán nagybátyja, Mark lecsupaszított, és gyakran a puszta érzelmek által mozgatott szerelmi háromszöge köré épül. A szöveg meghúzása következtében a dialógusok az alaphelyzetre vannak kihegyezve, és ezzel teret nyitnak a letisztult színészi játéknak, a szüntelen mozgásnak, a szimbolikusan értelmezendő hangoknak és a minimalista díszletnek.” Zala Dobovšek (Delo, 2012. április 12.)Trisztán és Izolda Az előadás nyelve angol. Budapesten a vendégjáték magyar felirattal látható! Koncepció és rendezés: Balázs Zoltán, Dramaturg: Góczán Judit, Díszlet és jelmez: Ana Savić Gecan, Rendező asszisztens: David Cerar, Produkciós vezető: Huszár Sylvia Játsszák: Vesna Kuzmić, Ana Urbanc, Jernej Čampelj, Robert Korošec, Rok Kunaver, Tadej Pišek és Marko Ujc -A ljubljanai Mini Teater és a budapesti Maladype Színház közös előadásának bemutatóját 2012.03.24-én tartották Ljubljanában-Az előadás időpontja: 2013. 05. 21. 20.00 óra. Az előadás helyszíne: SZFE Ódry Színpad, (VIII.ker. Vas utca 2/a)
2013.05.18. 05:01
Szinhaz.hu
Súlyos repülőgép-balesetet szenvedtek Lali szerettei
Az Éjjel-Nappal Budapestet nézve jókat derülünk Lali sutaságán. El sem hinnénk, hogy a fiút éjszakánként rémálmok gyötrik, amikor eszébe jut annak a repülőnek a szerencsétlensége, amelyen a szerettei utaztak.
2013.05.16. 06:00
Storyonline.hu
Milyen betegségben szenved Ironman?
Újabb mozi- és szuperhős szenved pszichés problémától. A Vasember nem tud aludni, rémálmok gyötrik, és képtelen a vele történtekről beszélni. Magánélete romokban, és csak arra tud gondolni, hogy hogyan védje meg szeretteit. A mindennapokban is pánik jellegű tünetek gyötrik. Ez a PTSD tünetei. Mi az a PTSD?
2013.05.15. 11:14
Kamaszpanasz.hu
Váratlanul pénzhez fogsz jutni? - 8 álomkép, ami erre utal
Váratlanul pénzhez fogsz jutni? - 8 álomkép, ami erre utal
Ha ezek valamelyikével álmodsz, valószínűleg rövid időn belül megvastagszik a pénztárcád.
2013.05.12. 06:50
Femina.hu
Lelked besúgói a visszatérő álmok
Vannak olyan álmok, melyek sokáig veled maradnak, miután felébredtél. Nézd meg mit jelentenek ezek az álmok! Kattints arra a kártyára, mely álomkép – vagy az alatta lévő kulcsszavak – leginkább jellemző álmaidra!
2013.04.28. 22:00
Noiportal.hu
Önfenntartóvá vált a mintaprogram
Egy év alatt önfenntartóvá vált az a Szuno (romani nyelven, jelentése álom) elnevezésű mintaprojekt, melyet az Igazgyöngy Alapítvány indított útjára. A több generációt is átfogó, az integrációt segítő, művészeti alapú tevékenység keretében az elmúlt egy év alatt elkészült körülbelül 1300 db egyedi kézműves termék, és mára a Szuno eladása a 4 millió forinthoz közelít.
2013.04.23. 07:50
Harmonet.hu
Májusban szembenéz Bence gyilkosaival Szita Szilvia
Májusban szembenéz Bence gyilkosaival Szita Szilvia
Öt hónappal a 11 éves Szita Bence kegyetlen meggyilkolása után édesanyját, Szita Szilviát folyamatosan rémálmok gyötrik, mégis elhatározta: ott lesz a májusban kezdődő tárgyaláson.
2013.04.11. 09:30
Borsonline.hu
Rémálmok-mit tudunk tenni ellenük?
Az álmok képek, amelyeket alvás közben látunk, és néha igen heves érzelmeket válthatnak ki belőlünk. Vannak olyanok, amikre már felébredés után rögtön nem emlékszünk, de a szörnyűbbek végigkísérhetnek egész napon keresztül.
2013.04.10. 13:41
Hajraegeszseg.hu
'Az ő háborújuk más jellegű' - Diákszínház Nagyváradon
'Az ő háborújuk más jellegű' - Diákszínház Nagyváradon
A Színház az iskolában, iskola a színházban elnevezésű program keretében megvalósuló Álmok című diákelőadás apropóján tartottak sajtótájékoztatót hétfőn a nagyváradi Szigligeti Színház vezetői, illetve a programban részt vevő színművészek. Czvikker Katalin főigazgató elöljáróban elmondta, hogy a színház világnapjára (március 27-ére) időzített előadás már a második állomása a teátrum iskolaprogramjának, hiszen az elmúlt évben a Csongor és Tündét dolgozták fel sajátságosan a diákcsoportok, s egy közös előadás keretében mutatták be jeleneteiket a Magyar Kultúra Napján.Idén a váradi középiskolások mellett a Partiumi Keresztény Egyetem diákjai is bekapcsolódtak a színházi programba, jövőre pedig a Nagyváradi Állami Egyetemen tanulókat is bevonnák, erre vonatkozóan már elkezdődtek az egyeztetések. Szabó K. István művészeti igazgató arra tért ki, hogy senki ne számítson egy hagyományos értelemben vett előadásra, inkább 18 etűdből álló jelenetsorra egymástól teljesen eltérő elképzelésekkel. Ami esetleg egységbe rendezheti a jeleneteket, az a diákok egymással rímelő gondolatai a világról, a feszültségekkel teli korról, amelyben élnek, a konfliktushelyzetek feldolgozása. Semmiképp sem rajzolódik majd kiegy történet, az írott szövegek inkább csak ürügyként szolgálnak arra, hogy a diákok a saját gondolataikat, érzéseiket fogalmazzák meg.A diákokkal foglalkozó színművészek a tapasztalataikról beszéltek, amelyeket a közös munka – néha játék – során szereztek. Pitz Melinda számára az volt az érdekes, hogy miként fejlődtek a fiatalok a próbák során, hogyan tanultak meg „színházszerűen” gondolkodni. Szotyori József szerint emberileg is sokat fejlődtek a diákok: az improvizációk során megmutatkozott, hogy mennyire különböző személyiségek, egymás végletei, a próbafolyamat során viszont mégis sikerült egymáshoz közelebb kerülniük, emberi kapcsolatokat kialakítaniuk, a kezdeti zárkózottság, elfojtott düh helyett inkább egyfajta csapatszellem kialakulása volt jellemző.Ababi Csilla csopotjába művészeti képzésben részt vevő diákok is kerültek, az ő esetükben a másfajta művészi eszközök használatára való rácsodálkozás volt a szembetűnő. A jelenetek alapjául szolgáló darab – Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok – témáját, a háborút a diákok sajátosan értelmezték, hiszen az ő háborújuk egészen más jellegű: ők a mindenféle rendszernek való megfelelés ellen harcolnak. Csatlós Lóránt már bizonyos színházi tapasztalattal bíró gyerekekkel dolgozott, hiszen néhányan már a Csongor és Tündében is részt vettek. Egyesek túlzott magabiztossággal vágtak neki a próbáknak, ezt le kellett bontani és a még tapasztalatlanabbakkal együtt egy homogén csapattá kovácsolni őket. Varga Balázs szerint nagyon fontos korban vannak ezek a fiatalok, hiszen most dől el, kik lesznek, ugyanakkor most romolhat el minden. Ezért most minden tettük, gesztusuk hatványozott jelentőséggel bír, hisz egyéniségük kiforrásában fontos szerepet játszik. Kocsis Gyula is azt tartotta fontosnak, hogy a közös munka során a fiatalok zárkózottságát feloldják, önmagukat felfedezzék, s rájöjjenek, hogy amire képtelennek tartották magukat, mégis meg tudják csinálni.Hunyadi István szerint a diákjai káprázatos gyermekek, kiváló egyéni képességekkel, ugyanakkor emiatt nehéz volt csapattá kovácsolni őket, és elfogadtatni velük, hogy ezúttal más úton haladnak, mint az elmúlt évben, de épp ezáltal gadagabbá válnak, hiszen új dolgokat fedeznek fel. Faragó Zénó egyetemista csoportot irányított, Örkény-egyperceseket dolgoztak fel, ők a szöveg közös olvasásával, értelmezésével kezdték a próbafolyamatot, és olyan gondolatokat próbáltak megragadni, amelyek őket is érintik, érdeklik.Tóth Tünde saját maga számára is fontos tapasztalatokat szerzett a diákkokal való közös munka során, ugyanakkor rádöbbent, hogy adott pillanatban a színházról alkotott sziklaszilárd elképzelései darabokra hullnak. Kiemelte, hogy a diákokra nem lehet ráerőltetni semmit, hiszen hiába dolgoztak egy-egy ötleten tudatosan, végül mégsem működött, máskor viszont magától megszületett a színházi pillanat. Pál Hunor bevallássa szerint nehéz időszak áll mögöttük, hisz eleinte nem tudtak mit kezdeni a szöveggel, amit kaptak, a háború fogalma semmit sem mondott a diákoknak, így megpróbálták átértelmezni azt. A színművészt meglepte, hogy a fiatalok milyen tudatosan, szinte makacsul kiállnak véleményük mellett, ami némi bonyodalmat is okozott a próbák során, de végül épp ebből merítettek új energiákat.
2013.03.27. 10:03
Szinhaz.hu
Francia értelmiségiek álltak ki Vidnyánszky Attiláért
Francia értelmiségiek álltak ki Vidnyánszky Attiláért
Elfogadhatatlannak és felháborítónak tartják francia értelmiségiek – köztük Jean-Pierre Thibaudat, Valère Novarina, Jacques Le Ny, akik a nyilvánossághoz fordultak hazájukban –, ahogyan Vidnyánszky Attila személyét nemkívánatossá nyilvánították a Strasbourgi Nemzeti Színházban. A beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház két előadását hívták meg Strasbourgba áprilisban: a Három nővért és a Törőcsik Mari főszereplésével játszott Szarvassá változott fiút. A rendező, Vidnyánszky Attila jelenlétére azonban már nem tartottak igényt, mondván: kapcsolata a jelenlegi magyar kormánnyal számos kérdést vet fel… Erre és a művészet szabadságára való hivatkozással visszamondták Vidnyánszky workshopját, valamint a strasbourgi színházi iskola és a kaposvári egyetem közötti tavaly indult együttműködést. A beregszászi társulat erre reagálva lemondta a franciaországi turnét. Az alábbiakban a három francia színházi személyiség levele olvasható. Jean-Pierre Thibaudat Gondolatok annak kapcsán, hogy Vidnyánszky Attila végül nem jön a Strasbourgi Nemzeti Színházba (TNS)A TNS két előadást tűzött műsorra Vidnyánszky Attila magyar rendezőtől, aki a turnéja során eredetileg mesterkurzust is tartott volna a TNS Akadémiáján a másodéves színésznövendékek számára (41-es csoport), akikkel tavaly Magyarországon már elkezdett dolgozni. Julie Brochen, a TNS igazgatónője, a német és osztrák sajtóban megjelent cikkekre támaszkodva egy sajtóközleményben így nyilatkozik „felmerült bennem a kérdés, vajon fenntarthatom-e Vidnyánszky Attila meghívását a TNS-be", és végül amellett döntött, hogy műsorra tűzi az előadásokat, ellenben lemondja a mesterkurzust a Színházi Akadémián belül. Ez a se hideg, se meleg magatartás senkit nem elégíthet ki, csupán erősítheti a gyanút, amelyet az említett cikkek, illetve mindenféle híresztelések keltettek. A Vidnyánszky Attila által alapított és kinevelt beregszászi társulat színészeinek, valamint magának a rendezőnek a válasza előrelátható volt. „Sajnálom, hogy tekintettel a TNS sajtóközleményében megjelentetett megalázó feltételezésekre és feltételekre, kénytelenek vagyunk erről a turnéról lemondani" – írta Vidnyánszky Attila. Kicsit elszakadva az elmaradt vendégjáték meglehetősen mérgező kontextusától, megpróbálom valamivel távolabbról megközelíteni ezt a dolgot, és e szomorú történetet (az én szememben legalábbis mindenképp az) olyan nézőpontból vizsgálnám meg, amely – amennyire csak lehetséges – kiegyensúlyozottabb, mégha nem is túl derűs, de mindenesetre tájékozottabb. Elöljáróban szeretnék emlékeztetni arra, hogy a (ma már Metz-ben, korábban Nancy-ban székelő) Passages Fesztivál, amelynek művészeti tanácsadója vagyok, több magyar művészt bemutatott már. Hogy csak az utolsó évek fesztiváljait tekintsük végig: 2007-ben Ascher Tamás jött az Ivanov-val (szintén Ascher volt az, aki Strehler idejében az Odéonba is eljutott a Három nővér-rel), valamint erre a fesztiválunkra jött Pintér Béla először Franciaországba, méghozzá két előadásával: a Parasztoperá-val és a Korcsulá-val (ezeket az előadásokat a rákövetkező évben a párizsi Őszi Fesztivál is fogadta); 2009-ben szintén Pintér Béla jött A démon gyermekei előadással; 2011-ben Vidnyánszky Attila hozta el két rendezését, a Három nővért és a Szarvassá változott fiút, amelyeket az eredeti beregszászi társulat adott elő, a második előadásban a nagy magyar színésznő, Törőcsik Mari szereplésével, aki a budapesti Nemzeti Színház társulatának tagja. E két Vidnyánszky-előadást mutatták volna be tehát a strasbourgi TNS-ben, valamint Dijonban a Csehovot. Meglehet, nagyon különböző művészek ők: egy nagy mester és pedagógus (Ascher), egy független társulat (Pintér), valamint egy magyar kisebbségi színház, melyet a debreceni Csokonai Színház igazgatójává vált rendező (Vidnyánszky) vezet. E választásainkban kivétel nélkül – ahogy mindig is – az előadások minősége és szépsége, a módszer koherenciája, a művészi kaland átütő ereje volt számunkra a meghatározó, bármilyen legyen is társulat társadalmi helyzete: marginális, független, intézményes stb. De most olybá tűnik, mintha a Passages Fesztivál Vidnyánszky Attila személyében „az európai színház egy nem kívánatos figuráját" – ahogy egy bizonyos Joachim Salinger által útjára indított petíció fogalmaz – akarta volna lenyomni Európa torkán. Kijevben a 2009-es GogolFest idején láthattam A gyilkosság a székesegyházban című produkciót egy magyar kisebbségi színház előadásában, amelynek a létezéséről egészen addig nem is hallottam; lenyűgöző előadás volt egy elhagyatott kijevi gyárépület óriási csarnokában. Ez volt az első előadás, amelyet Vidnyánszky Attilától láttam, akiről semmit nem tudtam. És rögtön kedvem támadt többet megtudni róla. A véletlen jól intézi a dolgokat, mert nem sokkal ezután találkoztam Valère Novarinával. Éppen a debreceni Csokonai Színházból tért vissza, amelynek élére Vidnyánszky Attilát nevezték ki, és ahol ő saját Képzeletbeli operett-jének magyar változatát próbálta Rideg Zsófia, Vidnyánszky irodalmi munkatársának fordításában. Elmentem hát Debrecenbe, hogy megnézzem ezt a csodálatos előadást (amely később az Odéonba is eljött, de soha nem mutatták be egyetlen budapesti színpadon sem – vajon miért?). Meghosszabbítottam debreceni tartózkodásomat, hogy a társulat más előadásait is megnézzem, és alaposabban megismerjem Vidnyánszky Attilát. Ez 2009-ben volt, már akkor is fekete öltözékben járt (mint ahogy ez gyakori a testesebb emberek esetében), felül egy bő fekete ingben, és alul egy farmerben, ahogy mindannyian öltözünk. Bevallom megdöbbentem, amikor Tompa Andrea a Theater Heute-ben publikált két Vidnyánszky-ellenes cikke egyikében Vidnyánszky Attila öltözékében a nacionalizmus és konzervativizmus nyilvánvaló jelét látja (mellesleg többek között e cikkekre utal Julie Brochen a sajtóközleményében). A találkozásaink során megismertem e félénk ember történetét, aki Ukrajnában született, kisebbségének magyar nyelvén nőtt fel, Kijevben végezte a színházi tanulmányait mielőtt megalapította volna társulatát Beregszászon (ukránul Beregovo), e többségében magyarok által lakott kis ukrajnai városban a magyar határon. Ezzel a sokszínű társulattal – amellyel az általam Debrecenben látott előadásokat állította színpadra, és amely azután eljött a Passages Fesztiválra is – közvetítette többek között Beckett gondolatait a falvakban. Amikor 2006-ban Vidnyánszky Attilát kinevezték a második legnagyobb magyar város, Debrecen Csokonai Színházának az élére, tovább folytatta rendszeres munkáját a beregszászi társulattal Debrecentől 70 km-re, a határ túloldalán, és a mai napig évente legalább egy előadást készít velük. Vidnyánszky Attila hét évvel ezelőtt (vagyis jóval a kormányváltást megelőzően) Debrecenben kezdte a színházakra szánt állami pénzek arányosabb elosztásáért folytatott csatáját. Mivel mindaddig a pénzek 70%-a Budapestre került, azt kérte, teremtsenek jobb egyensúlyt. Továbbá azt is szerette volna elérni, hogy ne a budapesti színházi akadémián uralkodó esztétika legyen az egyetlen, amelyet az országban oktatnak. Ekkor kezdeményezte a vidéki színházakat tömörítő egyesület létrehozását, amelynek ő lett az elnöke (egy másik, már létező társaság mellett, amellyel nem tudott azonosulni). Ezen állásfoglalásokon keresztül újra megnyílt az a szakadék, amely az ország szellemtörténetében gyakran visszatért, például a Nyugat folyóirat körül a XX. század elején, de nemcsak ott. Mondjuk úgy (kicsit elnagyolva), hogy az urbánusok és a népiek, a főváros és a vidék, a bővelkedők és a nélkülözők között. Érezhető Vidnyánszky Attilában valamiféle sértettség, sőt harag vagy az igazságtalanság érzése. Egy olyan művész érzése ez, akit – lévén, hogy egy határon túli magyar kisebbségből, majd egy vidéki városból érkezik – a fővárosi művészek és tollforgatók nem az értékének megfelelően kezelnek. Van igazság ebben, hiszen kétségtelen, hogy Vidnyánszky Attila külföldön elismert színházi tehetségét meglehetősen elhallgatják és alábecsülik Budapesten, ahol elsősorban a főváros szintén igen tehetséges művészeire figyeltek, mint amilyen az egykori Ascher Tamás vagy Székely Gábor vagy Jeles András, majd az új generációk tehetségeire, Schilling Árpádra és másokra. Vidnyánszky Attila a középgenerációhoz tartozik. Ma a jobboldal (Orbán) irányít. Ők figyelembe vették Vidnyánszky Attila régi kívánságait. Egy új törvény elfogadásán át egészen a kaposvári színházi iskola (ahol a TNS diákjaival is dolgozott tavaly) igazgatói megbízatásáig, valamint helyzetbe hozták a vidéki színházakat tömörítő társaságot is. A törvény és a válság következtében a legjobb független társulatok költségvetését drámai módon megnyirbálták. Ami miatt méltán tiltakoznak és kongatják a vészharangot. És egyszercsak Vidnyánszky Attila, a messzi vidéki zugból érkezve, akit addig csak távolból figyeltek, a viták kellős közepén találta magát, a bűnbak szomorú szerepében. Vidnyánszky Attila messzebb ment, talán túl messze, amikor elfogadta a tagságot egy a hatalom által létrehozott kulturális tanácsban és halmozta a fentebb felsorolt számos funkciót. Állítása szerint ezektől most eltávolodik, hogy kizárólag a színházi munkára összpontosíthasson. Valóban ez a legjobb, amit tehet. A budapesti politikai életben nem lévén túl tájékozott, azt gondolhatnánk, hogy némileg manipulálva lett, ami nem jelenti azt, hogy ne osztaná a jelenlegi hatalom bizonyos elveit, mint például a nemzeti értékek előtérbe helyezését (amelyek az ő szemében nem nacionalista értékeket jelentenek). De ezen az alapon Orbán cinkosát vagy a Jobbik párt tagjaihoz hasonló homofóbot és antiszemitát kreálni belőle, kissé meredek dolog. Márpedig ezt sugallja néhány itt-ott leközölt visszataszító mondat, amely csak szerzőik butaságáról árulkodik. Ami a nemzetet és a nemzeti örökséget illeti, Vidnyánszky Attila a Bartók Béla-i utat vallja magáénak, aki a folklórt és a magyar hagyományokat inspirációs forrásnak és megújulási lehetőségnek tekinti. Pintér Béla, a független színházak vezető alakja sem mond mást több előadásán keresztül. És hasonlóképpen történt ez Tadeusz Kantor és a lengyel kultúra esetében is. Vidnyánszky Attila költői színházat művel, a szakralitás, a humánus értékek felé tekint. Pintér Béla inkább az aktuális eseményekkel, a tudatalattival játszik kegyetlen iróniával. Muszáj ezt a két színházat egyik és másik oldalról áthatolhatatlan árokkal elválasztva szembeállítani egymással? Az elmúlt hónapokban minden a Nemzeti Színház igazgatásának kérdése körül forgott. Magyarországon, ahogy Lengyelországban is, a nemzeti színház (amelynek nincs Franciaországban megfelelője, kivéve talán a De Gaulle idején „Francia Színházzá" vált Odéon Színházat) mindig is a nemzet kiemelt helye volt, a nyelv temploma, mivel e két országban a történelem és a geopolitika mindkettőt (a nemzetet és a nyelvet) folytonosan meghurcolta. A Nemzeti Színházban tehát a jelenlegi igazgató, Alföldi Róbert mandátuma júliusban lejár. Minden az ő meghosszabbítása vagy felváltása körül kristályosodott ki. A baloldal nevezte ki és jobboldal alatt jár le a szerződése. Néhányan ebből elvi kérdést akartak gyártani. Például az az újságíró is, aki azt írta, hogy ha történetesen Peter Brook pályázna, akkor is meg kellene hosszabbítani Alföldi megbízatását! Alföldi egyáltalán nem érdemtelen. Kinyitotta a színházát, jó rendezőket hívott meg maga mellé, kiszélesítette a repertoárt. Ám legyen. De ettől ő elmozdíthatatlanná vált volna? Az, hogy Vidnyánszky Attila követi őt, önmagában botrányos? Az volna, ha Vidnyánszky Attila egy középszerű művész vagy tapasztalatlan igazgató lenne, de ez nem így van. Ő elsőrangú művész. És néhány kivételtől eltekintve nem úgy tűnik, hogy a Nemzeti Színház társulata rossz szemmel nézné júliusi érkezését. Vajon ő majd valóban Magyarország nagyságát dicsőítő darabok kiemelt helyévé fogja alakítani ezt a színpadot, ahogyan ezt erre-arra elhintik róla? Minden bizonnyal színre fogja vinni a nemzeti kulturális örökség darabjait is (amit a Nemzeti Színház mindig is megtett), de az első évadokban tervezi Claudel, Eduardo De Filippo, Dosztojevszkij művek színre vitelét is, külföldi rendezők meghívását, mint pl. a balti Tuminas vagy a román Purčarete. Nem lenne tisztességesebb a tények alapján megítélni őt? A Trafó (a kortárs művészetek döntő fontosságú háza) alapítója, Szabó György, csodálatos ember, bevallotta nekem, hogy soha nem látott egyetlen előadást sem Attilától. A pécsi POSZT Fesztiválon, amely az évad legjobb magyar produkcióit vonultatja föl, egy tiszteletreméltó előadás, a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból Alföldi rendezésében (nagyszerű színészek, de szerényebb rendezés) nyerte el a legjobb előadás díját, míg Vidnyánszky Attila egy olyan előadását, mint a Mesés férfiak szárnyakkal (álomképek az első űrhajósok témája körül) – amelyet szerettem volna elhozni Franciaországba – nem tüntette ki a szakmai zsűri (a közönség annál inkább díjazta). Márpedig nem vagyok egyedül azzal a meggyőződésemmel, hogy ez az elmúlt évtizedek egyik legjobb magyar előadása. Láttam ezt a két előadást. Nem lehet őket egy lapon emlegetni, ahogy mondani szokás, de nem is ez a kérdés. Úgy tűnik, hogy a szakmában ennek vagy annak a díjnak a megítéléskor, illetve erről vagy arról az előadásról szóló kritika megírásakor a politikai célozgatás győzedelmeskedik a művészi rang ellenében. Hát mi más lenne ez, ha nem a művészet eltévelyedése? Ha nem annak eszközzé tétele? Amit a baloldal jogosan vet a jobboldal szemére Magyarországon, ő maga ugyanazt a súlyos hibát követi el. Bizonyíték erre a Hungarian showcase, amelyet nemrégiben Budapesten szervezett Tompa Andrea, akiről fentebb már említést tettem. Ez az energikus hölgy – a showcase programjából ítélve – mintha mindenáron a Vidnyánszky Attila-ellenes front élére akarna állni. A viták és a találkozók mellett a budapesti független társulatok előadásai (Pintér, Bodó, Mundruczó stb.), az Alföldi által jegyzett Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból, illetve az Andrej Serban-rendezte Angyalok Amerikában szerepeltek, amelyben Alföldi remekül játszik egy nagy szerepet. Egyetlen vidéki előadás, egyetlen Vidnyánszky-rendezés sem volt látható. Mintha két kibékíthetetlen tábor létezne. Mintha Vidnyánszky Attila előadásai, legyenek bármilyen szépek is, a pestist hordoznák magukban. Az egész történet legnagyobb áldozata maga a magyar színház, amely Európa legizgalmasabbjainak egyike. A dolgot körülvevő hisztéria, a kiátkozások, a csúsztatások, a hamis információk minden bizonnyal maguktól kimerülnek majd. Akkor jó lesz újra műsorra tűzni Franciaországban szép magyar előadásokat, azért amilyenek, és nem azért, amilyennek mi szeretnénk látni őket. (Rideg Zsófia fordítása) Valère Novarina a párizsi Le Monde szerkesztőségének küldte el az alábbi levelét: Párizs, 2013. március 17. Kedves Attila, most tudtam meg, hogy elmarad a Strasbourgi Nemzeti Színházba meghirdetett kételőadásod (Három nővér, Szarvassá változott fiú) és a mesterkurzus is, amelyet az iskola diákjainak tartottál volna. Ez nagy kár a strasbourgi nézők szempontjából, és nagyon szomorú a fiatal színésznövendékekre nézve, akik várták a tanításodat... A felsoroltatott okok mendemondákra alapulónak tűnnek fel előttem. Nálunk, különösen mindabban, ami a külfölddel kapcsolatos, egyfajta visszhangokban gondolkodás uralkodott el... Mindazok, akik petíciókat írtak alá vagy az újságokban adták tovább ezt a polémiát, jól tennék, ha elolvasnák Jean-Pierre Thibaudat, aki nagy közép-európai utazó, nemrégiben nyilvánosság elé tárt írását (Gondolatok annak kapcsán, hogy Vidnyánszky Attila végül nem jön a Strasbourgi Nemzeti Színházba). Ez egy rendkívül világos, konkrét gondolatmenet, amely számos árnyalatot és új információt közöl, megkérdőjelezve azt a képet, amit itt gyakran elhamarkodva alkotunk a budapesti kulturális helyzetről... Mi, itt Franciaországban túlságosan fogyasztóivá váltunk az előre gyártott gondolatoknak. Azt hiszem ez abból ered, hogy nagyon kevéssé ismerjük Európa történelmét – sőt a földrajzát is... (A TNS március 8-dikai sajtóközleménye Debrecent egy ukrajnai „magyar enklávéba" helyezi!). Mi itt sietősen levonjuk a következtetéseket, szomjazzuk az egyszerű gondolatokat és imádunk magunknak kevés ráfordítással jó lelkiismeretet szerezni... Gyakran mondogattam a gyerekeimnek, hogy a legfőbb vallás Franciaországban nem a kereszténység, nem a marxizmus, nem az iszlám, hanem a manicheizmus. A jó öreg manicheizmus, amely oly jól megfér a numerikus gondolkodással, amelyik csak igeneket és nemeket tud mondani, amelyik rák módjára halad, oldalazva és csúszva, mászva, amelyik csak lapos gondolatmenet szövésére képes, ahelyett, hogy önmaga előtt mélyítve és ásva gondolkodna. Röviden, kedves Attila, még mindig nem tudom pontosan, mit vetnek a szemedre... Igen, tegyünk fel magunknak kérdéseket a magyar, a görög, az ír, az orosz, az olasz állapotokról, de először is tanuljuk meg újra meghallgatni egymást, tudjunk kérdezni és egy pillanatra elképzelni magunk előtt a másik nézőpontját. Mi, Európaiak, nem egyetlen nép vagyunk, épp ezért fontos mindig azzal kezdeni, hogy megértsük egymástól eltérő történelmeinket. Szükségünk van arra, hogy találkozzunk egymással, hogy ne tegyünk elhamarkodott leegyszerűsítéseket, ne redukáljuk le mindenáron a politikai valóság bonyolult ellentmondásait. A gondolat is, akárcsak a lépés, egyensúlyvesztéseken át, akadályokon való átkelésekkel halad előre, vagyis ha van egy ellentétes álláspont, egy zökkenő, egy fordulat – és a másik általi meglepetés. Nekünk, (oly rég és oly újonnan!) Európaiaknak annyira szükségünk van arra, hogy újra ráleljünk egymásra!... A te két magyar nyelvű előadásod jelenléte Strasbourgban és a fiatal francia színészekkel való munkád erre lett volna csodálatos alkalom. Ahelyett, hogy vártak volna, ahelyett hogy hallgattak volna téged, ahelyett, hogy kihasználták volna a színészekhez való jöveteledet arra is, hogy kérdéseket tegyenek fel neked arról, ami bennünket foglalkoztat abban a nyugtalanító képben, amelyet a mai Magyarországról az újságok festettek, inkább készségesen a Rágalom Szeléhez hajtották fülüket, és rád csukták az ajtókat hirtelen lemondva a mesterkurzusodat. Amikor a „demokrácia értékeivel" takaróznak, amikor ezekre hivatkoznak (kérdezem én, mi lesz az a különös egyoldalú mise, amit követelnek és aminek a celebrálásra készülnek április 11-dikén a te jöveteled kapcsán, de nélküled!), amikor a „Szabadság", az „Erény" megtestesítőinek gondolják magukat, miért folyamodnak ilyen brutális eszközökhöz?... Nem értem. Vajon így kell felépíteni Európát? Ez a leszámolás számomra annál is inkább vérlázító, mivel visszaemlékszem arra, milyen nagyvonalúan fogadtál te minket – Adélaïde Pralont, Philippe Marioge-t, Christian Paccoud-t és engem – két évvel ezelőtt szélesre tárva színházad kapuját, és lehetővé téve, hogy megrendezzem magyarul a Képzeletbeli operett (L'Opérette imaginaire) darabomat a te csodálatos színészeiddel. Minden tiszteletemmel, rokonszenvemmel, és munkád iránti nagy csodálatommal: Valère Novarina (Rideg Zsófia fordítása) Jacques Le Ny: Gondolatok a budapesti Nemzeti Színház igazgatói kinevezése körüli vitákról (egy körlevél)2013 febuárjában értesültem Vidnyánszky Attilának a magyar Nemzeti Színház élére történő kinevezéséről. Az ember, a művész és a színházigazgató, akit 2007 óta ismerek, egy olyan pillanatban vállalja magára ennek a színháznak a sorsát, melyben jelentősek a gazdasági és politikai nehézségek az országban és egész Európában. Ebben a nehézségekkel teli pillanatban tiszteletre méltó ez a kinevezés. Vidnyánszky Attila igen nagy színházi és kulturális tudás birtokában van, és Debrecenben sikerült olyan színházi kínálatot kialakítania, amely a nyitott szellemiséget helyezte előtérbe (műsorpolitika, műfaj, nemzeti és európai drámairodalom). Az Európai Fordítóműhely (AET) 2007 óta a debreceni színház partnere. 2013 júliusától kezdve a magyar Nemzeti Színház partnere lesz, és ily módon folytatni tudja majd a francia-magyar kapcsolatok élénkítését a kortárs drámaszövegek fordítása terén. Jelen pillanatban ezt a kinevezést vita övezi, és a magyar színház más művészei hangsúlyozzák legitimitásukat. Semmi különös! Ellenkezőleg: mindez lehetővé teszi majd az új igazgató számára, hogy meghatározza irányultságát és döntéseit. A francia színházi élet szereplői mintha le akarnák zárni ezt a vitát, és tiltakozó kampányt folytatnak a kinevezéssel szemben. Olyan vonásokkal jellemzik a budapesti színház új igazgatóját, melyeket nem tapasztaltam nála, és melyek visszatartanának mindennemű együttműködéstől vele. Az a színházi ember, akit a francia közönség számára bemutatnak, egyáltalán nem azonos azzal, akivel én találkoztam, akivel közös európai projekteket kezdtünk, és akivel az AET a továbbiakban is együtt kíván dolgozni. Olvasom a közzé tett petíciókat, hallok bizonyos kijelentéseket, álláspontokat, tudomásul veszem egy fesztivál, egy francia nemzeti színház szankcióit... Így tehát a francia színházi életben pletykák, igencsak pontatlan érvek, más jelölteket támogató személyes döntések alapján egyesek veszik a bátorságot, hogy olyan tulajdonságokat rójanak fel valakinek, melyekkel az nem rendelkezik. Mindenki számára példát akarunk statuálni, de a minimális objektivitás garanciája nélkül. Az ember és a művész, akit én ismerek, egyáltalán nem hasonlít arra a jellemzésre, amelynek terjesztése jelenleg folyik. Nemrég visszamondta előadásainak áprilisra tervezett franciaországi bemutatóját. Tudom, hogy nem mondaná vissza francia produkciók meghívását a saját színházában. Viszont ez a pusztító eltökéltség zavarbaejtő, sőt, aggasztó. Mindez olyan pletykákból és véleményekből táplálkozik, melyeknek kategorikus volta miatt nehezen hiszek szerzőik teljes érdeknélküliségében. A pletykák és más rosszhiszemű feltételezések különböző terjesztői súlyos terhet raknak egy olyan emberre, aki jelentős művészi és politikai felelősséget vesz a vállára. Nagy óvatlansággal cselekszenek, mikor olyan módszerekhez folyamodnak, melyeket a szigorúan vett szakmaiság kizárna. Természetesen én nem csatlakozom az ő módszereikhez. Épp ellenkezőleg, folyatom a munkát, melyet megkezdtem ezzel az emberrel, egy olyan munkát, melynek révén megismerhettem őt, a kultúráját, az országát. Az AET keretei között számos színházi emberrel, nővel és férfival (művészekkel, fordítókkal, szerzőkkel) találkoztam, akik kifejezték őszinte barátságukat a színházunk, a kultúránk, az országunk iránt. Vidnyánszky Attila és fordító munkatársa, Rideg Zsófia közéjük tartozik. Nem győzök köszönetet mondani nekik ezért, és a tények által táplált bizalom mondatja velem, hogy tudom, a francia színház továbbra is együtt működik majd velük. Jacques Le Ny, az Európai Fordítóműhely vezetője (Miklós Eszter Gerda fordítása)
2013.03.25. 10:35
Szinhaz.hu
Orwelli rémálmok az észak-koreai börtöntáborokban
Az orwelli rémálmot is felülmúló borzalmak jellemzik a rendszer ellenségeinek fenntartott észak-koreai börtöntáborokat, amelyekről egyre több menekült hoz hírt.
2013.03.13. 22:40
Hvg.hu
Tavaszi megtisztulás
Közeledik a Húsvét, tart a böjti időszak, lelkünk is böjtöl,nem csak a testünk, megannyi szinten ég át. Mindenkinek megvan ebben az időszakban a lehetősége,hogy szembe nézzen a saját árnyékával, a sötétséggel,és a lelke mélyén rejtőző félelmekkel...nem egy könnyű időszak,de megéri a fáradtságot,mert a megtisztulást követően mindig kisüt a nap, a fény beszűrődik lelkünk ajtaján,és egy új tavasz köszönt ránk,tele reménnyel és szeretettel! Ehhez a megtisztuláshoz tartozik otthonunk tisztítása is... változtassuk meg a rezgését otthonunknak!Elődeink minden kultúrában ismertek módszereket a ház energiájának megtisztítására. Beköltözéskor rituálékat hajtottak végre, amit bizonyos rendszerességgel megismételtek.A őszi,tavaszi nagytakarítás is ezeknek a rituáléknak a maradványa. Minden helynek megvan a maga története, ami esetleg nem mindig volt kellemes. Minden esemény, ami valaha is történt egy épületben vagy egy telken, energiamezőt hagy maga után. Az olyan drámai események, mint például az öngyilkosság, balesetek, betörések, hosszú betegségből való eltávozás, családi drámák, veszekedések,ezeknek az eseményeknek olyan erős lehet az utóhatásuk, hogy még évtizedek után is lehet érezni a fel nem szabadított negatív energiákat!Ha egy bizonyos lakásban mindig visszatérő rémálmok gyötörnek minket, félelem érzet van bennünk, feszültség, sokszor veszekszünk társunkkal ok nélkül, nem érezzük jól magunkat, akkor aktuális egy tértisztítás.A tértisztítást előkészítve tanácsos egy „feng-shuis” nagytakarításon átesni, amely során megszabadulunk régi, feleslegessé vált tárgyainktól, ruháinktól, esetleg a kamránkban felhalmozódott, lejárt szavatosságú élelmiszerektől és még sorolhatnám. A nagytakarításnak jelentősége a megtisztulás, tehát a régi, megrekedt energiák kipucolása a házból. A rendrakást követően javul az egészségünk, az anyagi helyzetünk és az emberekkel való kapcsolatunk.Mindenki érezte már, hogy egy –egy lomtalanítás után mennyivel könnyebbek, szabadabbak leszünk.Ezt követően kerülhet sor a tértisztítási rituáléra, aminek fontos kelléke a gyertya, füstölő, kristályok, kis csengettyű vagy tibeti tál és a zene, virágszirmok, szimbólumok,vagy egyéb kellékek! Gyakran égessünk fehér vagy lila gyertyát otthonunkba, ez már magában is tiszta, jó energiát vonz.A tértisztítás során távozó elfáradt, régi energiák után időt kell hagynunk, az új, frissen beáramló energiáknak, hogy a lakás egészét bejárják. Ez idő alatt érezhetünk kisebb hangulatváltozást, felbolydulást életünkben, aminekesetleg nem értjük az okát. Nyugodjunk meg, pár nap alatt helyre áll a rend, és élvezhetjük a friss, tiszta otthonunkat!Ahol létrejön az egyensúly, ott szívesen tartózkodunk. A tértisztításhoz ajánlatos szakember segítségét kérni,tudatlanul ne kezdjünk hozzá! Megrázó, traumatikus események után mindenképpen,de évente legalább kétszer tanácsos rá időt és energiát szánni! Feng shui tanácsadás, harmonizálás, tértisztítás.Időpont egyeztetés: +36/20-572-8585
2013.03.13. 20:46
Faczanyifengshui.com
Halak újhold – tiszta képet kapni
Bolygódömping újholdkor a Halak jegyében! A hét ősbolygó közül a Nap, a Vénusz, a Merkúr, a Mars a Halak jegyében araszol, holnapra már a Hold is itt lesz, és 2013. március 11-én este pontossá válik az újhold a Halak 21.fokán. Nagyfokú érzékenységet és a spirituális energiák felszabadulását jelzi. A Halak jegy a múlt karmájára utal, így az itt létrejövő újhold gyógyító, megújuló erővel bír, elszakadást hozhat a múlt rögzült érzelmi lenyomataitól. A Neptunusz és a Chiron is a Halakban van.Kardinális változásTöbb szempontból is nagyon erőteljes újhold előtt állunk. A Halak az utolsó jegye a zodiákusnak. A következő jegy a Kos, ami az új asztrológiai évnek a kezdetét jelöli. Az újhold a kezdetek szimbóluma. A Halakban azé a kezdeteké, amelyek még a régi életünk maradványaiba hatolnak és hoznak közelebb egy új életciklus kezdetéhez. Az új életciklus egyben egy nagyobb életszakasz magunk mögött hagyását is jelenti. A változó jegyek túlsúlya is ezt támasztja alá. Pont úgy, ahogyan az egyik évszakból átlépünk a következőbe. Más lesz. Máshogy fogunk ragyogni, mint eddig.Mi folyik bennünk?A vizes és kettős jegyek túlsúlya (amely már hetek óta tart) két irányból is erősen hatnak ránk. Egyrészt felhívják a figyelmet a lélek megtisztulására és a szervezet méregtelenítésére, másrészt figyelmünket arra a területre irányítja, ahol a stabilitás hiányzik az életünkből, kezünkből kifolyik az irányítás, sebezhetőek vagyunk. Például, ha a Halak jegyében tobzódó bolygók a kettes házunk felett hatnak, pénzügyeinkben káosszal, felesleges kiadásokkal, zavarokkal találhattuk szembe magunkat. De önbizalom problémával is. A 8-as ház felett érezhetjük azt, hogy több is van bennünk, mint amit meg tudunk mutatni, de nem tiszta, mi is ez pontosan. Érzések, amelyeket magunk elől is rejtegetünk. Az újhold jó lehetőségeket ad arra, hogy változtassunk a korábbi rögzült szokásainkon. Befelé figyelve megérezhetjük, milyen érzések is kavarodnak bennünk. A víz elemek túlsúlya miatt nehéz lehet az érzelmeket kordában tartani. Öntsünk tiszta vizet a pohárba! A magunkéba mindenképp!Az is álmodik, akik nem szokottA Halak jegy rendkívül érzékeny, imaginatív és intuitív jegy. A sok bolygó jelenléte ebben a jegyben felerősíti az álmokat, és az emlékezés képességét az álmainkra. Az álmok a belső konfliktusaink átalakulási folyamatát jelzik. A tudatalattiban lévő elfojtott érzések, gondolatok képi szimbólumok formájában emelkednek a tudat szintjére. Sokan tapasztalhatják, akik korábban nem szoktak álmodni, hogy intenzív álom élet kezdődött el.Mindenből kettőA kettős jegyek dominanciája (a Jupiter is kettős jegyben, az Ikrekben van) arra sarkalhat, hogy ne csak egy dologra fókuszáljunk most, hanem kettőre. Akik a kettős jegyek szülöttei, vagy Holdjuk, aszcendensük áll itt (Ikrek, Nyilas, Halak), azokra egyébként is jellemző a kettősség. Például két hivatás, két otthon stb. Most intenzívebben jelen van a kettősség. Ugyan így az egymásnak ellentmondó vágyak és érzések is. Hangolódjunk rá a víz új áramlatára, engedjük, hogy új irányba sodorjon.http://horoszkopelemzes.hu/index.php/2013/03/halak-ujhold-tiszta-kepet-kapni/
2013.03.10. 16:38
Elozoeletek.hu
 Terrorceleb menni Hollywood
Terrorceleb menni Hollywood
Oszama a halálával végleg bevonult a rémálmok álmodóinak ügyeletes szörnyei közé. De az első poszthumusz alkotások legnagyobbika sikeresen elkerülte a kliséveszélyt. Talán azért is sikerült neki, mert a gonosz nem sokat szerepel a róla szóló filmben – amikor feltűnik, rögvest lepuffantják. A Zero Dark Thirty - A bin Laden hajsza a célkereszt perspektívájából készült.
2013.02.22. 15:25
Hvg.hu
"El kéne jutni a tengerig" - Cserhalmi György 65 éves
"El kéne jutni a tengerig" - Cserhalmi György 65 éves
Vasárnap tölti be hatvanötüdik életévét Cserhalmi György Kossuth-díjas színész. Ez alkalomból köszöntjük összeállításunkkal. Cserhalmi György pályájáról röviden: Budapesten született, operaénekes édesanyja révén már kisgyerekként a művészetek közelébe került. Főiskolai tanulmányait követően néhány évadot Debrecenben és Veszprémben töltött, majd két évig a Nemzeti Színházban volt. Fél évtizedig a Mafilm színtársulatában dolgozott, 1983-ban a Székely Gábor és Zsámbéki Gábor irányításával induló, legendássá vált Katona József Színház társulatának lett meghatározó tagja. 1989-ben visszatért a Nemzetibe, a kilencvenes évek elején pedig rövid ideig a Labdatér Teátrum művészeti vezetőjeként dolgozott. Féléves amerikai távollét után 1994-ben csatlakozott a Székely Gábor vezette, újonnan alakult Új Színházhoz, majd a Radnóti Színház társulatához. Legközelebbi bemutatója márciusban ugyanott a Bombaüzlet?! - 100 év pesti kabaréja lesz. Több mint kétszáz filmet forgatott, egy időben állandó szereplője volt Jancsó Miklós filmjeinek. Az egykor első osztályú vívóként is ismert színész soha nem vett igénybe kaszkadőrt, a hitelességre törekedve Az igazi Mikulás című filmhez alapfokon még zongorázni is megtanult. Cserhalmi György a tévében is szerepel, ő vezeti a Múlt-kor című televíziós történelmi magazint. A sokoldalú színész készített zenés lemezt is (Básti Julival a Hallgass kicsit, Novák Péterrel Eklektikon címmel). Bár saját bevallása szerint a könnyűzenéből csak a Beatlest, a Rolling Stonest és a Simon és Garfunkel duót szereti, komolyzenét pedig inkább egyedül hallgat, a Férfi és nő című zenés műsorban Básti Juli, Udvaros Dorottya és Kulka János társaságában többször is fellépett Dés László és Bereményi Géza dalaival, valamint közreműködött a Születtem Magyarországon című Cseh Tamás-emlékelőadáson. Színházi rendezőként is kipróbálta magát: Zalaegerszegen Arthur Miller Pillantás a hídról című drámáját és a Villa Negra című komédiát állította színpadra, Debrecenben pedig a Boldogult úrfikoromban című darabot, amelyet Krúdy Gyula regényéből Parti Nagy Lajos írt. Cserhalmit szoros kapcsolat fűzi a hajdú-bihari megyeszékhelyhez: ő jegyzi Szebeni András fotóművész Debrecenről szóló albumának kísérőszövegét. Megkapta a Balázs Béla-díjat, az érdemes művész címet, 1990-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, és több alkalommal is elnyerte a magyar filmszemlén a legjobb férfi alakítás díját (legutóbb 2005-ben A temetetlen halott és A fény ösvényei című filmekért). 2003-ban az Európai Unió filmes életműdíjával tüntették ki. 2005-ben Prima Díjat kapott, 2011-ben ő volt a Magyar Filmszemle nagyjátékfilmes zsűrijének elnöke, tavaly pedig a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) díszvendége. Idén január végén neki ítélték a makói önkormányzat Páger Antal Színészdíját. Cserhalmi Györgyről saját szavaival: Álmok: Én mindent megkaptam. Ha nem moziban, akkor a színházban, ha nem a színházban, akkor a moziban, vagy ha nem itt, akkor a televízióban, de mindent elértem. Eszembe sem jutott, hogy álmaim legyenek, mert nem volt rájuk szükségem. Gyerekkor: Kisgyerekkoromban Pesten éltünk, de anyámat 1956-ban elhívták az Operaház kórusából a debreceni operatársulatba. Amikor apámat kirúgták az állásából, ő is a színháznál kezdett dolgozni, mint kellékes. Szóval ezért számítok én debreceninek. Ennek köszönhetem, hogy gyerekkoromtól ismertem Latinovits Zoltánt. Apám is bácskai volt, így kerültek jó barátságba. Révfülöpön is sokszor együtt voltunk. Gyerekként szerepelgettem is a színházban. Még 1959-ben Zoli apródja voltam A királyasszony lovagja című előadásban. Egyetem: Gáti tanár úrtól féltem, de aztán megszerettem. Nádasdy, az akkori rektor fantasztikusan tudott beszélni a zenéről meg az irodalomról. Az osztályfőnökünk, Békés tanár úr mellett már ott asszisztenskedett Székely Gábor és Zsámbéki Gábor. Nem voltunk jó osztály, nagyon vártuk már, hogy vége legyen. Szét is szaladt a társaság. Felnőttség: Ha az ízületeimet meg a csontjaimat faggatod – bizony felnőttem. De különben infantilis marha vagyok. A felnőtté válás nem mindenkinek áll jól. Meg ha megkaparod, a legtöbb ember nem is nőtt fel. Nem felnőttek, ahogyan az apám vagy a nagyapám azok voltak: mögöttük teljesítmény és felelősség állt, ők meg tudták tartani a rájuk bízott dolgok méltóságát minden sugallat ellenére. Azok, akik eltolják maguktól a felelősséget, akik áthárítanak, azok nem felnőtté válnak, csupán kapcsolati tőkésekké lesznek. Debreceni színház: Kirúgtak! Tar Feri igazgató azt hitte, hogy jó drámaíró, pedig nem volt az. Sírkő pántlikával című „remekművével” bejárta a színházakat, de sehol sem akarták bemutatni. Megrendeztette hát Ruszt Józseffel a saját színházában. Amikor visszaadtam a szerepemet, nagyjából tudtam, hogy mi lesz a reakció. Akkoriban nem lehetett büntetlenül kiszállni egy produkcióból. Amikor Zoli meghallotta, hogy mi történt, azt mondta: „Ez a garancia, hogy belőled színész lesz!” Képesség: Emlékszem egy régebbi debreceni Hamlet-előadásra. Két kollégám kezdettől fogva szövegmondási problémákkal küszködött, többször rosszul emlékeztek. Aztán jött a nagymonológ. A szöveget ugyan tökéletesen tudtam, de a játékban valami nem sikerült, emiatt néhány másodpercre megakadtam. És abban a pillanatban már ugrott a két derék kolléga, és súgták a szövegemet. De jó fiúk! – gondoltam –, a sajátotokban bukdácsoltok, de az enyémet hibátlanul tudjátok! Ám a rendezők között is akadnak, akik nem hiszik el, hogy az adott figurát a színész ismeri legjobban, aki jó ideje azt tanulja, arra készül, abban él! Megmutatják, elmagyarázzák, kioktatnak, hogy mit, hogyan, miként kell csinálni! Akkor minek a színész?! Játssza el ő! Makk Károly attól is zseniális, hogy megbízik a színészeiben. Szereti őket, és hagyja játszani, szerencsés esetben szárnyalni őket. És azt is tudja, hogy létezik olyan, mint tehetség vagy alkalmasság. Hogy attól, mert gyomron vágnak, kiéheztetnek, megaláznak egy színészt, nem fogja tudni eljátszani a nyomorultságot, csak akkor, ha ő azt valóban lelkében is átélte, és van képessége hozzá! Hatalommal, erővel, félelemmel, kiszolgáltatottsággal nem lehet szólásra bírni a lelket! A benső csak a méltóságra, szeretetre rezonál. A Radnóti idején: A Katonában, az Új Színházban is jól elvoltam. Elég alázatos tagja tudok lenni egy társulatnak. Nem tolom magam előtérbe, más dolog, hogy néha több szerepet osztanak rám, mint kéne, vagy amennyit a többiek idegrendszere el tud viselni. De nem verem az iroda ajtaját. Ez öngyilkosság lenne. Jó bejönni játszani, jó bejönni próbálni, és megint vannak olyan furcsa lelkiismeret-furdalásaim, ha elrontok valamit, ami fiatalon nagyon bántó volt. Nem tudom, mintha kezdődne valami, ami jó, ami csak fiatalon jellemző. De lehet, hogy ez is csak valami átmeneti kóbor érzés bennem. Szabadúszás: A szabadúszás egyfajta magatartás. Mindig azt jelenti, hogy valamivel nem elégedett az ember, mindig ennek a fényében vagy árnyékában kell nézni egy szabadúszói státust. Én tulajdonképpen meglennék vele életem végéig, miközben az úgynevezett jó éveim, amikor nagyon sokat gondoltam erről a szakmáról, mindig társulathoz kötődnek. Önmagában azonban egy társulat is kevés. Mi ezzel úgy vagyunk – legalábbis ez az énfajta –, hogy emberhez megyünk. Ha valakiben hiszünk, akkor odaállunk mellé. Barát: Mióta úgynevezett „divatos színész” lettem, nagyon sokan jelentkeznek azzal, hogy ők fedeztek fel engem. Hát nem igaz, mert engem a Gábor (Bódy Gábor) fedezett föl, mégpedig a következőképpen: a Kozákot nem adta ki Kazimir Károly, a Thália Színház diktátora a Jancsó Miklósnak. És akkor a Gábor belehallgatott ebbe a beszélgetésbe, ami a Thököly étteremben volt, és azt mondta, hogy ti mind meg vagytok bolondulva? Minek neked a Kozák? Itt van a Cserhalmi. S akkor a Jancsó csinált egy próbafelvételt. A Gábor ott volt, végignézte, és azt mondta, hogy na ugye, tessék. Szóval ilyenformán ő hozott be engem ebbe az úgynevezett filmes köztudatba. És hát aztán a Psyché alatt teljesedett ki a kapcsolatunk. Mi már előtte laktunk együtt, kényszermegoldásból, mert az én családom Debrecenben élt. Neki ugye volt is meg nem is volt, mindenféléket kitaláltunk. Itt laktunk ebben a lakásban, ami akkor egy ilyen hipszter volt, leromlott, romos állapotban. Fantasztikus dolgok történtek ebben a lakásban. Nem kell semmi rosszra gondolni. A legemlékezetesebb élményem, hogy egy szál villanykörte lógott a másik szobában. S hajnalban hazajöttünk valamilyen lebujból, és fölütött egy könyvet. Valamilyen filozófiai értekezés volt, és elkezdte olvasni úgy a lámpa alatt. S én még így félálomból néztem, és elhatároztam, hogy reggel ha törik, ha szakad, nem felejtem el, és megkérdezem, hogy mit olvastál. És mit ad Isten, megkérdeztem és szóról szóra elmondta, hogy mit olvasott. Aztán laktunk együtt a Törökvészi úton. Ott is ilyen kényszerhelyzetből adódóan. Aztán laktunk együtt a Sobiesky János utcában. Szóval gyakorlatilag a fél Budapesten. Én nem tudom az összes napnak a történetét elmondani. Volt lottószelvényünk, amin együtt értünk el hármas találatot: 640 forintból vacsoráztunk. Hihetetlenül boldogan és büszkén. A vacsoráért fizettünk valamit, nem tudom, mit, és a többit eliszogattuk. De ez a barátság ez abban az értelemben is igaz volt, hogy a Gábor aztán nem felejtett el, amikor én lekerültem vidékre. Rendszeresen lejött előadásokra. Rendszeresen el is aludt, nem mondom. Sok dicséretet különben nem kaptam tőle. Illetve nem is engem bántott, – nem is bántás volt ez vagy szidás, vagy korholás – hanem inkább a pangó, az alvó színházat. Erre rögtön a legegyenesebb úton reagált ő, az unalmas előadásokon rögtön elaludt. Szülő: Sárika néha megemlíti, hogy amikor az ő korosztályában a mi generációnkról esik szó, akkor előbb-utóbb valahogy előkerülök, mint a tiszteletre méltó kivételek egyike, és ettől ő büszkeséget érez. Persze nehezen mond ilyesmiket, kínos is csak úgy odaállni a papa elé és dicsérgetni, de néha, amikor látja, hogy éppen a béka feneke alatt vagyok, akkor mondja, hogy: Apa, hidd el, hogy ez fontosabb mindennél! És akkor ez nagyon jólesik, és el is hiszem neki. Kenyeret ugyan még nem lehet érte venni, de mégis valószínű, hogy ez fontosabb annál, meg általában mindennél! Többre szerintem nem is vágyhatunk, mint hogy a gyerekeink kicsit büszkék legyenek arra, amik vagyunk, akik lettünk, amit csináltunk, képviseltünk, tettünk, vagy éppen nem tettünk... Ez számomra különösen fontos, mert ez jelzi, hogy nem csupán arról van szó, hogy áthőbörögtem az egész életemet – mint ahogy hajlamos lennék gondolni olykor –, hanem valamit mégiscsak konzekvensen csináltam, képviseltem, aminek jelentősége van mindmáig… Azonosság: Hál’ istennek, nem vagyok azonos a szerepeimmel, az nagy baj is lenne. Az életem ugyanolyan vegyes, mint bárki másé. Vannak jó és rossz pillanatai. És ezek megfelelő arányban vannak jelen. Nem mindig örül az ember az aránynak, de ez van. Esélyek: Mindig jön valaki a mániáival, aztán megy a mániáival. Akkor megint jön valaki a mániáival, megy a mániáival. Ha az embernek van valami dolga és rájön, hogy az csak kiszolgál valakit, valami karrierhez dobbantó vagy éppen bársonyszőnyeg, akkor nem szívesen hever ott a lába előtt. Jó lenne már valamit nekünk is kezdeni magunkkal, de erre most nincs sok esélyünk. Naivitás: Számtalanszor elgondolkoztam azon, hogy föl kéne adni, és eleve prekoncepcióval kellene közlekednem a világban. De nem adom föl, mert ez egy olyan tulajdonság, amit érdemes pátyolgatni, ápolgatni. Mert én ettől nem leszek különb, csak más. És ez a másság számomra jó. Az, hogy én becsapható vagyok, hogy átverhető vagyok, hogy csalódhatok, nagyon jó. Erről én semmi áron nem mondanék le. Mert végül is ez az egész én vagyok. És ez a fajta naivitás, amikor az ember már túl van a csalódáson, nagyon közel visz a megismeréshez. (…)Mondjuk úgy, hogy mostanában odafigyelek az emberekre - ez nem azt jelenti, hogy el is járok közéjük -, és ez azelőtt tényleg nem volt jellemző. Megpróbálom megérteni őket. Ettől viszont az ember olyan sérthető lesz, hogy nem tudom, melyik volt a jobb, amikor betonkeményen lepattant rólam a világ, vagy amikor mindent beengedek, és hagyom áradni. Mai magyar: A mai magyar társadalom beült a különböző szappanoperák elé, és azok szerint éli az életét. Ha a szappanoperában éppen válnak, gyereket csinálnak vagy kávézót nyitnak, akkor a családok is ezt teszik. Nem gondolom, hogy van egy saját belső útja a társadalomnak. Ez egy médiatársadalom, ijesztő, ahogy egyre ócskább rétegekbe süllyed. Honnan fakad a mély megosztottság?: Onnan, hogy mindenki máshogyan képzeli el a boldogulását. Ha egy párt azt mondja, hogy én segítek neked boldogulni, akkor az a párt nagyon rosszul cselekszik, de még rosszabbul cselekszik az, aki ezt elfogadja. Namármost, ezt az egész színházi szakma megtette, és innentől kezdve lehet háborúzni. Nincsen józan eszünk. (...) Valamiért csodára várnak az emberek, holott semmiféle csodára nem lenne szükség, csak pénzre. Gyávaság: Ami ma Magyarországon modern színház, az jórészt megtörtént velünk már a 80-as években. A vak ló bátorságával küzdünk, miközben Moliére vagy Bulgakov „gyávaságára” lenne szükségünk. Az utolsó húsz évben végig kellett néznem, ahogyan a kultúrpolitikának nevezett valami ki akart találni bennünket. Ahogy mindenki mást is… ahelyett, hogy kultúrpolitika helyett politikai kultúrát teremtettek volna. Ezen a kényszerpályán a színház is betagozódik, hogy túléljen. És ennek ára van. Vagyok: Színész vagyok, földönfutó szabad ember, aki hol haraggal, hol részrehajlással, a maga bőrét is kockáztatva mondja véleményét a világról. Ez a mondás hivatás, a hivatás meg felelősséggel jár. Minden este öt-hatszáz ember személyesen ellenőrzi az adóforintjait – ez is felelősség. De sokkal inkább az, amit közlünk, amit képviselünk. Élet: Nagyon akartam az életet. És a mai napig nagyon akarom. Az, hogy az ember nem nyüzsög, és nem jár el nyilvános marhaságokra, nem azt jelenti, hogy nem szereti az életet. Épp ellenkezőleg: az életet szereti, és nem a mázt meg a zománcot. (…) Vannak benne derűs fejezetek, vannak benne nagyon nehezek, aztán vannak benne köztes, viszonylag nyugodt helyzetek. De megnézve az egészet, erre mondja Füst Milán: "Mert sokat hibázott? Ez is benne van, abszolút... Ez az egész pont olyan, mint amikor megpróbál egy patakocska eljutni a tengerig, és ez nem jön össze." Na, hát így gondolom én ezt az egész, úgynevezett sikertelen életet. (…) Még nincs vége. És el kéne jutni a tengerig. Folytatást itt talál. Forrás: OSZMI, Filmvilág, MTI, Nők Lapja, Magyar Narancs
2013.02.17. 06:05
Szinhaz.hu
Valentin-napi Dolhai koncert az Operettben
Valentin-napi Dolhai koncert az Operettben
Október végén jelent meg Dolhai Attila Ragyogás című albuma, melynek lemezbemutató koncertje a Budapesti Operettszínházban lesz február 16-án. Az előadáson nem csak a Ragyogás dalai, hanem ismert musicalszólók és duettek is felcsendülnek. A különleges esten Dolhai Attila partnerei Vágó Bernadett, Bordás Barbara, Muri Enikő és Kerényi Miklós Máté lesznek. "Mind zeneileg, mind pedig szövegben, ez a legérettebb lemezem" - mondta Dolhai Attila, aki a héten a Hölgyválasz táncstúdióban tartott sajtótájékoztatón azt is bejelentette, a Ragyogás című CD immár aranylemez, ami még különösebbé teszi a szombati dupla koncertet. Hogy miért éppen egy táncstúdióba hívta meg az Operettszínház művésze az újságírókat? Dolhai Attilát kedvenc dala új lemezéről a tangó világába repít, így a színész eldöntötte, mindenképpen megtanulja ezt a buja táncot. "Az új lemezemről a kedvenc az Álmok földjén című dal, amely egy forró tangó, s ezt nem szeretném vigyázzállásban előadni. Ezért kerestem fel Budai László tangóvilágbajnokot, aki segít elsajátítani az alaplépéseket" – árulta el Dolhai Attila, aki megfertőzte a tangó-lázzal kollégáit is: Muri Enikő, Vágó Bernadett és Kerényi Miklós Máté, sőt, maga KERO® is táncra perdült a táncstúdióban. Az Álmok földjén mellett, a február 16-i lemezbemutató koncerten természetesen felcsendül a Ragyogás című album többi, modern hangszerelésű, slágeres szerzeménye is, amelyek nem csak az operett- és musicalrajongóknak, hanem a modern popzene kedvelőinek is kellemes perceket szerezhetnek, ezzel pedig Dolhai Attila egy egészen új oldaláról mutatkozik be. Mint mondja, az albumra jellemző sokszínűséget szeretné megmutatni majd a koncerten is, mely bővelkedik meglepetésekben. "A CD összes dala felcsendül majd. Különböző blokkokat készítettem, így több felfutása lesz a koncertnek, melyben táncosok is segítik majd a munkámat. Rengeteg meglepetésre lehet számítani, ha minden igaz, még tangózni is fogok! Látványban is szeretnénk ütőset alkotni, úgyhogy vetítésekkel és ledfalakkal is készülünk. A közös produkciókat pedig nagyon várom. Vágó Bernadett, Muri Enikő és Bordás Barbi a lemezen is partnerem volt. Énekelünk majd négyesben a Ghost musicalből, duettek is lesznek, sőt a lányok hármasban is színpadra lépnek majd. Egészen biztosan szikrázni fog a levegő!" – avatott be a részletekbe Dolhai Attila, aki február 16-án ízelítőt ad musicalmunkáiból is, aminek egy jubileum is aktualitást ad: Kerényi Miklós Gábor direktor invitálására pont tíz esztendeje lépett először az Operett színpadára Dolhai Attila - a Mozart!-ban.Forrás: Budapesti Operettszínház, Fotó: Éder Vera
2013.02.14. 13:22
Szinhaz.hu
Blue Hotel - HOPPart bemutató a Szkénében
Blue Hotel - HOPPart bemutató a Szkénében
A HOPPart Társulat és a Szkéné Színház közös előadására február 6-án, 19 órától kerül sor a Szkéné színpadán. Az alkotók ajánlója:A HOPPart álomcsapata a Blue Hotelbe csábítja a Nagyérdeműt, hogy elkábítsa az álomvilág delíriumába. Egy izgalmas dimenzióba utazunk, amiben titkos vágyak, félelmek, és komplexusok törnek fel a tudattalanból, egyik helyszínről ugrálva a másikra, egyik hotelszobából a másikba. Egy éjszakát táncolunk át karöltve a valósággal és szürreálissal, liftbe toloncolva, hogy szintről szintre szembesüljünk ezerféle önmagunkkal. Kilépnénk, de nem tudunk, felébredünk, de kár érte. Látni akarjuk a végét. Most látni fogod... Herczeg Tamás rendező az előadásról: "Nagyon régóta szerettem volna egy előadást, ami a társulat tagjainak álmait dolgozza fel. A darab úgy állt össze, hogy mindenki mesélt egy-két szürreális történetet, álmot. Ez már önmagában egy nagyon intim vállalás volt. Aztán erre az anyagra állítottuk rá a szerzőinket, kértük, hogy gyúrjanak belőle jeleneteket. Sokáig kerestük az előadás keretét, a koncepciót, hiszen az álomképek, álomjelenetek önmagukban nem vezetnek sehova. Így jött a hotel ötlete, azé az átmeneti helyé, ahova belépsz és kilépsz, ahol éjszakánként megszállsz, és ahonnan reggel továbbindulsz. Meg hát nagyon szeretjük Chris Isaak Blue Hotel című számát. Az álom, mint téma egyébként egy feneketlen kút, kimeríthetetlen. Ahhoz, hogy teljes egészében körbejárjuk, legalább egy év kellene. Nekünk összesen másfél-két hónapunk volt rá, de nagyon intenzíven dolgoztunk azért, hogy mindent kihozzunk belőle, és közben mindenki számára befogadható legyen a végeredmény." (Forrás: Fidelio.hu, a teljes interjú itt olvasható.)Blue Hotel A HOPPart Társulat és a Szkéné Színház közös előadása Szereplők: Barabás Richárd Chován Gábor Friedenthal Zoltán Keresztény Tamás Kiss Diána Magdolna Szabó Vera Szalontay Tünde Szilágyi Katalin Díszlet-Jelmez: Ondraschek Péter Dramaturg: Solt Róbert Zene: Matkó Tamás Rendezőasszisztens: Várkonyi Tímea Rendező: Herczeg Tamás Február 6., 7. 19 óra Szkéné Színház
2013.02.05. 14:00
Szinhaz.hu
Rémálmok gyötrik Rezesová áldozatainak gyászolóit
Karácsond – Négy szerettüket veszítették el az M. és V. család tagjai, amikor tavaly augusztus 21-én az áldozatokat szállító Fiat Puntóba fékezés nélkül belerohant terepjárójával Eva Rezesová (35) az M3-as autópályán.
2013.02.01. 04:56
Blikk.hu
Rettegésben él Görög Zita
Rettegésben él Görög Zita
Rémálmok gyötrik a modellt, akit belga kedvese igyekszik nyugtatgatni. Görög Zita hamarosan egy számára teljesen új szerepben fog bemutatkozni – írja a Blikk.
2013.01.16. 05:21
Nlcafe.hu
Az álom féltestvére - Tünet bemutató a Trafóban
Az álom féltestvére - Tünet bemutató a Trafóban
A Titkos Társulat és a Tünet Együttes közös bemutatót tart január 19-én a Trafóban. “Fölveszem a herevédőt, majd a lábszárvédőt. Fölhúzom, becsatolom. Aztán a fejvédőt. Becsatolom. Beteszem a számba a foggumit. Ráharapok. Fölveszem a kesztyűt. Becsatolom. Kész vagyok. A halállal szparingolok. Bal egyenesekkel tartom távol. Rádobok egy kombinációt: bal, jobb horog a fejre, és jobb lábbal egy körívest. Ráküldök még egy jobb egyenes rúgást. Levédi, válaszol két egyenessel és egy csapottal. Rúgok egy körívest combra, és rárobbanok négy egyenessel. Egy bal csapottal közbeszúr, dől a fülemből a vér. Térdelek a földön. Lefekszem a földre. Kiköpöm a fogvédőm. Ő leveszi a kesztyűjét, leveszi a fejvédőjét. Megnézi a pupillámat, beszél hozzám, csönd van.“ Az alkotók ajánlója: Hypnosz és Thanatosz iker-féltestvérek. Az Álom és a Halál. Az Éj istennőjének fiai. Alvilági palotájuk a sötétség barlangja, ahová soha egyetlen fénysugár se téved. Zsolt, az örök győztes kung-fu bajnok haldoklik. Lakásában sorra felbukkannak régi szerelmei, rokonai, barátai, tanítványai, akiket nem köt össze más, mint hogy az ő életének részei voltak. A halál közeledésének különös hangulata alól nem tudja magát kivonni senki, ágya mellett még szeretői is összebékülnek. Az életük normális menetéből kizökkent segíteni akarók és a haldokló körül lébecolók seregét álomszerű, részeg állapot ragadja magával, amelybe még az a vérfagyasztó lehetőség is belefér, hogy a beteg sorsa átadható - átvehető. Életét kiválthatja egy helyette önkéntesen halálba menő áldozat… Ulickaja regényéből és az Alkésztisz-mítoszból kiindulva azzal foglalkoztunk, hogy az ember meddig tudja elkísérni a másikat az útján. Tudunk-e segíteni egymásnak, meddig lehet eljutni abban, hogy átvállaljuk valaki más terhét. A pitbull cselekedeteinek magánéletekbe betolakodó, bolyongó vándorát és dühös prófétáját játszó Nagy Zsoltot most egy homlokegyenest más szerepben, egy kiszolgáltatott emberi helyzetben láthatjuk. Szeretettel várjuk a nézőket az előadáskezdés előtt fél órával a színészekkel közös bemelegítésre! A TRAFÓ és a FÜGE Produkció bemutatja: Titkos Társulat - Tünet Együttes: AZ ÁLOM FÉLTESTVÉRE Szereplők: Tóth Ildikó, Nagy Zsolt, Stefanovics Angéla, Furulyás Dóra Stork Natasa, Szabó Zola, Szász Dániel, Gõz István, Csányi Dávid A színészek és táncosok improvizációiból szerkesztette és írta: Sebők Bori és Kárpáti Péter Rendező : Kárpáti Péter Dramaturg: Sebők Bori Látvány-konzultáns: Izsák Lili Munkatárs: Barna Zsuzsanna Produkciós vezető : Kulcsár Viktória Koreográfus: Szabó Réka Orvos-konzultáns: Dr. Rásonyi Tamás, neurológus Támogatók: FÜGE, JURÁNYI, NKA, SzínMűhely Alapítvány, Tünet Együttes 2013. JAN.19. 20 óra, JAN.20. 21 óra, TRAFÓ
2013.01.03. 06:01
Szinhaz.hu
Mit álmodtál karácsonykor? - A 7 leggyakoribb álomkép és jelentésük
Mit álmodtál karácsonykor? - A 7 leggyakoribb álomkép és jelentésük
Ismerd meg álmaid mondanivalóját! Fontos lehet!
2012.12.26. 18:35
Femina.hu
Visszatérő rémálmok gyötrik a kapitányt
Joachim Löw, a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya egy nyilatkozatában visszatérő rémálmairól mesélt.
2012.12.23. 19:55
Borsonline.hu
Előadást búcsúztatnak az Átriumban Frenák Pálék
Előadást búcsúztatnak az Átriumban Frenák Pálék
Előadás-búcsúztató este, egy gyönyörű kötet „egybecsomagolva” – ajándék a kortárs tánc és a mozi rajongóinak a Frenák Pál Társulat csapatától. December 6-24. között a k.Rush utolsó budapesti előadására szóló jegyet és a Frenák című kétnyelvű kötetet együtt, 5000 Ft-os ünnepi áron lehet megvásárolni az Átrium Film-Színház jegypénztárában. A különleges jegy-könyv kombináció limitált számban kapható, a Frenák Pálról és társulatának tízéves történetéről szóló könyvet pedig a koreográfus a búcsúelőadás alkalmával dedikálja majd az ajándékozottnak. k.Rush road-moving / tánc Utolsó alkalommal Budapesten! 2013. január 29. 20:00 Átrium Film-Színház „Mi magunk lettünk észrevétlenek és törvényen kívüliek e mozdulatlan utazásban. Semmi nem történhet már, és nem is történhetett semmi értem vagy ellenemben. Tereim befoghatatlanok, nem azért, mert képzeletbeliek, ellenkezőleg: mert épp most járom be őket.” (Deleuze-Guattari)Ütközés, rohanás, utazás. Szélesvásznú szenvedélyek színesben és fekete-fehérben. A színpad közepén egy fehér Cadillac – az amerikai road-movie-k végtelen útjainak emblematikus vándora. Nyitott tetejű álom. Cabrio-végzet premier plánban. Frenák Pál 2010-es különleges darabjában a rohanás dinamikáját és az ütközés drámai pillanatait ötvözi, filmes emlékképekkel kiegészítve. A filmművészet mindig is közel állt a koreográfushoz, hiszen filmes motívumokat korábban is felfedezhettünk munkáiban (gondoljunk csak a Lakomára, az InTimE-ra vagy éppen a Fiúkra). Azonban a k.Rush az eddigieknél tudatosabban foglalkozik film és tánc összekapcsolásával, melynek során a valóság és az álom határai összemosódnak, látomásszerű road-movie-vá, film-koreográfiává alakulva a színpadon. Pasolini, Lynch, Almodovar, Fellini, Ridley Scott filmjeinek hangulata, színei, jelenetei asszociatív módon jelennek meg az előadásban. Marlon Brando, Marilyn Monroe, vagy épp Paul Newman alakja finoman sejlik fel egy-egy figurában, miközben a teret uraló, három darabra szakadó, majd újra összeálló bőrüléses Cadillac némán száguld valami láthatatlan cél felé, hol továbbrepítve, hol elsodorva a szereplőket. Az előadás 2010-es bemutatója óta turnézik Európa-szerte, az utolsó három előadás 2013 februárjában látható majd Párizsban, majd lekerül a társulat repertoárjáról. A darabtól január 29-én, kedden, az újranyitott Átrium Film-Színház nagytermében búcsúzhat a budapesti közönség – a valaha volt mozi épülete vörös bársonyszékeivel és jellegzetes atmoszférájával tökéletes hely egy ilyen filmes hangulatú, különleges koreográfia számára, melynek egyik izgalmas eleme, hogy a zárójelenetben a koreográfus, maga Frenák Pál is színpadra lép. Kritikus szemmel a darabról: „…film- és mozgásművészet határán egyensúlyoz a k.Rush, amely letisztultságával és pontosságával nyűgöz le leginkább (…) a k.Rusht is sokszorosan összetett utalásrendszere, asszociáltató mechanizmusai felől közelítheti meg a közönség. Ugyanakkor a felkeltett allúziók is sokfélék – Pasolini és Lynch például egyszerre jelenhet és jelenik is meg Frenák színpadán –, közülük a néző saját nyitottsága és/vagy tájékozottsága függvényében ismerhet fel többet vagy kevesebbet.” (Markó Róbert, Tánckritika) „A Cadillac tudatos aránytalansággal megnövelt jelentése a darab egyetlen metaforájává lényegül át, hogy összekösse - vagy ha jobban tetszik - ütköztesse a legendás sorsokat és végzeteket a frenáki színpadon (…) Frenák nem beszéli túl a történeteit, nem az utazás toposza a fontos számára. Éppen ezért nem érdekli a száguldás, az útkeresés és a megérkezés sokszor látott és feldolgozott motívuma sem. Egyedül a tárgyra, az autóra, és a körülötte, miatta, benne burjánzó emberi viszonyokra és viszonyulásokra koncentrál. Mindezt olyan magabiztos és rutinos alkotói attitűddel teszi, amellyel egyben a nézői várakozásoknak is eleget tesz. Kiemelkedő koreográfus, aki mindig képes a megújulásra, bármit használjon is eszközéül, bármilyen vizuális formába öntse is gondolatait, karakteres stílusát.” (Vida Virág, Színház) Fotók: Boczkó Tamás A Frenák című kötetről Péter Márta tánckritikus a Frenák Pál Társulat alapításának tízedik évfordulója alkalmából olyan könyvet írt és szerkesztett, amely nem csak a szakmának szól, nemcsak egy életpálya, életmű meghatározó momentumait és az elkészült előadások magával ragadó elemzését tartalmazza, de a szélesebb közönséget, a rajongókat is megszólítja. A kötetben olvasható nagyinterjú közelebb visz Frenák Pálhoz, az emberhez is, az egyes koreográfiákról olvasható írások pedig lehetőséget kínálnak a tánckedvelő olvasónak a műfaj és az életmű alaposabb megismeréséhez, jobb megértéséhez. A személyes és a táncművészi lét kettőssége jellemzi az összeválogatott képanyagot is. A jól ismert és gondosan komponált előadás-felvételek mellett eddig nem publikált, olykor intimebb hangulatú képek is szerepelnek a kiadványban. A kötet így igazi csemege nem csupán a társulat, de a kortárs tánc és a táncfotók rajongóinak is. „Ritkán jelenik meg ennyire igényes és ilyen értő szeretettel íródott könyv egy kortárs koreográfus pályájáról. Nagy öröm Péter Márta Frenák című könyve, melyben egy rendkívül eredeti alkotó pályaképe kerekedik ki a koreográfus és a szerző évek óta tartó párbeszédéből (…) Péter Márta korszakalkotó és rendkívül inspiratív művészt mutat be ragyogó könyvében, és munkájával komoly mértékben járul hozzá, hogy a közönség és a szakma is egy lépéssel közelebb merjen lépni Frenák Pál lenyűgöző, sokkoló, eredeti és önmagunkkal szemben is őszinteségre kényszerítő világához" - írta a könyv kritikusa, Tóth Ágnes Veronika.
2012.12.19. 08:00
Szinhaz.hu
Jönnek az új proféták
Kétezer éves szünet után ismét megkezdődik a próféták szervezett oktatása Izraelben, angyalkommunikáció, és álomfejtés is szerepel a tananyagban
2012.12.06. 21:00
Kulturpart.hu
Rémálmok gyötrik Szita Bence édesanyját
Rémálmok gyötrik Szita Bence édesanyját
Szilviának nincs nyugalma, mióta meglátta összevagdosott arcocskájú kisfia holttestét. Úgy tudja, huszonhétszer szúrták meg. Minden éjjel maga előtt látja, ahogy kegyetlenül kínozzák egyetlen kisfiát. Képtelen lenyelni egy falatot, egész nap sír.
2012.11.28. 07:20
Borsonline.hu
7 fontos szorongásos álomkép és üzenetük
Az agyad soha nem áll le, és még akkor is dolgozik, amikor alszol. Az álmok sokszor nagyon valóságosnak, sőt ijesztőnek tűnnek, amikor átéled őket, és sokféleképpen értelmezhetők. Ám soha ne legyints, hogy ez csak egy álom volt, mert a fejedben zajló "filmek" előjelek, amelyek válaszra várnak a való életben.
2012.11.20. 09:51
Life.hu
Rémálmok fentről: Matolcsy kalózokkal hadakozik
A befektetési bankárok és a hedge fundok menedzserei a pénzvilágai kalózai, akik azzal foglalkoztak, hogy ellopták a befektetők pénzét – erről olvasott könyvet Matolcsy György, derül ki a miniszter mostani Heti Válasz-cikkéből.
2012.11.16. 05:18
168ora.hu
'Miller zseniális" - Az ügynök halála Tatabányán
'Miller zseniális" - Az ügynök halála Tatabányán
Szombaton mutatta be a tatabányai Jászai Mari Színház Arthur Miller klasszikusát, Az ügynök halálát. A darabban házaspárt alakító Töreky Zsuzsa és Kuna Károly a 24 órának nyilatkozott. Lapszemle. A darabról: A kérdés ma is aktuális: vajon csak pénzben, eredményben mérjük az embert? És senki az, akinek nem sikerült? Akinek nem így sikerült? Willy Loman megtört, hajlott hátú alakja mindörökre összeforrt a sikertelen, szerencsétlen kisemberrel. Arthur Miller az árumintával teli bőröndöket cipelő ügynököt éppen halálával emelte a halhatatlanságba. Születésekor a darab az amerikai álom kegyetlen torzképe volt. Sikert hazudni, mosolyogni, bizakodást színlelni akkor is, ha már nincs többé remény - kötelező amerikai lecke. Ha nincs pénzed, pozíciód, senki vagy. Nem becsül többé a szomszédod, a főnököd, sőt a saját fiaid se. Nem marad számodra más, mint a halál. Az előadás utolsó jeleneténél mindig tapintható a csend. A nézőtéren ott motoz a kimondatlan kérdés: és nálunk? Mi is ide tartunk? Vagy már ide is értünk? Csak pénzben, eredményben mérjük az embert? És senki az, akinek nem sikerült? Akinek nem így sikerült? Talán nem. Reméljük, hogy nem. Hogy nem késő. Hogy mégsem késő. A 24 óra cikkéből:"A Jászai Mari Színház igazgatója, Crespo Rodrigo tavasszal tette fel a kérdést: mit szólnánk hozzá, ha eljátszhatnánk Tatabányán Az ügynök halálát. Nagyon örültünk és örülünk a lehetőségnek. Két évvel ezelőtt Székesfehérváron játszottuk a darabot, Károllyal ott találkoztunk a pályán először. Jó volt együtt állni a színpadon" - mesélte Töreky Zsuzsa. Kuna Károly elmondta, Fehérváron nagyon rövid idő volt arra, hogy összeálljon az előadás. "Komolyan érdekelt, hogy mi történt a darabbal, mi változott bennünk az elmúlt két év alatt. Volt lehetőségünk számot vetni, hogy mi az, amit megtartanánk és min szeretnénk változtatni" - tette hozzá.A kérdésre, mi a darab erőssége, Töreky Zsuzsa így felelt: "Az, hogy zseniális. Miller remekművet hozott létre, amiben színészként hálás feladat részt venni. Nem kell agyalni a karakterek megformálásában, egyszerűen csak át kell engednünk magunkon annak a személyiségnek a jegyeit, akit játszunk. A dráma olyan hatással volt rám, hogy a saját életemben is elkezdtem figyelni, mennyi mindent hallgatunk el, hányszor megyünk el egymás mellett mi, emberek. Ha magasabb szinten valami probléma van, ha egy társadalom beteg, az bedarálja a konyhában történteket is." Fotó: jaszaiszinhaz.hu Kuna Károly szerint tanulságos színpadon látni a szülő-gyerek kapcsolat defektjeit is. "Egy kicsit minden szülő magára ismerhet az apában, aki illúziókban ringatja magát, idealizálja a gyermekét, jövőképet álmodik neki, holott az talán egészen másban tehetséges, mások az elképzelései. Én is tapasztalom szülőként, hogy ha jót is akarunk, nem irányíthatjuk a gyerek jövőjét. Mondunk neki valamit, de hogy ő abból mit tart meg és használ fel, az rajta múlik" - hangsúlyozta a színész. Töreky Zsuzsa úgy véli, ez a darab olyan, mint egy hagyma: az, hogy ki hány réteget vesz észre, hányat fed fel, a nézőtől függ. "Ha kicsit belegondolunk, rá kell jönnünk, hogy mi is így élünk. Jönnek a hosszúkás borítékok és mi gyűjtögetjük őket. Aztán befizetjük és akkor egy ideig megnyugszunk. De sárga csekktől sárga csekkig élünk, majd azon kapjuk magunkat, hogy megöregedtünk, hogy elszalasztottuk megvalósítani az álmainkat. Hogy nem hoztunk hasznot a munkahelyen, ezért rezzenéstelen arccal elbocsátottak. Hogy éveket töltöttünk vélt sérelmek dédelgetésével" - mutatott rá a színésznő. Kuna Károly hozzá tette: "Aki akarja, levonhatja az össztársadalmi tanulságot is, de ha jól nézte az előadást, akkor nem a darabhoz került közelebb, hanem a saját életéhez." A teljes interjú a 24 óra c. lapban olvasható. Forrás: Jászai Mari Színház, 24 óra
2012.11.13. 08:14
Szinhaz.hu
Szabadulj meg a rossz álmoktól - így működik az álomfogó
Szabadulj meg a rossz álmoktól - így működik az álomfogó
Rémálmok kíméljenek!
2012.11.03. 07:50
Denevér - Mundruczó darabja siker Varsóban
Denevér - Mundruczó darabja siker Varsóban
Hangos siker a Mundruczó rendezte Denevér Varsóban, Szégyen című rendezése pedig hamarosan újra a Trafóba érkezik. „Ha ezt mondjuk, hogy Mundruczó előadása a varsói TR-ben tökéletes, akkor keveset mondtunk. A Denevér borotvaélen lejtett tánc, szakadék szélén pörgő piruett, versenyfutás a komolysággal és kompromittációval. A színészek csodálatra méltó sokoldalúsággal váltogatják a realista színjátszást a konvencionális operett mesterséges eszköztárával. Távirányító gombnyomására változtatják a hangulatot játékos komolyságról, komoly tréfára sikeresen hatva a közönség érzelmeire.” (Gazeta Wyborcza, Warszawa) Nemrég mutatta be a Grzegorz Jarzyna igazgatta TR Warsawa színház Mundruczó legújabb rendezését a Strauss operettjére épülő Denevér, az én kis temetőm című darabot. Az előadás szövegváltozatát a rendező ezúttal az eddig színésznőként ismert, de most íróként debütált Wébert Katával készítette. Mundruczó magyar alkotótársai voltak még az előadás díszlet- és jelmeztervezője Ágh Márton és zenei vezetője Szemenyei János. Legközelebb december elején tűzik műsorra az előadást Varsóban öt alkalommal. Mundruczó visszatérő rendezője az európai színházaknak. Külföldön készült előadásai több német városban is műsoron vannak, mint például Hamburgban, Hannoverben, Obenhausenben, de Lengyelországban ez volt első rendezése. A Proton Színház szintén Mundruczó rendezte Szégyen című előadása novemberben Berlinben és Rómában turnézik, januárban pedig újra Budapesten, a Trafóban lesz látható.Részlet a kritikákból: „A Denevérben Mundruczó Kornél az eutanázia különböző aspektusait jeleníti meg, amelyen keresztül mintegy a lengyel színház helyzetére is rámutat. A Marszałkowska utcai színház ismét égető társadalmi kérdéseket feszeget. Egy halálosan komoly témát boncol egy groteszk előadás kereteiben. Az előadás azonban egyáltalán nem mondható cinikusnak, még kevésbé banálisnak. A darab Strauss Denevér című operettjén és leghíresebb áriáin alapul, ám a magyar rendező a straussi műfajt keserű iróniával jeleníti meg. Strauss operettje az életet dicsőíti, ám szőnyeg alá söpri a halálfélelmet. Mundruczó előadása a gyógyíthatatlan betegek és hozzátartozóik elviselhetetlenül nehéz egzisztenciáját tárja elénk, ugyanakkor nem válik a halál apoteózisává. A fekete komédiák műfajához közel álló színházi konvenció és a pánikérzésből fakadó nevetés nem süketíti el az eutanáziáról szóló diskurzust. A szereplők megkérdőjelezik a vallásos érveket, amelyek az isteni tervbe való beavatkozásként értelmezik az eutanáziát, és kikiabálják, hogy senki sem használja ugyanezeket az érveket, amikor újszülötteket kell megmenteni vagy állatokat elaltatni. A magyar rendező ugyanakkor elénk tárja az eutanáziát választó főhős magára hagyott leányát is, akinek kétségbeesése édesapja halálának pillanatával egyenértékű. Egy istennel vitázó vallásos színház kortárs megvalósulásának vagyunk a tanúi, a haldoklók ágyait körbevevő függönyök a középkori misztériumdrámák díszletét idézik.” Rzeczpospolita, Warszawa, 2012. szeptember 24. „Mundruczó kivételes dolgot művel. A zenés-színházi életenergiákat felszabadítva eléri, hogy a halál egy idétlen operettben tükröződik. A magyar rendező előadása olyan, mint egy kalapácsütés. A Denevérben ugyan Mundruczó visszafogja vérbő temperamentumát, ám az előadás még így is hihetetlenül felrázó. Régen nem volt már lengyel színpadon olyan előadás, amely ennyi kérdést tenne fel, és ugyanakkor konzekvensen megtagadja a válaszadást. Mundruczó nem akar tabukat döntögetni. Éppen ellenkezőleg. Egyszerűen nem érti, miért is ne lehetne ilyen hangon beszélni a halálról. A Denevér közönsége azért is reagál olyan élénken az előadásra, merta Marszałkowska utcai színpadon még sosem látta a színészeket ilyen szerepekben. Lehet, hogy Mundruczó Kornél kinyitotta a lengyel színház résmentesre zárt ajtajait, amelyek azon komoly témákat rejtik, melyekről lehet távolságtartóan, vonzó formában ugyanakkor komolyan beszélni.” Wprost, Poznań, 2012. október 7. „Kezdettől fogva tudni lehetett, hogy a Mundruczó Kornél által a varsói TR-ben készülő Denevér a kezdődő színházi szezon leghangosabb premierjei közé fog tartozni. Először is, mivel a TR premierjei ritkán visszhangtalanok. Másodszor, Mundruczó kiérdemelte, hogy az utóbbi évek legkülönlegesebb európai művészek közé sorolják – mind a film, mind a színház terén. Harmadszor egyértelmű volt, hogy, az erőszakos színpadi nyelvezetéről, erőteljes kifejező módjáról, valamint nehéz, nyugtalanító, szinte ránk nehezedő témáiról híres magyar rendező és a straussi operett könnyű, frivol és felszínes műfajának „összeházasítása” legalábbis nagy érdeklődésre, hacsak nem fergeteges sikerre számíthat. Mundruczó felveti az alapvető és nagyon aktuális kérdéseket: hol húzódnak a szabad akarat korlátai? Az ember dönthet-e önmaga haláláról? Kell vagy lehet-e segíteni a másik embert, aki meg akar halni? Lehet-e pénzt csinálni a másik ember halálvágyából? Az emberi élet bármilyen áron történő megmentése miért dicséretes dolog, az eutanáziát viszont miért értelmezzük úgy, mintha Istent játszanánk? És hogyan haljunk meg, amikor Isten már meghalt? Mundruczó kivételes koncepciója, amely az emberség definíciójára vonatkozó kérdéseket egy operett köré építi –, ráadásul egy szándékosan nem tökéletes, befejezetlen, szinte amatőr, hakniszerűen előadott operett köré – nem csupán megvédi a Denevért a mesterséges operettes hangnemtől, de egy sereg újfajta értelmezéssel gazdagítja, ráadásul hipnotizáló dinamikát ad az előadásnak. Mundruczó a nézők érzelmeivel játszik, és figyelmüket tapsvihart érdemlően mesteri módon irányítja. Elkerüli a moralaizálást, és az eutanázia egyértelmű támogatását vagy elítélését.” Nowa Siła Krytyczna, 2012. szeptember 30. „A Denevér Mundruczó Kornél rendezésében az operett-műfaj egy új minőségét képviseli. A rendező filmes tapasztalata egyértelműen tetten érhető a színpadon. Az abszurd groteszkkel keveredik, az intelligencia örömmel. A rendező elkerüli a pátoszt, amikor létezésről, halálról beszél, és magával ragadja a hallgatóságot, leköti, „megeteti” – szó szerinti értelemben is: színes tablettákkal, amelyeket akkor kell bekapni, amikor a feszültség elviselhetetlenné válik. A szintetizátorokon játszott, színészek által közösen előadott áriák álomkép-szerűek, a mindennapok elől való elmenekülés, a levegőhöz jutás eszközei.” Przekrój, Warszawa, 2012. október 1. A kritikákat fordította: Pászt Patrícia Naprakész információk a társulatról a facebookon: http://www.facebook.com/protontheatre
2012.11.02. 06:01
Szinhaz.hu
Denevér - Mundruczó darabja Magyarországra jön
Denevér - Mundruczó darabja Magyarországra jön
Hangos siker a Mundruczó rendezte Denevér Varsóban, a darab hamarosan a Trafóba érkezik. „Ha ezt mondjuk, hogy Mundruczó előadása a varsói TR-ben tökéletes, akkor keveset mondtunk. A Denevér borotvaélen lejtett tánc, szakadék szélén pörgő piruett, versenyfutás a komolysággal és kompromittációval. A színészek csodálatra méltó sokoldalúsággal váltogatják a realista színjátszást a konvencionális operett mesterséges eszköztárával. Távirányító gombnyomására változtatják a hangulatot játékos komolyságról, komoly tréfára sikeresen hatva a közönség érzelmeire.” (Gazeta Wyborcza, Warszawa) Nemrég mutatta be a Grzegorz Jarzyna igazgatta TR Warsawa színház Mundruczó legújabb rendezését a Strauss operettjére épülő Denevér, az én kis temetőm című darabot. Az előadás szövegváltozatát a rendező ezúttal az eddig színésznőként ismert, de most íróként debütált Wébert Katával készítette. Mundruczó magyar alkotótársai voltak még az előadás díszlet- és jelmeztervezője Ágh Márton és zenei vezetője Szemenyei János. Legközelebb december elején tűzik műsorra az előadást Varsóban öt alkalommal. Mundruczó visszatérő rendezője az európai színházaknak. Külföldön készült előadásai több német városban is műsoron vannak, mint például Hamburgban, Hannoverben, Obenhausenben, de Lengyelországban ez volt első rendezése. A Proton Színház szintén Mndruczó rendezte Szégyen című előadása novemberben Berlinben és Rómában turnézik, januárban pedig újra Budapesten, a Trafóban lesz látható.Részlet a kritikákból: „A Denevérben Mundruczó Kornél az eutanázia különböző aspektusait jeleníti meg, amelyen keresztül mintegy a lengyel színház helyzetére is rámutat. A Marszałkowska utcai színház ismét égető társadalmi kérdéseket feszeget. Egy halálosan komoly témát boncol egy groteszk előadás kereteiben. Az előadás azonban egyáltalán nem mondható cinikusnak, még kevésbé banálisnak. A darab Strauss Denevér című operettjén és leghíresebb áriáin alapul, ám a magyar rendező a straussi műfajt keserű iróniával jeleníti meg. Strauss operettje az életet dicsőíti, ám szőnyeg alá söpri a halálfélelmet. Mundruczó előadása a gyógyíthatatlan betegek és hozzátartozóik elviselhetetlenül nehéz egzisztenciáját tárja elénk, ugyanakkor nem válik a halál apoteózisává. A fekete komédiák műfajához közel álló színházi konvenció és a pánikérzésből fakadó nevetés nem süketíti el az eutanáziáról szóló diskurzust. A szereplők megkérdőjelezik a vallásos érveket, amelyek az isteni tervbe való beavatkozásként értelmezik az eutanáziát, és kikiabálják, hogy senki sem használja ugyanezeket az érveket, amikor újszülötteket kell megmenteni vagy állatokat elaltatni. A magyar rendező ugyanakkor elénk tárja az eutanáziát választó főhős magára hagyott leányát is, akinek kétségbeesése édesapja halálának pillanatával egyenértékű. Egy istennel vitázó vallásos színház kortárs megvalósulásának vagyunk a tanúi, a haldoklók ágyait körbevevő függönyök a középkori misztériumdrámák díszletét idézik.” Rzeczpospolita, Warszawa, 2012. szeptember 24. „Mundruczó kivételes dolgot művel. A zenés-színházi életenergiákat felszabadítva eléri, hogy a halál egy idétlen operettben tükröződik. A magyar rendező előadása olyan, mint egy kalapácsütés. A Denevérben ugyan Mundruczó visszafogja vérbő temperamentumát, ám az előadás még így is hihetetlenül felrázó. Régen nem volt már lengyel színpadon olyan előadás, amely ennyi kérdést tenne fel, és ugyanakkor konzekvensen megtagadja a válaszadást. Mundruczó nem akar tabukat döntögetni. Éppen ellenkezőleg. Egyszerűen nem érti, miért is ne lehetne ilyen hangon beszélni a halálról. A Denevér közönsége azért is reagál olyan élénken az előadásra, merta Marszałkowska utcai színpadon még sosem látta a színészeket ilyen szerepekben. Lehet, hogy Mundruczó Kornél kinyitotta a lengyel színház résmentesre zárt ajtajait, amelyek azon komoly témákat rejtik, melyekről lehet távolságtartóan, vonzó formában ugyanakkor komolyan beszélni.” Wprost, Poznań, 2012. október 7. „Kezdettől fogva tudni lehetett, hogy a Mundruczó Kornél által a varsói TR-ben készülő Denevér a kezdődő színházi szezon leghangosabb premierjei közé fog tartozni. Először is, mivel a TR premierjei ritkán visszhangtalanok. Másodszor, Mundruczó kiérdemelte, hogy az utóbbi évek legkülönlegesebb európai művészek közé sorolják – mind a film, mind a színház terén. Harmadszor egyértelmű volt, hogy, az erőszakos színpadi nyelvezetéről, erőteljes kifejező módjáról, valamint nehéz, nyugtalanító, szinte ránk nehezedő témáiról híres magyar rendező és a straussi operett könnyű, frivol és felszínes műfajának „összeházasítása” legalábbis nagy érdeklődésre, hacsak nem fergeteges sikerre számíthat. Mundruczó felveti az alapvető és nagyon aktuális kérdéseket: hol húzódnak a szabad akarat korlátai? Az ember dönthet-e önmaga haláláról? Kell vagy lehet-e segíteni a másik embert, aki meg akar halni? Lehet-e pénzt csinálni a másik ember halálvágyából? Az emberi élet bármilyen áron történő megmentése miért dicséretes dolog, az eutanáziát viszont miért értelmezzük úgy, mintha Istent játszanánk? És hogyan haljunk meg, amikor Isten már meghalt? Mundruczó kivételes koncepciója, amely az emberség definíciójára vonatkozó kérdéseket egy operett köré építi –, ráadásul egy szándékosan nem tökéletes, befejezetlen, szinte amatőr, hakniszerűen előadott operett köré – nem csupán megvédi a Denevért a mesterséges operettes hangnemtől, de egy sereg újfajta értelmezéssel gazdagítja, ráadásul hipnotizáló dinamikát ad az előadásnak. Mundruczó a nézők érzelmeivel játszik, és figyelmüket tapsvihart érdemlően mesteri módon irányítja. Elkerüli a moralaizálást, és az eutanázia egyértelmű támogatását vagy elítélését.” Nowa Siła Krytyczna, 2012. szeptember 30. „A Denevér Mundruczó Kornél rendezésében az operett-műfaj egy új minőségét képviseli. A rendező filmes tapasztalata egyértelműen tetten érhető a színpadon. Az abszurd groteszkkel keveredik, az intelligencia örömmel. A rendező elkerüli a pátoszt, amikor létezésről, halálról beszél, és magával ragadja a hallgatóságot, leköti, „megeteti” – szó szerinti értelemben is: színes tablettákkal, amelyeket akkor kell bekapni, amikor a feszültség elviselhetetlenné válik. A szintetizátorokon játszott, színészek által közösen előadott áriák álomkép-szerűek, a mindennapok elől való elmenekülés, a levegőhöz jutás eszközei.” Przekrój, Warszawa, 2012. október 1. A kritikákat fordította: Pászt Patrícia Naprakész információk a társulatról a facebookon: http://www.facebook.com/protontheatre
2012.11.02. 06:01
Szinhaz.hu
Nem mindegy, milyen illatú szobában alszik
Nem mindegy, milyen illatú szobában alszik
Mivel a szagok hatnak a tudatalattinkra, álmunkat is jelentősen befolyásolja, milyen illatú hálószobában töltjük az éjszakát. Mint kiderült: amennyiben kellemes virágillat vesz bennünket körül, a gyötrő rémálmok jó eséllyel messzire elkerülnek.
2012.10.27. 20:20
Borsonline.hu
A top 4 alvás-rém
Nyugtalanul alszik a gyermeke? Rémálmok gyötrik, netán alvajár? Ellenkezik, ha le kell feküdnie? Vajon miért?
2012.10.27. 18:00
Napidoktor.hu
Hogyan űzheti el gyermeke rémálmait?
A rémálmok viszonylag gyakoriak gyermekkorban, amelyek mind a gyerekeket, mind a szüleiket felkavarják. Van pár dolog, ami azonban a szakértők szerint segíthet a problémán.
2012.10.25. 09:35
Vital.hu
Hogyan születik a sláger? - videó
Hogyan születik a sláger? - videó
Az ihlet jöhet fürdőkádban, biciklin, vagy rémálmok közepette is, a lényeg, hogy ott, abban a pillanatban le kell jegyezni az ötletet. Sok hazai és világsztár magának írja a dalokat.Részletek &raquo
2012.10.19. 21:40
Meghalt egy álom - Goodbye Emanuelle
Sylvie Kristel amúgy ráfaragott élete filmjére, de erről nem szeretnek beszélni, mert a szex édestestvére a halál liheg mögötte.
2012.10.19. 14:49
Nyugat.hu
<strong>Álomfejtés</strong> - Szexuális álmaink jelentése
Álomfejtés - Szexuális álmaink jelentése
Szinte mindenkinek vannak szexuális álmai. Sokszor szinte magunk előtt szégyelljük, hogy mi is járt a fejünkben éjszaka. Aggódásra semmi ok, forró álmaidból még tanulhatsz is, ha egy kicsit jobban figyelsz.
2012.10.16. 20:36
Femcafe.hu
Mit üzennek a rémálmok?
A rémálmok nem csak az éjszakai pihenést teszik tönkre. A negatív élményekkel teli, zavart alvás következményeként jelentkezhet nappali nyugtalanság, depresszió is. Mindez azonban elkerülhető, rémálmok ellen is létezik gyógymód.
2012.10.16. 17:35
Egeszsegtukor.hu
Trisztán és Izolda a Maribori Borštnik Fesztiválon
Trisztán és Izolda a Maribori Borštnik Fesztiválon
A ljubljanai Mini Teater és a Maladype Színház koprodukciójában készült Trisztán és Izolda című előadás 2012. október 20-án 19 órakor látható a 47. maribori Borštnik Fesztivál versenyprogramjában. Az előadásnak a korszerű technikával felújított Maribori Bábszínház nagyterme ad otthont. Szlovénia legrégebbi (1966 óta) és legjelentősebb színházi fesztiválja október 16. és 26. között kerül megrendezésre Mariborban A Borštnik Fesztivál felvonultatja az évad legrangosabb szlovén előadásait. A Hidak és Nemzedékek nemzetközi programban meghívott külföldi produkciókat is bemutat. Idén Csehország színházművészetén van a hangsúly. A rendezvényen nemzetközi szimpózium, találkozók, konferenciák és színházi témájú kiállítások is láthatók Európa Kulturális Fővárosában. A nemzetközi fesztiválzsűri - a holland Arthur Sonnen, a skót Mark Brown, a német Jaša Drnovšek, a szlovén Meta Hočevar és Zala Dobovšek - a végén díjakat ad a legjobbnak ítélt művészeti alkotásoknak. A szlovén showcase-ben és a versenyprogramban szereplő 20 előadás a szlovén színház szakmai színvonalának adja keresztmetszetét. “Olyan előadásokat kerestem, amelyek meg tudnak lepni, és lefoglalják a néző kísérletező kedvét. Előadást, amelyben a néző nem csodálatra méltó szobrokat bámul, és nem veti alá magát már bevált hatásoknak. Olyan előadást szeretek látni, melyet a rendező különböző szempontokból képes megváltoztatni, és ezzel aktivizálja közönségét, egyfajta tesztlapot ad a kezébe. Olyan fajta színházat tartok érdemesnek megmutatni, amely kommunikál, és egyaránt kiprovokálja a néző figyelmét.” (Primož Jesenko, dramaturg-kritukus) Trisztán és IzoldaBalázs Zoltán a Jean Cocteau által feldolgozott Trisztán és Izolda elemi erejű történetét fiatal szlovén színészekkel állította színpadra a Mini Teaterben. Az előadás variációkat ígér az örök egymásra találásra, a mindennapjainkat behálózó szerelmek forrására. Balázs Zoltán a tőle megszokott minimalista eszközöket használva, letisztult színészi játékkal járja körül a számtalanszor feldolgozott történetét. Trisztán és Izolda története állandó lebegés élet és halál, álom és valóság között – szerelmük a pillanatnyi örökkévalóság törékeny élménye. Egyensúly hétköznapi és éteri, konkrét és elvont között. Egy test. Együtemű két-szív. Iker-lelkek reflexei. Történetük esélyt ad újra felidézni az Éden valóra váltott ígéretét… Mi tépte ketté ezt az egy világot? A Mini Teater előadása erre a kérdésre keresi a választ – férfi és nő kapcsolatának kényes egyensúlyát vizsgálva –, nem szokványos eszközökkel. „Trisztán és Izolda mitológiájának színrevitelekor a rendező radikálisan megrövidítette a történetet, elhagyta a marginális epizódokat és mellékszereplőket, eltekintett bizonyos történelmi utalások megjelenítésétől, továbbá a korábbi bemutatók konvencióitól. Az alapkonfliktus Izolda, Trisztán és Trisztán nagybátyja, Mark lecsupaszított, és gyakran a puszta érzelmek által mozgatott szerelmi háromszöge köré épül. A szöveg meghúzása következtében a dialógusok az alaphelyzetre vannak kihegyezve, és ezzel teret nyitnak a letisztult színészi játéknak, a szüntelen mozgásnak, a szimbolikusan értelmezendő hangoknak és a minimalista díszletnek.” (Zala Dobovšek, Delo, 2012. április 12.) Fotók: Miha Fras Koncepció és rendezés: Balázs Zoltán, az előadás dramaturgja Góczán Judit, a díszletet és jelmezt Ana Savić Gecan tervezte, produkciós menedzsere Huszár Sylvia. Szereplők: Vesna Kuzmić, Ana Urbanc, Jernej Čampelj, Robert Korošec, Rok Kunaver, Tadej Pišek és Marko Ujc.A szakmai beszélgetésre Balázs Zoltánnal október 21-én délelőtt 11 órakor kerül sor.
2012.10.16. 09:49
Szinhaz.hu
Álmok üzenete - Iránytű egy titokzatos világban
Olyan szépet álmodtam! Jaj, olyan rosszat álmodtam! - mindkét mondat szinte naponta elhangzik, többször is. Mert az álmok közt van ilyen is, olyan is, egyiket sajnáljuk, ha véget ér az ébredéssel, másik után felsóhajtunk megkönnyebbülten: de jó, hogy felébredtem. Az álmok titokzatos világa minden korban érdekelte az embereket, és nem csak a köznapiakat: mesék, mondák gyakori témája, babonák, néphitek alkotóeleme
2012.10.15. 13:05
Egeszsegtukor.hu
"Most kevesebbet álmodozunk" - Kovács Géza a Mesebolt Bábszínházról
"Most kevesebbet álmodozunk" - Kovács Géza a Mesebolt Bábszínházról
A szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatójával, Kovács Gézával beszélgetett a nyugat.hu. Lapszemle. A nyugat.hu cikkéből: Kovács Géza az interjúban elmondta, azok után, hogy a Mesebolt Bábszínház a megye-város közös fenntartása után Szombathelyé lett, a működésük, és a működésükhöz kapcsolódó adminisztratív feladatok ugyanazok maradtak. Annyival könnyebb talán a helyzetük, hogy tisztábbak a viszonyaik, hiszen nézőik jó része szombathelyi, előadásaik többnyire a városban zajlanak. "Pár éve nagyon jó időszakot éltünk, akkor a város és a megye bőkezűbben tudott támogatni bennünket. Azóta sajnálattal tapasztaljuk, hogy számolnunk kellett azzal az eshetőséggel is, hogy bármikor csökkentik a költségvetésünket. Ezért úgy kötünk szerződést az alkotókkal és a kivitelezőkkel, hogy megpróbálunk egy elfogadható határon belül mozogni. Soha nem volt a bábszínháznak túlköltése, soha nem volt olyan, hogy pótfinanszírozást kellett volna kérni, az elődömnél, Horváthné Katinál sem, pedig mindig meg kellett küzdenünk a költségvetésünkért" - számolt be az igazgató. "Azonban nyilvánvaló, hogy nem lehet végletekig lefaragni egy költségvetést, mert akkor már működésképtelenné válik egy intézmény. Mi mindenkor egy tisztességes párbeszédet tudtunk kialakítania a fenntartóinkkal. Persze ez egy kis intézmény, a várostól kapott 16 millió forintunk meg se közelíti a nagyobb kulturális intézmények támogatását. Költségvetésünk átlagban tizedannyi, mint egy vidéki színháznak, amiből éves szinten 40 ezer nézőt szórakoztatunk" - tette hozzá Kovács Géza. Fotó: nyugat.hu A bábszínháznak 18 éves fennállása óta nincs saját épülete, a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (MMIK) szűkös termeiben kényszerül működni. A direktor erről így beszélt: "15 éve folyamatosan küzd a bábszínház azért, hogy normális épületre tegyen szert, de valami mindig közbejött, már majdnem ott volt az ajtó, csak a kilincset kellett volna rátenni, de szétpukkadt az álom. Most kevesebbet álmodozunk, tesszük a dolgunkat. (...) Ez az épület elavult technikailag, és a térkiosztás is alkalmatlan. Behozok egy gyerekcsoportot, mit lát, a hetvenes éveket, semmit, ami hozzá kapcsolódna, amivel azonosulni tudna. Ráadásul a tűzvédelmi szabályok miatt még a falakról is mindent le kellett vennünk, mert az életterünk egy lépcsőházi közlekedőfolyosónak számít. Semmi olyat nem tudunk itt biztosítani, ami az előadáson kívül jó lenne, amitől nézőink otthonosan éreznék magukat." Kovács Géza azt is elárulta, hogyan lett bábszínész: "Voltak olyan ambícióim persze, hogy színész legyek, nagyon rövid ideig, aztán gyorsan le is épültek. Alapvégzettségemet tekintve óvodapedagógus vagyok, a kecskeméti óvónőképzőben végeztem. A barátommal mi voltunk az első óvóbácsik az országban. Ott az óvóképzőben ismerkedtem meg a bábjátékkal, onnan vettek fel az Állami Bábszínház színészképzőjébe, azóta ezzel foglalkozom, immár 30 éve. A főiskola után a kecskeméti Ciróka Bábszínház következett, ahol nagyon fiatalon, huszonévesen lettem az igazgató. Majd jött a Griff Bábszínház Zalaegerszegen, ahol újra mindent elölről lehetett kezdeni." A kérdésre, játszani szeret-e még, így felelt: "Igen, de van bennem mértéktartás. Szerintem az a jó, ha a színház vezetőjénél jobb rendezők rendeznek, és jobb színészek játszanak. Szeretek játszani, de nem érzek folyamatos késztetést arra, hogy színpadon legyek. Kecskeméten még sokat játszottam, az ördög és a halál szerepek általában az igazgatóra jutottak. Így a negatív szerepekben nagyon nagy gyakorlatra tettem szert. Van szóló bábjátékom, ha úgy van kedvem, azzal játszom, de ez szigorúan a saját előadásom, saját felelősséggel, saját pénzből. Egy évben egyszer most is rendezek, de bevallom, nagyobb örömet jelent számomra más rendezők munkájának segítése, és az így létrejött jó előadás láttán felszabadultabb örömöt érzek, mint saját sikereim után." A teljes interjú a nyugat.hu-n olvasható.
2012.10.10. 07:16
Szinhaz.hu
Demcsákot rémálmok gyötrik
Budapest - Úgy érzi, soha többé nem akar visszatérni a férjével közös családi házba Demcsák Zsuzsa (34) még akkor sem, ha a válása után esetleg megtehetné.
2012.10.07. 05:30
Blikk.hu
Máig rémálmok kísértik a kolontáriakat
Eltűnt az iszap, de az emlékek még mindig kísértik a kolontáriakat. Pontosan két év telt el a katasztrófa óta, Németh Gyuláné és több falubelije azonban képtelen hazaköltözni, elvesztett szeretteiket juttatja eszükbe a falu minden szeglete.
2012.10.05. 09:30
Borsonline.hu
Távol-keleti varázslat a Prada tavaszi kollekciójában
Távol-keleti varázslat a Prada tavaszi kollekciójában
A Prada új kollekciójának bemutatója minden évben a milanói divathét egyik legjobban várt eseménye, ilyenkor minden szem a kifutóra szegeződik. Idén Miuiccia Prada-t a titokzatos Japán ihlette meg! A híres divatház tavaszi kollekcióját elegáns kimonók, és gésa cipők uralták, ez a viselet még a legelhivatottabb Prada rajongóknak is kihívást jelent majd. Persze most is, mint mindig, komoly gondolat van elrejtve a kollekció mögött. A tervező a Távol-Kelet világát szerette volna megjeleníteni, és olyan ruhákat alkotott meg, melyek nem szokványosak, és egy nő sem viselné normális esetben az utcán. A cél az volt, hogy ezeket a darabokat viselhetőbbé varázsolják. Az egyes ruhákat tradicionális virág motívumokkal és szőrmével díszítették, a kollekcióra összességében a minimalista hangulat jellemző. Az anyagok terén az uralkodó a szatén volt, a ruhákon egyszerű stilizált áramlás volt megfigyelhető. Ellentétben a többi tavaszi kollekcióval, a Pradat, visszafogott, lágy színpaletta jellemezte, a színek terén a fekete, a fehér, és a vörös volt uralkodó. A ruhák mögött komoly gondokodásbeli és  filozófia-változás áll: „Az álmok tilosak, a nosztalgia tilos, a túl édes dolgokat kerülni kell. Minden ami a történelemmel áll összefüggésben, ma már nem élvezhető. A ruháknak az elérhetetlen álmokat kell megjeleníteniük!”
2012.09.29. 16:18
Lifemagazin.hu
Gyászol a világ: elhunyt a kiváló énekes
Gyászol a világ: elhunyt a kiváló énekes
Andy Williams 84 éves volt. A halál Branson-i otthonában érte, a rákkal folytatott egy évig tartó küzdelme után. Legismertebb dala a Moon River volt, ami Oscar-díjat is nyert az Álom Luxuskivitelben című Audrey Hapburn film részeként. [Dátum: 2012.09.26. 19:51]
2012.09.26. 19:51
Zene.hu
Más az éjszaka igazsága, mint a nappalé?
Más az éjszaka igazsága, mint a nappalé?
Álomfejtés Károlyi Amy-val
2012.09.12. 15:00
Megadja Gábor (Magyar Nemzet): Álmok és rémálmok a rejtőzködő totalitarizmusról
Megadja Gábor (Magyar Nemzet): Álmok és rémálmok a rejtőzködő totalitarizmusról
A humanisták az emberiségért való absztrakt rajongásuk folyományaként épp emberi vonásainktól fosztanának meg minket. [...] Bővebben! Komment (16)
2012.09.06. 16:54
Mandiner.hu
Megadja Gábor (Magyar Nemzet): Álmok és rémálmok a rejtőzködő totalitarizmusról
Megadja Gábor (Magyar Nemzet): Álmok és rémálmok a rejtőzködő totalitarizmusról
A humanisták az emberiségért való absztrakt rajongásuk folyományaként épp emberi vonásainktól fosztanának meg minket. [...] Bővebben! Komment (16)
2012.09.06. 16:54
Mandiner.hu
Megadja Gábor (Magyar Nemzet): Álmok és rémálmok a rejtőzködő totalitarizmusról
Megadja Gábor (Magyar Nemzet): Álmok és rémálmok a rejtőzködő totalitarizmusról
A humanisták az emberiségért való absztrakt rajongásuk folyományaként épp emberi vonásainktól fosztanának meg minket. [...] Bővebben! Komment (16)
2012.09.06. 16:54
Mandiner.hu
Minden, ami van
Ébredni – ez az egyetlen megoldásunk. Világok omlanak össze, egyre látványosabban reng a föld mindannyiunk lába alatt. Mégis azt mondom: nincs semmi baj…Tudod, mi történik? Csak illúzióink törnek szilánkokra, véresre sebezve szűkölő, élni, uralkodni vágyó egónkat. “Egyikünket sem kímélnek az energetikai változások” – mondja a pesszimista, de sokkal bölcsebb az, aki így fogja fel: “jó, hogy végre szembe kell néznem gyengeségeimmel, és a gyógyulásom, a jóllétem érdekében fel kell vállalnom végre az Élet Pozitivitását, a Szeretetet”.Feszült vagy? Lehangolt? Életunt? Depressziós? Minden kiesik a kezedből – legfőképpen mindennapjaid gyeplője? Felkavaró gondolatok, egyre erősödő félelmek, izzasztó rémálmok gyötörnek? Kétségbeesett kirohanásokkal reagálsz a legjelentéktelenebb kérdésekre is, miközben magányod perceiben a halálfélelemtől csorog a könnyed? Idegenként tapasztalsz olyanokat, akiket korábban barátként ünnepeltél? Fullaszt, amit idáig csináltál, és azt érzed, azonnal változtatnod kell?Legyen így! Mert igen, a kulcs ez: VÁLTOZTATNOD KELL. Felismerni, mi az, ami nem működik az életedben, és helyette új lehetőségeket generálni, amelyek a Szívedből szólnak. Fel kell szabadítanod magad, ami nem azt jelenti, hogy fityiszt mutatsz a világnak, hanem hogy befelé hallgatózva megérted: miért is vagy itt igazán… A válasz annyiféle, ahány ember van a bolygón, ám minden megoldás hátterében egyetlen energia áll: a Szeretet. A félelmek kényszerzubbonyának ledobása magunkról, és az IGEN kimondása arra, ami hiteles Utunk, Küldetésünk.Mit tehetnél? Felejtsd el a hibáztatást, a neheztelést, a bűntudatot – rendezd torzan megszakadt, vagy épp érzelmi terhektől súlyos kapcsolataidat. Tanulj meg arra figyelni, hogy a belső hangod mit üzen: az ő útmutatásai azok, amelyekben bízhatsz, amelyeket vakon követhetsz – hitelesek és egyértelműek, ha megtisztítod az érzékelésedet. Hogyan? Meditációval, nagy, mély csöndekkel, a Természetben való elvonulásokkal… Nagy szükségünk van az egyedüllétre, a gondolatmentes jelenlétre – ez a legfőbb gyógyító erő számunkra. A csönd olyan, akár a varázsseprű: kitakarítja elménkből a sötét, negatív gondolatokat, amelyek szétmarcangolják eredendően adott isteni harmóniánkat.Mert mi más lehetne a depresszió, a félelem, a harag, a gyűlölet és a többi kínzó érzelem és állapot oka, ha nem egy megizmosodott gondolatáram, amelynek mi adtunk létjogosultságot, amikor eldöntöttük: szenvedni akarunk, a szeretet művészetének gyakorlása helyett? Óriási a felelősségünk – akkora, hogy gyógyulni is csak mi magunk tudunk. A külvilág ezernyi benyomása inspirálhat ugyan, de a nagy lépés megtétele a miénk.Miért jelentkeznek tömegesen napjainkban ezek az összeomlások? Miért érnek véget egyik pillanatról a másikra öröknek hitt szövetségek, szerelmek – miért szed bennünket darabjainkra mindaz, amiről azt hittük: elfogadható része az életünknek? Mert a nagy energetikai átalakulásban, amelyről úton-útfélen beszélnek a változásra nyitottabbak, csak az Igazság maradhat fenn – minden más elporlik a Mulandóság örvényében…Ki vagy Te, és mi a feladatod a Világban? Hallgass, figyelj és tudni fogod… Addig pedig takaríts odabent és idekint – legyőzhetetlen, megingathatatlan szorgalommal… Hogy amikor felkészültél rá – befogadhasd a Boldogságot, amely mindig is a Tiéd volt, és megélések szintjén is az lehetett volna – ha felismered…Cs. Szabó Virág
2012.09.04. 17:36
Elozoeletek.hu
Az álmok titkos üzenete - A tiéd vajon mire figyelmeztet?
Az álmok titkos üzenete - A tiéd vajon mire figyelmeztet?
Hozzásegítenek az önmegvalósításhoz!
2012.09.01. 08:00
Ősi, titkos kínai jóslások
Az ókori Kínában széles körben elterjedt volt az álomfejtés. Idővel a jóslás gyakorlata tökéletesedett, a jósok újabb eszközöket, csillagjóslási táblákat alkalmaztak.
2012.08.23. 13:39
Ezoterikus.hu
Az év legszörnyűbb villantása Elton John buliján - fotó
Elton John a minap tartott egy kis bulit egyik yachtján. Michael Caine-t talán még mindig rémálmok gyötrik emiatt.
2012.08.15. 10:33
Kiskegyed.hu
'Kalaf párbajra hívja a sorsot' - interjú Rubens Pelizzarival
'Kalaf párbajra hívja a sorsot' - interjú Rubens Pelizzarival
Rubens Pelizzari neves olasz tenor énekes, számos európai operaház és a Veronai Aréna állandó vendégművésze. A Budapesti Nyári Fesztivál meghívásából először lép fel Magyarországon: augusztus 10-én 12-én Puccini Turandot című „látvány-operájában” Kalaf szerepét énekli a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Hogyan találkozott először Kalaf szerepével, milyen volt a debütálása?- A múlt évben énekeltem először, Németországban, Wiesbadenben. De részleteket adtam elő a műből már korábban is, különböző fellépéseken, gálákon, többek között a híres Nessun Dorma áriát. Mik voltak az első benyomásai a szereppel kapcsolatban? - Egy meglehetősen összetett szerepről beszélünk, amely egyben igazi kihívás is, gyönyörű feladat egy hőstenornak, igazi öröm énekelni. Vannak ugyanis olyan darabok, amelyekbe az ember szinte belefeszül, mégsem okoznak igazi élvezetet sem a közönségnek, sem az énekesnek, hiányzik belőlük a megjelenítő erő, az átélhető, népszerű dallamok. Itt viszont minden megtalálható együtt, összekapcsolódik a néző és az előadó öröme, élménye. Az Ön számára melyek Kalaf szerepének legfontosabb jellemzői, hogyan írná le a közte és Turandot között lévő kapcsolatot? - Először is itt egy meséről van szó, míg Puccini legtöbb operája viszonylag reális környezetben játszódik (a Tosca, a Pillangókisasszony), valósághű eseményeket dolgoz fel, legalábbis a történetnek mindig van valamilyen valóságalapja. Itt azonban egy mitikus történetről beszélhetünk, egy ugyancsak különös szerelmi viszonyról. Kalaf valójában akkor esik szerelembe, amikor meglátja Perzsia hercegének fejét, illetve szembesül Turandot halálos szenvedélyének áldozataival. Ekkor ragadja magával a veszély, a „mindent vagy semmit” lehetősége, elvarázsolja a végzet, amely megtestesül Turandot drámai személyiségében: a halál folyamatos jelenléte. Kalaf párbajra hívja a sorsot, igazi hősi karakter, aki egy nőért, egy nő szerelmének elnyeréséért a végzettel, a halállal játszik.A Nessun Dorma az operairodalom egyik legismertebb tenoráriája. Lehet-e még újat hozzátenni az interpretációhoz? Hogyan lehet személyessé tenni az előadásmódot? - Egy rendkívül népszerű áriáról beszélünk, a közönség egyik kedvencéről. Puccini, amikor ezt az áriát írta, utat talált az emberek szívéhez. Hangjegyeivel a lélek legmélyebb rezdüléseit is megszólaltatja, szinte minden belső mozgásra, motívumra „rezonál”. Miközben éneklés közben természetesen betartunk minden zenei előírást, ritmust, modalitást, arra is van mód, hogy megtaláljuk a személyes árnyalatainkat, valós kapcsolatot teremtsünk a közönséggel, a hallgatósággal. Most dolgozik első ízben Magyarországon? Van-e valamilyen tapasztalata már magyar művészeket, énekeseket illetően? - Sajnos mostanáig nem volt semmilyen személyes kapcsolatom Magyarországgal, a magyar zenei élettel. A karrierem során – mely egyébként nem túl hosszú, 10-15 éves múltra nyúlik vissza – nem volt alkalmam magyarokkal dolgozni, de kíváncsian várom az első találkozást, az első tapasztalatokat. A mostani Turandot előadásnak az a különlegessége, hogy félszcenírozott produkció lesz – jelent ez valamilyen különleges aspektust vagy nehézséget az előadó számára? - Más úgy elénekelni egy operát, ha az előadót a teljes színházi előadás segíti, és minden együtt van, díszlet, kosztümök, színpadi akciók. Koncertszerűen elénekelni valamit, sokkal kevesebb mozgással, egyértelműen az előadásmódra, az egyes zeneszámokra, az énekes személyiségére, az „opera lelkére” irányítja a figyelmet, és még jobban érvényre juttatja a zene dramaturgiáját, a dallamok szépségét, kifejezőerejét. Ön a világ számos híres operaházában énekelt már, melyiket vallja művészi értelemben otthonának? - Talán leginkább a veronai aréna az én művészi értelemben vett otthonom. Nemcsak azért, mert különleges épület, híres előadások színhelye, hanem mert gyerekként sokat jártam oda édesapámmal operákat nézni, nyolc-tízévesen, igen nagy élmény volt. Számomra ott énekelni valóban olyan, mint egy álom megkoronázása. Sok nagyszerű helyen, híres operaházakban felléphettem már, de most is az Aréna a legfontosabb számomra. Rubens Pelizzari Kalaf szerepében a wiesbadeni operában Melyik szereppel kezdődött a pályafutása? - A Nabucco Ismaeljét énekeltem először, azt követte a Tosca, a Pillangókisasszony, majd a Trubadúr Manricója, és így tovább. Egyelőre körülbelül öt-hat főszerepből áll a repertoárom, elsősorban Puccini, Verdi műveit éneklem. Ön, ha lehet így mondani, kivételes kapcsolatot ápol Puccini műveivel, hőseivel. Mit mondana róluk néhány szóban? - Puccini talán az első a klasszikus operairodalomban, aki mind a zenei ábrázolásmódot, mind librettóit tekintve ragaszkodik a valósághű ábrázolásmódhoz, a való életből vett történetekhez (a Turandot ebből a szempontból kivétel). Mintegy hidat teremt a tradicionális operafelfogás és a huszadik századi modern opera között. Zenéjében, műveiben nincsenek megszakítások, közjátékok, a cselekmény természetesen áramlik egyik fázisból a másikba. Én különösen szeretek Puccinit énekelni, mivel ragyogó áriákat, duetteket írt a tenorok és szopránok számára. Tele vannak érzelemmel, az éneklés során különösen széles skálát, nagy utat járhatunk be. Tervezi-e a közeljövőben repertoárja bővítését, esetleg, hogy a kortárs opera felé fordul? - Bár különlegesnek és zseniálisnak tartom a kortárs komolyzenét, azt hiszem, nem igazán az én profilom. Nagyon izgat viszont Wagner művészete, szeretném megtalálni azt a Wagner-operát, amely megfelel az alkatomnak, és újat tudnék benne nyújtani. Wagner köztudomásúlag nehéz falat, zeneileg is, nyelvében is (gondolok itt a kiejtésre, a technikára, a speciális megvalósítási formákra) – nagyon izgalmas lenne találkozni vele. Azon kívül Verdi, Puccini is tartogat még számos új szerepet, kihívást, nem beszélve az olyan általam még fel nem térképezett területekről, mint pl. Massenet csodálatos művei. Folyamatosan igyekszem újat tanulni, szélesíteni a repertoáromat. A Turandot után milyen új feladatok következnek, hogy alakul az idény további része? - A budapesti Turandot után egy Aidát éneklek majd Németországban, majd visszatérek Olaszországba, északra, Toscát énekelni. Novemberben pedig újra találkozik majd Kalaf szerepével, mégpedig Zubin Mehta irányítása alatt. Lehet már valamit tudni erről a produkcióról? - Még csak most kezdjük majd a próbákat, egyelőre nem sokat tudok mondani a koncepcióról, csupán remélem, hogy hagyományos felfogású rendezés lesz – szeretem a klasszikus, tradicionális produkciókat. Firenzében kezdjük majd a próbákat, utána pedig japán turnéra visszük az előadást, ahol egy meglehetősen nagy befogadóképességű létesítményben lépünk fel. Jut-e ideje a pihenésre? - Épp most vagyok túl egy kéthetes vakáción. Nyilván lesz még egy-két szabadnapom, de hála istennek, sok munkám van, még karácsonykor is lesz fellépésem. De télen is szoktam pihenni, februárban például biztos tartok majd egy is szünetet. Az olimpia első hetében járunk. Érdeklik a játékok, követi a versenyeket? - Igen, szeretem a sportot, megvan a maga varázsa, szépsége. Meg talán van egy kis hasonlóság a mi munkánk és a sportolóké között. Mi ugyan nem versenyzünk a szó szoros értelmében, de minden egyes újabb alkalom, minden egyes színpadra lépés egy újabb megmérettetés, egy újabb kihívás. Vizsgázunk a közönség, a partnereink, önmagunk előtt, számot adunk erőnlétünkről, tudásunkról, felkészültségünkről. Mindig igyekszünk a legjobbat kihozni magunkból, élményt adni a közönségnek, a kollégáinknak és önmagunknak is. Signor Pelizzari, köszönöm az interjút. Sok sikert, és szeretettel várjuk Magyarországon! Szerző: Sediánszky Nóra Forrás és fotók: szabadter.hu
2012.08.04. 08:01
Szinhaz.hu
Darwini rémálmok jönnek
Angol kenguru, magyar piranha, ausztrál ponty - a globalizáció felgyorsította az inváziós fajok elterjedését, az új ökológiai egyensúly pedig az őshonos élőlények kipusztulásához vezethet.
2012.07.07. 08:28
Index.hu
Különös alvási problémát okozhat a dohányzás
A felnőtt lakosságág mintegy 0,5 százalékánál fordul elő az úgynevezett REM alvási magatartás zavar. Az ilyen betegekre jellemző, hogy a REM, vagyis a gyors szemmozgásos alvási szakasz során nincs normális izomtónusuk, ami ahhoz vezet, hogy az álmok hatására össze-vissza kezdenek mozogni. Az ilyen akaratlan mozgások akár erőszakosak is lehetnek, ezért a partnerében is kár tehet a beteg.
2012.07.03. 12:54
Vital.hu
Álomfejtés: Vadállatok jelentése az álmainkban
Álmunkban gyakran szerepelnek állatok, amelyekhez különböző jelentéseket tulajdoníthatunk. Lássuk mindezt részletesebben!
2012.07.03. 08:39
Bien.hu
Mit üzennek a rémálmok?
A rémálmok nem csak az éjszakai pihenést teszik tönkre. A negatív élményekkel teli, zavart alvás következményeként jelentkezhet nappali nyugtalanság, depresszió is. Mindez azonban elkerülhető, rémálmok ellen is létezik gyógymód.
2012.06.25. 07:38
Webbeteg.hu
Balázs Zoltán Trisztán és Izoldája Mariborban versenyez
Balázs Zoltán Trisztán és Izoldája Mariborban versenyez
A ljubljanai Mini Teater és a Maladype Színház koprodukciójában készült Trisztán és Izolda c. előadást beválasztották a 47. maribori Borštnik Fesztivál versenyprogramjába. A szlovén színházi szemlén látható válogatást nemzetközi zsűri jutalmazza. Az előadás 2012 október20-án 20.00 órakor látható Mariborban. Vendégségben a Trisztán és Izolda: 2010-ben, a Maladype Leonce és Léna c. előadásával már nagy sikerrel vendégszerepelt a maribori Nemzetközi Borštnik Fesztiválon. A szlovén színházi szakma meghatározó személyiségei ekkor figyeltek fel Balázs Zoltán különleges színházi gondolkodására és arra a sajátos színházi nyelvezetre, mely társulatát, a Maladypét jellemzi. A társulatvezető-rendező több megkeresés után végül a Mini Teater meghívását fogadta el, így került sor 2012 márciusában a ljubljanai közös bemutatóra. Balázs Zoltán a Jean Cocteau által feldolgozott Trisztán és Izolda elemi erejű történetét fiatal szlovén színészekkel állította színpadra a Mini Teaterben. Az előadás variációkat ígér az örök egymásra találásra, a mindennapjainkat behálózó szerelmek forrására. Balázs Zoltán a tőle megszokott minimalista eszközöket használva, letisztult színészi játékkal járja körül a számtalanszor feldolgozott történetét. Trisztán és Izolda története állandó lebegés élet és halál, álom és valóság között – szerelmük a pillanatnyi örökkévalóság törékeny élménye. Egyensúly hétköznapi és éteri, konkrét és elvont között. Egy test. Együtemű két-szív. Iker-lelkek reflexei. Történetük esélyt ad újra felidézni az Éden valóra váltott ígéretét… Mi tépte ketté ezt az egy világot? A Mini Teater előadása erre a kérdésre keresi a választ – férfi és nő kapcsolatának kényes egyensúlyát vizsgálva –, nem szokványos eszközökkel. Zala Dobovšek (Delo, 2012. április 12.): “Trisztán és Izolda mitológiájának színrevitelekor a rendező radikálisan megrövidítette a történetet, elhagyta a marginális epizódokat és mellékszereplőket, eltekintett bizonyos történelmi utalások megjelenítésétől, továbbá a korábbi bemutatók konvencióitól. Az alapkonfliktus Izolda, Trisztán és Trisztán nagybátyja, Mark lecsupaszított, és gyakran a puszta érzelmek által mozgatott szerelmi háromszöge köré épül. A szöveg meghúzása következtében a dialógusok az alaphelyzetre vannak kihegyezve, és ezzel teret nyitnak a letisztult színészi játéknak, a szüntelen mozgásnak, a szimbolikusan értelmezendő hangoknak és a minimalista díszletnek.“ Koncepció és rendezés: Balázs Zoltán, Dramaturg: Góczán Judit, Díszlet és jelmez: Ana Savić Gecan, Rendező asszisztens: David Cerar, Produkciós menedzser: Huszár Sylvia Játszák: Vesna Kuzmić, Ana Urbanc, Jernej Čampelj, Robert Korošec, Rok Kunaver, Tadej Pišek in Marko Ujc Az előadás nyelve angol. Bemutató: 2012. március 24., Mini Teater Ljubljana Az előadás a Puppet Nomad Academy II az EU (EACEA) támogatásával jött létre, melynek folytatása Nomads of the Beauty a Fiatal Látványtervezők Nemzetközi Workshop-ja a horvátországi Splitben, melyre a MALADYPE Színház a Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervezői szakával együttműködve két magyar hallgatót delegál.
2012.06.19. 13:02
Szinhaz.hu
A 7 leggyakoribb álomkép, ami változást jelez az életedben
A 7 leggyakoribb álomkép, ami változást jelez az életedben
A gyakran furcsának tűnő álomképekben fontos tudás rejlik, ne hunyj szemet felettük.
2012.06.06. 05:35
Femina.hu
Jóban Rosszban 1864. rész/1.
Jóban Rosszban 1864. rész/1.
Bettyt rémálmok gyötrik Kardosról és Tamásról. Bandi és Emil azon veszekszenek, melyikük viselkedett gyávábban, miután elhatározták, hogy megmutatják, ki az úr a háznál. Bettyhez beesik egy részeg anyakönyvvezető, aki minden áron esketni akar, a lány Kardoshoz fordul segítségül.
2012.05.29. 21:10
Irányított álomfejtés az erdőben
Álomcsalogató művészeti projekttel rukkolt elő a Time Circus belga művészcsoport: "levegőhoteljükben" különleges élménnyel várják egy éjszakára a látogatókat.
2012.05.19. 11:01
Kulturpart.hu
Kacsahajó: rémálmok kínozzák Dóra édesapját
Kacsahajó: rémálmok kínozzák Dóra édesapját
Lassan két év telt el a baleset óta, amikor egy komp elgázolt, s elsüllyesztett egy kétéltű városnéző járművet a philadelphiai Delaware folyón. A tragédiában két magyar fiatal, S. Dóra és P. Szabolcs életét vesztette. Szüleik kártérítési pert indítottak a kacsahajót és az uszály tolóhajóját üzemeltető két cég ellen.
2012.05.08. 09:24
Borsonline.hu
Milyen karmát hordozol? Jellemző álomképek, melyek elárulják
Milyen karmát hordozol? Jellemző álomképek, melyek elárulják
Vannak olyan álomképek, melyeket a karma üzenetének tulajdoníthatsz. Íme, a leggyakoribbak.
2012.04.24. 13:05
Femina.hu
Rémálmok gyötrik az életben maradtakat
Kulcs - A horrorház árnyékában helyezték végső nyugalomra a brutális gyilkos H. Csanád Jutas (24) családtagjait.
2012.04.18. 17:27
Blikk.hu
Minden álom üzenni akar nekünk valamit?
Minden álom üzenni akar nekünk valamit?
Általában egy-egy rossz álom után számítunk valamilyen negatív fordulatra az életünkben, pedig sokszor az átlagos álomképek figyelmeztetnek veszélyre! Laskay Rozália álomfejtő Káté Géza álomfejtő
2012.04.12. 13:02
7 gyakori álomkép, ami sötét jövőt jósol
7 gyakori álomkép, ami sötét jövőt jósol
Nem minden rémálomtól kell megijedned, de előfordulhat, hogy ártatlannak tűnő esemény figyelmeztet veszélyre.
2012.04.11. 14:05
Femina.hu
170 éve halt meg Kőrösi Csoma Sándor keletkutató
Százhetven éve, 1842. április 11-én halt meg Kőrösi Csoma Sándor keletkutató, a magyarországi tibetológia megalapozója, a magyar őshaza elszánt keresője. "Dicsősége abban áll, hogy egy álomkép után indult el, de egy valóságos feladatot oldott meg" - mondta róla egy angol életrajzírója. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának portréja.
2012.04.11. 09:27
Harmonet.hu
Százhetven éve halt meg Kőrösi Csoma Sándor
Százhetven éve, 1842. április 11-én halt meg Kőrösi Csoma Sándor keletkutató, a magyarországi tibetológia megalapozója, a magyar őshaza elszánt keresője. "Dicsősége abban áll, hogy egy álomkép után indult el, de egy valóságos feladatot oldott meg" - mondta róla egy angol életrajzírója.
2012.04.11. 06:03
Ma.hu
Apokalipszis most?
Poszt-apokaliptikus álomképek egy londoni galéria falain. Katja Mayer, fotográfus és Peter Chadwick, művészeti vezető Days Lost (Elveszett napok) sorozata a paintball pályákat örökíti meg játék után – nem a megszokott szemszögből.
2012.03.23. 14:30
Kulturpart.hu
VV Seri öccsét pszichológus kezelte
Miközben VV Seherezádé a villában töltötte napjait, addig kilencéves öccsét pszichológushoz kellett vinni. Többször magára zárta szobája ajtaját, éjszakánként rémálmok gyötörték és a tanulással is problémái adódtak. Minderről az édesanya, Ditti beszélt a Star magazin újságírójának.
2012.03.22. 14:56
Stop.hu
Álmok és rémálmok- hogyan függenek össze az egészségünkkel?
Az álmok elemzését évtizedeken keresztül tudománytalan hókuszpókusznak tartották. A kutatási módszerek fejlődésével mára lehetőség nyílt az álmok és az egészségi állapot közötti összefüggések tudományos bizonyítására, az álmodás eddig megfejtetlen rejtelmeinek vizsgálatára.
2012.03.22. 07:20
Edenkert.hu
Alvás helyett horkolnak
Halálhoz is vezethet a horkolás, ami egyébként a leggyakoribb alvászavar, merthogy az, akárcsak az álmatlanság vagy a rémálmok. Egy friss felmérés szerint 10 magyar felnőtt közül 8 szenved valamelyiktől, tehát rosszul alszik, ez rosszabb az uniós átlagnál. És minden harmadik gyógyszer, amit megvásárolnak, altató. Pedig egy alvásdoktor szerint a legtöbb alvásproblémán néhány hét alatt gyógyszerek nélkül is lehet segíteni.
2012.03.16. 18:32
Alvás közben kicsit meghalunk
Figyelted már a kiskutyád, miközben alvás közben kalimpál a lábával, mert a végeláthatatlan vadászmezőkön nyargal álmában? Ez a csodálatos kép mutatja meg legtisztábban, mit jelent álmodni. A kabbalista álomfejtés szerint ugyanis ilyenkor egy részünk eltávozik, és az apró halálból fontos üzeneteket hoz vissza.
2012.03.03. 20:45
Life.hu
 Ki találta fel az álmokat?
Ki találta fel az álmokat?
A világon minden ember álmodik. Belőlük lesz a néző. Rendező abból lesz, aki meg akarja és meg is tudja mutatni az álmokat. Martin Scorsese korábban rémálmok elmesélésével foglalkozott, de egy nagy, közös, legyőzhetetlen ellenfél, a feltartóztathatatlan idő őt is megváltoztatta.
2012.03.01. 17:24
Hvg.hu
Álomfejtés: Veréb Zsuzsa képei a Körönd Galériában
Az energikus alkotásairól ismert festőművész képei péntektől egy hónapon át láthatók a budapesti Körönd Galériában.
2012.03.01. 09:21
Life-style.hu
Megérzéseink üzenete
Megérzéseink üzenete Lead: Mi az a hatodik érzék? Hol keletkezik? Jelent valamit, vagy csupán értelmetlen zagyvaság? Megérzéseink valóban üzennek nekünk? S ha igen, mit? Meg lehet e fejteni az efféle bizonytalan intuíciókat? Lehet őket fejleszteni? Valószínűleg, mióta ember él a földön keresi ezekre a kérdésekre a választ. Egyáltalán létezik ez a hatodik érzék? Legtöbb ember egyetért abban, hogy igen. Mindenki tapasztalatból tudja, hogy az öt érzék, tehát a hallás, látás, tapintás, szaglás, és ízlelés képességén túl is jut el hozzánk információ. Nincs ebben semmi misztikus. A megérzés nincs összefüggésben a mágiával, sokkal inkább a tudattal, öröklött képességekkel, / egyes kutatók szerint egyfajta pszicho génnel, Jung szerint a kollektív tudattalannal/ és a tapasztalattal. Életünk folyamán tudatalattinkban rengeteg információt tárolunk emberekről, dolgokról, helyzetekről. Az intuíció azt jelenti, hogy ez a tudatalattiban tárolt anyag mobilizálódik és újraértelmeződik érzéseinkben. Hívhatjuk ezt belső hangnak, figyelmeztetésnek, álomnak akár. Alc: A rejtélyes álmok Az emberiség ősidőktől kezdve meg van győződve arról, hogy az álmok jelentőségteljesek. A tudomány ma azt feltételezi, hogy az álmokat a tudatalatti határozza meg. Lelkünk tudatalan világa legjellemzőbben álmainkban mutatkozik meg, és sokszor fontos jelzést ad arról, mit kellene végre belátnunk, abbahagynunk vagy elkezdenünk. Álmodás közben ugyanaz a folyamat zajlik le bennünk, mint meditáció közben. Az álom tehát az agy nyugalmi állapotában jön elő, segít abban, hogy a napi stresszt feldolgozzuk. Néhány problémát este megoldhatatlannak látunk, reggel pedig már a megoldást is tudjuk. Miért van ez így? Mert álmaink mi magunk vagyunk. A szakemberek egyetértenek abban, hogy szerveinknek, sejtjeinknek nincs szükségük sem alvásra, sem álmodásra. Egyetlen szervünk, amelynek szüksége van erre, az az agyunk. Ma már azt is tudjuk, hogy alvás közben, különböző szakaszok vannak. Ezek közül az úgynevezett REM szakasz az, amelyben az álmok jelentkeznek. Ilyenkor a szem és lélegző izmokon kívül az egész izomzat petyhüdt, ugyanakkor műszerrel jól kimutatható, hogy hatalmas elektromos hullámok indulnak ki az agytörzsből, hatásukra a látókérek idegsejtjei megszólalnak, vagyis álmot látunk. Valószínű, hogy álmaink kompenzálják, kiigazítják tudatos cselekvéseinket, szándékainkat. Kísérletek bizonyítják, hogy ha az embert rendszeresen felkeltik, amikor álmodni kezd, ha tehát nem hagyják álmodni, megbetegszik. Mivel ezekben a REM szakaszokban egyértelműen a jobb agyfélteke az uralkodó, álmaink érzelmekkel, tudatalatti tartalmakkal telítődnek. Aki tehát képes visszaemlékezni álmaira, és értelmezni azokat, sok hasznos információt szerez saját belső világáról. Mondhatjuk úgy is, képes hallgatni megérzéseire. Alc: Meglepő véletlenek C. G. Jung szinkronitásnak nevezte az élmények, gondolatok véletlenszerű találkozását. Amikor például eszünkbe jut egy rég nem látott ismerős, aki ugyanebben a pillanatban telefonál. Furcsa, de igaz: az ilyen véletlenek általában akkor jönnek, amikor a legnagyobb szükségünk van rá: halál, válás, szakítás, születés alkalmával. Valószűleg ennek az az oka, hogy az ilyen helyzetekben, időszakokban érzékenyebbek vagyunk, jobban figyelünk a megérzéseinkre. Sajnos előfordul az is, hogy negatív eseményt jeleznek a véletlenek. Egyik riportalanyom például elmesélte, hogy két évvel ezelőtt halt meg az édesanyja. A betegsége nagyon hirtelen jött, mert korábban semmi panasza nem volt. Előtte folyamatosan késztetést érzett arra, hogy meglátogassa. Egyszer meg is tette. Amikor elbúcsúztak, és a mama a balkonról integetett, megint érezte, azt a furcsa bizonytalanságot - pedig látszólag minden rendben volt. Aztán az édesnayja beteg lett, és nem sokkal rá, meghalt. Azóta sokkal jobban figyel a megérzéseire. Mi lehet ennek az oka? Valószínűleg az, hogy ilyenkor a külvilágból érkeznek felénk olyan jelzések, amelyeket nem tudatunkkal, hanem jobb agyfélt
2012.02.27. 18:44
Astronet.hu
Pszichológus kezeli Seherezádé kisöccsét
Pszichológus kezeli Seherezádé kisöccsét
VV Seherezádé lassan fél éve tartó hiánya már túl sok az öccse számára. Éjszaka rémálmok gyötrik, ezért pszichológus segítségére volt szükség - írja az Új Ász.
2012.02.24. 18:43
Kiskegyed.hu
Összeroppant Seherezádé kilencéves öccse
VV Seherezádé lassan fél éve tartó hiánya már túl sok az öccse számára, aki az elmúlt időszakban több traumán is átesett. A kilencéves kisfiú bizonyítványa leromlott, éjszaka rémálmok gyötrik, ezért pszichológus segítségére volt szükség.
2012.02.24. 12:09
Stop.hu
Segítség, rémálmaim vannak!
A rémálmok nem csak az éjszakai pihenést teszik tönkre, de még másnap is nyomasztólag hatnak ránk.
2012.02.21. 12:39
Napiaszonline.hu
Rémálmok gyötrik az ámokfutó Tibort
Nagy várakozás előzi meg a négy áldozatot követelő baleset tárgyalását. A tragédiát okozó L. Tibor lelkileg összetörve ül a börtönben.
2012.02.20. 07:06
Borsonline.hu
A leggyakoribb álmok szerelmi jelentése
Az álom sokszor arra világít rá, amire az életben nem figyelünk oda. De jelezheti a bizonytalanságunkat és a zavaros érzelemvilágunkat is.
2012.02.16. 11:30
Astronet.hu
8 szokatlan szerelmi álom és jelentése
Az álmok általában azokról a dolgokról szólnak, amelyek legjobban foglalkoztatnak bennünket. Sokszor azonban az álmokban látott tárgyak vagy események nem is feltétlenül arról árulkodnak, amit elsőre jelentenek, hanem életünk másik területére visznek el.
2012.02.15. 12:12
Bien.hu
Álomfejtés az elitiskolában
Az egykori azték diákok megismerték a naptár működését, és elsajátították az álmok és előjelek megfejtésének...
2012.01.31. 11:06
Ingatlanmenedzser.hu
Mikor kell altató rémálmok és mikroébredések ellen?
Becslések szerint a lakosság harmada küzd alvászavarokkal. A szakember azt tanácsolja, hogy aki tartósan álmatlanságban szenved, forduljon orvoshoz. A másnak felírt altatót nem szabad beszedni.
2012.01.30. 09:57
Origo.hu
Az alvászavarokról általában
Az alvászavarok jellemzője az elalvás, a tartós alvás, az ébren maradás nehézsége, illetve alvás közben kóros viselkedés, például rémálmok vagy alvajárás.
2012.01.27. 08:25
Informed.hu
Rémálmok
A rémálmok negatív érzésekkel, szorongással vagy félelemmel kapcsolatos zavaró álmok, meglehetősen gyakori jelenség. Kezdődhet gyerekkorban, majd 10 éves kor után ritkább lesz. Vannak azonban, akiknek serdülő- és felnőttkorukban, sőt egész életük során vannak rémálmaik.
2012.01.17. 08:24
Informed.hu
Elemzés 1 perc alatt
Egyszerű horoszkópelemzés Nicolas Cage képletén szemléltetveA személyiségelemzés egyik lehetséges útvonala, ha a születési horoszkóp bolygóit kozmikus és lokális (jegy és házbeli) elhelyezkedésük alapján egy-egy mondatba foglaljuk.Az alapgondolatot Hajo Banzhaf és Anna Haebler vetette fel Kulcsszavak az Asztrológiához című közös könyvükben. Ezzel a módszerrel azok is megpróbálhatnak horoszkópot értelmezni, akik még kevésbé járatosak az asztrológiában. Elég néhány általános analógiával tisztában lenni, és máris hozzá láthat az ember.Felirat hozzáadásaA legegyszerűbb bemutatnom az alkalmazást egy konkrét példán. Az Oscar-díjas Nicolas Cage képletét választottam. Elég sok mindent lehet róla olvasni, lássuk hát, a horoszkópja szerint mi lehet igaz az egészből.Cage 1946 Január 7-én reggel 5 óra 30 perckor született a Californiában található Los Angelesben. A képlete szerint Napja a Bak, Aszcendense a Nyilas jegyében van. Az imént említett horoszkóp elemek és a többi bolygója jegy és házhelyzete a következő:Nap a Bakban az I.házban, Aszcendens a Nyilasban– az I. ház csúcsa, Hold a Mérlegben a X. házban, Merkúr a Bakban a I. házban, Vénusz a Vízöntőben a 2. házban, Mars a Bakban az I. házban, Jupiter a Kosban a IV. házban, Szaturnusz a Vízöntőben a 2. házban, Neptunusz a Skorpióban a 11 házban, Uránusz a Szűzben a 9. házban, Plútó az Szűzben a 9. házban áll. A „statisztika után nézzük is az értelmezést:Lényegemet tekintve kitartó, gyakorlatias, szikár (a Nap jegyének jellemzői) vagyok, és legjobban kibontakozni az egóm képviseletében, elsődleges megjelenésemmel (a Nap házának jellemzői) tudok. Szerepem és életérzésem lelkesedő, optimista,prédikáló, kíváncsi (az Asc. jegye), amit kiegészít vagy csorbít a kommunikáció, a mozgás igény, a személyiségem megmutatására törekvés, és a férfias energiáim megélésének igénye (bolygók az I. házban, itt a Plútó). Érzésvilágomra jellemző a harmóniára, szeretetre vágyás, és olykor a döntésképtelenség is (a Hold jegye) és ez ösztönösen hajt a karrier az életcél a társadalmi státusz, valamint a főnöki lét és az anyámmal való kapcsolatom (a Hold háza) irányába. Gondolkodási módom kiszámítható, gyakorlatias, olykor nagyon szabálytisztelő (a Merkúr jegy) és értelmemet előszeretettel használom a személyiségem bemutatásának, és az egóm megnyilvánulásának a (a Merkúr háza) területén. Elképzelésem a szerelemről, a kapcsolatokról és a szépségről különc, az intellektualitással szoros egységben élő (a Vénusz jegye). Szépérzékemet elsősorban a világszemléletemmel, és a birtokolt dolgaimmal (a Vénusz háza) fejezem ki. Úgy harcolok, mint egy Bak – kitartóan, gyakorlatiasan, kiszámíthatóan, (a Mars jegye), és konfliktusaimat gyakran viszem az ego és az önkifejezés (a Mars háza) területére. Értékesnek és impozánsnak tartom az energikus, nyílt, kissé önfejű, kezdeményező (a Jupiter jegye) életfelfogást. Gazdagnak érzem magam az otthonomban, és kedvelem a nálam idősebb karakteres férfiak társaságát.(a Jupiter háza), És örömmel veszek részt mindenben, amit a Jupiter érint (a Jupiter fényszögei) – jelen esetben a Nap, a Merkúr, és az Uránusz. Nehézségeim vannak a különcökkel, a kívülállókkal, és akik, a határokat figyelmen kívül hagyva élnek. (a Szaturnusz jegye)*. Határaim, korlátaim, bűntudatom, de a legnagyobb fejlődési esélyem is az anyagiak, az értékrend és a világszemlélet (a Szaturnusz háza) területén vannak, és mindenben, amit a Szaturnusz érint (a Szaturnusz fényszögei) – jelen esetben a Hold és a Neptunusz.*gyakran nyilvánul meg a nehézség a jelölt dolgok magas szintű elvárásában önmagától és más irányába! Függetlenségemet a hitrendszeremben és világnézetemben, magasabb tanulmányaimban, távoli utazásokban (az Uránusz háza) élem meg, és/vagy itt és mindazon keresztül változtatom álláspontomat, amit az Uránusz érint (az Uránusz fényszögei) – jelen esetben a Merkúr a Jupiter, és a Plútó. Vágyódásaimat és megváltási vágyaimat a barátok, támogatók, vágyak, álmok, illúziók, csalódások (a Neptunusz háza) területén élem meg, valamint mindenben, amit a Neptunusz érint (a Neptunusz fényszögei) – jelen esetben a Nap, a Vénusz, a Szaturnusz, és a Plútó. A hatalmamat és a tehetetlenséget – kiszolgáltatottságot, az „alagútélményt” a megszállottságot és legmélyebb átváltozásokat a tanulmányaimban és a hitben, olykor utazásaim során (a Plútó háza) élem meg, és mindenben, amit a Plútó érint (a Plútó fényszögei) – jelen esetben a Nap, a Merkúr, az Uránusz, és a Neptunusz.(A három leglassabban keringő bolygó esetében azért nem beszélünk külön a jegyhelyzetekről, mert azok egy-egy nemzedékre jellemző vonásokat hordoznak, lassú mozgásukból adódóan. A születési képletben csupán a házhelyzetük és fényszög-kapcsolataik hordoznak személyre szabott jelentést.)Ha csak ezt a tizenegy mondatot nézzük, máris körvonalazódott Nicolas Cage személyisége. A színészethez szükséges önkifejezéstől a kiemelkedő intellektuális adottságokig mindent láthatunk. Természetesen a horoszkóp üres házai így kimaradtak, ezért nem beszélhetünk komplett személyiség elemzésről. A bolygók képleten belüli elhelyezkedéséből következtethetünk rá, hogy egy introvertált személyiséggel van dolgunk, aki a megjelenésnek mindig nagyon megfontolt módját választja. Fontosak számára a moráliskérdések, és titkon vonzódik az átlagostól eltérő dolgokhoz. Ezzel együtt kiszámítható és nagyon egyenes személyiség.Megjelenését tekintve arcvonásaiban inkább a Nyilasra jellemző magas homlokot, és az I. házban álló bolygók hatását láthatjuk (Nap – kopaszodás, Merkúr – eleven tekintet, Mars erős szemöldökcsont.) Testalkata, a szikár magas csontosság viszont a Bak jegyet idézi.Nicolas Cage horoszkóp képlete:képek forrása: http://noahdiana.blognownow.com/2011/11/2322_recent_confirmation_.html
2012.01.06. 21:41
Közelgő szerelmet jelző álomképek - Óriás képgaléria!
Tudod, hogy mely álomképek jósolnak szerelmet? A képgalériából kiderül.
2012.01.05. 19:35
Femina.hu
Álomfejtés lépésről lépésre
Létezik még egy nagyon hatékony módja az álmok megfejtésének, s ez a szabad asszociáció technikája, amit előszeretettel használnak korunk pszichológusai is mint a pszichoanalízis egyik alapmódszerét.
2011.12.22. 11:30
Astronet.hu
Álomfejtés lépésről lépésre
Létezik még egy nagyon hatékony módja az álmok megfejtésének, s ez a szabad asszociáció technikája, amit előszeretettel használnak korunk pszichológusai is mint a pszichoanalízis egyik alapmódszerét.
2011.12.22. 00:00
Astronet.hu
Álomfejtés lépésről lépésre
Létezik még egy nagyon hatékony módja az álmok megfejtésének, s ez a szabad asszociáció technikája, amit előszeretettel használnak korunk pszichológusai is mint a pszichoanalízis egyik alapmódszerét.
2011.12.22. 00:00
Astronet.hu
Álomfejtés lépésről lépésre
Létezik még egy nagyon hatékony módja az álmok megfejtésének, s ez a szabad asszociáció technikája, amit előszeretettel használnak korunk pszichológusai is mint a pszichoanalízis egyik alapmódszerét.
2011.12.22. 00:00
Astronet.hu
Dobó Kata édesapja már nem karácsonyozhat a családdal
Tavasszal elhunyt édesapja halálával Dobó Kata idei karácsonya szomorú lesz. A gyermekét váró színésznőnek egy régi álomkép örökre szertefoszlott. Már nem adatik meg neki, hogy a nagy család minden tagja, így a leendő nagypapák is velük együtt ülik körbe a fát.
2011.12.19. 15:31
Stop.hu
Miért gyötrik rémálmok Lolát?
Az énekesnőt rémálmok gyötrik, állítólag azért, mert nem bírja a rengeteg munkát. Összeszedtünk még nyolc lehetséges okot, szavazzon!
2011.11.13. 09:12
Velvet.hu
Az álmok legfontosabb fajtái a következők:
1. Problémamegoldó álmok 2. Vágyálmok 3. Jövőbe látó álmok 4. Inkarnációs álmok 5. Szimbolikus álmok Nézzük, melyik kategória mit is jelent pontosan. 1. Problémamegoldó álmok Aki végzett agykontroll tanfolyamot, ott is hallhatott róla, hogy ha van egy adott problémánk, és lefekvéskor feltesszük a kérdést magunknak, hogy mi lehet ennek a problémának a megoldása, akkor megálmodjuk a választ. Lehet, hogy pár napot vagy hetet várnunk kell, hogy megálmodjuk a megoldást, de ha esténként ezzel a kívánsággal alszunk el, akkor előbb-utóbb megérkezik a válasz. 2. Vágyálmok Ebbe a kategóriába azok az álmok tartoznak, amit a való életben szeretnénk megtenni, átélni, de valami miatt nem tesszük, vagy nem tehetjük meg, illetve nem éljük meg az adott szituációt. Ilyenkor átéljük álom állapotban. Ezek az álmok olyan vágyakról is mesélhetnek, amiről esetleg tudatosan nem is tudunk, vagy önmagunk elől is tagadjuk ezek létezését. Ide tartoznak a rémálmok is, hiszen a fel nem dolgozott félelmek, amikről nem akarunk tudomást szerezni, itt álom állapotban felélednek, életre kelnek. (Olyan, mint a Gömb című film Dustin Hoffmannal) Rengeteget tanulhatunk önmagunkról ezeknek az álmoknak a segítségével. 3. Jövőbe látó álmok Az álmok ezen típusa eléggé ritkán fordul elő, de annál izgalmasabb. Ha visszagondoltok, valószínűleg találtok olyan emléket, amikor egy szituáció bekövetkeztekor beugrott, hogy "De hiszen ezt már megálmodtam!" Ha figyelnénk ezekre az álmainkra, akkor sok szituációra, eseményre előre felkészülhetnénk. Ezek az álmok olyanok, mint az útjelzők. Előre vetítenek egy eseményt, hogy felkészülhessünk rá. 4. Inkarnációs álmok Néha előfordul, hogy álmunkban, egy másik korban, másik országban, esetleg a másik nem bőrében vagyunk. Elképzelhető, hogy ezek az álmok bizonyos emlékképek előző életeinkből, amit álmunkban újra átélünk. Nagyon nehéz megítélni, hogy az álom valóban egy előző inkarnációra utal, vagy szimbolikus álom. Általában a kettő ötvözete. Mindenesetre ilyenkor egyfajta emlékeztetőt kapunk a tudatalattinktól egy-egy tulajdonságra vagy eseményre való tekintettel. Felkészít minket valamire az ilyen álom, illetve szellemi fejlődésünket segíti azáltal, hogy emlékeztet bizonyos tévedéseinkre, vagy jó döntéseinkre. 5. Szimbolikus álmok Majdnem minden álom szimbolikus álom. Az álmokat nem szabad 100%-ban biztosra venni, mert bár előre jelezhetnek dolgokat, sok esetben ezeket az információkat rejtve, szimbólumokba csomagolva kapjuk. Vannak egyetemes szimbólumok, ami mindenkinél ugyanazt jelenti. Ilyen pl. a víz, ami az érzelmeket jelöli, a hajó, ami az életutat szimbolizálja. Az utazás a fejlődést, az élet folyamatosságát jelöli. Azonban ezek az egyetemes szimbólumok még nagyon kevesek ahhoz, hogy megfejthessük az álmot. Ezek csak irányvonalat mutatnak. Minden embernek saját szimbólumrendszere van, ezért az álomfejtés is egyénre szabott. Figyelembe kell venni az álmodó érzelmeit is az adott álom során, illetve az egyéni szimbólumrendszert. Lehet, hogy számodra a szeretetet egy szív szimbolizálja, míg számomra esetleg egy gyűrű. Lehet, hogy neked a szabadsághoz a madár szimbóluma társul, nekem meg mondjuk egy delfin szimbolizálja ugyanezt. Tehát igazán jó álomfejtést minden ember önmagának tud elkészíteni. Ehhez azonban szükséges megismerkedni saját szimbólum rendszerünkkel.
2011.11.08. 10:42
Utonmagunkhoz.com
Rémálmok gyötrik Lolát
Állítólag a sok stressz miatt van.
2011.11.07. 07:58
Velvet.hu
Fejtsd meg az álmaidat!
Az álomképek fontos jelek, olykor útmutatók lehetnek a jövőre nézve...
2011.11.01. 13:35
A sors 12 ösvénye
Kuthumi Felemelkedett Mester A sors 12 ösvénye és felgyorsított planetáris érzelmi mátrix tisztítás Michelle Eloff © közvetítésében Johannesburg - 2007. július 31. Fordította: Telegdi Ildikó Köztudott, hogy választásaink határozzák meg élettapasztalatainkat. Mindemellett sokan nincsenek tisztában azzal, hogy valójában 12 sors ösvényből választhatunk, melyek létfontosságú szerepet játszanak tanulási tapasztalatainkban, és gyakorta ezekből alakulnak ki alternatív vagy párhuzamos valóságaink. Ezeknek az ösvényeknek mindegyike a DNS-ünkben található kódolt információk tükröződései arra vonatkozóan, hogy hogyan használjuk fel az Élet 12 Aranyelvét. Fedezd fel, ahogy Felsőbb (jövőbeli) Éned végigvezet az általad kiválasztásra került ösvényeken, és azt, hogy ezek milyen hatást gyakorolnak életutadra. Ebből épül fel asztrológiai képleted 12 háza is, Szakrális hangod 12 Isteni Vibrációja, valamint a Felemelkedés 12 útja. A Sors Urai és Úrnői felhasználják ezt az alkalmat, hogy egyszerre levezessenek egy felgyorsított érzelmi test mátrix tisztítást; a tiédet, és egyben a kollektív tudatét. Ez a nagyon is szükségszerű tisztítás hatással lesz arra a képességedre, hogy bölcsességgel hozd meg a választásaidat, ahelyett, hogy változékony érzéseid hatására tennéd azt, amelyek nagy hatást gyakorolnak a nagyon is közeli jövőben, az általad választott sors útvonalra. Amennyiben részt veszel ezen az ülésen, ez egy új sors ösvényben fog testet ölteni számodra. Kuthumi vagyok, a bölcsesség és a szeretet sugarain keresztül jövök el hozzátok, hogy üdvözöljelek benneteket ez alkalommal, és elhozzam számotokra az átalakulás, a szinkronicitás, az igazság és a béke áldásait. Üdvözöllek benneteket szeretteim. Nagy örömmel és élvezettel tölti el szívünket, hogy itt lehetünk veletek a mai napon, miközben szilárdan tartunk benneteket Krisztus szívében, és biztonságban Isten tenyerében. Szeretteim, mai utazásunk nagyobb megértéssel fog szolgálni számotokra választásaitok hatalommal és erővel felruházó, illetve hatalomtól és erőtől való megfosztottságát illetően. Ha megértitek a sors 12 ösvényét, akkor azt is elkezditek megérteni, hogy választásaitok miképpen befolyásolják életetek minőségét, minden egyes ciklus időtartamát, és azoknak az új fénytesteknek az újra-megtestesítését, melyek az igazság birodalmán belül állnak megőrzés alatt, és amit most behoztok a fizikai birodalmakba. Minden egyes elétek tárt sors útvonal a növekedésre kínál alkalmat számotokra, és alapvetően az élettel kapcsolatos választásaitok hatalmas részét képezi. Minden egyes alkalommal, amikor valami újba kezdtek bele, azzal egy növekedési útvonalat választotok. Életetek során választásokkal találjátok szembe magatokat. Minden egyes választásotok egy meghatározott ösvényt eredményez. Inkarnációtokat megelőzően mind a 12 útvonal bemutatásra kerül számotokra, és minden egyes ösvény tökéletes harmóniában működik a 12 asztrológiai házzal, a DNS 12 rétegével, univerzumotok 12 mesterszámával, és a teljes Magasságos ÉN VAGYOK Jelenlét 12 Isteni Aspektusával (hat isteni feminin létező, és hat isteni maszkulin létező). Inkarnálódásotok alkalmával az első úton, azaz a tizenkét sugár első sugarán érkeztek ide, ami elsődlegesen felállítja életetek első hét évét, amely időszak alatt ráhangolódtok a sors azon tizenkét ösvényére, amit szüleitek választottak, hiszen ezek az útvonalak azok, amelyek hatással vannak első ösvényetekre, és ezek fogják meghatározni azokat az ösvényeket, amelyeket ti fogtok majd megválasztani onnantól kezdve saját magatok számára. Úgy képzeljétek el ezeket az ösvényeket, mint egymásra halmozódó és együttműködő rácsokat, ahol is minden egyes rács vagy háló a tizenkét ösvény csoportosulása, melyek harmonikusan kapcsolódnak egymáshoz, és a hálózat minden egyes csoportja vagy szektora aktiválja a többit. Minden egyes ilyen aktiválás események sorozatát indítja be, és elhozza hozzátok azokat az embereket, akikkel sorsszerű találkoznotok, együtt lennetek, együtt élnetek, ami aztán befolyást gyakorol rátok, vagyis életetek minőségére. Minden egyes ilyen találkozás lehetőségeket kínál számotokra, választási lehetőségeket. Nagyon lényeges megértenetek, hogy ezek nem korlátozódnak le jelen életvonalatokra - ahogy azt ti ismeritek – hiszen léteznek ezzel egyidőben más megnyilvánulásra kerülő életvonalak is, amelyeket alternatív vagy párhuzamos valóságokként ismertek. Mindezekre a valóságokra hatást gyakorolnak választásaitok, és ez fordítva is igaz. Mondunk erre egy példát. Tegyük fel, hogy találkoztok egy nagyon fontos személlyel, és legyen ez mondjuk egy potenciális partner, egy potenciális párkapcsolat, ami kitűnő fejlődési lehetőséget kínál számotokra, ami által alkalmatok nyílik megtapasztalni a szeretetet az élet egyéb aspektusaival egyetemben. Kapcsolatotok mélyreható, és belsőtökben minden egymáshoz vonz titeket, ugyanakkor mondjuk az egyikőtök esetleg emberi értelemben nem szabad, együtt él egy partnerrel, és ennek eredményeképpen azt a választást hozza, hogy nem kezd közös utat a másik személlyel. Ilyenkor az történik, hogy ez létrehoz egy alternatív valóságot, ahol a kettőtök közt meglévő energetikai kapcsolat kijátszásra kerül. Ugyanakkor eljön majd egy másik idő, ha nem ebben a meghatározott életben vagy ciklusban, akkor majd egy másikban, egy másik életvonalban, amire gyakran párhuzamos életként hivatkoztok, ahol újra megjelenik majd számotokra ugyanez a lehetőség. Sokszor, amikor ilyen mély kapcsolódással találjátok szembe magatokat, akkor az általában a Lélek vagy a Felsőbb Én hívószava arra vonatkozóan, hogy fogadjátok el azt a tényt, hogy egy új sors útvonal vagy ösvény kínálkozott fel számotokra. A különbség az, hogy ezzel arra hívnak fel, hogy MOST válaszolj erre, és ne hagyd ezt most ki a következő ciklus megérkezéséig, mert azzal csak halogatod a folyamatot. Az egyik oka annak, hogy oly sok minden történik egyszerre, továbbá, hogy miért találkoztok oly sok partnerrel ebben az életvonalatokban az az, hogy a múlt vonalainak elvarratlan szálait most varrjátok el, annak érdekében, hogy találkozhassatok az EGGYEL, hogy úgy mondjam, és a valóban fontos dolgokkal kezdjetek foglalkozni! A 2007 és 2009 közötti időszak tele lesz a régi befejezésével és az új elkezdésével. Néhányan úgy fogjátok érezni, hogy nincs semmi kézzelfogható indokotok arra vonatkozóan, hogy elhagyjatok egy partnert, munkát, várost… stb. Mindössze egy belső tudásotok lesz azzal kapcsolatosan, hogy ezt meg kell tennetek, mindentől függetlenül. Könyörgünk, kövessétek ezt a hívó szót! Sok ember válaszol a magasabb én hívására, és vág bele egy új útba, miközben mások benne maradnak jelenlegi élethelyzetükben, mivel azt hiszik, hogy korábbi választásaikhoz továbbra is ragaszkodniuk kell, bizonyos emberi törvények következtében. És most szeretteim, egy dolgot meg kell, hogy értsetek az új paradigmában, mégpedig azt, hogy az ember által hozott törvények fel fognak bomlani, szét fognak esni. Ezek a törvények többé nem biztosítanak alapot, pont amiatt az alap miatt, amire épültek. A törvények változóban vannak és az univerzális törvények lépnek az emberi törvények helyére, amiből következően pedig azok a törvények, amik eddig meghatározták számotokra, hogy mi az, amit tehettek életetek választásait illetően, mint például az, hogy megválasszátok, hogy kivel kívánjátok leélni az életeteket, vagy hogy kivel kívántok megélni egy bizonyos életszakaszt, a ti kezetekbe kerül, a ti választásotokon múlik. És semmilyen emberek által felállított törvény nem gátolhat ebben benneteket, aminek a következtében aztán a bűntudat és a félelem állapotába kerültök csak azért, mert egy olyan ígéretet tettetek, amit abban az időben valójában nem is tehettetek volna meg, hiszen egyelőre nem rendelkeztek még azzal a képességgel, hogy belelássatok a jövőbe. A folytonos változás állapotában vagytok, állandó növekedésben, ezért aztán hosszútávú ígéreteket valójában nem tehettek, és itt most nem csak egy szeretőnek tett ígéretről van szó – hanem bárkinek tett ígéretről vagy fogadalomról. Életbevágó, hogy elkötelezzétek magatokat annak a pillanatnak, amiben éppen vagytok, ha úgy érzitek, ez az, amihez tartani tudjátok magatokat, túllépve annak a kockázatán, hogy ezzel csalódást okozhattok az embereknek, hiszen nem tudjátok, mit rejteget a jövőtök. Nem tudjátok, hogy a sors következő ösvénye mikor bukkan fel előttetek, és mit tartogat számotokra. Tehát az emberiségnek most már el kell fogadnia azt a tényt, hogy a változás elkerülhetetlen, és az, hogy üres ígéretekbe kapaszkodnak, mindössze gyötrelmet és fájdalmat hoz számukra. Azért nevezzük ezeket üres ígéreteknek, mivel üresek abban az értelemben, hogy nem tartalmazzák a jövő látomásait, hiszen az nem létezik az éber tudat tekintetében, az nincs annak tudatában. Ezek hamis ígéretek, és ezzel jön létre a karma, mikor is egy olyan szituációnak kötelezed el magad, aminek a megtételéhez először is nem volt meg a hatalmad, ezért ez aztán azt okozza, hogy elkezd megteremteni egy egész rakás alternatív és párhuzamos valóságot, ahol önmagad különböző aspektusainak el kell játszaniuk ezeket a beteljesületlen tapasztalásokat. Erre most azt mondhatjátok: - „Na és, hol van itt akkor a probléma, ha mindenképpen létrejön a tapasztalás?” Nem, a probléma abban rejlik, hogy ezáltal elkezditek szétdarabolni magatokat annak érdekében, hogy megtapasztaljátok mindazokat a valóságokat, ahelyett, hogy visszaemlékeznétek mindazokra az aspektusokra, azon a módon, hogy az itt és most pillanatában élnétek azt meg, teljességüket megtapasztalva. Ahogy az idő felgyorsul annak lineáris formájában, elkezditek önmagatok szétdarabolt aspektusainak integrációját megtapasztalni. Ugyanakkor, ha egy választás előtt állsz, és azt választod, hogy nem vágsz bele abba a sors ösvénybe az előbb említett téves indokok miatt, azzal újra csak további részekre szeded magad, és az a személy, akivel sorsszerűen találkoztál, szintén szétdarabolja magát, és ezzel már létre is jött az úgynevezett Karma, hiszen a sors útja készen állt, összejöttetek, létrejött a találkozás, mégis azt választottad, hogy nem követed azt az ösztönös szükségletet, hogy együtt legyetek, hogy együtt tapasztaljatok. Ez az ösztönös szükséglet, a tűz, a szenvedély, és az összeköttetés azok az elemek, amiket elhelyeztél ennek az ösvénynek a megteremtésénél, hogy majd ezek legyenek azok a kiváltó tényezők, ez legyen számodra az a zászló, ami azt mondja neked: „Meg van, ez az a személy, ez az a szituáció, ami az én saját üzenetem, riasztórendszerem arra vonatkozóan, hogy egy új ösvény lépett be az életembe!” De nem, az emberek annyira beleragadnak a különféle egós játszmákba, hogy képtelenek meghozni egy választást korábban tett ígéreteik miatt, amivel leláncolták magukat egy szituációhoz, elkötelezték magukat egy helyzetnek, egy személynek, egy úgynevezett szerződésnek. Az az igazság, hogy nagyon sok szerződés beteljesült, vagy úgy is fogalmazhatunk, hogy kizárólag azokat a szerződéseket kell tiszteletben tartanotok, amelyeket a gyermekeitekkel kötöttetek, akik az úgynevezett kiskorúság állapotban vannak, ez pedig életük első tizenkét életévét foglalja magába, hiszen ebben az időszakban tartoztok felelősséggel azért, hogy végigvezessétek őket azon az első tizenkét éven, ami összekapcsolja őket a sors tizenkét ösvényének felállításával, és a tizenkettő összes többi frekvencia szintjével. Egy ideális világban, - feltételezhetem fogalmazhatunk így – minden egyes léleknek teljes egészében felkészültnek kellene lennie tizenkét éves korára az élet kezelésére. Tizenkét éves korára minden léleknek - amennyiben elfogadja az életútját - pontosan tudnia kell, hogy mit akar kezdeni az életével, milyen cselekedeteket kell tennie céljai megélésének tekintetében, valamint ahhoz, hogy képessé váljon az univerzális törvények alkalmazására. Ezzel nem azt kívánjuk mondani, hogy minden tinédzserkorú gyermeket el kell űzni az otthon teréből, nem. Hanem azt, hogy erre a korra a léleknek az otthoni tér megteremtésének aktív résztvevőjévé kellene válnia a döntéshozatal értelmében, valamint hozzá kellene járulnia a közösség létrehozásának társteremtői folyamatához a közösség egységének értelmében az élet kialakításán belül. Ez alatt az időszak alatt a lélek már abban a pozícióban lehetne, hogy magához vonzaná mindazokat a létezőket, aminek a következtében egy fejlettebb, előrehaladottabb spirális és intelligencia tudatot teremtenek meg abban az értelemben, hogy tizenkét és tizennyolc éves kor között felkészítik magukat életük következő szintjére, amely időszak – persze, csak ha azt választják – esetleg a családalapítási periódus lehetne, és ezen időszak alatt továbbra is vezettetést és segítséget kapnának szüleiktől, ami által társteremtői képességük még tovább virágozhatna. De soha egyetlen lélek sem kötelezhető semmilyen törvény által arra, hogy egyetlen személy, csoport vagy helyzet mellett ki kell tartania, ha a lélek maga már nem ezt választja. A lélek pedig a továbblépést választja, hiszen a ciklus beteljesült, az ösvény teljesítésre került, nincs további teendő, és amikor ezt nem tartjátok tiszteletben, nos olyankor kezdődnek a problémák. A szív csakra is mérhetetlen széttagolódásba kezd, és ez okozza azt a sok szíven ejtett sebet, ami befolyásolja az ember arra vonatkozó képességét, hogy integrálni tudja a szeretet teljes hatalmát. Továbbra is maradjunk meg a romantika tárgykörénél. Miért is ne, hiszen ez egyébként is egy nagyon kellemes téma, és mi tudjuk, hogy az embereket mennyire izgatja a szerelem. Például találkozol valakivel, akivel szerelemre lobbantok egymás iránt, és amikor egymás társaságában vagytok, a kettőtök között áramló energia mindenki más által is érezhető. Testetek kémiai rendszere kommunikál egymással, és elkezdenek felkészíteni titeket új sors ösvényetekre, hiszen a bennetek lévő lenyomatok és frekvenciák arra lettek bekódolva, hogy ezen a módon reagáljanak, hiszen pont ezt a célt szolgálják: hogy reagáljanak azokra a reakciókra. Mindezek ellenére esetleg az egyikőtök, vagy talán mind a ketten már foglaltak vagytok, ezért így határoztok: -„Te jóságos ég, ez tilos, nekünk ezt nem szabad!” – és mindeközben elfeledkeztek azokról a sors ösvényekről, aminek következtében a szívcsakrátok összetörik, egyes aspektusai lehasadnak, és ezzel már meg is teremtődik egy alternatív vagy párhuzamos valóság. Jellemzően alternatív valóságok jönnek létre ezáltal, ami még további és további szétdarabolódásra képes, és azzá válhat, amire egy elmúlt életként gondoltok majd később, amikor egy szép napon a jövőben regresszióba mentek, és egy elmúlt életbeli emlékként megélitek ezt a találkozást maszkulin vagy feminin másik feletekkel. De mivel akkor éppen mással volt kapcsolatotok…. ugye milyen szomorú eset - nem lehettetek együtt, de az a seb, az elkülönülésnek, a nélkülözésnek, ennek a veszteségnek ez a sejtszintű lenyomata életed hátralévő részében befolyással lesz minden napodra, és ez a sors ösvény felfüggesztésre kerül, mivel a sors ösvényeket meg kell tapasztalni az egyesülő lelkek végső stádiumában. A hat maszkulin és a hat feminin egyesül, és kollektív egyként kerül a tizenkét sors ösvény megtapasztalásra. Hat maszkulin, hat feminin. Ebben a korszakban ez a széttagolódási folyamat többé már nem tolerálható a fent említettek szerint, hiszen minél inkább folytatod önmagad szétdarabolását, és minél inkább késlelteted a folyamatot, az annál inkább egy elhúzódó folyamattá válik. És amikor magasabb aspektusaid szemtanúi ennek a késedelemnek, el kell kezdeniük biztosítani, hogy utolérd magad. Ugyanakkor létezik egy határ, amikor túllépsz azon a ponton, ahonnan még vissza lehetett volna fordulni, ami annyit jelent, hogy nincs elegendő időd arra, hogy felzárkózz. Ebben az esetben a léleknek felkínálnak egy élet/halál lehetőséget, amikor is a személy azt választhatja, hogy elhagyja a testét, és reinkarnálódik egy későbbi stádiumban, és ott folytatja, ahol abbahagyta, de, hogy úgy mondjam, addig ott kell kószálnia, ott kell tartózkodnia, várakoznia kell, míg többi aspektusai meghozzák választásaikat. Vagy arra is van lehetőség, hogy minden dolgot összezsúfolsz, és egy felgyorsult iramban te is, és másik feled is esetleg nagyon intenzív szituációkkal néztek szembe, ami végül elvezet egymás újbóli megtalálásához benneteket, azonban ez eltarthat egy jó ideig. De ha rögvest elfogadsz mindent, azzal kiküszöbölheted mindazt, ami az utadban áll, és ezáltal gyorsabban megtalálhatjátok egymást. Tehát, szakítsátok el magatokat attól a drámától, hogy elutasítjátok a sors új ösvényét. Figyeljetek oda testbeszédetekre, hiszen az összekapcsol titeket azzal a másik személlyel, amennyiben egy romantikus találkozásról van szó. Vagy ugyanez a helyzet egy földrajzi hely kapcsán is, és biztos vagyok benne, hogy páran már megtapasztaltátok ezt. Elmentek egy helyre a bolygón, és egész lényetek megnyílik, és akkora extázissal vibrál, hogy nem is igazán tudjátok azt teljességgel felfogni. Ugyanakkor testetek megtalálta szellemének egy aspektusát azáltal, hogy azon a földrajzi helyen tartózkodtok. És azáltal, hogy azon a helyen vagy, magadba szívod azokat az aspektusokat, és ha érzed a hívást, hogy költözz el oda arra a földrajzi helyre, akkor annak így kell lennie. De általában ilyenkor az történik, hogy elutasítjátok, figyelmen kívül hagyjátok ezt a megérzést, és mindenféle kifogásokat gyártotok annak érdekében, hogy miért is nem tudtok odaköltözni. Miért? Mert a modern élet olyan bonyolulttá vált, a nomád élet pedig feledésbe merült, ugyanakkor az egyszerűség elengedhetetlen minőségét képezi az élet teljes élvezetének. Az egyszerűség teszi lehetővé számodra annak szabadságát, hogy kövesd a sorsodat, hogy bejárd azokat az ösvényeket, és mindeközben pedig teljességgel élvezd az élet adta örömöket. A Föld soha nem azért volt, hogy bárki is uralja azt. Látjátok már, hogy az anyagi javaitokhoz való ragaszkodásotok szükséglete mennyire lekorlátozta az élet megtapasztalására, megélésére vonatkozó képességeteket? Sőt mi több, akadályozott és gátat szabott azon képességeteknek, hogy valóban megéljétek a sors ösvényeket. Milyen kifogással is szoktatok élni annak kapcsán, hogy miért is nem tudtok rálépni egy sors ösvényre? A kötődéseitek. Kötődésetek egy személyhez, egy üres ígérethez, egy munkához, egy darabka tulajdonotokhoz, és egy csomós más dologhoz is, és mindezeket kifogásként használjátok arra vonatkozóan, hogy miért is kell ott maradnotok az elevenség befagyasztott állapotában. Nézzétek meg az asztrológia kerekét! Mit tesz egy kerék? Hát mozog! Az élet kereke forog! De az emberiség kiválasztotta annak a keréknek egy küllőjét, és akár élete árán is abba az egybe csimpaszkodik minden áron, jöjjön akár a pokol kénköves tüze, akár a vízözön! Ez nem a sors utak bejárása, ez nem az élet megélése. Olyan ez, mintha egész életetek alatt mindössze egy szelet süteményt kóstoltatok volna meg. Képzeljétek csak el, mintha csak az epertortát kóstoltátok volna meg, és soha nem ízleltétek volna meg a csokitortát, a sajttortát, a répa tortát vagy a gyömbér tortát! Soroljam még? Milyen is lenne, ha soha nem kóstoltatok volna bele a méz vagy más finomság élvezetébe? És drágáim, pont erről szól a sors tizenkét ösvénye is. Ezek élvezetes találkozások. Mégis mit gondoltok, az úgynevezett házasságtörést miért nevezik „tiltott gyümölcsnek”? Mert édes, igaz? (nevetés) Hát persze, hogy az! Mert az élet gyümölcse a legédesebb falat mindenek felett! Harapjatok hát bele abba a „tiltott gyümölcsbe”, és engedjétek meg magatoknak, hogy rálépjetek arra az ösvényre! Célja volt annak, hogy ketten létrehoztátok azt az ösvényt! Azt a személyt, azt a földrajzi helyet, azt a megtapasztalást okkal írtátok bele tervetekbe! Akkor hát miért is tagadnátok meg magatoktól azt a kitűnő tapasztalást? Mert egy nevetséges hiedelemmel bírtok, miszerint nem vagytok rá érdemesek, vagy mert nektek nem szabad azzal a személlyel együtt lennetek, vagy, hogy nem lehet az az egzotikus hely az állandó lakhelyetek, vagy legalább átmenetileg, amíg a következő sors ösvény be nem lép az életetekbe? Az ég szerelmére, Fénymunkások, ébredjetek már fel és érezzétek a gyümölcs illatát! Megérdemlitek ezt az édességet! Lépjetek már túl a régi paradigma nevetséges, korlátozó, akadályozó és gátló struktúráin, amelyek megfosztanak benneteket tizenkét kitűnő sors ösvényetektől! Életetek első hét évében az első ösvényt tapasztaljátok meg. Azalatt az időszak alatt, ami alatt a spontaneitást élitek meg, amikor is „bolondnak” könyvelnek el benneteket, és ez eltarthat egészen 18 éves korotokig, megbocsátják nektek bolondságotokat, impulzivitásotokat, spontaneitásotokat, az egyik munkából a másikba, egyik kapcsolatból a másikba való ugrándozásaitokat, vagy legyen szó bármi másról! Mindezt elfogadhatónak könyvelik el, mondván, hogy fiatal, szabad szellemek vagytok. De miért kellene ennek valaha is véget érnie? Miért kellene feláldoznotok spontaneitásotokat, lobbanékonyságotokat, szabad szellemeteket? Csak azért, mert idősebbek lettetek a társadalom fogalmai szerint, csak mert nagyobb felelősséggel tartoztok a társadalmi megítélés nézőpontjából, és mert innentől kezdve már nem engedélyezett számotokra az élet édes oldalának az élvezete? Komolyak lettetek, egy beképzelt vén hólyag vált belőletek (nevetés), és nem vagytok hajlandóak kimozdulni komfort zónátokból! Számotokra megéri ilyen életet élni? Megéri ugyanabban az utcában, ugyanabban a házban élni, mikor tudjátok, hogy egyetlen döntéssel megváltozhatna az egész életetek? Megéri vajon egyetlen ingatlanhoz, néhány téglához és habarcshoz ragaszkodnotok csak azért, mert aláírtatok egy szerződést? Megéri vajon egy olyan kapcsolathoz ragaszkodni, ami esetleg nem teljesíti be minden szükségleteteket? Ó hát igen, persze, toleráljátok a másikat, és ki kell hoznotok ebből a legjobbat, hiszen együtt aláírtatok egy szerződést, vagy valamikor tettetek egy ígéretet! Tisztában vagytok azzal, hogy amikor ígéretet tesztek valakinek, akkor az valójában mindössze tizenkét hónapig érvényes, mert minden tizenkét hónapban megváltozik a vibráció? Egész testetek sejtszinten regenerálódik minden 9-12 hónapban. Tehát ha a fizikai testetek átmegy egy teljesen új változáson, akkor az ég szerelmére mégis mit gondoltok, érzelmi, mentális és spirituális szinten mi történik? Minden változik! Az igazság az, hogy senki és semmi mellett nem kötelezhetitek el magatokat örökre, hiszen az élet szüntelenül változik! Az energia mozgásban van! Folyamatosan társteremtetek. Képzeljétek csak el, milyen lenne, ha a bolygótokon található összes folyó ebben a pillanatban befagyna? Ha minden, ami az elevenség állapotában van, ebben a pillanatban megállna? Szerintetek mi történne? Az élet egésze megszűnne létezni, igaz? Hiszen semmi sem mozogna. Minden megdermedne az időben. Ugyanez a dolog történik veletek is, amikor abbahagyjátok a mozgást, abbahagyjátok a növekedést, amikor többé már nem követitek a szívetek hangját, a belső hangotokat. Mindezek a belső hangok a ti hangjaitok, ezek azok a beindító gombok, amiket ti helyeztetek el jelen inkarnációtokat megelőzően. Ez a zászló, mely azt mondja nektek: -”Jó napot, itt az ideje, hogy tovább lépj!” De ti ennek hátat fordítotok. Miért? Mert bedőltetek a társadalom nevetséges hitrendszereinek! Namost, én ezt egy pár évvel ezelőtt megbocsátottam nektek, de többé már nem teszem!(kuncogás) Most már a kvantum intelligenciában éltek, tehát sajnálom kedveseim, nincs több kifogás! Ez természetesen nem azt jelenti, hogy el fogjátok hagyni életetek társát, ha boldogok vagytok együtt, vagy hogy holnap felmondjátok az állásotokat, és egy héten belül elköltöztök egy egzotikus szigetre! De természetesen ez mind lehetséges! Ha erre hív a belső hangotok! Ha párkapcsolatban élsz, és közben találkozol egy másik személlyel, és fellobbannak a szikrák, és azon kapod magad, hogy többet gondolsz arra a másik személyre, mint egy barátra vagy valaki másra, akkor van ott valami, amit figyelembe kell venned, létezik egy mélyebb összeköttetés, és van közös megtapasztalni valótok. Ha nyomorultan érzed magad a munkahelyeden, és egyfolytában valami más tennivalón jár az eszed, akkor ez a te valódi jeled arra, hogy változtass, hogy azt az új sors ösvényt behívd az életedbe, és kövesd azt, anélkül, hogy mindenféle kifogások segítségével lebeszélnéd magad arról a választásról, döntésről. Ehelyett, inkább merülj bele annak lehetőségébe, hogy milyen más lenne minden, ha követnéd azt az igazságot! A sors ösvénye nem mutatkozik meg előtted anélkül, hogy az abban résztvevő emberek előtt is ne mutatkozna meg egy új sors ösvény! Ezért mondtam azt, hogy a hálózat minden egyes rétege folyamatosan együttműködik egymással. Amikor bekövetkezik egy sebesség váltás a te hálódban, akkor az a sebességváltás mindenki más hálójában is bekövetkezik, akikre ez hatással vagy befolyással van, vagy aki részét képezi annak a sors ösvénynek, amelyet te követsz. Hogyan tapasztalod meg az élet növekedési szintjeit? Azáltal, hogy megengeded, hogy minden egyes sors ösvény 144 aspektusát megtapasztalhasd. Aha! Erre nem számítottatok! (kuncogás) –„Édes Istenem – mondjátok – mennyi lehet annak a tizenkettőnek a 144 aspektusa?” Drágáim, egy ösvény 144 aspektusa azzal az egy meghatározott ösvénnyel együtt járó tapasztalatoknak a minőségét jelenti. Azt a 144 aspektust meg lehet tapasztalni egy pár nap, egy pár hónap vagy néhány év alatt, attól függően, hogy mit választottatok a 144 aspektus mindegyikének értelmében. Ezalatt azt értem, hogy… térjünk csak újra vissza a szerelem témaköréhez! Tegyük fel, hogy találkozol álmaid férfijával vagy nőjével az idő egy pillanatában, és közösen nekivágtok egy utazásnak. Ez az utazás felkínálja számotokra mind a 144 aspektus megtapasztalását! Namost, az talán nem lehetséges, hogy egyesével szemezgessétek őket, de meg fogjátok tapasztalni és be fogjátok teljesíteni mindet, talán abban az értelemben, hogy esetleg lesznek közös gyermekeitek, együtt utaztok majd el különféle helyekre, lehetőségeket kínáltok majd egymás számára életleckék formájában, egymás gombjait nyomogatjátok, sok dolgot megtanultok együtt, segítetek egymásnak túljutni dolgokon, és közös gyermekeitek - ezek mind a részét képezik annak a 144 aspektusnak. Amikor ez beteljesül, az utazás a végére ér, és újra hangsúlyozom, hogy pontosan tudjátok, hogy ez mikor ér véget, abból, hogy mi történik a kapcsolatban. Érezni fogjátok, amikor a ciklus befejeződik, de sokan a ciklus végeztével is tovább ragaszkodnak a kapcsolathoz, mivel először is: Nem tudják, mire figyeljenek. Másodszor: nem tudják, hogyan figyeljenek arra, ami ott van. És harmadszor pedig, amikor meghallják a hangot, olyan nagyon megrémülnek annak már a tudomásulvételétől is, hogy mi közeledik feléjük, hogy félelmükben lebénulnak, megfagyva ott maradnak a régi paradigmában, és bekövetkezik részekre tagolódásuk, azaz elutasítják az élvezetes gyümölcsöt; az élet édes oldalát. Ez a tizenkét ösvény sok növekedési lehetőséget foglal magába fizikai, érzelmi, mentális, intellektuális, spirituális, és kreatív értelemben. Ha ennek bármelyik része is elnyomásra kerül, az megakadályozza a 12 ösvény további kibontakozását. Egy gennyes, fekélyes aspektus keletkezik a 12 ösvény egy meghatározott ösvényén belül meglévő 144 aspektusban. Minden egyes aspektus magához vonzza annak az asztrológiai háznak az aspektusait, amelyik asztrológiai házban és numerológiai vibrációban éppen tartózkodsz, ez az oka annak, hogy numerológiai ciklusaitok is vannak. Ezeknek a ciklusoknak mindegyike hozzájárul a sors ösvényhez, a 144 aspektushoz. A DNS rezgései szintén hozzáadódnak ehhez, szóval minden kitűnő dinamikai összetétellel bír, ami levezényli az elképzelhető lehető legfantasztikusabb élet színteret, és ez lehetne minden megtapasztalásra kerülő életek legcsodálatosabbika, a legfelemelőbb mind közül, telve különlegesen felséges, erővel és hatalommal felruházó átélésekkel. És ehhez mindössze egyetlen egy dolgot kellene megtennetek, mégpedig azt, hogy megadjátok magatokat az életnek! Tartsátok tiszteletben és fogadjátok el Lényetek hívószavát, válaszoljatok a testetek által beszélt nyelvre, arra a nyelvre, ami be lett kódolva testetekbe. Rémület, harc és menekülés vagy megfutamodás lett bekódolva testetekbe védelmi/biztonsági mechanizmusként. Amikor olyan veszélyes helyzetbe kerülsz, hogy meg kell védened az életedet, akkor belép a képbe a menekülési mechanizmus és automatikusan futni kezdesz önmagad védelme érdekében, mert ez az, ami megment téged. Egy másik helyzet beindíthatja a belső „harc” mechanizmusát. De ti nem tesztek mást, mint félreállítjátok természetes ösztöneiteket, majd bizonytalanságotokban Istenhez kezdtek imádkozni, az univerzumhoz kiáltotok, hogy mondja meg nektek, mit kell tennetek, mi az utatok, miközben éppen most rúgtátok azt fenéken. Összezavaró, nemde? Hát gondolkozzatok el ezen szeretteim! Ennek a 12 ösvénynek az integrációja nem csupán abból áll, hogy azt mondjátok magatoknak: -”Most pedig ezennel integrálom 12 sors ösvényemet.” Nem, nem, az ennél sokkal mélyebb. Első lépésként ígéretet kell tenned önmagad számára ebben a pillanatban, hogy itt és most mindennel szembe fogsz nézni az életedben, ami nem szolgálja azt az ösvényt, aminek a megtestesülését választod. És minden áldott nap újonnan elkötelezed magad arra vonatkozóan, hogy becsben tartod tested, elméd és szellemed szavát, és megfelelőképpen reagálsz rájuk. Mostanában átadtam egy üzenetet egy csoport embernek, és azt mondtam nekik, hogy a következő 18 hét lesz életük legjelentősebb átalakulási periódusa. Ez kapcsolatban van az Androgün Minta munkával, amit jelen csatornázó személyen keresztül fogunk levezetni, beleértve azokat a hálókat, amelyeket jelenleg horgonyzunk le és aktiválunk. Ezek a hálók a mostaninál is jobban felgyorsítják az időt, és újraszervezik, átalakítják az emberiség hálóját egyéni és kollektív szinten. Ezért látjátok mindenhol a kapcsolatok széthullását. Kormányok, üzleti, családi, oktatási és gyógyászati struktúrák vannak szétesőben, hiszen azok az alapok, amelyekre fel lettek építve, nem az igazságon alapultak. Lehet, hogy kicsivel ezelőttig azok voltak, de többé már nem azok. Ez a ti jeletek arra vonatkozóan, hogy nincs több elvesztegetni való idő, egyáltalán nincs több hely a kifogások, a kétségek továbbá semmiféle halogatás számára! Most van itt a cselekvés pillanata! Ne gondolkodjatok, mielőtt cselekedtek! Tegyétek meg ezt a hitbeli ugrást, és bízzatok benne, hogy létezik egy magasabb erő, aki megtart benneteket, ahogy ezt mindig is tette. Itt az ideje, hogy valóban integráljátok és megéljétek a kvantumugrást, a kvantum életet, a kvantum intelligenciát! Most tökéletesítitek a kvantum világ tudását és az érzés képességét, leginkább saját igazságotokét, és a kvantum hit által beléptek abba az igazságba, és megteszitek mindazt, ami szükséges. Bízva abban, hogy életetek isteni vezettetése abban a pillanatban megtestesül előttetek, hiszen sors ösvényetek abba az irányba vezet titeket, amerre mennetek kell. Ezért minden ember, minden támogató rendszer, és bármi, amire csak szükséged lehet automatikusan a helyére kerül. Ennek így kell lennie, tudományos alapon, ez nem is történhet másként, hiszen a választásotok pillanatában minden szándék ott van a pillanatban, és minden testet ölt a pillanatban. Ez nem is lehet másképpen, mert ez az Univerzum Törvénye. Ez a Kvantum Tudomány Törvénye. Az azzal kapcsolatos félelem, hogy ha az igazságodat követed, nem fogod megkapni a támogatást, abszolút, totális megtévesztés, és pont ez az, ami eltérít az igazságodtól. Tudományos, vagy kvantum szinten lehetetlen, hogy ne kapj támogatást akkor, amikor a saját igazságodat követed. Univerzális, kozmikus értelemben lehetetlen, hogy ne tapasztald meg az élet teljességét, ha következő sors ösvényedet választod. Ezért fordul elő időnként, hogy rúgkapálva és sikítozva vezetnek végig egy ösvényen, és úgy érzed, mintha az életed éppen darabokra hullana szét, pedig ez csak azért történik így, mert nem hallgatsz Felsőbb énedre, Jövőbeli Énedre, akinek aztán át kell vennie az irányítást, felül kell írnia az egódat, a félelmeidet, és be kell rángatnia téged abba az új irányba. De ezt többé már nem szükséges ilyen módon megtapasztalnod. Átélheted ezt az egyik ösvénytől a másikig vezető lépések sorozatát harmonikusan is. Tested bioritmus szerint él, vannak nyugalmi és aktív periódusaid, minden állandóan mozog, forog, változik, átalakul, és pontosan ugyanez a helyzet az életeddel is. Tehát ha bármelyikőtök is azt az ideát dédelgetné magában, hogy itt az ideje, hogy szépen megállapodjon valaki mellett az elkövetkezendő 25 évre, vagy hogy megállapodjon egy munka mellett a következő 25 évre, hát akkor bizony híreim vannak számotokra! (nevet) Nagy újságom van számotokra, mert lehet, hogy a régi paradigmában ez működött, de ma már semmiképpen nem működik! Persze ez nem azt jelenti, hogy nem fogsz eltölteni 25 vagy még annál is több évet választott partnered oldalán. Hanem azt jelenti, hogy mindig csak egy évre vagy képes elkötelezni magad partnered mellett, és közben figyelitek, hogyan növekedtek, fejlődtök együtt, milyen választásokat hoztok együtt, hogyan társteremtetek együtt, és hogyha így tesztek, akkor a kapcsolat kezelhető lesz, de mindig bizonyosodjatok meg választásotok előtt arról, hogy nehogy rossz lóra tegyetek. Szeretteim, hadd mutassalak be most titeket a Sors Urainak és Úrnőinek, akik elkezdik veletek az energiával való munkát, összhangba hoznak benneteket következő sors ösvényetekkel, és beindítják az ahhoz szükséges összes új vibrációt. Kérlek, csukjátok be a szemeteket, ha eddig még nem tettétek volna meg. Vegyetek egy mély levegőt az orrotokon át és a szátokon keresztül lélegezzetek ki. Engedd, hogy a tested ellazuljon! Minden egyes belégzéssel ismerd el önmagad számára, hogy készen állsz az ellazulásra, valamint arra, hogy új energiát fogadj be fiziológiádba, anatómiádba, pszichédbe, és lényed minden aspektusába. Mialatt energiád ellazul, összekapcsolunk téged összes párhuzamos és alternatív valóságoddal, (szünet) mindazon részeiddel, akik azokban az időkben léteznek, amit elmúlt életbeli, jövőbeli és alternatív életekként tartasz számon. Minden egyes ilyen valóságban benne van egy részed. Ugyanakkor az a részed, amelyik itt és most van, egybehívja most énednek többi aspektusát is az Aranykorba. (szünet) Az a részed, amelyik itt és most van AZ, AKI feltárja a világosság sugárútjait az én mindazon aspektusai előtt, akik még nem érték el a te tudatossági szintedet. Amíg ez megtörténik, Felsőbb Éned, Jövőbeli Éned, aki ezt már tökéletesítette, megtestesíti magát energia meződben, összeolvad mágneses hálóddal az itt és mostban. (szünet) Ez most aktiválja az összes benned lévő mágneses frekvenciát itt és most, és kiterjeszti ezt a mágneses üzenetet mindazoknak az aspektusoknak, te pedig elkezded magadhoz vonzani az összes tökéletlen aspektust az itt és mostban. (szünet) Ezáltal ez elkezdi megalkotni a legnagyobb hatalommal bíró sors ösvényedet. Egy utazást, amit át fogsz élni, és ahol találkozol majd a fény hatalmával, a szeretet hatalmával, és az igazság hatalmával azon az életen belül, ami benned él, és valaki máson és az utazás egészén keresztül visszatükröződik majd rád. Ezen az utazáson találkozol majd Isteni vagy Istennői Éneddel. Ez az energia nemrégiben lett előkészítve planetáris szinten. Ezeket a hálókat az Anya Isten horgonyozta le, és a CHI-SOR Csillagkapun keresztül érkeztek ide úgy, hogy közben megváltoztatták az emberiség szív csakráját, ami lehetővé teszi az események legfantasztikusabb változásainak eljövetelét. Ahogy egyre több és több igazságra ráébredett lélek választja majd tudatosan ezt az új hatalommal felruházó sors ösvényt, úgy változik majd meg teljes egészében az emberiség jövője. Ez eltávolítja majd az emberiséget az úgynevezett Armageddoni felfogástól, és elvezeti őket az Arany tudat Arany állapotába, ahol az emberek többé már nem harcolnak a túlélésért, és nem csatáznak semmiféle erő megszerzéséért, hanem társteremtői mivoltukat használva megalkotják a választott valóságokon belüli dinamikát, amelyek életre kelnek. Az élet, amit majd ily módon megtapasztalsz, összekapcsolódik, egymásba illeszkedik mindazoknak a sors ösvényével, akikkel sorsszerű együtt lenned, találkoznod, kapcsolatba kerülnöd, barátkoznod, együtt dolgoznod, játszanod, vagy bármi mást tenned. (Szünet) Most arra kérünk, hogy terjeszd ki energiameződet olyan szélesre, amilyenre csak tudod (szünet) és lélegezd be csakráidon keresztül ezt a hatalmas energiát, amit a Sors Új Ösvényének neveznek. Képzeld el, ahogy egyre közeledik feléd, és miközben tudatosan magadhoz húzod ezt az új sors ösvényt, elengedésre kerülnek mindazok a mágneses kötődések, amik mindezidáig a régi ösvényekhez, régi szerződéseidhez, ígéreteidhez láncoltak téged, legyen az bármi, ami a hamis érzékeléstől és felfogástól vezéreltetve ahhoz az ösvényhez kötött téged, ami már beteljesült. Ezek elengedése most kezdetét veszi, és az elkövetkezendő 18 hét folyamán (december 1-ig) folytatódni fog ez az elengedési folyamat, valamint az, hogy szilárdan lehorgonyzod magad ebben az új ösvényben, ami kiszabadít téged a régiből, és legyökerez az újban. (szünet) Jelen életvonalatok alatt elsődleges fontosságú szeretteim, hogy odafigyeljetek és válaszoljatok testetek beszédére, érzelmeitek beszédére, intuíciótokra, szívetek hangjára. Hiszen ezen a ponton lépnek be a Sors Urai és Úrnői. Elkezdik aktiválni az érzelmi test mátrix felgyorsított tisztítását, és ez a tisztítás kiszűri az összes félelmen alapuló, azaz félelem által motivált hamis érzelmet. (szünet) Továbbá mindazokat az érzelmeket, amelyeket a régi paradigma, azaz a régi ösvény hitrendszerei, hozzáállásai, szerződési és ígéretei indítottak be, amelyeket képtelenek vagytok teljesíteni, hiszen nincs olyan energia, ami erre képes lenne, mivel ez mind üres, idejétmúlt és beteljesedett.(szünet) Érezzétek a Sors Urainak és Úrnőinek jelenlétét, akik csodálatos energia sugarat vetítenek érzelmi testetekbe. Olyan színűnek képzeljétek el ez a sugarat, amilyennek csak akarjátok. (szünet) Most pedig lássátok lelki szemeitekkel, ahogy ez a szín betölti érzelmi testetek minden egyes részét, és nagyon, de nagyon ügyesen elkülönít minden egyes illúzión alapuló hitrendszert, hozzáállást, szerződést vagy elkötelezettségi megállapodást, ami a régi ösvény csapdájában tart titeket. Csak képzeljétek el, ahogy ez az energia mindezt lebontja! (szünet) Amint ez végbemegy, elkezdi kiszabadítani a párhuzamos és alternatív valóságokban létező azon aspektusaidat, akiket a régi megkötő rendszerek következtében nem voltál képes mindezidáig teljességgel magadba integrálni itt és most; te, aki felülemelkedsz a régi paradigmán, és belépsz a társteremtés teljesen új világába. Abba a világba, ami sokatok számára ismeretlen, amiről sokan úgy gondoltátok, hogy lehetetlen, hogy az mindössze egy álom, a fantázia szülötte csupán. Ez egy olyan világ, ahol azzal lehetsz, akivel akarsz, ahol te választod meg, hogy kikkel kívánsz együtt lenni, ahol az általad leginkább szeretett dolgoknak hódolhatsz, ahol megtapasztalhatod a természet, az élet, a szeretet, az igazság és a kreativitás csodáit. És ennek a valóságnak a létbehívása rajtad áll! És ha a szíved azt súgja, hogy ezt válaszd, akkor tegyél így most! Válaszd azt, hogy belépsz új sors ösvényed mágneses mezejébe, és érezd, ahogy annak elektromos áramkörei egybeolvadnak a tiéddel, ott lüktetnek minden egyes sejtedben, belerezegnek a DNS-edbe, valamint tested összes sejtjébe és atomjába, és ez most lehorgonyoz téged legújabb és legistenibb sors ösvényed szent mintájába. És ez az ösvény az, ahol meg fogod tapasztalni azt a 144 aspektust, ami lehetőséget kínál számodra szabad akaratod gyakorlására, továbbá arra, hogy olyan választásokat hozz, amelyek segítenek annak az ösvénynek a teljességének a megélésben. Abban, hogy megtapasztald ennek az életnek a teljességét, és hogy elengedésre kerüljön az ahhoz a hitrendszerhez való illúziókon alapuló ragaszkodásod, miszerint te nem vagy szabad, miszerint földi javaid gúzsba kötnek, és ennek következtében a visszatartottság egy érzése válik uralkodóvá, ami megakadályoz abban a képességedben, hogy szabadon bejárd a Földet és megtapasztald mindazt az örömet, amit ez számodra nyújtani képes. A Föld szabadon való bebarangolása nem feltétlenül azt jelenti, hogy el kell utaznod a bolygó túlsó felére, hiszen ez az utazás megtörténhet az ember szívében is, ahol is beutazod annak az énnek a paradicsomát, aki a megnyilvánulásra, a beteljesülésre és a teljességre vágyik. Az, hogy emberi testben élsz, még nem azt jelenti, hogy soha nem tapasztalhatod meg a teljességet, az egészet. Az, hogy emberi testben élsz, nem jelenti azt, hogy arra vagy ítélve, hogy földi napjaid végezetéig a széttagolódás és az elkülönültség állapotában kell élned, és hogy az egységet csak akkor tapasztalhatod meg, ha majd visszatérsz a többi birodalomba. Nem, ez nem így van! Ez mind megváltozott! Most éppen abban a folyamatban vagy, hogy hozzászoktatod magad az élet új módjaihoz, ahol is az Univerzális Törvények felülírnak minden egyes ember által alkotott törvényt, amely gátolja a léleknek az élet felfedezésére vonatkozó szabadságát, továbbá azt, hogy kreativitását szabadon kifejezhesse, és ennek az új világnak a dinamikáján belül gyakorolhassa a társteremtést. Most erősítsd fel energia meződ energiáját, és eközben hívd be magadba mindazokat a szabad aspektusokat, éned minden egyes autentikus hálóját, ami összhangban áll sorsod új ösvényével. (szünet) Nyisd meg energia meződet, hogy behozz minden személyt, minden helyet, minden ösztönzést és minden kifejeződést, ami biztosítani fogja annak az ösvénynek a teljes megtestesülését és megtapasztalását. (szünet) Azét az ösvényét, ahol elsőkézből fogod megtapasztalni társteremtői hatalmadat, ahol is a szabad megnyilvánulás szabad világában élsz, szabadon szeretsz, szabadon vándorolsz, szabadon utazol, és szabadon élsz, összhangban az Isteni Igazsággal, amit te, mint lélek választottál azzal a személlyel és azokkal az emberekkel együtt, akiket a legjobban szeretsz, akik megbecsülik utazásodat, és akik a részét képezik annak az ösvénynek. Hozd ezt be most, és szilárdan gyökereztesd le egész rendszeredben. (szünet) És közben a Sors Urai és Úrnői felerősítik azt a színes sugarat, ami most beáramlik a planetáris érzelmi test mátrixba, és folytatja annak az összes félelem alapú motivációnak a lebontását, amik egy félelemmel teli világ viselkedésévé és hitrendszereivé váltak, egy olyan világé, ami megdermedt az időben (szünet), egy olyan világé, aminek már nem vagy a része. (szünet) Továbbra is lélegezz mélyen, miközben Magasabb Éned, Jövőbeli Éned összeszövi energiarendszeredet ezzel az ösvénnyel, és összhangba hozza azt minden egyes életvonallal, energia frekvenciával, a fény kreatív füzérével, ami majd biztosítja, hogy minden és mindenki, akivel sorsszerű találkoznod, együtt lenned, közösen tapasztalnod, az mind eljöjjön hozzád, vagy összeolvadj vele, ha már összekapcsolódtál vele, kegyelemben, tökéletes, harmonikus és csodával határos módon. És azok közületek, akik esetleg a jövőben hallgatjátok vagy olvassátok ezt az anyagot, néhányan talán már találkoztatok is azzal a személlyel, azokkal az emberekkel, vagy már volt részetek olyan tapasztalásban, ami már része jövőbeli ösvényeteknek, és ez az a találkozás, ami cselekvésre szólít benneteket. Elengedésre és tovább lépésre szólít! Biztosíthatlak benneteket, hogy biztonságos erre hallgatni és cselekedni. (szünet) Miközben mindezek az energiák rendszereteken belül újrakalibrálódnak szeretteim, a 12 DNS rétegetek összes energiája a rezgés egy következő oktávjára lép, csakúgy, mint asztrológiai képleted minden házában ottlévő összes bolygó energiája, minden numerológiai rezgés, minden napod minden órája, amivel összhangban vagy, most a megnyilvánulás egy magasabb oktávjára lép, pontosan úgy, ahogy te magad is. (szünet) Mind a 12 Sors Ösvényedet be kell teljesítened egy élet alatt ahhoz, hogy elérd a felemelkedést - ahogy ezt nevezni szokták. És ez az a meghatározott élet, ami lehetőséget kínál számodra arra, hogy mindezt beteljesítsd. Már nagy részét elvégeztétek, és általánosságban véve 4 vagy 6 vár még teljesítésére. Hogy ez mennyi időt vesz igénybe, az a választásaitokon múlik, illetve választásaitok hiányán. Minden a ti kezetekben vagy, és Magasabb Énetek, Jövőbeli Énetek engedélyetekkel biztosítja ennek véghezvitelét, egészen addig, amíg készen álltok arra, hogy kilépjetek hamis büszkeségetekből, a bűntudatból, a kötelesség hamis érzetéből, a félelem minden fajtájából, hogy kövessétek az igazságot. AZ igazságot. Azt az autentikus utazást, ami elvisz téged élettapasztalatod következő szintjére, ami mindenki összes hálóját összehozza, akik mind egyszerre tapasztalják meg az utazást. (szünet) A sors felgyorsult spiráljai megszületnek planetáris szinten, és ahogy ezek a spirálok összekapcsolódnak, összeolvadnak egymással, ezáltal az Aranykorhoz vezető sors ösvények teljes egészében aktiválódhatnak, és ez mind beteljesülésre kerül az elkövetkezendő 36 hónapban. A végső alapok a következő 18 hét során kerülnek lefektetésre, és ti ennek a részét képezitek. A Sors Urai és Úrnői továbbra is dolgozni fognak energia mezőtökön, biztosítva, hogy minden összeköttetés létrejöjjön mindazokkal az emberekkel, akik részét képezik annak az ösvénynek. Ők szintén segítséget kapnak annak kapcsán, hogy válaszoljanak arra a hívásra, amire ti is, és akkor minden a helyére kerül, lehetővé téve ezeket a találkozásokat, ezeket a sorsszerű találkozókat és utazásokat, amit közösen létrehoztok. (szünet) Köszönjétek meg ezt az alkalmat, és nyissátok meg energia mezőtöket, hogy behozzátok ezt az energiát, ahogy ezt éppen teszitek is. Képzeljétek el, ahogy egy arany palást borul energiameződre, ami egy védelmi köntösként szolgál, és állhatatosan azon lesz, hogy teljes egészében magadba integráld új élet ösvényedet (szünet), és ettől a pillanattól kezdve energia meződ aktív részévé válik. Vannak köztetek olyanok, akik már ráléptetek új ösvényetekre, és elkezdtétek energia mezőtökbe bevonzani az embereket és a tapasztalatokat, és néhányótoknál ez már egy éve elkezdődött. De most már készen álltok, hallottátok az igazság hangját. Soha ne habozzatok azt követni! Mondjatok köszönetet Magasabb Éneteknek, Jövőbeli Éneteknek, és a Fény összes Isteni Lényének, akik segítenek titeket ennek az ösvénynek a testet öltésében. (szünet) Mondjatok köszönetet magatoknak a mai napon meghozott választásotokért. (szünet) Kezdjétek el tudatotokat visszahozni fizikai testetekbe! Vegyetek egy mély levegőt, és miközben kilélegeztek, eresszetek gyökeret a Földbe, és érezzétek, hogy energiátok összes rendszere megfelelően működik fizikai testetekben. Vegyetek egy mély levegőt, és nyújtóztassátok ki lábatokat, mozgassátok meg bokátokat, nyújtsátok ki karjaitokat, körözzetek csuklótokkal, végezzetek váll és fejkörzést, lehetővé téve, hogy az energiák szabadon áramoljanak az ízületeiteken keresztül, és megfelelően lehorgonyzásra kerüljenek. (Szünet) Szeretteim, életfontosságú, hogy ezt az ösvényt önmagatok új részeként fogadjátok el, ne valami másként, és ne féljetek tőle. Semmi olyan dolog nem kerül eltávolításra életetekből, ami ösvényetek részét képezi. Az, hogy egy új ösvényre lépsz, még nem jelenti azt, hogy mindenek össze kell omlania. Ne feledjétek, hogy veletek együtt sokan mások is most mennek át ezen a folyamaton, és arra kérünk benneteket, hogy becsüljétek meg mindazokat a hangokat, azokat az akadékoskodó aspektusaitokat, akik belsőtökben megpróbálják felkelteni magukra a figyelmeteket, és fogadjátok el, hogy mindaz, ami már nem kényelmes, többé már nem tartozik hozzád. Hiszen itt az ideje, hogy önmagadnak egy új szintjét, a szabadság egy új szintjét megtapasztald. Tehát valójában azzal, hogy egybehívod, összegyűjtöd önmagad azon darabokra hullott aspektusait, amelyeket elmúlt életeteknek neveztek, a történelem egyetlen megnyilvánulássá válik, hogy úgy mondjam az összes réteg integrálásra kerül. És ezért olyan értékes ebben az időben az, hogy tudatában légy választásaidnak, hiszen ezekkel az egymást átfedő hálókkal, felállítjuk az összes háló egybeolvadásának a színpadát. A fény minőségei eltávolításra kerülnek minden egyes szintről, minden egyes párhuzamos és alternatív valóságból, és egyetlen megnyilvánuló egységbe, egy világba rendeződik, amit Aranykornak neveznek. Ezért a történetek egészéből egy történet kerekedik, és ez egy új történet lesz. Gondolkozzatok el mindezen, hiszen ti is ugyanezt a folyamatot fogjátok átélni, mikor összes hálótok egybegyűlik, egymásba olvad, és az összes tökéletesített aspektus lepárlódik, hogy egy történetté álljon össze. Ezért nagyon lényeges, hogy túllépjetek saját történeteteken, és eképpen megtisztítsátok az érzelmi test mátrixot, hiszen ennek célja van, mégpedig az, hogy a történeteteket magatok mögött hagyjátok, a régi sebeket elengedjétek, és az újat válasszátok! Arra fókuszáljatok, ami itt és most van, és hogy az hogyan válik a jövőtökké, ne pedig folyton a történeteiteken lovagoljatok! A történelem már csak olyan, amilyen, régmúlt, egy régi történet, amiből tanultatok, és nem arra való, hogy egyre csak ismételgessétek. Szeretteim, új történetetek élete töltse hát be lényeteket, és ez az új történet hozza el a gyógyulást, és töltse azt fel mindazzal a minőséggel, ami eredendően nektek lett szánva! A bölcsesség történeteivel, a megtanult leckékkel, tökélyre vitt képességekkel, azaz azzal a hatalmas intelligenciával, ami képes valami új megalkotására a múlt tapasztalatából. Legyen ez a küldetésetek és ez a rendszer vezessen el benneteket a jövőbe! Továbbra is bízzatok meg a sok láthatatlan karnak az ölelésében, tudva, hogy egyetlen egy pillanat sem létezik, amikor egyedül lennétek, amikor félnetek kellene, vagy kétségbe kellene vonjátok szeretetünket, vagy kozmikus szüleink irántatok való szeretetét, vagyis tulajdonképpen mindannyiunk irántatok érzett szeretetét. Megvilágosodott utazásotok legyen az öröm története, amit meg kívántok majd osztani mindazokkal, akik követni fognak benneteket ezen az úton. Kuthumi vagyok, a Bölcsesség és Szeretet Arany Sugarának Őrzője, szeretetem üdvözlete és áldása legyen veletek! Adonai! További információ Michelle-ről és a Lightweaver-ről a következő oldalon: www.thelightweaver.org Ez az információ azzal a szigorú feltétellel osztható meg más forrásokkal, hogy semmilyen része nem változtatható meg, nem törölhető ki vagy nem használható fel pénzkeresés céljára, illetve az információ forrása feltüntetésre kerül.www.szivtanc.eoldal.hu
2011.10.26. 21:07
Mit üzennek a rémálmok?
A rémálmok nem csak az éjszakai pihenést teszik tönkre. A negatív élményekkel teli, zavart alvás következményeként jelentkezhet nappali nyugtalanság, depresszió is. Mindez azonban elkerülhető, rémálmok ellen is létezik gyógymód.
2011.10.21. 07:10
Harmonet.hu
Halálunkat okozhatják az álmaink!
Magyarországon a felnőttek 8 százaléka riad fel éjszakánként rémálmok miatt. Depresszió, fáradékonyság, betegségek, és akár az öngyilkosság veszélye is ott függ a fejük felett.
2011.10.19. 12:03
Horkolás, rémálmok, inszomnia? Mindent az alvászavarokról
Forgolódik éjszaka? Rossz álmok gyötrik? Úgy érzi, sosem piheni ki magát teljesen? Akár a legkisebb
2011.10.03. 00:05
Hazipatika.com
Rémálmok jelentése- fulladás, üldözés, és egyéb rosszak
Léteznek rövid és hosszabb, jó és rossz álmok, amikre emlékszünk, és amelyiket nem tudjuk ébredés után felidézni, és olyanok rémálmok is vannak, amilyeneket sokan álmodunk, mégsem tudjuk a jelentésüket. Az utóbbiaknak néztünk utána.
2011.07.30. 17:45
Stop.hu
Idén is Palya-udvar Kapolcson - Zene és tánc a babzsákok között 
Diófák alatt heverő babzsákok, "függőágy-negyed" és könyves stand fogadja a kapolcsi Palya-udvarra betérő látogatót. A Művészetek Völgye fesztivál második éve futó, kiemelt helyszínére közös tánc, álomfejtés, beszélgetések, improvizációs színház és persze koncertek csalogatják a programokkal elkényeztetett völgylakókat. Idén a dzsessz kapott még nagyobb hangsúlyt, de az irodalmi csemegék sem hiányoznak a programból - felolvasott például Esterházy Péter, szavaira Dés László reagált szaxofonnal. Berecz András ének- és mesemondó műsorával érkezik, Goda Gábor társulata, az Artus pedig a Kérész Művek egyik epizódját mutatja itt be.  [Dátum: 2011.07.29. 11:57]
2011.07.29. 11:57
Zene.hu
Égi erők tükrében július 18 - 22
Aktuális hetünk során viszonylag kevés nagy jelentőségű változásnak, történésnek lehetünk részesei, legalább is ez mutatkozik számunkra az égi erők tükrében. Sem a fényszögek alkotta energia-kapcsolódások, sem pedig nagy jelentőségű csillagképek érintése terén nem várható különleges vagy kiemelkedő esemény, ami egünk vándorainak jelzőkörét illeti. Persze a lelki életünkben és a hétköznapok szintjén egyaránt hozhat változásokat az elkövetkező néhány nap, azonban ezek sokkal inkább a letisztulás, megnyugvás, megpihenés jegyében telnek, semmint a felbolyduláséban. Napunk a Rák jegyének vége felé jár - a hét végére már át is lépünk az Oroszlán időszakába, ami a kollektív energiákat illeti. Péntekig azonban még a(z) - személyes, kötődő, vágyteli - érzelmeink játsszák a főszerepet, a fő motiváló erőt életünkben. A Rák ugyanis nem csak a családi érzelmek hangsúlyosságának, az otthonunkba való visszahúzódásnak, vagy a pihentető passzivitásnak - például a természetben, a vízparton heverészésnek - az ideje, hanem az önmagunkkal, saját személyes érzelmeinkkel való találkozásé is, amely érzelmek - valamint álmok, vágyódások - mind a Hold, a lélek szimbólumának fennhatósága alá tartoznak. Ne csodálkozzunk hát, ha az elkövetkező napokban még mindig hangsúlyos szerepet játszanak, tetteinkben és döntéseinkben is meghatározóvá válnak életünkben a legkülönfélébb érzelmeink. Különösen a hétfői napon - hiszen Holdunk ekkor a Halak jegyében, Neptunusszal való együttállásában nagyon nyitottá és érzékennyé tesz bennünket - igaz, hogy ezen érzékenység, úgy is, mint az érzelmek érzékelésének felfokozottsága elsősorban inkább egyfajta, mások érzelmei felé való nyitottságban jelentkezik, emellett azonban a saját érzéseink felszínre kerülésének is jelentősen nagy teret ad. Hétfő délután azután - a Neptunt elhagyva - továbbra is a Halak jegyében folytatja Holdunk az útját, sőt, az esti órákban olyan nagyszerű energiákkal kapcsolódik innen, mint a Plútó és a Jupiter, s az általuk lelkünk, érzelmi részünk számára közvetített felemelkedési, feltöltődési, egyszersmind stabilizálódási lehetőségekkel. Hétfői és keddi napunk kozmikus üzeneteként elsősorban a jövő érzelmeinek megtisztítása és felszabadítása érkezhet el hozzánk Holdunk révén, amely a Vízöntő csillagképének jövő vizében halad, és innen kapcsolódik kedd délelőtt Szaturnusszal, majd délután a Plútóval, Vénusszal és este a Marsunkkal is. Érzelmeink szintjén tehát meglehetősen intenzív lehet e napunk, sok régi minta merülhet fel, világosodhat meg számunkra, sőt a délután folyamán ezek átalakíthatóvá, harmonizálhatóvá válnak Holdunk aktuális fényszögei révén, hiszen a plútói transzformáció és a vénuszi egyensúlyteremtés egyaránt hatással lesz érzelmi minőségeinkre. Az esti órákra pedig cselekvő erőinkkel, akaratunk urával kerülhet meghatározó kapcsolatba érzelmeink úrnője, amely harmonikus esetben érzelmi indíttatású tettekben realizálódhat, és bár vágyak és akarat más-más irányt is kijelölhetnek számunkra, mégis leginkább valami könnyedséget, áramlást és változást élhetünk meg most, egymásra hatásuk által. Szerdai napunk két meghatározó élménye Nap-Hold energizáló, lelkesítő kapcsolódása lehet a napközbeni időszak folyamán, és a késő esti Hold-Uránusz együttállás, amely hasonlóan intenzív, sőt akár sokkal intenzívebb élményekkel szolgálhat. Holdunknak Nappal való fényszöge ekkor elsősorban az érzelmeinket hozza mozgásba, ami a kollektív szféra hatását illeti, tekintve, hogy a Halak-Rák érzelmes energiái kapcsolódnak most egünk két fő-világítója által, így tudatos és tudattalan szintű érzelmeink is felerősödhetnek most, egymásra rezonálva - s mindez feltehetően erős érzelmi indíttatású tettekre, vagy döntésekre sarkall bennünket. Kozmikus szinten azonban mély belső egység-élményeknek lehetünk részesei Nap és Hold kapcsolódása révén, amely emberi múltunk belátható emlékezeténél mélyebbre nyúlik vissza lelkünkben. Esti órákban pedig Hold-Uránusz eggyé olvadása révén - mely immár a Kos kollektív jegyének elején realizálódik, - élhetünk meg egy olyan mély belső megújulást, mely elérhet bennünket harmonikusan is, de az is előfordulhat, hogy egy, a lelkünk legmélyéig megrázó, felzaklató és felkavaró szembesülésen, vagy bármely egyéb, drasztikusnak érzett behatáson keresztül érkezik, azonban lecsillapodva és e közvetlen hatáson túllépve egy sokkal igazabb, tisztább, valóságosabb érzelmi én-megélésnek kerülhetünk birtokába ez esti élményeink következtében. Csütörtöki napunk a belső erő és nyitottság, valamint ezek késztette elindulás jegyében telhet, hiszen Holdunk előző este a Kos jegyében lépve azóta töltődik annak aktivitásra késztető kollektív energiáival, s e napon Marssal és Plútóval is kapcsolódik egy-egy mélyre ható fényszöggel, amelyek további érzelmi hajtóerőként szolgálhatnak számunkra - elsősorban érzelmeink mind teljesebb, mind nyersebb, és ugyanakkor mind mélyebb megélésére ösztönözve bennünket a délelőtti órák folyamán. Délután aztán Szaturnuszunkkal kerül szembe a Hold, amely kapcsolódás megélése során szükségünk is lesz az eddigiekben megszerzett, megtapasztalt belső erőnkre. Hiszen Szaturnusz legtöbbször - ahogy most is, - próba elé állít bennünket, akár a kollektív, akár a kozmikus szférákat tekintjük. Intenzív érzelmi én-megélésünkkel szemben a mások határának tiszteletben tartását állítja feladatként elénk most a Nagy Tanító a kollektív energiák szintjén, míg kozmikusan a lélek emlékezetében való elmerüléssel szemben a saját fájdalmainkon és egyéb, múlthoz kötő, s ezáltal korlátozó érzelmeinken való túllépés fontosságát és szükségességét mutatja. Mindezen hatások egészen az esti órákig elkísérnek. Pénteki napunk során ismét intenzív érzelmi energiák, megélések és hangulatváltozások várhatók, nem csupán Holdunk aktuális helyzete - Kosban járása - révén, hanem fényszögei által is, melyek Mars, Vénusz és Merkúr által a cselekvő erőnk, akaratunk, vágyaink, harmóniateremtésünk, szavaink és gondolataink szintjét is összekapcsolják érzelmeinkkel, kölcsönös egymásra hatásban. Délelőtt tehát egyfajta - akár játékos, könnyed - aktivitás lehet ránk jellemző, amely valamely szépség, harmónia, érzelmi biztonság realizálása irányába hat - miközben Nap-Szaturnusz fényszöge révén egy belső stabilitást, nyugalmat, vagy akár a belátás bölcsességét is megélhetjük. Az esti órákra pedig mindezen élményeink - vagy bármely egyéb érzelmünk - gondolati szinten is lecsapódhat, megfogalmazódhat bennünk - akár önmagunk, akár mások számára is. Kozmikus szinten mindezen közben egyre közelebb kerülhetünk annak belső, érzelmi megéléséhez, hogy lélekben, valahol a lényünk mélyén mi, emberek mind EGYek vagyunk. Ennek legteljesebb érzelmi és szellemi átélése azonban csak a szombat hajnali órák ajándéka lesz, addig pedig egy nagyon különleges éjszakának nézünk elébe, mely a lélek emberi lét fölé emelkedésének, a poláris léttől való eltávolodásának élményével kecsegtet, ami persze egy megfelelően mély, révülő álom során is elérhet bennünket, amennyiben kellően rá tudunk hangolódni a kozmikus energiákra.
2011.07.18. 11:59
David Lynch dizájnernek állt
David Lynch dizájnernek állt
Mulholland Drive, Twin Peaks, Dűne...David Lynch sokak számára igazi zseni, a sötét, baljós hangulat, a rémálmok vizuális megjelenítésének nagymestere. Bár Lynch most annyira nem aktív, és inkább a hobbijainak él, (festés, képregények rajzolása) kreativitását egy párizsi nightclub tervezésében élte ki.
2011.06.15. 08:00
Stylemagazin.hu
Kiss Ádám: "Alekosz meg akart dugni"
Szerkesztőségünk vendége volt a humorista, akitől többek között azt is megtudtuk, hogy a lányokat szereti és, hogy rémálmok gyötörték Alekosszal.
2011.02.11. 14:20
A levegőt is megjárta Bereczki Zoli - képes beszámoló a lemezbemutató koncertről
Bereczki Zoltán megtartotta első nagyszabású popkoncertjét, az Álomkép c. lemez bemutatóját, amelyre a 2010-es év utolsó előtti napján került sor a Syma Rendezvényközpontban. A koncertről, vágyairól és terveiről mesélt a buli után. [Dátum: 2011.01.01. 13:12]
2011.01.01. 13:12
Zene.hu
Bereczki Zoltán az égiekre vár
Álomkép című lemezbemutató koncertjére készül Bereczki Zoltán (34) december 30-án, aki ezúttal felesége, Szinetár Dóra nélkül lép színpadra a Syma csarnokban.
2010.12.22. 03:00
Bereczki Zoltán lassan ráébredt
Bereczki Zoltán közel tizennégy éve lép színpadra estéről estére különféle zenés darabokban. Párjával, Szinetár Dórával pedig négy platinává érett duett albumon közösen fűzték sorra a legkedveltebb musical slágereket és karácsonyi melódiákat. Tíz évvel ezelőtt jelent meg Száz év címmel első szólólemeze, most pedig Álomkép című albuma.
2010.12.08. 17:28
Stop.hu
Mire tanítanak a rémálmok?
Álmaink - egy látszólag nehezen értelmezhető nyelven - olyan dolgokat fednek fel nekünk, amikre szükségünk van lelki fejlődésünkhöz.
2010.10.21. 03:33
Stop.hu
Gábrielt rémálmok gyötörték
Sokak kedvence volt az RTL Klub X-Faktor című műsorában Farkas Gábor Gabriel, aki szombaton kiesett a versenyből, így már nem jutott be a legjobb 24 énekes közé. A fiatalember a StoryOnline-nak azt is elmondta, szerinte mi okozta a vesztét.
2010.10.04. 13:30
Storyonline.hu
Évekig rémálmok gyötörték Gáspár Lacit
Aki nem hitt neki, kinevette. Volt olyan barátja, aki elfordult tőle. Aki viszont elhitte a történetét, beleborzongott. Gáspár Laci évekig nem mert arról a különös esetről mesélni, amikor megkörnyékezte őt a gonosz.
2010.10.01. 14:00
Storyonline.hu
Súlyos betegséget jeleznek a rémálmok
Az éjszakai rémálmok a Parkinson-kór első tünetét jelenthetik, állítják spanyol kutatók. Azoknál ugyanis, akik álmukban kiabálnak vagy sírnak, nagyobb valószínűséggel fejlődik ki a betegség öt éven belül.
2010.09.30. 12:15
Hazipatika.com
Bereczki Zoltán a popzenén keresztül repít el minket a színház kulisszái mögé
Bereczki Zoltán Álomkép c. szólólemeze frissen, ropogósan érkezett meg, egyenesen a sütőből, hogy a rajongók kezeibe beleolvadva álljanak vele sorba az Andrássy úti Alexandra Könyváruházban, ahol az énekes dedikálta új albumát és ott először bemutatta a Kerek egész c. dalához készített videoklipjét is.  [Dátum: 2010.09.29. 16:57]
2010.09.29. 16:57
Zene.hu
Álmodott már a tanárával?
Sajnos, én álmodtam. Visszatérő, kellemetlen álom volt, holott az a tanárnő akkoriban éppen a legjobb barátnőm volt. De bent ültem az óráján a padban, és engem akart feleltetni. Persze, aznap éppen nem készültem. És ahelyett, hogy hagyott volna csendesen behúzódni lehajtott fejjel a pad alá, provokált. A többiek előtt. Azok vigyorogtak, hogy nem őket kínozza. És ezek a visszatérő rémálmok addig nem múltak el, amíg meg nem tanultam ellenőrizni az álmaimat.
2010.09.08. 13:50
Harmonet.hu
Közelgő szerelmet jelentő álomképek - Értsd meg őket!
Cikkünk segítségével könnyedén megfejtheted azokat az álombéli motívumokat, melyek eljövendő szerelmet jeleznek.
2010.08.19. 10:17
Femina.hu
"Miattam halt meg Jimmy!" - a szemtanú megtört!
Rémálmok és önvád gyötri Hulé Évát, a kilenc évvel ezelőtti Zámbó Jimmy-tragédia egyetlen szemtanúját. A beteg asszonynak egyetlen perc nyugalma sincs, amióta megtette a feljelentést arról a szörnyű éjszakáról. Képzeletében újraélednek azok a pillanatok, amikor eldördült az a bizonyos halálos lövés, és mardossa a lelkiismeret, mert úgy érzi, rajta múlott a Király élete.
2010.08.14. 15:39
Stop.hu
Vessünk véget a rémálmoknak!
A visszatérő rémálmok tönkretehetik az ember másnapját is. Ha nincs is az eszünkben a félelmetes helyzet minden egyes mozzanata, nem tudunk szabadulni a nyomasztó érzéstől. És este rettegünk az elalvástól.
2010.07.12. 18:23
Stop.hu
Napi Stohl: élettársa megérezte a színész balesetét
A színész élettársát rémálmok gyötörték.
2010.05.29. 09:38
Velvet.hu
Merj álmodni!
Kíváncsi vagy arra, mit üzennek az álmaid? 20 álomfejtés, 10 álomszimbólum értelmezése és az álomfejtés története - azaz, minden, ami álom a Nők Lapja legfrissebb száma mellé fűzött Álom kisfüzetben!
2010.05.27. 16:05
Nlcafe.hu
Robin Hood az Elm utcában - videók!
Látványos csatajelenet és őrjítő rémálmok a terítéken.
2010.04.23. 22:44
Stop.hu
Rémálmok gyötrik Bódi Gusztit
Annak ellenére, hogy négy hónap eltelt Guszti infarktusa óta, a zenész ma is gyakran felriad éjszakánként a mentő szirénázására. Álmában újra átéli a történteket.
2010.01.13. 16:00
Storyonline.hu
Rémálmok gyötörték a színészt
Mark Wahlbergnek csaknem az agyára ment a legutóbbi szerepe.
2009.11.25. 09:11
Nlcafe.hu
Álomfejtés lexikon - 22 tipikus álom
Krúdy óta tudjuk, hogy az álomfejtés bizony úri körökben is népszerű dolog. A vajákos, szótár szerű álomfejtés, jövendölés az álmokból a mai modern ezoterikusok szerint is a múlté. Jó játék, ám az önismeret ösvényén mélyebbre juthatunk, ha inkább saját álom-élményünket magunk értelmezzük. Ehhez nyújt hasznos segítséget az alábbi álom -tipológia, az álmok fajtáinak rövid ismertetője.
2009.10.31. 19:44
Harmonet.hu
Tudod, mit álmodtam?
Bolond, aki az álmát elmeséli, és még bolondabb, aki meghallgatja - mondják. Az álmok általában rém unalmasak a hallgatónak, aki viszont átélte, roppant izgalmasnak találja. Hogy miért? Mert az álmunk legtöbbször sokkal több, mint egy történet. Érzelmeink, vágyaink, fájdalmaink üzenete - kódolva.
2009.10.16. 00:00
Astronet.hu
Rémálmai vannak a három gyermekének fejét kalapáccsal verő német férfinak
A gyermekei fejét kalapáccsal beverő férfi azt állítja, hogy mindig szerette fiát és lányait, és a szörnyű nap óta rémálmok gyötrik.
2009.10.15. 16:01
Velvet.hu
Miért kínozzák rémálmok Michael Douglast?
Visszatekintve, Michael Douglas azt kívánja, inkább kérte volna, hogy altassák el a térdprotézisének beültetésekor.
2009.09.17. 14:30
Harmonet.hu
Rémálmok a Jóban Rosszban mai részében
Mindenki ünnepel, pont harminc éve indult útnak a Másfélmillió lépés csapata, a Heti hetes múlt héten volt 10 éves, a Jóban Rosszban pedig épp ma érkezett az ezredik adásához.
2009.09.07. 13:00
Velvet.hu
Álmok és rémálmok a Jóban Rosszban sorozatban
Hétfőn érkezik ezredik epizódjájoz a TV2 Jóban Rosszban című sorozata. Ezt megünnepelendő dupla, nem szokványos adást láthatnak a nézők.
2009.09.03. 17:40
Storyonline.hu
Hugh Jackman: hátborzongatónak tartom
A sztárok élete sem fenékig tejfel. Különböző félelmek, rémálmok, idegesítő mobilok keserítik meg a celebek mindennapjait.
2009.08.27. 16:31
Stop.hu
Rémálmok kisgyermekkorban - figyelj rá!
Figyeljünk gyermekünk álmaira! A jó alvás életünknek egyik legfontosabb része. Pihenten, boldogan, tettre készen ébredni a legjobb dolog, s ezt szeretnénk gyermekeinknek is átadni, megtanítani. Ne sajnáljuk hát a fáradságot, figyeljünk kicsinyeink álmára, nyugtassuk meg, ha arra van szüksége, hogy mire iskolába megy, ne kelljen fáradtan, törődötten kezdenie tanítási napot.
2009.07.15. 11:31
Harmonet.hu
Már megint talált egy halottat
Rémálmok gyötrik Bélavai Jánost, amióta egy női csontvázat talált az ártéri erdőben.
2009.06.30. 20:26
Miló Viki nagyobb melleket kap!
Miló Viki megnagyobbíttatja a kebleit. A TV2 Ring egykori sztárja csütörtökön vonul kórházba és nem titkolja, nagyon fél, még rémálmok is gyötrik.
2009.06.09. 11:15
Storyonline.hu
Milyen lelki sérülést jeleznek legrosszabb rémálmaid?
Az álomfejtés segítségével megismerheted azokat a lelki sérüléseket, melyekről a tudatalattid éjszaka küld üzeneteket!
2009.05.13. 14:17
Femina.hu
Az álomfejtés ABC-je - Mit üzen a lelked?
Álmaid gyakran személyiséged tükröződései, apró láncszemek a térben, amelyből megismerheted önmagad. Tudattalanból fakadó jelek, amelyek azért küzdenek, hogy felfogd őket és tartalmukat megvalósítsd életedben. Kommunikáció belső éneddel.
2009.02.02. 17:00
Harmonet.hu
Pert akasztott a "zsarnoki Jacko" nyakába a Thriller-klip rendezője
Michael Jacksont a végén még rémálmok fogják györtörni a Thriller miatt. A maga idejében hátborzongató klip rendezője perbe fogta a szupersztárt.
2009.01.31. 06:31
Stop.hu
Bangó Marikát rémálmok gyötörték
A Hal a tortán idei első versenyében harmadikként Bangó Marika ragadott fakanalat. Édesanyja győztes főzése után nem csoda, hogy rémálmokkal küzdött a sztárszakács. Szerencsére egy éjjeli bevásárlás után elkészült a menü, amely osztatlan sikert aratott.
2009.01.07. 13:16
Stop.hu
Demcsák Zsuzsa retteg és rémálmok gyötrik!
Bár Demcsák Zsuzsa nagyon boldog, hogy ismét munkába állhatott - illetve hagyományos meghallgatás kereteiben őt választották a TV2 reggeli műsorának, a Mokkának az egyik műsorvezetőjévé -, ám van, amivel ezután nem tudja, hogy fog megbirkózni!
2008.09.23. 07:31
Stop.hu
25 éve halt meg Luis Bunuel
"Szeretem az álmokat, még ha azok rémálmok is" - vallotta a huszonöt éve, 1983. július 29-én elhunyt Luis Bunuel Oscar-díjas spanyol filmrendező, a modern filmművészet egyik kiemelkedő alakja.
2008.07.29. 08:46
Stop.hu
Holló: Valósággá vált a filmvászonról ismert rémálom
Sok történetről, így erőszakos eseményekről, bűncselekményekről azt gondolnánk, hogy csak a filmvásznon történhetnek meg, ha a való életben is, akkor pedig valahol máshol, messze, távol tőlünk. Sajnos a rémálmok néha valóra válnak.
2008.07.28. 23:47
Harmonet.hu
Éjjelenként rémálmok gyötrik Havas Henriket
Hosszú évek óta van egy visszatérő rémálma a Tanár úrnak, ami nem hagyja nyugodni. A StoryOnline-nak elmesélte a szörnyű álmot.
2008.07.28. 16:30
Storyonline.hu
Rémálmok gyötrik Havast
Hosszú évek óta van egy visszatérő rémálma a Tanár úrnak, ami nem hagyja nyugodni. A StoryOnline-nak elmesélte a szörnyű álmomképet.
2008.06.27. 18:57
Storyonline.hu
Életveszélybe került az énekesnő?
Az énekesnőre annyira ráijesztett a Kész Átverés stábja, hogy három napig rémálmok gyötörték.
2008.04.10. 12:04
Stop.hu
Álomfejtés lépésről lépésre
Létezik még egy nagyon hatékony módja az álmok megfejtésének, s ez a szabad asszociáció technikája, amit előszeretettel használnak korunk pszichológusai is mint a pszichoanalízis egyik alapmódszerét.
2008.03.18. 04:09
Astronet.hu
Rémálmok gyötörnek
Megszólalt a bélmegyeri halálbusz sofőrje
2008.02.05. 19:30